Megnőtt az érdeklődés a cenzúrázott filmek iránt – rasszistának kikiáltott klasszikusok tűnnek el a műsorkínálatból

Megnőtt az érdeklődés a cenzúrázott filmek iránt – rasszistának kikiáltott klasszikusok tűnnek el a műsorkínálatból

Az Elfújta a szél Mammy-je. Hattie McDaniel (jobbra) megkapta a legjobb női mellékszereplő Oscarját

Fotó: Facebook/Gone with the Wind

A rendszerszintű rasszizmus elleni amerikai tiltakozáshullámnak megvannak az első kulturális áldozatai: filmklasszikust, szatírasorozatokat vizsgálnak felül és cenzúráznak azért, mert „előítéleteket és rasszista nézeteket” tartalmaznak. Ilyen az Elfújta a szél című, 1939-es film is, ami iránt megnőtt az érdeklődés a cenzúrát követően.

Kiss Judit

2020. június 15., 20:392020. június 15., 20:39

2020. június 15., 20:562020. június 15., 20:56

A rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd halála után fellángolt Black Lives Matter (a fekete életek számítanak) elnevezésű mozgalom nyomán sok műsorszolgáltató és tévés személyiség értékelte újra, mi az elfogadható a mai társadalomban. Miután egyes kritikusai rasszistának tartják az Elfújta a szél (Gone with the Wind) című, kilenc Oscar-díjjal kitüntetett, 1939-ben készült filmklasszikust, és a múlt héten lekerült az HBO online felületéről, úgy tűnik, megnőtt iránta az érdeklődés.

A HBO az Egyesült Államokban zajló, a rendszerszintű rasszizmus elleni tiltakozáshullám közepette törölte kínálatából a filmet, amelynek ábrázolásmódja a filmszolgáltató szerint a 20. század elejének előítéleteit és rasszista nézeteit idézi.

Ezt követően hirtelen annyira megugrott az érdeklődés a film iránt, hogy premierje után 81 évvel az első helyre ugrott az Amazon lejátszási listáján, az Apple saját tartalmi platformján, az iTunes-on pedig a második helyig kúszott fel.

„Megmagyarázzák”
a cenzúrázott filmeket

A tiltakozáshullám első kulturális áldozatai közé tartozik a Margaret Mitchell világszerte népszerű könyve alapján készült, szintén nagy népszerűségnek örvendő mozin kívül több film is, amelyeket szintén eltávolítottak forgalmazói a nagyközönség számára elérhető kínálatból, azzal az indokkal, hogy rasszista utalásokat tartalmaznak. Ilyen többek közt az Angolkák (Little Britain) című szatírasorozat vagy a Waczak szálló (Fawlty Towers) című brit sorozat egy epizódja.

Az HBO Max szóvivője szerint „az Elfújta a szél a maga korának terméke, és olyan etnikai és rasszista előítéleteket ábrázol, amelyek sajnos hétköznapiak voltak az amerikai társadalomban. Ezek a rasszista ábrázolások helytelenek voltak akkor, és azok ma is, ezért úgy éreztük, hogy ezt a filmet magyarázat nélkül megtartani felelőtlenség volna.”

Az online forgalmazó azt ígérte, később újra elérhető lesz majd a film, de akkor majd a történelmi kontextus elemzését is mellékelik hozzá.

Victor Fleming 1939-ben bemutatott klasszikusát számos amerikai egyetemi tanár tartja a déli revizionizmus ambíciós és hatékony eszközének. A film ugyanis a rabszolgatartó déli államok romantikus képét nyújtja, amelyben a fekete szolgálók elégedettek a sorsukkal, és hétköznapi alkalmazottakként vannak ábrázolva. Az Elfújta a szél kilenc Oscar-díjat nyert az 1940-es gálán, elvitte a legjobb filmnek járó díjat, de a rendezői, forgatókönyvírói, vágói, látványtervezői díjakat is. Vivien Leigh lett az év legjobb, főszerepet alakító színésznője, a legjobb női mellékszereplő díja pedig éppen a Mammy nevű rabszolganőt és szókimondó dadust alakító Hattie McDanielé lett. A film a maga 3,44 milliárd dollárjával máig minden idők egyik legnagyobb bevételű alkotása.

Éppenséggel a rasszista
viselkedést figurázták ki

Amikor az Angolkák (Little Britain) című tévésorozatot is visszavonták a Netflixről, a NOW Tv-ről és az iPlayerről, a szatírasorozat gyártója,

a BBC azzal magyarázta a lépést, hogy a sorozat 2003-as első vetítése óta „változtak az idők”.

A sikeres rádiósorozat nyomán született tévésorozat 2003. február 9-étől 2007. január 1-jéig ment az Egyesült Királyságban, sikerét jelzi, hogy később amerikai verzió is készült belőle (ez már kevésbé volt sikeres).

A Little Britaint azért távolíttatta el a BBC több felületről, mert úgy vélték, 2020-ban nincs helye viccelődni a kisebbségeken, bemázolt képpel fekete karakteret játszani, és így tovább. Az alkotók, David Walliams és Matt Lucas 2017-ben már elnézést kértek, és jelezték, hogy ma már eszük ágában nem lenne ilyen műsort forgatni.

A Waczak szálló (Fawlty Towers) című, 1975-ös brit komédiasorozatot is azzal vádolják, hogy „rasszista sértések” hangzanak el benne. John Cleese, a sorozat egyik alkotója és szereplője élesen bírálta a lépést. A Waczak szálló A németek című 1975-ös epizódjában a tulajdonos, Basil Fawlty azt az utasítást adja, hogy „ne emlegessék a háborút” a német vendégek előtt, az őrnagy pedig a nyugat-indiai krikettcsapatról beszél sértő szavakkal – idézte fel a BBC News.

Cleese az epizód eltávolítását „hülyeségnek” nevezte.

A színész The Age című napilapban azzal érvelt, hogy ebben a részben éppenséggel a rasszista viselkedést figurázták ki.

Idézet
Az egyik dolog, amit az utóbbi 180 évben megtanultam, hogy az emberek humorérzéke nagyon sokféle. Vannak, akik megértik, hogy ha ostobaságokat adunk valaki szájába, akit ki akarunk figurázni, akkor nem a nézeteiket közvetítjük, hanem kigúnyoljuk”

– magyarázta.

A BBC-hez tartozó streamingszolgáltató szóvivője ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a „rasszista sértéseket” tartalmazó epizódot levették a műsorról, amíg felülvizsgálják. Mint mondta, a régebbi tartalmakat rendszeresen felülvizsgálják, hogy megfelelnek-e közönség elvárásainak, és különös figyelmet szentelnek annak, hogy milyen következményei lehetnek az elavult nyelvhasználatnak.

Egyes esetekben figyelmeztetést tűznek a műsor mellé, más esetekben megvágják az anyagot. A Netflixről már szintén eltűnt a Repülj velem! (Fly Away Home), a Kretének klubja (The League of Gentlemen) és a Zooniverzum – Állati kert (The Mighty Boosh) című film is. A filmvilágban rengeteg szálon elindult a mea culpázás: Leigh Francis, aki egy Bo’ Selecta című szkeccsműsorban Mel B-t és Michael Jacksont is alakította valamikor 2002 körül, kijelentette, hogy szégyelli, hogy ilyenbe belement annak idején, de akkoriban az, hogy egy fehér ember feketére bemázolt arccal egy fekete nőt parodizál, még teljesen természetes volt.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján