Vallomás az áldozattá válásról a színpadon – új kortárs táncelőadást mutat be a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat

Kiss Judit 2019. február 26., 15:14

Az Iszlám Állam fogságába esett és onnan kiszabadult tizennyolc éves lány történetét állítja új produkciója fókuszába a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat. A Macaveiu Blanka rendezte Farída című előadás premierjét pénteken láthatja a közönség.

A vásárhelyi András Lóránt Társulat Farída című új produkciójának kiiindulópontjául egy megtörtént eseményeken alapuló regény szolgál Fotó: Bereczky Sandor

A marosvásárhelyi András Lóránt Társulat az évad negyedik bemutatójára készül: március 1-jén, pénteken este 7 órától mutatja be új, Farída című előadását, amelynek rendező-koreográfusa Macaveiu Blanka.

A készülő új előadás kiindulópontjául egy megtörtént eseményeken alapuló regény szolgál:

Farída egy tizennyolc éves jazídi lány, aki 2014-ben az Iszlám Állam fogságába került. Bátorságának és kitartásának köszönhetően megszökik a rabságból, és bár kiszabadul, a tábor lelki és fizikai terrorja mindörökre meghatározza életét.

„Az előadásban az áldozat szemszögéből közelítek a történethez, arra keresve választ, hogy vajon a szabadulás után hogyan lehet, ha egyáltalán lehetséges feledni az erőszak, az árucikként való létezés borzalmas tapasztalatát? Mely sebeket gyógyíthatja be az idő múlása?” – teszi fel a kérdést az előadás rendezője. Kifejti, a Farída nem tér el az eredeti történet elmesélésétől, azonban a jezídi nép vallásán és kultúráján túlmenően egy univerzálisabb keretbe szeretné helyezni.

Az elmúlt évek megrázó történései rádöbbentettek: nem vagyunk biztonságban, bármelyikünk áldozattá válhat, ahogy bárki egy erőszaktevő kezei közé kerülhet. Farída története az áldozattá válás őszinte vallomása”

– vallja Macaveiu Blanka. Az általa vezetett Navarra Dance tánccsoport néhány tagja, néhány külsős táncos is fellép az előadásban, rajtuk kívül a társulatból Szabó Franciska, Pop George, Deák Orsolya, Ruszuly Ervin, Márton Emese, Colceriu Carmen, Demény Orsolya, Dávid Adrienn, Hodos Nikolett és Ábrám Zsuzsa szerepel a produkcióban.

A március 1-jei bemutatót követően, március 2-án és 3-án, szombaton és vasárnap ugyancsak este 7 órától tekinthető meg az előadás a társulat marosvásárhelyi székhelyén, a Brăila utca 10. szám alatt, a zsinagóga épületében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat