Sárika nénit robotra cserélik – Madách Falansztere és a többi szín tíz Bihar megyei diákcsapat fórumszínházi előadásában

Sárika nénit robotra cserélik – Madách Falansztere és a többi szín tíz Bihar megyei diákcsapat fórumszínházi előadásában

Az ember tragédiájának mindig aktuális gondolatiságát a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjaihoz is közel viszi a projekt

Fotó: Színemről színedre/Facebook

Játék, színház és közvita egyben Az ember tragédiája című mű alapján készülő fórumszínházi esemény, amelyet Nagyváradon tartanak május 9-én, kedden tíz Bihar megyei középiskolás csapat, valamint egy egyetemi hallgatókból álló csoport részvételével. Idén jubileumi év van: 200 esztendeje született Madách, az ennek jegyében létrejött projektről Tasnádi-Sáhy Péter színházrendező-dramaturgot, a Színemről színedre – fórumszínházi esemény Madách szellemében című rendezvény vezetőjét kérdeztük.

Kiss Judit

2023. május 08., 18:022023. május 08., 18:02

Közös gondolkodásra, játékos vitára kívánja serkenteni a diákokat korunk fontos, Az ember tragédiája gazdag gondolatiságához is szervesen kapcsolható kérdéseiről a Nagyváradon kedden tartandó fórumszínházi esemény. A Vendégoktatók a Magyar Kultúráért elnevezésű programsorozat keretében, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, N. Császi Ildikó, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) vendégoktatója kezdeményezésére jött létre a projekt

a Partiumi Keresztény Egyetem és a Bihar Megyei Tanfelügyelőség együttműködésében.

A május 9-ei alkalmon a Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyváradról az Ady Endre Elméleti Líceum, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Mihai Eminescu Főgimnázium, a Nagyváradi Művészeti Líceum, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, valamint a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum, az Érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceum, a margittai Horváth János Elméleti Líceum, a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai mutatnak be rövid,

Az ember tragédiája színeiből ihletett, kortárs emberi és társadalmi kérdéseket felvető jeleneteket.

Galéria

A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium csapata és Tasnádi-Sáhy Péter rendező (jobbról)

Fotó: Színemről színedre/Facebook

Közel hozni a diákokhoz a Madách-i problémafelvetéseket

Tasnádi-Sáhy Péter színházrendező-dramaturg, a Színemről színedre – fórum-színházi esemény Madách szellemében című rendezvény vezetője a Krónika megkeresésére elmondta, tavaly nyár óta intenzíven foglalkozik fórumszínházzal, régóta érdekli már ez a színházi forma. „Göteborgban nagyon izgalmas műhelymunkán vettem részt, amit Geo Britto tartott. Ő közvetlen munkatársa volt a brazíliai Augusto Boalnak, aki az „elnyomottak színházát” kitalálta. Boal halála után pedig Britto viszi tovább, Svédországban közelről megismerhettem a fórumszínház módszerét gyakorlatban” – mondta el Tasnádi-Sáhy Péter.

Kifejtette, azt tapasztalta, hogy a fórumszínház rendkívül jó közösségépítő színházi forma, ugyanakkor nagyon alkalmas arra, hogy közvitára ösztönözze a résztvevőket, minőségi közbeszédre tanítson.

Galéria

Tíz Bihar megyei oktatási intézmény, köztük a Ady Endre Elméleti Líceumdiákjai vesznek részt a projektben

Fotó: Színemről színedre /Facebook

„Arra gondoltam, hogy nálunk minderre bizony szükség van. A pandémia idején csináltam a váradi Szigligeti társulatával egy Tragédia-átiratot fiataloknak Madách művéből, akkor online óra keretében sok diákkal beszélgettem a műről. Kiderült számomra akkor, hogy elég nagy a távolság a mai gyerekek és a Madách-mű között, miközben a Tragédiában rengeteg gondolat és problémafelvetés kortárs, mai, aktuális” – mondta a rendező.

Két-három perces jelenetekből áll össze az előadás

Úgy fogalmazott, az a lépték, ahogyan Madách a magyar irodalomban egyedülálló módon mer gondolkodni a nagybetűs Emberről, el kell jusson a fiatalokhoz: valami olyan módot kell találni, amivel megnyitjuk a gyerekek számára ezt a közös kulturális kincset. „Innen jött az ötlet, hogy az lenne jó, ha minél több embert bevonnánk, és ez sikerült is, hiszen kilenc Bihar megyei – öt váradi és négy más településen működő – középiskola és a PKE kapcsolódott be, tíz csapat állt össze. A PKE kötött a tanfelügyelőséggel egy együttműködési megállapodást és ennek keretében zajlik a projekt.

Minden csapattal találkoztam és a Tragédia egy-egy színét, vagy egyes esetekben színcsoportot közelítünk meg: például a Paradicsom-színt a PKE hallgatói, a váradi Ady líceum csapata a Prága- Párizs-Prága szín konfliktusrendszerét” – fejtette ki a rendező.

Arra is kitért, hogy a székelyhídi csapatnak a Falanszter jelenet jutott, ennek kapcsán beszéltek a diákokkal arról, hogy Madáchnál ebben a színben az ember egészen elgépiesedik, és hogy ezzel a jelenséggel hol is tartunk ma, szóba kerültek a robotok, a mesterséges intelligencia. „A munka mindenki csapattal úgy zajlott, hogy én vittem a mű adott színében föllelhető konfliktus témáját, igyekeztem a diákoknak impulzusokat adni. A probléma kifejtése, ami egy két-három perces jelentet eredményezett csapatonként, teljesen a diákoké.

Például a székelyhídi csapatnál az a jelenet, hogy a cukrászdában a pultost, aki mindenki ismer, Sárika nénit lecserélik egy robotra, és hogy erre hogyan reagál a közönség” – mondta el a rendező.

Mint sorolta, például az egyiptomi szín kapcsán, ahol Ádám fáraó, Éva pedig rabszolganő, a vagyoni egyenlőtlenségek problémáját közelítik meg a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium csapatával, azt, hogy milyen esélye lehet ma egy gazdag fiú és egy szegény lány szerelmének. „Tehát fontos társadalmi kérdések gyűlnek össze kis jelentekben, amelyek reflexiók Az ember tragédiája egyes színeire. Május 9-én a PKE nagytermében összegyűl a tíz csapat, a kis jeleneteket összerakjuk egy 35-40 perces előadásba, a részvevők megszavazzák, hogy mely jelentek problémafelvetését tartják a legaktuálisabbnak, és három jelenetet mondjuk „megnyitunk” a fórumszínház számára” – fejtette ki Tasnádi-Sáhy Péter.

Az oktatás részévé kellene tenni a hasonló projekteket

A rendező kifejtette, ez azt jelenti, hogy veszik a jelentet, és megkérik a közönséget, hogy az adott problémára milyen megoldást lehetne találni. Akinek van ötlete, az nemcsak elmondja, hogy milyen megoldást látna, hanem be is áll a jelenetbe, és a saját stratégiája szerint valamelyik szereplő helyében, vagy akár egy új szereplőként próbál válaszokat adni a felvetett problémákra: ez játék, színház és közvita egyben – emelte ki a rendező.

Hozzátette, mindenki azt kérdezi, hogy lesz-e az eseménynek folyatása, de ez a projekt most ebben a formában kerek, és nagyon sok szervezést igényel tíz tanintézet diákjainak összegyűjtése.

Galéria

A nagyváradi Ady iskola diákjai a Madách művéből kiinduló előadás egyik próbáján

Fotó: Színemről színedre/Facebook

„Csodálatos, hogy a Bihar megyei középiskolák azonnal a kezdeményezés mögé álltak, az iskolabuszokkal behozzák a diákokat Váradra, kísérik őket a tanárok, nagy szeretettel és segítőkészséggel viszonyultak a projekthez. Nagyon jó lenne, ha lenne folytatása, de a legeslegjobb az lenne, ha az efféle projektek nem „kiszakított idők” lennének az oktatásból.

Idézet
Ha ez működik és rá lehet venni a megye fiataljait az összes magyar érintettségű intézményből, hogy együtt gondolkodjanak, együtt játsszanak, és őket érintő társadalmi kérdésekről véleményt formáljanak és cseréljenek, akkor ennek mindenképpen folytatást kell találni” – hívta fel a figyelmet a rendező.

Hozzátette, a pedagógusok és a diákok részéről is erőn felüli az, hogy részt vesznek ezekben a tevékenységekben, azért is találták ki úgy, hogy konkrétan 2-szer 3 órányi részvételt kérnek tőlük. Ezért van az, hogy a jelentek hossza 2 és fél- 3 perc, mert ennyit lehet ennyi idő alatt minőségben megvalósítani. „Tehát mivel ez többlet erőfeszítésnek számít a diákok részéről, arra is rávilágít, hogy nem arról szól az oktatási rendszer, hogy jó táptalaja legyen a hasonló kezdeményezéseknek” – mondta Tasnádi-Sáhy Péter.

korábban írtuk

Tasnádi-Sáhy Péter rendező szerint a diákok és a színház számára is gyümölcsöző lehet, ha választható tárgy lesz a drámaóra
Tasnádi-Sáhy Péter rendező szerint a diákok és a színház számára is gyümölcsöző lehet, ha választható tárgy lesz a drámaóra

A színház szempontjából is rendkívül hasznos, ha a gyerekek közelebb kerülnek ehhez a világhoz, hiszen színházértő emberekké válhatnak – mondta el a Krónikának Tasnádi-Sáhy Péter színházi rendező, dramaturg, a nagyváradi Szigligeti Színház számos színházi neveléssel foglalkozó programjának mentora.

korábban írtuk

Bessenyei István nevét veszi fel a Szatmárnémetibe költöző romániai Országos Diákszínjátszó Fesztivál
Bessenyei István nevét veszi fel a Szatmárnémetibe költöző romániai Országos Diákszínjátszó Fesztivál

Bessenyei István nevét veszi fel a romániai Országos Diákszínjátszó Fesztivál, amelyet ezentúl Szatmárnémetiben fognak tartani – közölte szerdán a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 18., csütörtök

Régizene csendül fel a háromszéki Esztelnek ferences kolostortemplomában is

Javában zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely július 21-én zárul. Ehhez kapcsolódva, a fesztivál utolsó napján, vasárnap minden zenekedvelőt várnak a háromszéki Esztelnekre.

Régizene csendül fel a háromszéki Esztelnek ferences kolostortemplomában is
2024. július 18., csütörtök

Emblematikus gasztronómus, valamint egy magyar és egy román világhírű evezős emlékét elevenítik fel Tusványoson

Kövi Pál gasztronómus (1924 – 1998), valamint két világhírű evezős: Ivan Patzaichin (1949 – 2021) és Wichmann Tamás (1948 – 2020) emlékét is felidézik a július 23-28. között 33. alkalommal szervezett Tusványoson.

Emblematikus gasztronómus, valamint egy magyar és egy román világhírű evezős emlékét elevenítik fel Tusványoson
2024. július 17., szerda

A kolozsvári bíró és A Zördög: nyolc állomásos magyarországi turnén az Aradi Kamaraszínház

Tizenhat előadást tart Magyarországon az Aradi Kamaraszínház, amely 8 településen lép fel két produkciójával.

A kolozsvári bíró és A Zördög: nyolc állomásos magyarországi turnén az Aradi Kamaraszínház
2024. július 16., kedd

„Olvassunk Méhes Györgyöt, de ne legyenek róla elnevezett díjak” – Balázs Imre József irodalomtörténész az író ügynökmúltjáról

Nem befolyásolja a kollaboráns múlt felszínre kerülése Méhes György esetében az író által betöltött irodalomtörténeti helyet Balázs Imre József irodalomtörténész szerint.

„Olvassunk Méhes Györgyöt, de ne legyenek róla elnevezett díjak” – Balázs Imre József irodalomtörténész az író ügynökmúltjáról
2024. július 16., kedd

Új, Janovics című előadásával már augusztusban visszavárja közönségét, évadot értékelt a kolozsvári színház

Idén is mozgalmas évadot zárt a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a 2023/2024-es évadban négy bemutatóra és egy előbemutatóra került sor.

Új, Janovics című előadásával már augusztusban visszavárja közönségét, évadot értékelt a kolozsvári színház
2024. július 15., hétfő

Nem karanténban tartani, hanem egymásba oltani az egyes régiók magyar irodalmát – Tricikli fesztivál Szentgyörgyön

Kortárs magyar irodalomról, műfordításokról, a szocializmus okozta kollektív traumáknak a művészeten keresztüli feldolgozásáról is szó esett a három országban működő, ezúttal Sepsiszentgyörgyön rendezett Tricikli Fesztivál keretében.

Nem karanténban tartani, hanem egymásba oltani az egyes régiók magyar irodalmát – Tricikli fesztivál Szentgyörgyön
2024. július 15., hétfő

Kisvárosi miliők és bádogember: két nyári tárlat nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban

Két nyári kiállítás nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban: Incze János Dés (1909-1999), valamint az 1980-ban született Szabó András Kolozsváron alkotó művész munkáiból.

Kisvárosi miliők és bádogember: két nyári tárlat nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban
2024. július 15., hétfő

Józsa János több mint 70 éve alkotó korondi fazekasról szól az Értékek útján sorozat új része

A több mint hetven alkotó korondi fazekasmestert, Józsa Jánost és mesterségét mutatja be hirado.hu saját gyártású, hetente jelentkező, Értékek útján című sorozata.

Józsa János több mint 70 éve alkotó korondi fazekasról szól az Értékek útján sorozat új része
2024. július 14., vasárnap

Aratókoszorú a mestergerendán, fájdaloműző kéve – számos néphagyomány kapcsolódik július havához

Számos népi megfigyelés, szokás és hagyomány kapcsolódik júliushoz, az aratás hónapjához.

Aratókoszorú a mestergerendán, fájdaloműző kéve – számos néphagyomány kapcsolódik július havához
2024. július 12., péntek

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az Ifjú barbárok című előadással Budapesten zárja évadát a Magyar Zene Házában a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház