Amikor mindenik előadás felért egy premierrel – Hajdu Géza színművész a Szigligeti Színházban töltött fél évszázadról

Amikor mindenik előadás felért egy premierrel – Hajdu Géza színművész a Szigligeti Színházban töltött fél évszázadról

Hajdu Géza ötven éve játszik a nagyváradi színháznál, amelynek örökös tagja

Fotó: Szigligeti Színház

Immár ötven éve játszik a nagyváradi Szigligeti Társulatban Hajdu Géza színművész. Hogyan éli meg a jelenlegi helyzetet, amikor nélkülöznie kell a színház közelségét, melyek voltak legemlékezetesebb szerepei, miként emlékszik vissza a régi időkre, amikor az erdélyi magyar társulatok rendszeresen turnéztak egymás városaiban? Erről beszélt a színművész a Krónika megkeresésére.

Molnár Judit

2020. május 03., 16:182020. május 03., 16:18

– Mozgalmas, aktív évtizedek, színpadi jelenlét után hogyan éli meg a jelenlegi bezártságot? Hiányzik a színpad, a kollégák, vagy esetleg egy új darab próbafolyamatát kellett megszakítaniuk?

– Ilyen szempontból nem érintett közvetlenül, mivel a fiatal kollégák dolgoztak új előadáson, itthon megvan a napi elfoglaltságom. Az előadások viszont hiányoznak, mivel januárban, februárban játszottam, a márciusi előadások már elmaradtak. Jelenleg május 3-ig szabadságon vagyunk, a fiatalok 75 százalékos fizetéssel. Hogy azután miként alakul, még nem tudjuk. Azt viszont megszervezték, hogy időnként van egy internetes körkapcsolat, látjuk egymást, beszélgetünk, szóval teljesen nem estünk ki a színház vonzásköréből.

És volt egy olyan élményforrásunk is, amit túlzás nélkül felejthetetlennek mondhatok: a költészet napja az idén egybeesett a húsvéttal, és pontosan nem tudom, kinek az ötlete nyomán a bemutató- és nyugdíjas bérleteseinket megajándékoztuk egy verssel.

Idézet
Én kaptam huszonkét telefonszámot, és Áprily Lajos Kalács, keddi kalács című versét ajánlottam meghallgatásra. A felhívott személyeknek és nekem is nagy örömet szerzett, mivel volt, aki végigzokogta a verset, volt, aki odahívta a társát is meghallgatni, egy másik bérletesünk a telefonban megtapsolt,

egyszóval boldogan, meghatódva hallgattak, és nem győztek hálálkodni, hogy milyen szép gesztus ez a színház, a színészek részéről. Engem is feltöltött, és azóta is ebből az élményből „táplálkozom”.

– Immár ötvenedik évadját tölti a nagyváradi Szigligeti Színházban, még mindig aktív tag. Ha lehet ilyen klisészerű kérdést feltenni: melyek voltak a maradandóbb emlékű szerepei?

– Arra vagyok a legbüszkébb, hogy pályám során eljátszhattam Arany Jánost (Petőfi és Arany barátsága, verses és prózai üzenetváltásai, Petőfi szerepében Wellmann Györggyel), Mikszáth Kálmánt (A Mikszáth Kálmán különös házasságai című darabban feleségemmel, Körner Annával együtt) és Bernard Shaw-t (Jerome Kilty Kedves hazug című darabjában Csíky Ibolyával).

– 1990 előtt hat magyar színház működött Erdélyben – Szatmáron, Nagyváradon, Temesváron, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön –, és mind a hat vendégszerepelt a többi színház városában is, úgyhogy a színészek mind ismerték egymást, és a színházjáró közönségnek is ismertek voltak a más városbeli előadások. Az akkori turnézási „divatot” tájolásnak nevezték akkoriban. Volt-e ennek a nagy, közösségi élménykavalkádnak valamiféle sajátságos művészeti hatása?

– Természetesen. Az 1970-es években kezdődött a folyamatos turnézás, általában májusban mentünk Székelyföldre. Nem sokkal később már sokszor volt olyan érzésünk, mintha többet volnánk kiszálláson, mint itthon. Ezt Kiss Törék Ildikó, az akkori igazgatónk úgy oldotta meg, hogy kevés szereplős darabokat játszottunk, így a társulat egy része turnén, a másik része itthon lépett színpadra.

Eleinte külön érdekesség volt az előadásaink sikerén kívül a Székelyföld felfedezése is. Az első nagy siker Arbuzov Megkésett szerelem című darabja volt, Óss Enikővel a főszerepben, az előadást csak Gyergyószentmiklóson hatszor kellett eljátszanunk, az volt az érzésünk, hogy ott ragadunk, valami nem akar elereszteni. Volt időnk bejárni a környéket, vásároltuk a népművészeti tárgyakat, és természetesen lubickoltunk a sikerben.

Idézet
Az elején még nem minden színház ment mindenfelé, a sepsiszentgyörgyiek és a vásárhelyiek kezdték, aztán mi folytattuk szakmai lelkesedésből. Hamar kiderült, hogy a tájolás során minden előadás felér a bemutató izgalmaival, teljes harci készültségével. Elmondható, miszerint egy-egy darabnak a sokadik hatványú bemutatóit tartottuk. Nagy élmény volt, ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy például Csíkszeredában a második-harmadik kiszállás után felismertek az üzletben, mivel színházjáró emberek voltak.

Akkor fedeztem fel ezt a jó érzést, ami, érdekes módon, itthon mostanában ismétlődik egyre gyakrabban. Fiatalkoromban nem szólítottak meg számomra ismeretlenek, most viszont igen. Jólesik.

– A többi színház milyen gyakran jött Nagyváradra? Itt is olyan sikerük volt, mint a váradi társulatnak a Székelyföldön?

– Leggyakrabban a szatmáriak jöttek, velük most is bérletcsere-akcióink vannak, de Temesvárról is jó előadások érkeztek, Kolozsvárról inkább a kamaradarabokat hozták el, mert nagyszínpadi előadásaik nem biztos, hogy elfértek volna a mi színpadunkon. Vásárhely és Szentgyörgy ritkábban jött, mert a nagyobb távolság, a hideg járművek és fűtetlen szállodák nem kedveztek a művészi produkciónak.

– Sokat lehetett hallani a fagyoskodásról, a hideg termekről, a buszozás viszontagságairól, melyeket a meleg fogadtatás, a telt házak öröme kompenzált. Mindez már nincs, a tájolás divatja is elmúlt. A mai fiatal színészek nem vágynak az idősebbektől hallott kalandos utazásokra?

– Nem, sőt. Kifejezetten elutasítóan viselkednek a turnék említésekor. Tulajdonképpen akkor kezdett a tájolás elmaradozni, amikor megdrágultak a szállodák, nőtt az üzemanyagár, és egyre kevésbé érte meg olyan hosszú útra kelni. 1990 után a Székelyföldön egymás után alakultak a színházak: Csíkszeredában, Udvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, és mindenütt kísérleti társulatok is. Annak idején a szakmai-baráti találkozások mintha nem akartak volna véget érni a kiszállásokkor, annyi volt a megbeszélnivalónk, most nem is ismerjük egymást. Azért végső elszigetelődésről szó sincs, hiszen mindenik társulat igyekszik ilyen-olyan ürüggyel fesztiválokat szervezni, megvan rá a kellő támogatás is, és jó alkalmat adnak a találkozásra, egymás újabb előadásainak a megismerésére.

Érdekesség, hogy színházunk bérletszerkezetében van három sajátos bérlet: egyik a megyéből hozza busszal, szervezetten a nézőket, a másik a határ közelében lakó magyarországi érdeklődőket. Ez utóbbi a Bessenyei György-bérlet, az előző kettő pedig a Tanay Emil- és a Gábor József-bérlet. A fesztiválokat a fiatal művészek is szeretik, most ez a divat. De kár, hogy azt a minden este megismétlődő bemutatóhangulatot már nem ismerhetik meg. Számunkra viszont megmarad, mindig ott lesz ez az időszak a legszebb emlékeink között.

Hajdu Géza színművész

Hajdu Géza színművész Biharszentjánoson született 1947. február 2-án. 1966 és 1970 közt végezte a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet színész szakát Marosvásárhelyen. 1970-től a nagyváradi Szigligeti Társulat tagja. 1971-től 1991-ig a Kortárs Színpad ’71 vezetője, 1989 és 1997 között a Szigligeti Társulat művészeti vezetője. Számos szakmai díjat tudhat magáénak: megkapta többek közt a Varadinum-díjat 1998-ban, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét érdemes és eredményes munkássága elismeréseként szintén 1998-ban. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Bánffy Miklós-díját 2001-ben „a nagyváradi színjátszás szolgálatában eltöltött több mint három évtizedes színészi és intézményszervezői munkásságáért. A Bihar megyei Bors község díszpolgára címmel tüntették ki színészi, művelődésszervezői munkájáért.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja