Dsida, Páskándi, Jakabffy: szatmári kötődésű személyiségekre emlékeznek

Dsida, Páskándi, Jakabffy: szatmári kötődésű személyiségekre emlékeznek

Dsida Jenő költő

Szatmári kötődésű személyiségek tiszteletére szervez megemlékezést május közepén az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). A Dsida Jenő, Páskándi Géza, valamint a 140 éve született Jakabffy Elemér emlékét ápoló eseményről Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa beszélt a Krónikának.

Kiss Judit

2021. május 14., 21:512021. május 14., 21:51

Május közepén hagyományosan egymást követő napokon emlékezik meg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szatmári kötődésű személyiségekről: Dsida Jenő költőről (1907–1938), Páskándi Géza íróról (1933–1995), valamint Jakabffy Elemér kisebbségpolitikusról (1881–1963).

A Szatmár megyében is javuló járványhelyzet lehetővé teszi, hogy idén személyes részvétellel tartsanak megemlékezéseket május 14-én és 15-én

– mondta el a Krónikának Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa. A Szatmárnémetiben született Dsida Jenőre, a szintén Szatmáron elhunyt Jakabffy Elemérre és Szatmárhegy nagy szülöttére, Páskándi Gézára emlékeznek a rendezvénysorozat keretében.

Az eseményen jelen lesz többek közt Schönberger Jenő római katolikus megyés püspök, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében Petneházy Attila miniszteri biztos, Demeter Stefánia Katalin, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának konzulja. A három magyar líceum – a Hám János Katolikus Iskolaközpont, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Református Gimnázium, valamint a szatmárhegyi iskola diákjai is fellépnek a rendezvényeken.

Galéria

Páskándi Géza író

Fotó: Wikipedia

A kisebbségpolitikus emlékezete

„1989 után az EMKE igyekezett mindazoknak a tevékenységét, jelentőségét tudatosítani, akik Szatmár megyéhez kötődtek. Dsida születésnapja, Páskándinak a születés- és elhalálozási évfordulója, Jakabffynak a születési évfordulója is május közepére esik. Kezdetben elsősorban Dsidára összpontosítottunk, de Páskándiról is megemlékeztünk már 1998 óta minden évben” – mondta Muzsnay Árpád. Rámutatott,

megjelölték a Páskándi szülőhelye telkén álló jelenlegi házat, utcát neveztek el róla, később szobrot avattak a szatmárhegyi községközpontban.

Jakabffy Elemér Lugoson született 140 évvel ezelőtt, 1963-ben hunyt el, Szatmáron van a sírja. „Több ízben tartottunk az elmúlt években kisebbségpolitikai kérdésekkel foglalkozó tanácskozásokat, Jakabffy-napokat. Ezeken hazai kisebbségkutatók vettek részt, Bodó Barna, Szekernyés János, Kiss Tamás, Székely István. De eljött Duray Miklós felvidéki politikus, Varga Attila szatmári születésű alkotmányjogász, Csapody Miklós magyarországi politikus, Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke is” – mutatott rá Muzsnay. Azt is kiemelte, Balázs Sándor nyugalmazott kolozsvári professzor érdemben sokat foglalkozott Jakabffy életművével, több kötete látott napvilágot a kisebbségpolitikusról.

Galéria

Jakabffy Elemér

Szendrey Júlia és Petőfi megismerkedésének évfordulója

Idén egyházi áhítat formájában emlékeznek a szatmári személyiségekre, a költőkre szavalatokkal is.

Idézet
Nem szabad elfelejteni nagyjainkat, és nem szabad a járvány miatt csak önmagunkkal törődnünk. Nem szabad megfeledkeznünk kulturális múltunkról, ami megtart és összefog bennünket”

– fogalmazott Muzsnay Árpád. Kifejtette, a szatmárhegyi községi könyvtár a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum által adományozott állandó tárlattal büszkélkedhet: a kiállítás Páskándi Géza vers-, dráma- és esszéíró pályáját mutatja be, ez is megtekinthető a rendezvénysorozat keretében. „Egyébként a budapesti múzeum sokat segített az EMKE-nek, például eljöttek Petőfi-tanácskozásainkra. Idén lesz Szendrey Júlia és a költő megismerkedésének 175. évfordulója, ezt is meg szeretnénk ünnepelni Nagykárolyban. A polgármesteri hivatal megkapta az egykori Aranyszarvas fogadó épületét, és az lenne jó, ha ott hagyományossá válhatna egy Petőfi-bál szeptember első napjaiban, hiszen szeptember 8-án ismerkedett meg feleségével a költő” – mondta Muzsnay Árpád.

1846 szeptemberében Petőfi Sándor a nagykárolyi megyegyűlésre ment, az Aranyszarvas fogadóban szállásolták el.  A vendéglőben táncvigadalom volt, melyen Petőfi is megjelent, ott figyelt fel Szendrey Júliára – ennek évfordulóját is meg szeretné ünnepelni az egyesület.

Muzsnay Árpád azt is elmondta, az EMKE múlt hónap végén egy több mint harminc éves sorozat részeként emlékezett meg a szatmári békekötés 310. évfordulójáról.

A nők jogaiért is kiállt a 140 éve született Jakabffy Elemér

Jakabffy Elemér módos földbirtokos családban született a Temes megyei Lugoson. Már fiatalkorától kezdve érdeklődött a kisebbségi politika iránt, így tudatosan választotta a Budapesti Tudományegyetem jogi karát. Politikai karrierje fiatalon kezdődött: 1910-től a Magyar Országgyűlésben a mai Krassó-Szörény megyében található Boksánbánya (Németbogsán) választókerület képviselője lett. Nyolcéves magyar parlamenti jelenléte alatt a nemzetiségek jogegyenlőségére koncentrált, de a művelődési és gazdasági fejlődés kérdése is foglalkoztatta. Alapvetően a demokratizáció lelkes híve volt, a szavazati jog kitágítása mellett állt ki, támogatta, hogy a nők is rendelkezzenek választójoggal (ezt támasztja alá az 1918-ban A választójogi bizottság tagjai a nők választójogáról címmel közölt tanulmánya is). Az őszirózsás forradalom eseményeit csak a háttérből figyelte, az utolsó, 1918-as országgyűlést (melyen ő is részt vett Bécsben) a Monarchia temetéseként, valamint Magyarország bukásaként látta. Az impériumváltást követően hazatért lugosi birtokára, ahol kisebbségi politikusként újfajta közéleti munkába kezdett: az Országos Magyar Pártban (OMP) a bánsági tagozat elnöke volt, képviselő lett a román parlamentben, ahol 1927–1937 között tevékenykedett. 1928-ban Háromszék, majd két cikluson át Szatmár megye választotta képviselőjévé. Sulyok Istvánnal és Willer Józseffel 1922-ben elindították a szülővárosában megjelentett, Magyar Kisebbség címet viselő nemzetpolitikai szemlét, melyben többek között Mikó Imre, Nicolae Iorga, Bíró Vencel, Paál Árpád, Balogh Artúr is közölt cikkeket, s amelyben a jogtudomány, a politológia és a társadalomtörténet mellett irodalompolitikai vagy művészetszociológiai írások is napvilágot láttak. Racionális hozzáállását a nemzetiségi témához jól jelzi, hogy 1923-ban elindította a folyóirat román párját Glasul minorităţilor címmel (később német és francia nyelvű cikkeket is közöltek). 1925-től nemcsak a román politikai színtéren volt jelen, hanem a Svájcban megrendezett népkisebbségi kongresszusokon is részt vett. 1938-tól, az OMP betiltása után egy időre visszavonult a politikai élettől. 1938-ban a Magyar Tudományos Akadémia is elismerte szakmai tevékenységét, szakírói munkásságát, külső taggá választották. 1943-tól a Romániai Magyar Népközösség munkáját segítette. Akárcsak jó barátja, kollégája, a kisebbségtudományi munkát folytató Mikó Imre, ő is megszenvedte 1944 eseményeit, nemzetiségi túszként internálták Bukarestbe, ahol nyolc hónapot töltött, majd Hátszeget jelölték ki új lakhelyéül. Hátszegi kényszertartózkodásának csak 1954-ben lett vége. 1957-ben a fiához költözött Szatmárnémetibe, ahol visszavonultan élt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 17., szerda

A kolozsvári bíró és A Zördög: nyolc állomásos magyarországi turnén az Aradi Kamaraszínház

Tizenhat előadást tart Magyarországon az Aradi Kamaraszínház, amely 8 településen lép fel két produkciójával.

A kolozsvári bíró és A Zördög: nyolc állomásos magyarországi turnén az Aradi Kamaraszínház
2024. július 16., kedd

„Olvassunk Méhes Györgyöt, de ne legyenek róla elnevezett díjak” – Balázs Imre József irodalomtörténész az író ügynökmúltjáról

Nem befolyásolja a kollaboráns múlt felszínre kerülése Méhes György esetében az író által betöltött irodalomtörténeti helyet Balázs Imre József irodalomtörténész szerint.

„Olvassunk Méhes Györgyöt, de ne legyenek róla elnevezett díjak” – Balázs Imre József irodalomtörténész az író ügynökmúltjáról
2024. július 16., kedd

Új, Janovics című előadásával már augusztusban visszavárja közönségét, évadot értékelt a kolozsvári színház

Idén is mozgalmas évadot zárt a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a 2023/2024-es évadban négy bemutatóra és egy előbemutatóra került sor.

Új, Janovics című előadásával már augusztusban visszavárja közönségét, évadot értékelt a kolozsvári színház
2024. július 15., hétfő

Nem karanténban tartani, hanem egymásba oltani az egyes régiók magyar irodalmát – Tricikli fesztivál Szentgyörgyön

Kortárs magyar irodalomról, műfordításokról, a szocializmus okozta kollektív traumáknak a művészeten keresztüli feldolgozásáról is szó esett a három országban működő, ezúttal Sepsiszentgyörgyön rendezett Tricikli Fesztivál keretében.

Nem karanténban tartani, hanem egymásba oltani az egyes régiók magyar irodalmát – Tricikli fesztivál Szentgyörgyön
2024. július 15., hétfő

Kisvárosi miliők és bádogember: két nyári tárlat nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban

Két nyári kiállítás nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban: Incze János Dés (1909-1999), valamint az 1980-ban született Szabó András Kolozsváron alkotó művész munkáiból.

Kisvárosi miliők és bádogember: két nyári tárlat nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban
2024. július 15., hétfő

Józsa János több mint 70 éve alkotó korondi fazekasról szól az Értékek útján sorozat új része

A több mint hetven alkotó korondi fazekasmestert, Józsa Jánost és mesterségét mutatja be hirado.hu saját gyártású, hetente jelentkező, Értékek útján című sorozata.

Józsa János több mint 70 éve alkotó korondi fazekasról szól az Értékek útján sorozat új része
2024. július 14., vasárnap

Aratókoszorú a mestergerendán, fájdaloműző kéve – számos néphagyomány kapcsolódik július havához

Számos népi megfigyelés, szokás és hagyomány kapcsolódik júliushoz, az aratás hónapjához.

Aratókoszorú a mestergerendán, fájdaloműző kéve – számos néphagyomány kapcsolódik július havához
2024. július 12., péntek

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az Ifjú barbárok című előadással Budapesten zárja évadát a Magyar Zene Házában a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház
2024. július 10., szerda

Útjára indul a TIFF-karaván, a filmek eljutnak a Székelyföldre, Szatmárra és Brassóba is

A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idén is bejárja az országot Caravana TIFF Unlimited elnevezésű projektjével.

Útjára indul a TIFF-karaván, a filmek eljutnak a Székelyföldre, Szatmárra és Brassóba is
2024. július 10., szerda

Idén is világhírű muzsikusok lépnek fel a szörényordasi Gărâna Jazz Fesztiválon

Kezdődik a Krassó-Szörény megyei Szörényordason (Gărâna) az immár 27 éves múltra visszatekintő Gărâna Jazz Fesztivál, amely csütörtöktől vasárnapig tart.

Idén is világhírű muzsikusok lépnek fel a szörényordasi Gărâna Jazz Fesztiválon