Történet végzetes kór terhelte szerelemről – Giuseppe Verdi Traviatáját mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera csütörtökön

Kiss Judit 2019. március 06., 11:44

Verdi Traviata című operáját mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera csütörtökön, a produkció főszerepében Kolonits Klára elismert magyarországi énekművész lép színpadra.

Kolonits Klára magyarországi énekművész lép a Traviata főszerepében a kolozsvári opera színpadára Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

Kolonits Klára magyarországi énekművésszel a főszerepben mutatja be a Traviata című világhírű Verdi-operát a Kolozsvári Magyar Opera. Flora Bervoix szerepében Duffner Melinda debütál, míg Alfred Germontot Pataki Adorján alakítja. Az előadást március 7-én este fél héttől tekintheti meg a közönség. A rendkívüli Traviata-produkciót Gy. Tatár Éva állította színpadra, vezényel Dinyés Dániel.

Kolonits Klára nemzetközi rangú Violettája a harsány színeket mellőzve, finoman virtuóz zenei megoldásaival, lélektanilag hiteles játékával magával ragadja a nézőt. Különleges színű szopránja remek szövegkiejtéssel társul, s a nagy drámai pillanatokat is anélkül izzítja fel, hogy éneklése öncélú magamutogatássá válna”

– olvasható az opera Facebook-oldalán az ajánlóban.

Giuseppe Verdi 1847 és 1852 között hosszú időt töltött Párizsban, ahol nagy valószínűséggel látta Alexandre Dumas frissen bemutatott darabját, A kaméliás hölgyet (La dame aux camélias). A darabból írt operával,

a Traviatával Verdi kilépett A trubadúrhoz hasonló tiszta történelmi drámák világából, és olyasmihez közelített, amit társadalmi realizmusnak is nevezhetnénk – bár a ,,társadalom” ebben az esetben a felső tízezret jelenti.

Az operát a velencei La Fenice Színház rendelte, de a családi viszályról és a végzetes kór terhelte szerelemről szóló történet óhatatlanul kihívta a konzervatív cenzorok ellenséges indulatát. Hála azonban a leghíresebb velencei színház kitűnő kapcsolatainak, a hatóságok végül beérték egyetlen lényegi változtatással: a történetet a jelenből 1700-ba kellett áthelyezni.

Manapság a Traviata Verdi leggyakrabban előadott és legtöbbször lemezre vett operája. Varázsát – mint minden érett Verdi-műét – részben a fontos dallamok zenei minősége adja: Violetta szoprán, Alfred tenor, Germont bariton szólama a hírnév biztos garanciája lehet. Mivel a lehető legnagyobb érzelmi hatást hatásvadászat nélkül kívánja elérni, a Traviata az az opera, amely a legalkalmasabb arra, hogy a beavatatlanokat Verdi-rajongókká tegye.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat