„Ami belül történik, azt nehéz filmre vinni” – Magyar kisjátékfilm nyerte a TIFF helyi versenyét

„Ami belül történik, azt nehéz filmre vinni” – Magyar kisjátékfilm nyerte a TIFF helyi versenyét

Farkas Ágnes Anna a fődíjjal járó 1500 eurós pénzjutalom mellé 15 ezer euró értékű produkciós támogatást is kap a következő filmjére

Fotó: Farkas Emőd

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fotó, film és média szakja idei végzettjének, Farkas Ágnes Annának az alkotása nyerte kedden este a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) helyi versenyének fődíját. A fiatal rendező a Krónikának elmondta, már annak is nagyon örült, hogy alkotását beválasztották a szemle vetítési programjába, filmjét azért volt nehéz elkészíteni, mert nem külső, hanem belső történésekre összpontosít.

Pap Melinda

2021. július 28., 12:262021. július 28., 12:26

2021. július 29., 15:572021. július 29., 15:57

Farkas Ágnes Anna Játsszunk tovább című kisjátékfilmje nyerte kedden este a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) helyi versenyének fődíját. A fiatal rendező – aki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fotó, film és média szakának idei végzettje – a Krónikának elmondta: az egyetemen a három év során rájött, hogy azok a témák állnak hozzá közelebb, azokat tudja jobban megfogalmazni, amelyek érzések köré fonódnak, érzéseket ábrázolnak. Tanárai kezdetben óvták ettől a próbálkozástól, mesélte a fiatal rendező, attól tartva, hogy mivel szegényes a történet, nehéz lesz filmre vinni. „És igazuk is volt, nagyon nehéz volt, de örülök, hogy figyelmeztettek, mert mégsem tántorodtam el. Nagyon szeretem azokat a dolgokat megfogalmazni, amelyek az emberben belül történnek, ami mindenkiben ott van: a belső kicsi érzést különböző élethelyzetekkel kapcsolatban. Igazából ez az, ami megindít” – mondta Farkas Ágnes Anna.

Hozzátette, az is nagy kihívás volt számára, hogy eddig nem dolgozott felnőtt színészekkel, így nagyon izgult.

„Mindannyian nagyon kedvesek voltak, akkora emberséggel álltak hozzám, annyira szívvel-lélekkel ott voltak, hogy élmény volt velük dolgozni” – mondta, hozzátéve, hogy ez teljesen más tapasztalat, másfajta felelősség, mint amikor fiatalokkal vagy gyerekekkel dolgozik az ember. „Amikor ott voltak a felnőttek, úgy éreztem, hogy most minden élesben megy. Furcsa, de nagyon ösztönző eksztázisérzés volt velük dolgozni a forgatás alatt” – mesélte a munkafolyamatról.

Ösztönzően hat

Nagyon sokat jelent számára a díj, mondta a fiatal rendező, nagy megtiszteltetés, hiszen már annak is örült, hogy egyáltalán levetítik a filmet. Nagyon sokan álltak mellette a filmkészítés időszakában, a szüleitől, barátaitól kezdve a stábig, kicsit nekik is köszönhető, hogy a végső verzió ilyen lett. „Ők voltak azok, akik mindenben támogattak, nélkülük nem sikerült volna.

Idézet
Olyan sok szeretetet kaptam a filmkészítési folyamat alatt, olyan sok segítséget, hogy végül ez alkotta meg a filmet. Nagyon boldog vagyok, a TIFF-nek pedig nagyon hálás a lehetőségért, én már annak is nagyon örültem, hogy beválasztották a vetítési programba. Ez, hogy díjat is nyert, már egy csoda, el sem hiszem igazából”

– mondta Farkas Ágnes Anna, aki a Sapientia fotó, film és média szakán folytatja tanulmányait mesteri képzésen. Mint fogalmazott, bár a díj nagy megtiszteltetés, nem érzi, hogy a jövőben változtatna a filmkészítéshez való hozzáállásán.

Galéria

A stábot többnyire a sapientiás csoporttársak alkották

Fotó: Farkas Emőd

„Eddig is nagyon szerettem diákfilmeket készíteni az egyetemen, tanulni erről a szakmáról, kipróbálni dolgokat, forgatni, és ez ezután is így lesz” – ígérte. Hozzátette, bár önmagában nem változtat ezen, a díj ösztönzően hat, szeretne minél többet tanulni a szakmában, még több mindenben kipróbálni magát.

A stábról elmondta: a Sapientián most végzett évfolyam nagyon összeforrott társaság, sokat dolgoznak együtt és egymás vizsgafilmjének az elkészítésében is szerepet vállaltak.

„Nagyon fontosnak tartottuk, hogy felkaroljuk egymást, így aki az egyik filmet rendezte, a másikban cateringezett, aki egyikben világosító volt, a másikban berendezett, mindenki mindenféle szerepkörben vállalt feladatokat. Óriási dolog, hogy így támogatjuk egymást” – vázolta, köszönetet mondva csoporttársainak.

A felnőtt gyermek, a gyermek pedig felnőtt

A Játsszuk tovább című, 24 perces kisjátékfilm a gyermek- és felnőttkor között egyensúlyozó emberek hétköznapi, mégis különleges nyári estéjét mutatja be.

Esti, családi életkép, a szereplők egy diófa alatt ülve beszélgetnek. A két nagyobb testvér kisurran a nyári éjszakába, a nagyobbik kétes randira indul, húga úgy dönt, elkíséri nővérét. Senkivel sem történik semmi rendkívüli, a lelki folyamatok nagyon finoman ábrázoltak. A nézőnek az az érzése: a felnőttek tulajdonképpen lelkükben gyermekek, a gyermekek pedig felnőttek, és nem is létezik a két korosztály között valódi határvonal. Közös értékké válik a játékra való képesség, az életöröm, az aggodalom és felelősségvállalás is. Hajnalban valami különös madárdal hallatszik, a felkelő nap fénye megvilágítja a családot, és mintha megállna az idő.

Galéria

A nyertes filmben több hivatásos színész is játszik

Fotó: Farkas Emőd

A filmben Berekméri Katalin és Kiss Bora, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat színészei, Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze, Erdei Gábor és Kolcsár József, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművészei, Pánczél Kata, a kolozsvári BBTE végzős színis hallgatója, Szőllősi Eszter, a kolozsvári zeneiskola végzős diákja, valamint Szabó Lili negyedikes kisdiák szerepel. Az operatőr Török Ádám, irányítótanárok: Fekete Ibolya, Gózon Francisco, Felméri Cecília, Blos-Jáni Melinda.

A TIFF helyi filmek versenyére idén 34 alkotást neveztek be, ebből hetet válogattak be a végső versenyprogramba, köztük két másik sapientiás kisfilmet is,

Polacsek Zsófia A madarak nem tévednek el és Frunza Roland Fátum című alkotását. Farkas Ágnes Anna a fődíjjal járó 1500 eurós pénzjutalom mellé 15 ezer euró értékű produkciós támogatást is kap a következő filmjére. A fődíját egyébként tavaly is sapientiás vizsgafilm nyerte, akkor Farkas Boglárka Amit nem vettünk észre című alkotását díjazták.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján