Újrafogalmazni néző és előadó viszonyát: ismét várja közönségét az eurorégiós színházi fesztivál Temesváron

Újrafogalmazni néző és előadó viszonyát: ismét várja közönségét az eurorégiós színházi fesztivál Temesváron

Műsorra tűzték a franciaországi Compagnie Maguy Marin társulat világhírű MAY B című előadását is

Fotó: Facebook/ TESZT - Euroregional Theatre Festival Timișoara

Kétéves kimaradás után újra megszervezik a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legfontosabb projektjei között számontartott Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót (TESZT). A vasárnap kezdődő, május 29-ig tartó szemle kínálatáról Orbán Enikőt, a találkozó egyik szervezőjét, kommunikációs felelősét kérdeztük.

Simó Helga

2022. május 22., 15:192022. május 22., 15:19

A szerencsés tizenharmadik – ez a szlogenje az immár 13. alkalommal tartandó Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozónak (TESZT), amely vasárnap kezdődik, és május 29-ig várja a közönséget. A szemlét a pandémia miatt két éven át nem szervezték meg, a most kezdődő találkozó elsősorban a színház és a közönség, valamint az előadó és a néző viszonyának újrafogalmazására összpontosít.

A kínálatban különlegességek is szerepelnek, mint például egy 10 órás előadás, életnagyságú hajódíszlet, de utcaszínház, műhelymunkák és más programok várják a közönséget.

Orbán Enikőt, a szemle egyik szervezőjét, kommunikációs felelősét arról kérdeztük, hogy két év kihagyás után milyen érzés újra színházi fesztivált szervezni, és milyen kihívásokkal kellett szembenézniük.

Idézet
A kétéves szünetnek talán az volt a legfontosabb hozadéka, hogy kialakult egy újfajta nézői éhség, kíváncsiság.

Számunkra ez szerencsés helyzet, hiszen éppen az lenne a célunk, hogy közelebb hozzuk, elsősorban a temesvári közönséghez az éppen aktuális, európai színházi mintákat, formákat, jelnyelveket, amelyek máskülönben nem biztos, hogy ide jutnának” – mondta a szervező. Úgy fogalmazott,

a két évig tartó szünet valamiképpen újrateremtette annak igényét, hogy közösségként létezzenek az emberek, nézzenek előadásokat, és beszéljenek is a színházról.

„Ennek az ellenkezője is megtörténhetett volna, hiszen a világjárvány miatt sokáig kimaradt az emberek életéből a személyes részvételű színházi élmény. Ez azt is eredményezhette volna, hogy elszokjanak az emberek a színháztól” – mondta Orbán Enikő.

Arra is kitért, a szervezőcsapat megváltozott, ezért is volt izgalmasabb az idei kiadás szervezése. „Egy új csapatnak mindig más az energiája, a munkatempója, a világlátása, színházi stílusa. Ezt kellett összehangolni a fesztivál sokéves hagyományával, arculatával, szellemével” – fogalmazott Orbán Enikő.

Európa sok országa képviselteti magát

A mostani programban megtalálhatóak olyan előadások is, amelyeket ezelőtt két évvel szerettek volna műsorra tűzni. „Régi ígéreteknek is próbáltunk eleget tenni, emellett igyekeztünk teljesen új produkciókat is beválogatni. Szinte mindegyik, a programban szereplő előadás reagál valamilyen formában az elmúlt két év történéseire, arra a fajta eltávolodásra, izoláltságra, amelyet a világjárvány hozott magával” – mondta a szervező. Hozzátette,

a világban történt változások magukkal hozták a színházi jelnyelvek változását és átalakulását is,

hiszen hatott a színházra az, hogy nem tudott közösségi élményt nyújtani, sok esetben átkerült a virtuális térbe. Orbán Enikő arra is kitért, hogy rengeteg új forma jött létre a járványhelyzet miatt, ezek a formák most szépen lassan beépülnek a már ismert színházi sémák közé. Az idei programba olyan előadásokat is próbáltak meghívni, amelyek megmutatják ezt a fajta átalakulási folyamatot.

A szemlére beválogatott előadások Európa megannyi szegletéből, Magyarországról, Szerbiából, Észak-Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából, Horvátországból, Bulgáriából, Franciaországból, Olaszországból, Németországból érkeznek, de persze romániai produkciók is szerepelnek a kínálatban.

A szervező azt mondta, ez is bizonyítja, hogy az esemény európai méretű színházi fesztivállá nőtte ki magát.

Hozzátette, a fesztivál szervezői, válogatói az elmúlt két évben lehetőség szerint különböző rendezvényeken, fesztiválokon, bemutatókon vettek részt, igyekeztek gyümölcsöző kapcsolatokat kiépíteni. Alapvetően arra összpontosítottak, hogy minél szélesebb körű merítést tudjanak nyújtani, egyfajta keresztmetszetét annak, ami az európai színházi világban történik.

„Nyilván ezt lehetetlen lefedni teljes egészében, hiszen rengeteg állami és független színház működik, de

Idézet
igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy legyenek független produkciók is, mozgás-, utcaszínház, illetve a klasszikusabb dramaturgiával és a klasszikus színházi nyelvekkel és elemekkel operáló előadás is

– mondta szervező. Mint sorolta, van olyan produkció, amely nagyon erősen a technikán, vizualitáson alapszik, beválogattak nagy lélegzetvételű, grandiózus előadásokat, olyan produkciókat, amik a film és a színház világa között egyensúlyoznak. „Az volt a célunk, hogy többféle műfajban született, többféle formanyelvet használó előadásokat tudjunk megmutatni” – nyilatkozott Orbán Enikő.

Tízórás előadás a Don Juan-mítoszról

A szervező kiemelte, az idei szemlének az egyik legfontosabb programpontja a franciaországi Compagnie Maguy Marin társulat May B című, Samuel Beckett drámái nyomán készült mozgásszínházi előadása. A produkciót még maga az 1989-ben elhunyt ír drámaíró hagyta jóvá a bemutató előtt, a May B-t már több mint 30 éve játsszák, folyamatosan frissülő szereposztással.

Kevés olyan fontos színházi fesztivál van a világban, ahol ne lépett volna fel a társulat, így a szervezők számára hatalmas megtiszteltetés és fontos lépés, hogy elfogadták a meghívásukat.

Galéria

A temesvári közönség a Teatro dei Venti olaszországi társulat Moby Dick című utcaszínházi előadását is megtekintheti

Fotó: Teatro dei Venti / Giancarlo de Luca

Orbán Enikő kiemelte még az olaszországi utcaszínházi előadást, a Teatro dei Venti társulat Moby
Dickjét, amelynek az a különlegessége, hogy

fel kell építeni hozzá egy egész hajót a színház előtti téren. Ezen a hajón játszódik a darab,

de már annak megépítése is bizonyos értelemben az előadás része.

A május 28-i előadásra szinte az egész fesztivál ideje alatt építik a színpadot.

Utolsó nap, május 29-én megtekinthető lesz Tomi Janežič szlovén alkotó 10 órás produkciója. A rendező neve ismerősen csenghet a TESZT veterán látogatói számára, ugyanis egy produkciója 2013-ban már szerepelt a szemle kínálatában: akkor a majdnem 8 órás Sirály című előadást láthatta a közönség. A mostani, No Title Yet című produkció a Don Juan-mítosz különböző változatait dolgozza fel.

A szervező hangsúlyozta, hogy a szabadtéren bemutatott előadásokra a belépés nyitott és ingyenes.

Céljuk ezzel újrateremteni „színházcsinálás” élményét éppúgy, mint a színháznézés és befogadás közösségi élményét. „Kivisszük a színházat a hagyományos, megszokott keretek közül, abból a térből, ahol bejössz szépen felöltözve, leülsz, és a sötétben végignézel egy előadást. Új környezetbe helyezzük, ahol bárki bekapcsolódhat, nézheti, kicsit testközelbe kerül az alkotói folyamat” – mondta Orbán Enikő.

Kitért arra, a fesztivál ideje alatt egy francia utcaszínházi előadást is műsorra tűztek, amelyet egy kétnapos workshop előz meg, amelybe bárki bekapcsolódhat, így a közönség is az előadás részévé válik.

Galéria

Mucsi Zoltán és Bánfalvi Eszter a budapesti Szkéné Színház III. Richárd betiltva című produkciójában

Fotó: teszt.ro

A programban szerepel egyébként a budapesti Szkéné Színház III. Richárd betiltva című, Szikszai Rémusz rendezte előadás is, amelynek főszerepét Mucsi Zoltán alakítja. A szervezők igyekeztek minél több szabadtéren zajló, nyitott előadást beválogatni, ahol a néző megállhat, továbbmehet, esetleg visszajöhet később és nézheti azt tovább, mindenféle kötöttségek nélkül.

Az idei kiadás egyik fontos alkotóeleme a „TESZT extension” elnevezésű program, melynek keretében olyan független színházi társulatok mutatkoznak be, többnyire szabad téren, ingyenes részvétellel, melyek fontos társadalmi témákat boncolgatnak, és amelyek középpontjában minden esetben a közösségi és részvételi színházi élmény újrateremtése áll. A szervezők a fesztivál minden előadására magyar, román és angol nyelvű fordítást biztosítanak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja