Ne mobilozzon, egyen a néző előadás közben. Tompa Gábor a nagyérdemű és a színháziak kölcsönös tiszteletének fontosságáról

Ne mobilozzon, egyen a néző előadás közben. Tompa Gábor a nagyérdemű és a színháziak kölcsönös tiszteletének fontosságáról

A kölcsönös tisztelet és a számonkérés is kulcsa a nézők és színház zavartalan viszonyának

Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

Tompa Gábor rendező-igazgató úgy véli, nem csak a színházi előadás iránti tiszteletlenséget, hanem a nézők egymás iránti tiszteletlenségét is jelzi, ha valaki előadás alatt mobilozik, vagy nem tartja be a színházi terekre vonatkozó szabályokat. Szerinte a teremszemélyzetnek közbe kell lépnie, ha hasonlót észlel. A Kolozsvári Állami Magyar Színház direktorát annak kapcsán kerestük meg, hogy pár napja felháborodást keltett az eset, miután a kincses város román színházának előadása közben két nő gyorséttermi ételt fogyasztott a nézőtéren.

Kiss Judit

2024. január 11., 19:022024. január 11., 19:02

Tisztelniük kellene a nézőknek a színházi előadást és a színháziakat, ahogyan a színészek is megtisztelik a közönséget – fogalmazott a Krónika megkeresésére Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy

nemrég a kincses városbeli román színház Hamlet című előadása alatt két nő shaormát fogyasztott a nézőtéren.

Az eset jelentős visszhangot és felháborodást keltett a közösségi oldalakon és a román médiában. Cristian Grosu, a Hamlet szerepét játszó színművész elégedetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egyes nézők nem tisztelik eléggé a színházi teret és az előadást. Grosu azt is kiemelte, hogy a mobiltelefonok nézegetése, csengése előadás közben szintén azt jelzi, hogy a közönség nem becsüli kellőképpen a színházat és az előadást.

Galéria

A fegyelem és figyelem elengedhetetlen egy színházi előadás alatt

Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

Tompa Gábor megkeresésünkre kifejtette, a jelenségnek, hogy egyesek nem viseltetnek kellő tisztelettel a színházi előadás iránt, az elsekélyesedett oktatási rendszerben is keresendő az oka.

„Mindez az otthoni és iskolai nevelés degradálódásának eredménye is. Hiszen manapság sokszor nem kérik számon a fiataloktól a tisztelet bizonyos kötelező formáit, amelyek nélkül semmiféle társadalmi élet nem képzelhető el.

Ugyanakkor azt is fontosnak tartom, hogy a színházi személyzetnek meg kell követelnie a fegyelmet az intézményekben: nem szabad szó nélkül hagyni, ha a nézőnek megszólal a mobiltelefonja, vagy fényképez vagy beszélget az előadás alatt” – hívta fel a figyelmet az igazgató. Kifejtette, a színházi teremszemélyzet feladatköréhez tartozik, hogy biztosítsa az előadás zökkenőmentességét. Tompa Gábor arról is beszélt, a színházakban a hangosbemondón elhangzik előadás előtt, hogy ki kell kapcsolni a mobiltelefonokat, és ettől kezdve a személyzetnek joga van kivezetni a teremből azokat a nézőket, akik zavarják az előadást vagy nem tartják be a szabályokat.

„De az előírások minden más intézményben érvényesülnek: a kórházban a látogatónak maszkot, köpenyt, papucsot kell viselnie, másképp nem mehet be. Ugyanígy egy laboratóriumban, de máshol is vannak kötelező szabályok. Elsősorban a tisztelet az, amire oda kell figyelni” – szögezte le az igazgató.

Hozzátette, felmerül az a kérdés is, hogy miért megy színházba valaki: ha nem a művészet iránti kíváncsiságból, az élmény iránti vágyból, akkor forduljon másfajta szórakozási lehetőségekhez. „Sokszor látom, hogy vannak nézők, akik nem követik ezeket a szabályokat. Vannak olyan színházak, ahol mihelyt látják, hogy a néző bekapcsolja a telefonját vagy fényképez, rögtön kivezetik. A fényképezés kiváltképp tilos, hiszen jogdíjas a színház esetében. Sok helyen jártam Németországtól Görögországig, ahol kivezettek nézőket emiatt” – ismertette az igazgató.

Tompa Gábor azt is hozzátette, hogy ennek az ellenpéldáját látta Dél-Koreában – ahol a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című filmjének színházi adaptációjával lépett fel 2013-ban. „A keleti kulturális terekben hatalmas tisztelettel, fegyelemmel és figyelemmel követik a nézők még a magyar nyelven megszólaló vendégprodukciót is. Bár a nyelvet nem ismerik, de az előadás minden rezdülését tudják követni. Ez egy ősi kultúra folyamatossága, és a hagyományhoz való kötődés tisztelete” – fogalmazott Tompa Gábor.

A színházi szakember meglátása szerint kulcsfontosságú, hogy a tiszteletet meg kell adni egymásnak.

Ahogyan a színészek estéről estére mintegy „kitárulkoznak” a nézőknek, felmutatnak bizonyos viselkedési formákat, és ahogyan az ember a templomban sem kezd el fütyülni, úgy a nézőknek is alázattal kellene viseltetniük a színház iránt. „Egyébként azt látjuk, hogy sajnos egyre több helyen fordul elő vandalizmus Európában az illegális migránshullámok miatt is. Ennek pedig a társadalom szabályaira nézve súlyosak a következményei, sokkal súlyosabbak, mint a színházi tiszteletlenség” – mondta Tompa Gábor.

Galéria

Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

Úgy fogalmazott,

a színész részéről a néző irányában tiszteletlenségnek számít, ha mondjuk a művész ittasan lép a színpadra, vagy ha nem tudja a szövegét.

„A kölcsönös tisztelet és a számonkérés is a kulcsa a nézők és színház zavartalan viszonyának. Vannak eszközök erre, még akkor is, ha a teremszemélyzet jórészt törékeny hölgyekből, fiatalokból áll, akadnak munkatársak, akik képesek kivezetni a rendbontókat” – mutatott rá az igazgató.

Beszélgetésünk során azt is érintettük, hogy gyakran látni előadás közben, amint felvillannak a mobiltelefonok képernyői – mintha az oly sokakra jellemző mobilfüggőségnek még egy színházi előadás idejére sem akarnának egyesek ellenállni. „Ez nemcsak a színházi előadás iránti tiszteletlenséget, hanem a nézők egymás iránti tiszteletlenségét is jelzi, hiszen a felvillanó képernyő igenis zavaró. Koncerten is elképesztően zavaró, ha megszólal egy telefon” – mondta az igazgató. Arról is szólt, hogy nemrég kellemetlen élményben volt része: a bukaresti Enescu komolyzenei fesztiválon a Ro-Alert figyelmeztető hangja szólalt meg sok telefonból egyszerre koncert közben, mert kerestek egy elveszett kislányt a városon kívül. „Ilyen esetben nem az Atheneum koncerttermében keresendő az elveszett személy.

Olyan ázsiai és nyugat-európai színházakban is jártam, ahol az előadás időtartamára leárnyékolják mobil lefedettség elől a termet – ahonnan persze szükség esetén ki lehet menni. Ez lenne a megoldás,

hiszen a teremből adott esetben kiléphetünk az előcsarnokba, az utcára, ahol van jel, de az előadást nem szabad zavarni. Tehát ha valaki a színházra áldoz egy-két órát, az legyen szent” – mondta az igazgató.

korábban írtuk

Életműdíjat vett át Bocsárdi az UNITER-gálán, Tompa Gábor és Balázs Attila is elismerést kapott Temesváron
Életműdíjat vett át Bocsárdi az UNITER-gálán, Tompa Gábor és Balázs Attila is elismerést kapott Temesváron

Életműdíjat kapott Bocsárdi László rendező, Tompa Gábor pedig a kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál szervezéséért vehetett át elismerést a hétfő esti UNITER-gálán, amelyet Temesváron tartottak.

korábban írtuk

Színházi zarándokhellyé emelte Kolozsvárt az Interferenciák – Tompa Gábor fesztiváligazgató a frissen díjazott szemléről
Színházi zarándokhellyé emelte Kolozsvárt az Interferenciák – Tompa Gábor fesztiváligazgató a frissen díjazott szemléről

Több szempontból is fontos elismerés a kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál számára, hogy megkapta március 14-én a Román Színházi Szövetség (UNITER) Ion Caramitruról elnevezett kiválósági díját.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán

Igazi filmcsemegéket láthatnak a nézők májustól péntek esténként a Dunán. A varázslatos európai filmklasszikusokat felújított változatban vetíti a csatorna.

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán
2024. május 06., hétfő

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia

Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját is kitüntették Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia
2024. május 04., szombat

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom

„Manapság a rendezői színház a divat, amely világrengető problémákat, kétségbeejtő víziókat tár a nézők elé, és inkább az értelemre, semmint az érzelmekre akar hatni” – fejtette ki a Krónikának Méhes Kati színművész.

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom
2024. május 03., péntek

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió

A Magyar Jazz Hetének legfontosabb eseményeként elindult az online jazz adó, a Szakcsi Rádió. Az április 30-a óta hallgatható zenei rádió adásai a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is foghatók.

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió
2024. május 03., péntek

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában

Kürthy András rendező precizitással illeszti helyére a Puccini Manon Lescaut című művéből a Kolozsvári Magyar Opera színpadára állított produkció valamennyi elemét.

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában
2024. május 01., szerda

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon

Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt, mesterkurzust és meghallgatást július 13. és 23. között Nagyváradon, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak a fiatal tehetségekkel – közölték az MTI-vel a szervezők.

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon
2024. április 29., hétfő

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron

Több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron, amelyet május 9-12. között rendeznek meg – közölték a szervezők.

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron
2024. április 29., hétfő

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai

A tánc a nézőhöz univerzális nyelven szól, befogadásához, megértéséhez és megérzéséhez csupán kíváncsiságra és nyitottságra van szükség, ez a befogadás egyelőre még nem zökkenőmentes az erdélyi nézők számára.

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai
2024. április 26., péntek

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi

A Macskafogó című népszerű sci-fi paródia-animáció vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi.

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi
2024. április 26., péntek

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról

Kolozsváron mutatja be Szűcs Nelli színésznő Fedák Sáriról szóló önálló estjét május 11-én – közölte a szervező Magyarország Főkonzulátusa.

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról