Magyar filmek a partiumi szabadtéri moziban: A Budapest Noirt, az Aurora Borealist és a Testről és lélekrőlt is vetítik

Krónika 2018. augusztus 07., 18:29 utolsó módosítás: 2018. augusztus 07., 18:30

A legrangosabb magyar filmeket tekinthetik meg az érdeklődők augusztus 20–23. között a Szatmárnémetiben rendezendő Partiumi Magyar Napok keretében.

A Budapest Noir című filmben a kiábrándult bűnügyi újságíró egy gyilkosság ügyében nyomoz a 30-as évek Budapestjén Fotó: Imdb.com

A Partiumi Magyar Napok minden évben bővíti programkínálatát, idén sincs ez másként, hiszen a 17. kiadáson a legújabb és legrangosabb magyar filmeket láthatja a közönség.

Partiumi Filmélmények néven Szatmárnémeti új központjában található rendezvénygödörben augusztus 20–23. között minden este 21.30-től egy-egy kimagasló magyar alkotást nézhetnek meg az érdeklődők

– olvasható a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Augusztus 20-án Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családban című filmdrámáját tekintheti meg a közönség.

A filmes családregény a mozikban is nagy sikert aratott. A történet szerint Berta (Ónodi Eszter) édesanyját ápolja, aki 94 évesen az alzheimerrel küzdve már csak a múltjában él. A járókerettel lassan közlekedő asszony pedig valaha igencsak mozgékony volt, életében huszonhétszer költözött. A család Trianon után először Debrecenbe települt át, ahol az anya édesapjának állása volt a postán. A kalaposnak kitanult fiatal lány aztán Budapestre költözött, ahol pár évnyi nyugodt és boldog időszak után elkezdődik a költözések sora, aminek köszönhetően szinte az egész országot bejárja a család, a 20. századi magyar történelmi események elől menekülve. Valami különös, velük született derű folytán azonban ez nem tragédiák sorozata, a család jókedve, humora mindvégig megmaradt, a Partiumtól kezdve, Budapesten át egészen az Isten háta mögötti településig.

A Partiumi Magyar Napokon augusztus 21-én a legújabb magyar krimidrámát, a Budapest Noirt vetítik Gárdos Éva rendezésében, amelyben a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén.

Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont (Kolovratnik Krisztián) hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.

Augusztus 22-én az Aurora Bo­realis – Északi fény című magyar filmdrámát tekinthetik meg az érdeklődők Mészáros Márta rendezésében.

A film két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert.

A szabadtéri mozi utolsó műsorra tűzött programjaként Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmdrámáját nézheti meg a közönség, amelyet a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága Magyarország nevében jelölt a 2017-es Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és a legjobb öt film közé is bekerült.

A két főszereplő találkozik egy vágóhídi munkahelyen. Endre, a vágóhíd visszafogott természetű, bal kezére lebénult gazdasági igazgatója és Mária, a nagyon szigorú, autisztikus viselkedésű, új minőségellenőr, aki még tanulja az érzelmek elfogadását és az emberi érintést, bár motivált az emberi kapcsolatokra, de a kollégái számára különös stílusa miatt elszigetelődik. Mint később kiderül, Endrének és Máriának minden éjjel ugyanaz a közös álma van egy szép, hóval borított erdőben ismerkedő szarvaspárról. Erre azonban csak akkor jönnek rá, amikor egy munkahelyi lopás miatt elmesélik az álmaikat a lopási ügyet vizsgáló pszichológusnőnek. A mentálhigiénés vizsgálatot végző pszichológusnő azt gondolja, hogy csak gúnyt űznek belőle. Endrének és Máriának nem könnyű megtalálni egymásban, az álmukban szarvasként már megélt szerelmet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat