Dsida, Páskándi, Jakabffy: szatmári kötődésű személyiségekre emlékeznek

Dsida, Páskándi, Jakabffy: szatmári kötődésű személyiségekre emlékeznek

Dsida Jenő költő

Szatmári kötődésű személyiségek tiszteletére szervez megemlékezést május közepén az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). A Dsida Jenő, Páskándi Géza, valamint a 140 éve született Jakabffy Elemér emlékét ápoló eseményről Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa beszélt a Krónikának.

Kiss Judit

2021. május 14., 21:512021. május 14., 21:51

Május közepén hagyományosan egymást követő napokon emlékezik meg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szatmári kötődésű személyiségekről: Dsida Jenő költőről (1907–1938), Páskándi Géza íróról (1933–1995), valamint Jakabffy Elemér kisebbségpolitikusról (1881–1963).

A Szatmár megyében is javuló járványhelyzet lehetővé teszi, hogy idén személyes részvétellel tartsanak megemlékezéseket május 14-én és 15-én

– mondta el a Krónikának Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa. A Szatmárnémetiben született Dsida Jenőre, a szintén Szatmáron elhunyt Jakabffy Elemérre és Szatmárhegy nagy szülöttére, Páskándi Gézára emlékeznek a rendezvénysorozat keretében.

Az eseményen jelen lesz többek közt Schönberger Jenő római katolikus megyés püspök, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében Petneházy Attila miniszteri biztos, Demeter Stefánia Katalin, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának konzulja. A három magyar líceum – a Hám János Katolikus Iskolaközpont, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Református Gimnázium, valamint a szatmárhegyi iskola diákjai is fellépnek a rendezvényeken.

Galéria

Páskándi Géza író

Fotó: Wikipedia

A kisebbségpolitikus emlékezete

„1989 után az EMKE igyekezett mindazoknak a tevékenységét, jelentőségét tudatosítani, akik Szatmár megyéhez kötődtek. Dsida születésnapja, Páskándinak a születés- és elhalálozási évfordulója, Jakabffynak a születési évfordulója is május közepére esik. Kezdetben elsősorban Dsidára összpontosítottunk, de Páskándiról is megemlékeztünk már 1998 óta minden évben” – mondta Muzsnay Árpád. Rámutatott,

megjelölték a Páskándi szülőhelye telkén álló jelenlegi házat, utcát neveztek el róla, később szobrot avattak a szatmárhegyi községközpontban.

Jakabffy Elemér Lugoson született 140 évvel ezelőtt, 1963-ben hunyt el, Szatmáron van a sírja. „Több ízben tartottunk az elmúlt években kisebbségpolitikai kérdésekkel foglalkozó tanácskozásokat, Jakabffy-napokat. Ezeken hazai kisebbségkutatók vettek részt, Bodó Barna, Szekernyés János, Kiss Tamás, Székely István. De eljött Duray Miklós felvidéki politikus, Varga Attila szatmári születésű alkotmányjogász, Csapody Miklós magyarországi politikus, Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke is” – mutatott rá Muzsnay. Azt is kiemelte, Balázs Sándor nyugalmazott kolozsvári professzor érdemben sokat foglalkozott Jakabffy életművével, több kötete látott napvilágot a kisebbségpolitikusról.

Galéria

Jakabffy Elemér

Szendrey Júlia és Petőfi megismerkedésének évfordulója

Idén egyházi áhítat formájában emlékeznek a szatmári személyiségekre, a költőkre szavalatokkal is.

Idézet
Nem szabad elfelejteni nagyjainkat, és nem szabad a járvány miatt csak önmagunkkal törődnünk. Nem szabad megfeledkeznünk kulturális múltunkról, ami megtart és összefog bennünket”

– fogalmazott Muzsnay Árpád. Kifejtette, a szatmárhegyi községi könyvtár a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum által adományozott állandó tárlattal büszkélkedhet: a kiállítás Páskándi Géza vers-, dráma- és esszéíró pályáját mutatja be, ez is megtekinthető a rendezvénysorozat keretében. „Egyébként a budapesti múzeum sokat segített az EMKE-nek, például eljöttek Petőfi-tanácskozásainkra. Idén lesz Szendrey Júlia és a költő megismerkedésének 175. évfordulója, ezt is meg szeretnénk ünnepelni Nagykárolyban. A polgármesteri hivatal megkapta az egykori Aranyszarvas fogadó épületét, és az lenne jó, ha ott hagyományossá válhatna egy Petőfi-bál szeptember első napjaiban, hiszen szeptember 8-án ismerkedett meg feleségével a költő” – mondta Muzsnay Árpád.

1846 szeptemberében Petőfi Sándor a nagykárolyi megyegyűlésre ment, az Aranyszarvas fogadóban szállásolták el.  A vendéglőben táncvigadalom volt, melyen Petőfi is megjelent, ott figyelt fel Szendrey Júliára – ennek évfordulóját is meg szeretné ünnepelni az egyesület.

Muzsnay Árpád azt is elmondta, az EMKE múlt hónap végén egy több mint harminc éves sorozat részeként emlékezett meg a szatmári békekötés 310. évfordulójáról.

A nők jogaiért is kiállt a 140 éve született Jakabffy Elemér

Jakabffy Elemér módos földbirtokos családban született a Temes megyei Lugoson. Már fiatalkorától kezdve érdeklődött a kisebbségi politika iránt, így tudatosan választotta a Budapesti Tudományegyetem jogi karát. Politikai karrierje fiatalon kezdődött: 1910-től a Magyar Országgyűlésben a mai Krassó-Szörény megyében található Boksánbánya (Németbogsán) választókerület képviselője lett. Nyolcéves magyar parlamenti jelenléte alatt a nemzetiségek jogegyenlőségére koncentrált, de a művelődési és gazdasági fejlődés kérdése is foglalkoztatta. Alapvetően a demokratizáció lelkes híve volt, a szavazati jog kitágítása mellett állt ki, támogatta, hogy a nők is rendelkezzenek választójoggal (ezt támasztja alá az 1918-ban A választójogi bizottság tagjai a nők választójogáról címmel közölt tanulmánya is). Az őszirózsás forradalom eseményeit csak a háttérből figyelte, az utolsó, 1918-as országgyűlést (melyen ő is részt vett Bécsben) a Monarchia temetéseként, valamint Magyarország bukásaként látta. Az impériumváltást követően hazatért lugosi birtokára, ahol kisebbségi politikusként újfajta közéleti munkába kezdett: az Országos Magyar Pártban (OMP) a bánsági tagozat elnöke volt, képviselő lett a román parlamentben, ahol 1927–1937 között tevékenykedett. 1928-ban Háromszék, majd két cikluson át Szatmár megye választotta képviselőjévé. Sulyok Istvánnal és Willer Józseffel 1922-ben elindították a szülővárosában megjelentett, Magyar Kisebbség címet viselő nemzetpolitikai szemlét, melyben többek között Mikó Imre, Nicolae Iorga, Bíró Vencel, Paál Árpád, Balogh Artúr is közölt cikkeket, s amelyben a jogtudomány, a politológia és a társadalomtörténet mellett irodalompolitikai vagy művészetszociológiai írások is napvilágot láttak. Racionális hozzáállását a nemzetiségi témához jól jelzi, hogy 1923-ban elindította a folyóirat román párját Glasul minorităţilor címmel (később német és francia nyelvű cikkeket is közöltek). 1925-től nemcsak a román politikai színtéren volt jelen, hanem a Svájcban megrendezett népkisebbségi kongresszusokon is részt vett. 1938-tól, az OMP betiltása után egy időre visszavonult a politikai élettől. 1938-ban a Magyar Tudományos Akadémia is elismerte szakmai tevékenységét, szakírói munkásságát, külső taggá választották. 1943-tól a Romániai Magyar Népközösség munkáját segítette. Akárcsak jó barátja, kollégája, a kisebbségtudományi munkát folytató Mikó Imre, ő is megszenvedte 1944 eseményeit, nemzetiségi túszként internálták Bukarestbe, ahol nyolc hónapot töltött, majd Hátszeget jelölték ki új lakhelyéül. Hátszegi kényszertartózkodásának csak 1954-ben lett vége. 1957-ben a fiához költözött Szatmárnémetibe, ahol visszavonultan élt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja