Sardar Tagirovsky rendező Erdélybe vezető útjáról, a színházcsinálás módszereiről, kihívásairól

Sardar Tagirovsky rendező Erdélybe vezető útjáról, a színházcsinálás módszereiről, kihívásairól

Fotó: Facebook/Sardar Tagirovsky

A 20. század új irányzatai nagyon fontosak, viszont nem elegek ahhoz a varázslathoz, ami a színpadon és a kulisszák mögött történik – vallja Sardar Tagirovsky színházi rendező, aki szerint a szakma egyik csúcsa, hogy megfeledkezik önmaga szakmaiságáról. Az évekig Sepsiszentgyörgyön, jelenleg Szatmárnémetiben dolgozó színházi szakembert az oroszországi Kazanyból sodorta a szél Erdélybe, ahol különböző színházi módszerekkel is kísérletezik. Az ide vezető útról és a rendezői szakma kulisszatitkairól mesélt a Krónikának.

Zoltán Ildikó

2021. augusztus 22., 21:012021. augusztus 22., 21:01

– Oroszországban született, hogyan vezetett az útja Kazanyból Magyarországra, majd Erdélybe?

– A szüleimnek munkát ajánlottak Magyarországon, ahol 6 évesen beírattak iskolába és 16 éves koromig párhuzamosan éltem ott és Oroszországban egyaránt. A gimnázium után a Shakespeare Színművészeti Akadémia színész szakán diplomáztam, illetve a Budapest Bábszínházban tanultam és dolgoztam bábszínészként. Különböző munkák mellett Olaszországban és Magyarországon a Sztanyiszlavszkij-Strasberg módszert tanulmányoztam Paolo Antonio Simioni olasz színész-rendező mellett, akivel mai napig is szoktunk együtt dolgozni. Közben felvettek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakára, Bocsárdi László osztályába. Így vezetett az utam Erdélybe.

– Az, hogy színészetet, bábszínészetet tanult, mielőtt rendező lett volna, és a Sztanyiszlavszkij-Strasberg módszert tanulmányozta, mennyire segíti a rendezői munkáját? Ezáltal több szemszögből is meg tudja közelíteni a munkafolyamatot?

– Volt, amikor nagyon segített, de néha összezavart. Számomra azért volt jó a tréninggyakorlatok megtapasztalása a különböző mestereknél, mert rájöttem, hogy a Sztanyiszlavszkij-Strasberg módszerrel és a Meyerhold technikán alapuló, Alekszej Levinszkij által megformált módszerrel is ugyanúgy el tudok jutni a belső magig, egy bizonyos idegállapotig. A mi szakmánkban fontos a nyitottság, hogy több úton tudjunk megközelíteni valamit.

Idézet
Színházat nem lehet módszerekből csinálni, habár egy színházi embernél nagy luxus, ha pályája során nem veti alá magát újabb tanulási folyamatoknak. Sztanyiszlavszkij, Grotowski vagy Meyerhold nélkül nem tartana itt a színház, hanem a 19. századi bohózatokat játszanánk a nézőknek, amivel nem lenne baj, de szükség volt a 20. század új irányzataira, amelyek ebbe az irányba terelték a színház világát.”

Szerintem ezek nagyon fontosak, viszont ez nem elég ahhoz a varázslathoz, ami a színpadon és a kulisszák mögött történik. Amikor nincs ihlet, a módszerek irányából is meg lehet közelíteni a munkafolyamatot. Sokat tanulmányoztam a lenyomatai alapján Csajkovszkij zeneszerzőt, aki szerint akkor is kell tudni zenét írni, amikor nincs ihlet. Ez ránk is igaz: amikor nem találjuk a „varázslatot”, akkor nem szabad erőltetni a munkát, kicsit meg kell állni, de vannak esetek, amikor a módszereken keresztül találjuk meg önmagunkat, aztán ismét előjön az ihlet és elfelejthetjük a technikát.

Galéria

Fotó: Facebook/Sardar Tagirovsky

– A kísérletezés, az alternatív színházi módszerek alkalmazása áthatja a munkáját, számos workshopnak a szervezője, társszervezője is. Mi az, amit kutat ezek által?

– Engem nagyon érdekel, hogy ez a szerkentyű, amit agynak hívunk, mennyi mindenre képes. Kettős viszonyom van ezzel kapcsolatban, mert az utóbbi időben leterhelődtem, és nem tudtam minden alkalommal megnyitni a szívem. Ezen változtatnom kell, hogy szenvedélyesebben tudjam végezni a munkám. A kurzusok és tréningek alatt sokat tanultam. Általuk tapasztaltam meg, hogy milyen ránézni egy jelenetre, egy előadásra és elfelejteni, hogyan csináltam. Nekem az a fontos, hogy belefeledkezzem a pillanatba. Biztos mindenkivel előfordult gyerekként, hogy szaladt a mezőn vagy egy téren, parkban érezve a napfényt az arcán, ami örömmel töltötte el.

Idézet
Engem ez érdekel, hogy képesek vagyunk a boldogságra, és van bennünk valami, amit képzeletnek nevezünk, ami azért van, hogy feltételezzük: bármi megtörténhet, nincs lehetetlen.”

A szakma és a gyermeki szenvedély együtt jár, mert a tréningek során azt szeretném elérni, hogy a színészeim játsszanak, ne eredményekben gondolkodjanak. A munka során szükség van a gyermeki szempontra, hogy hinni tudjunk abban, hogy létezik a varázslatok világa. A szakma egyik csúcsa a mi esetünkben, hogy megfeledkezik önmaga szakmaiságáról.

– Sepsiszentgyörgyön több fontos előadást is rendezett, melyeket számos díjjal tüntetett ki a szakma. Milyen volt Bocsárdi Lászlóval, a számos neves színészt felvonultató szentgyörgyi társulattal együtt dolgozni?

– Életre szóló élmény volt. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmad-
éves végzőseként a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatával rendeztem meg a Meggyeskertet vizsgaelőadásként. Ezután jött az Úrhatnám polgár, Zongota, Chioggiai csetepaté és végül a Lüszisztraté. A munkafolyamatok alatt számos színésszel voltak „nagy találkozásaim”.

– Milyen tervekkel, célkitűzésekkel érkezett a szatmárnémeti társulathoz?

– Nem voltak célkitűzéseim, amikor megérkeztem. Bessenyei Gedő István, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója látott tőlem két előadást, és meghívott rendezni. Itt is nagyon jó színészekkel dolgoztam és találkoztam. Egyre jobban megismerjük egymást, és valószínűleg egy év múlva ismét együtt fogunk dolgozni.

– Idén is több fesztiválra megy a társulat az Ön által rendezett Raszputyin című előadással. Hogyan esett a választása Szőcs Géza drámájára, mennyire jelent kihívást egy kortárs szerző darabját színre vinni?

– Nem volt nehéz, mert nagyon inspiráló volt ez a közeg, és éreztem, hogy biztonságos kezekben vagyok. A Raszputyint Bessenyei Gedő István ajánlotta. Furcsa helyzet volt, mert ismertem a drámát, amit csak Oroszországban és Olaszországban mutattak be eddig. Szőcs Géza darabját megcsináltuk Paolo Antonio Simioni mesteremmel is Rómában. Én segítettem a színészeknek, hogyan mozgassák a bábot. Hiszek abban, hogy nem minden történik véletlenül, ezért egyből igent mondtam a Raszputyin megrendezésére a szatmári társulattal.

– Mekkora kihívást jelentett a Csongor és Tünde színrevitele, hiszen egy klasszikus darabról van szó, ráadásul az előadás a pandémia közepette született. Mennyire lehet még üzenni ezzel a fiataloknak, hogyan lehet egyáltalán megszólítani őket?

– Ez az előadás kicsivel hosszabb mint négy óra. Azt érzem, hogy a világ nagyon felgyorsult, és ezzel muszáj szembemenni. Nagy kihívás volt a Csongor és Tünde megrendezése. Egyrészt, mert nem ezzel a darabbal készültem, másrészt a Covid-megbetegedések miatt több alkalommal abba kellett hagyni a próbafolyamatot. Életem egyik legnehezebb munkája volt, néhány színész tartotta bennem a lelket. Formailag nagyon izgalmas lett, Kupás Anna díszletének és jelmezeinek, Szabó Franciska koreográfiájának, valamint Bakk Dávid László zeneszerző munkájának köszönhetően lett ilyen komplex. Istivel (Bessenyei Gedő István) pedig rendhagyó módon kerestük és alakítottuk a szöveg és a drámai költemény jellegét. Ebben a folyamatban kollektív módon segített néhány színész is. Olyan formanyelv alakult ki, mely új köntösben mutatja meg a Csongor és Tündét.

– Milyen tervei vannak a következő időszakra?

– Egy olyan évad következik, amikor többet leszek Magyarországon, mint Erdélyben. Augusztus elejétől a debreceni Csokonai Színházban a Kaméliás hölgyet próbáljuk, Oroszországban, Kazanyban a Képzelt beteget, a szegedi Kövér Béla Bábszínházban a Borsszem Jankó bábelőadást rendezem, ami újabb kihívás lesz, az évad végén pedig Szombathelyen a Sirályt viszem színre. Jövő nyáron a gyerekkoromat feldolgozó drámám alapján a Film című előadást „kell” megcsinálnom, amit már fél éve elkezdtünk próbálni, de a járvány miatt le kellett állnunk. Emellett Mrożek Mulatság című drámája is jövő nyárra van betervezve. A Harag György Társulattal is készül valami, de az még egyeztetés alatt. Ez egy sűrű évad lesz.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja