Vargyasi Levente dokumentumfilmje Csíkban

Kiss Judit 2019. március 05., 14:50

Vargyasi Levente sepsiszentgyörgyi fotográfus, filmes Tehenesek című dokumentumfilmjét mutatják be a csíkszeredai Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubjában szerdán 18 órától.

A háromszéki szarvasmarhatartók aktuális helyzetét, mindennapjait követi nyomon a sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente dokumentumfi lmje Fotó: Hargita Megyei Kulturális Központ

A háromszéki szarvasmarhatartók aktuális helyzetét tárja fel a film, nyomon követve a mindennapi élet mozzanatait. A tejesgazdák lehetőségeit, jövőképét is körvonalazzák azok a vallomások, amelyek sok optimizmusról árulkodnak a sokszor kilátástalan gazdasági, illetve politikai körülmények ellenére.

A megpróbáltatásokkal teli gazdaéletet nemcsak a portán belül, hanem a természettel, a közösség, a szarvasmarhatartók egyesületének a megmozdulásain keresztül is láttatja a film.

Vargyasi Levente Tehenesek című, 52 perces filmjével a legjobb operatőri elismerést kapta dokumentumfilm-kategóriában a Magyarországon megszervezett II. Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrversenyen.

„Fontos felhívni a figyelmet az egyéni gazdálkodók helyzetére, hiszen ők az utolsók, akik még hagyományos állattartást folytatnak, és valódi természetes alapanyagot szolgáltatnak. Sajnálatos módon a politikum és a helyi közösségek is keveset törődnek a marhatartók gondjaival. Háromszéken még él a hagyomány, hogy kimegy legelni a csorda, a gazdák beadják a tejet a csarnokba, de haldoklik a dolog, nekik pedig egyre inkább meg kell küzdeniük a megélhetésért” – fejtette ki Vargyasi Levente korábban lapunk megkeresésére. A film a Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat