Színházi zarándokhellyé emelte Kolozsvárt az Interferenciák – Tompa Gábor fesztiváligazgató a frissen díjazott szemléről

Színházi zarándokhellyé emelte Kolozsvárt az Interferenciák – Tompa Gábor fesztiváligazgató a frissen díjazott szemléről

2007 óta külföldről és Románia minden részéből vonz színházlátogatókat az Interferenciák nemzetközi fesztivál

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Több szempontból is fontos elismerésnek tekinti Tompa Gábor, a kétévente szervezett szemle vezetője, hogy a kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál március 14-én megkapta a Román Színházi Szövetség (UNITER) Ion Caramitruról elnevezett kiválósági díját. A házigazda intézmény, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója a Krónika megkeresésére úgy értékelte, nem utolsó sorban a nagy közönségszám is igazolja, hogy ennek a fesztiválnak helye van az ország és Európa térképén.

Kiss Judit

2023. március 16., 08:452023. március 16., 08:45

Ion Caramitru Kiválósági Díjat ítélt oda a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválnak a Román Színházi Szövetség (UNITER) szenátusa. „A 2007-ben indult fesztivál számára azért is fontos az elismerés, mert értékeli a munkát, amit 16 éve végzünk. A díj tulajdonképpen az UNITER legjobb előadásnak odaítélt kitüntetése mellett az egyik legfontosabb elismerés” – mutatott rá Tompa Gábor a Krónikának. A szemle igazgatója kifejtette, ha végignézzük a névsort, hogy eddig kiknek ítélték oda a díjat, rangos a lista: fesztiválok közül

eddig megkapta a szebeni nemzetközi fesztivál (FITS), a craiovai Shakespeare fesztivál, valamint a bukaresti országos színházi fesztivál (Festival Național de Teatru).

Tompa Gábor szerint ez a díj gyakorlatilag annak a tudatosítása, hogy Romániában ez a négy nagy színházi szemle a legfontosabb – és most ebbe a sorba tartozik az Interferenciák is.

Galéria

A dél-koreai Jaram Lee, az Interferenciák Nemzetközi Színházi fesztivál visszatérő vendége immár negyedszer látogatott el tavaly novemberben a kincses városba

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Kolozsvár brandjévé vált az Interferenciák

„Azért is öröm számunkra az elismerés, mert igazolja: igenis nagyon fontos volt, hogy Kolozsvár történetében gyakorlatilag először jött létre 2007-ben egy olyan szemle, amelyen bemutathattuk Európa és a világ színházainak leghaladóbb, legfrissebb törekvéseit. Azelőtt a kincses városban nem voltak láthatóak külföldről érkező produkciók – egy-két meghívott magyarországi vagy volt jugoszláviai előadás kivételével” – mutatott rá Tompa Gábor.

Hozzátette, a szemlének köszönhetően a kolozsvári közönség ízelítőt kap abból, hogy mi zajlik a világ és Európa színházaiban.

Hiszen az Interferenciák már a második kiadásától kezdve nemcsak európai előadásokat látott vendégül, hanem szinte minden kontinensről érkezett produkció: Észak-Amerikából, Ázsiából, Afrikából, talán csak Ausztráliából nem – és a nemzetközi szemle azóta tulajdonképpen egyfajta brandjévé, márkanevévé is vált Kolozsvárnak.

Sokan hozzájárultak a szemle sikeréhez

A szemle igazgatója azt is fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy az Interferenciák az egész város fesztiválja, nemcsak bizonyos etnikai csoportoké. „Minden városlakóé egyformán a szemle, amely Kolozsvárt egyfajta színházi zarándokhellyé változtatta – hiszen nagyon sokan érkeznek szerte az országból és külföldről is a fesztivál különböző előadásaira. Az sem elhanyagolható, hogy 90 százalékában nemzetközi fesztiválról van szó, tehát főként külföldi előadásokat láthatott a közönségünk” – hívta fel a figyelmet a Kolozsvári Állami Magyar Színház direktora.

Galéria

Vastaps a 2022 novemberében szervezett, 8. fesztivál egyik előadása után

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Arra is kitért, hogy a szemle „méretei” nem változtak, nem próbálták „kiterjeszteni” az időt, hanem tíz napos maradt a fesztivál, körülbelül 20-25 előadás felvonultatásával. „Megpróbáltuk gazdagítani az interferenciák (jelentése: kölcsönös hatás) fogalmat úgy, hogy különböző tematikus fesztiválokat képzeltünk el. Eleinte a különböző kultúrák interferenciáját, aztán a terek interferenciáját, majd a különböző művészetek interferenciáját – színház, zene, tánc – állítottuk középpontba” – magyarázta lapunknak Tompa. Mint sorolta, ezen kívül

reflektorfénybe kerültek a test történetei, az idegen Odüsszeiája, valamint a háború témája is – mintha egy kicsit megérezték volna 2018-ban, hogy mi lóg a levegőben.

Aztán a legutóbbi, 2022-es szemle témája a félelem és a remény volt. Tompa kiemelte, sikerült a kortárs színházi világ legjelentősebb nevei közül nagyon sokat elhívniuk Kolozsvárra, jelentős társulatokat, rendezőket, művészeket.

Galéria

Godot-ra várva. A Tompa Gábor által rendezett, a portói São João Nemzeti Színház társulata által megvalósított produkció a tavalyi szemlén

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Egyébként korábban a Sipario, a legnagyobb olasz színházi folyóirat, valamint a Theater Der Zeit német színházi folyóirat is beválasztotta az Interferenciákat a legjobb tíz európai színházi szemle közé – emlékeztetett az igazgató. „Azt is el kell mondanom, hogy az évek során a szemlét természetesen nem egyedül szerveztem. Bár én találtam ki, nem egyedül hoztam ezt létre, hanem mindig egy lelkes és dolgos csapattal, akiket mindenképp ugyanígy megillet ez a díj. Ha nem is a színház teljes személyzete, de nagyon sokan hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. És jóleső, hogy pozitív visszajelzések érkeztek azoktól a társulatoktól is, amelyek részt vettek a szemlén, tehát jól érezték magukat” – emelte ki a fesztivál igazgatója.

Majdnem minden kontinensről érkeztek társulatok

Az igazgató-rendező hozzátette, az Interfrenciák arra is teret adott, hogy szakmai barátságok szövődtek, fontos az egymás előadása iránti kíváncsiság, tapasztalatcserékre is sor került. Ugyanakkor szerinte nem utolsó sorban a nagy közönségszám is igazolja, hogy ennek a fesztiválnak helye van az ország és Európa térképén.

Galéria

Tompa Gábor, a kétévente szervezett Interferenciák, valamint a házigazda intézmény, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója

Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

Kérdésünkre, hogy 2007 óta a kétévente megrendezett szemle 8 kiadására összesen hány országból érkeztek társulatok, az igazgató azt mondta, nem tudja megmondani a pontos számot, de

biztosan több mint 20 országból, Ausztrália kivételével mindenik kontinensről.

Mint sorolta, Mexikóból, az Egyesült Államokból, Dél-Koreából is érkeztek művészek, de Afrikából is: Ghánából, Botswanából, Burkina Fasóból, Elefántcsontpartról.

Európa majdnem minden országából részt vettek már művészek a szemlén, a sorban ott található Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, az Egyesült Királyság, Írország, Ausztria, Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, valamint az egész balkáni térség, Bulgária, Görögország. De érkeztek északi országokból is: Észtországból, Litvániából, Ukrajnából.

Galéria

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az UNITER egyébként március 14-én bejelentette idei díjai jelöltjeinek listáját is. Eszerint a kritikusokból és színházi alkotókból – Doru Mareş (kritikus), Maria Miu (díszlettervező), Victor Scoradeţ (kritikus), Iris Spiridon (rendező) és Carmen Stanciu (teatrológus) álló jelölőzsűri – Imre Évát, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészét a legjobb női főszereplő díjára jelölte az Ifjú barbárok című előadásban Barbár B. szerepének megformálásáért. Az előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezte. A zsűri azokat az előadásokat vette számításba, amelyeket 2022. január 1. és december 31. között mutattak be.

Galéria

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Galéria

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Galéria

Az Omma című produkció a tavaly novemberi fesztiválon. Nyolc afrikai táncos lépett fel az előadásban

Fotó: Facebook/Interferences.Festival – fotó: Bíró István

korábban írtuk

Az Interferenciák „kedvence” ismét elbűvölte a közönséget: állva tapsolták a dél-koreai Jaram Lee phanszoriénekest
Az Interferenciák „kedvence” ismét elbűvölte a közönséget: állva tapsolták a dél-koreai Jaram Lee phanszoriénekest

A dél-koreai Jaram Lee, az Interferenciák Nemzetközi Színházi fesztivál visszatérő vendége, immár negyedszer látogatott el a kincses városba.

korábban írtuk

„Segítő kéz” lehet a színház a nehéz időkben: nagy neveket sorakoztat fel a csütörtökön kezdődő Interferenciák
„Segítő kéz” lehet a színház a nehéz időkben: nagy neveket sorakoztat fel a csütörtökön kezdődő Interferenciák

Kezdődik csütörtökön a 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron. A november 27-ig tartó szemlén kilenc ország 14 társulata képviselteti magát különböző stílusú, műfajú produkciókkal.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja