Keménység és érzékenység – Csoma Sándor rendező az Erőss Zsolt özvegyéről szóló filmről, az erdélyi főszereplőről

Keménység és érzékenység – Csoma Sándor rendező az Erőss Zsolt özvegyéről szóló filmről, az erdélyi főszereplőről

Pál Emőke és Trill Zsolt alakítja a két főszereplőt a gyászfeldolgozásról szóló fikciós filmben

Fotó: Tóth Levente

Szívósság, megtörtség, keménység és érzékenység egyszerre felfedezhető Pál Emőke erdélyi színésznő arcán, aki Sterczer Hildát játssza a Magasságok és mélységek című filmben. Csoma Sándor, az Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről szóló alkotás rendezője a szereplőkről, forgatásról, a megjelenés várható időpontjáról beszélt lapunknak.

Bede Laura

2021. május 05., 13:582021. május 05., 13:58

2021. május 06., 11:042021. május 06., 11:04

Pál Emőke gyergyószentmiklósi születésű, Kolozsváron élő színésznő az Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről szóló film egyik főszereplője. Csoma Sándor, a Magasságok és mélységek címmel készülő mozifilm rendezője a Krónika megkeresésére elmondta, az erdélyi színésznőt Fazekas Gyöngyi Saudade című kisfilmjében látta, ami a Filmtett táborban készült.

Idézet
Rögtön megjegyeztem az arcát: egyszerre van benne szívósság, megtörtség, keménység és érzékenység. Az a munkametódusom, hogy szeretek egy arcra gondolni, miközben írom a könyvet. Így megkerestem Emőkét Kolozsváron, hogy hadd készíthessek róla 1-2 fotót, mert segítene nekem a forgatókönyvnél”

– magyarázta a budapesti alkotó.

Hozzátette, ezt a fotót beállította a laptopja háttérképének, így amikor írás közben elakadt, elég volt csak rápillantania, és rögtön jöttek a gondolatok, miként is reagálhat ez az arc. „Aztán persze sok beszélgetés után megnéztem több jelenetben is a casting során, mielőtt kiválasztottam volna. De hamar egyértelművé vált számomra, hogy ő kell legyen Sterczer Hilda, mást nem is próbáltam ki a szerepre” – fogalmazott a fiatal rendező.

A másik főszereplőt Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész alakítja.

„Sopsits Árpád A martfűi rém című filmjében találkoztam vele először, ahol rendezőasszisztensként dolgoztam. Az egyik szünetben meg is állapítottam, mennyire jó Erőss Zsolt lenne belőle! Őszes szakállal nagy volt a hasonlóság, de mosolygós természetük és a szórakozottságuk miatt is volt egyezés. Onnantól fogva mindig Trill Zsolt jutott eszembe, ha a filmre gondoltam” – magyarázta a forgatókönyvíró.

Galéria

Pál Emőke kolozsvári színésznő arca megragadta a rendezőt, mást nem is próbált ki a szerepre

Fotó: Tóth Levente

Csoma Sándor arról is beszámolt lapunknak, hogy jelenleg Budapesten és Pest megye különböző szegleteiben forgatnak, s majd az őszi forgatási szakasz során ellátogatnak az osztrák Alpokba is, ahol a hegyi jeleneteket veszik fel.

A rendező szerint izgalmas feladat lesz, mert a költségvetésük nagyon alacsony, de hisz abban, hogy kellő kreatív energiával nagyon szép látványvilág teremthető.

„Tóth Levente operatőrrel sokat gondolkodunk a plánokon, Nyitrai Anna és Kakas Réka látványtervezőkkel, Nyitrai Karola jelmeztervezővel pedig a színekről, helyszínekről, vizuális elemekről beszélgetünk sokat. Na de a kreatív energiákat is muszáj hogy egyben tartsa egy masszív szervezőerő, ebben van segítségünkre Kollet Gerda elsőasszisztens, aki nagyszerűen tartja egyben a folyamatokat” – hangsúlyozta a filmkészítő.

Rámutatott, minden film forgatása nagyon nehéz, rengeteg akadállyal, nem várt problémával, amit valahogyan meg kell oldani.

Tört már rájuk jégeső, szélvihar; volt már szülinapos szomszéd is, aki teljes hangerővel hallgatta a trance zenét, amikor ők éppen egy csendes, intim jelenetet próbáltak felvenni; egy másik alkalommal pedig egy patak duzzadt meg akkorára, hogy raklapokkal tudták csak megoldani a stáb átjutását a túlpartra.

Csoma Sándor arra is kitért, hogy egyelőre hűen kitartanak elképzeléseik mellett, de a forgatókönyvet mindig is rugalmasan kezeli. „Mind a forgatás alatt, mind a két forgatási etap közötti szünet során új inspirációkkal, új benyomásokkal gazdagodunk, fejlődünk, érzékenyedünk. Ha születnek jobb megoldások a fejünkben egy-egy jelenetet illetően, akkor változtatni is fogunk. De a koncepció marad, mert abban töretlenül hiszünk” – fogalmazott a rendező. Szerinte a gyász nehézségeiről, a gyászfeldolgozás folyamatáról pontosan és inspirálóan tud beszélni Sterczer Hilda története.

Rámutatott, ahogyan a csíkszeredai születésű alpinista a lábamputációja utáni mélységből jutott fel a legnagyobb magasságokig, úgy Hildának a férje halála okozta megsemmisülésből sikerült végül talpra állnia.

Galéria

Fotó: Tóth Levente

A dráma műfajú, fikciós nagyjátékfilm előreláthatóan 2022-ben kerül majd mozikba. Ekkor lesz a Mount Everest első magyar megmászásának 20. évfordulója, ami Erőss Zsolt nevéhez köthető. Az alkotók először megpróbálják majd fesztiválokon indítani a filmet, bízva abban, hogy megjelenésre érdemesnek vélik a szervezők.

A rendező kifejtette, a fesztiválszereplések, esetleg elismerések mindig jó hatással vannak a film utóéletére, nézőszámaira. Ettől függ majd, hogy már tavasszal vagy csak ősszel kerül majd mozikba.

A Magasságok és mélységek forgatókönyvírója és rendezője Csoma Sándor, operatőre Tóth Levente, producere Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan, ko-producere Romwalter Judit. A film a JUNO11 Pictures Kft. és a Sparks gyártásában, a Nemzeti Filmintézet (NFI) 67 millió forintos támogatásával készül.

Forog az Erőss Zsolt özvegyéről szóló mozifilm

Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről készül film – számolt be szerdán az MTI is. Csoma Sándor Sterczer Hildáról szóló, Magasságok és mélységek munkacímű mozijának munkálatai április végén kezdődtek – közölte a Nemzeti Filmintézet. Mint írják, a forgatás a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával zajlik. A Casting című többszörös díjnyertes rövidfilm rendezője, a Sára Sándor-díjas Csoma Sándor új alkotásában megtörtént eseményeket dolgoz fel. Bizonyára sokan emlékeznek arra, amikor Erőss Zsolt hegymászó eltűnt, és feleségére, Sterczer Hildára irányult a figyelem. Az alkotás a két kisgyerekkel magára maradt özvegy gyászfeldolgozási folyamatát és a házaspár különleges kapcsolatát mutatja be emlékképek formájában.
A forgatókönyvet is jegyző rendező saját tapasztalatokat gyűjtött a felkészülés során, amikor a Mount Everest alaptáborába, 5300 méter magasra mászott Nepálban. Bár a cselekmény hegymászók körében játszódik, és néhány látványos, az osztrák Alpokban felvett jelenetet is terveznek, a Magasságok és mélységek mégsem sportfilm, sokkal inkább érzelmi folyamatokat bemutató dráma, ami a gyászfeldolgozás mellett a médianyomás negatív hatásairól is szól.
A forgatás első szakasza Szentendrén indult, majd a Dömörkapu erdőben, Tóth Levente operatőr által felvett néhány külső jelenettel folytatódott. A következő hetekben a stáb a Ferihegyi repülőtéren és több budapesti helyszínen is forgat, ősszel pedig Ausztriában folytatja a munkát.
„Nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen fontos és érzékeny témával foglalkozhatok, amelynek viszonylag kevés feldolgozása létezik a magyar filmtörténetben. A gyászfeldolgozás hiteles bemutatása komplex és nagy precizitást igénylő feladat, de a stáb tehetséges és lelkes emberekből verbuválódott, a színészekben csodálatos alkotótársakra leltem, ami nagyban megkönnyíti és el is mélyíti a munkát” – idézte Csoma Sándor rendezőt a közlemény.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 18., szombat

Megnyílik az orgonaestek szezonja a brassói Fekete templomban

Szombattól ismét orgonaesteknek ad otthont Brassó egyik fő jelképe, a Fekete templom.

Megnyílik az orgonaestek szezonja a brassói Fekete templomban
2024. május 17., péntek

Nem musical, inkább passiójáték és újjászületés-élmény lesz a Jézus Krisztus szupersztár Kolozsváron

Nem musical, hanem inkább passiójáték lesz a Kolozsvári Magyar Opera készülő, május 30-án bemutatandó előadása, a nagyszabású Jézus Krisztus Szupersztár című produkció – fejtette ki Novák Péter rendező.

Nem musical, inkább passiójáték és újjászületés-élmény lesz a Jézus Krisztus szupersztár Kolozsváron
2024. május 17., péntek

Tizenegy országból érkeznek előadások Temesvár nemzetközi színházi fesztiváljára, a vasárnap kezdődő TESZT-re

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház szervezésében május 19-én, vasárnap kezdődik a 15. Temesvári Euroregionális Színházi Találkozó – TESZT.

Tizenegy országból érkeznek előadások Temesvár nemzetközi színházi fesztiváljára, a vasárnap kezdődő TESZT-re
2024. május 17., péntek

Zenés road movie készül a jövőre 80. születésnapját ünneplő Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

Zenés road movie készül a jövőre 80. születésnapját ünneplő Hobóról
2024. május 16., csütörtök

Korunk nagy etikai kérdéseit feszegető alkotásokat, Japánról szóló szekciót, majdnem 200 filmet kínál a 23. TIFF

Majdnem 200 filmet, korunk nagy etikai kérdéseit feszegető, többek közt a mesterséges intelligenciáról és az eutanáziáról szóló dokumentumfilmeket, Japánról szóló szekciót is kínál a június 14. és 24. közt tartandó TIFF.

Korunk nagy etikai kérdéseit feszegető alkotásokat, Japánról szóló szekciót, majdnem 200 filmet kínál a 23. TIFF
2024. május 15., szerda

Vendégtársulatok fellépésével, a HolnapUtán Fesztivállal zárul a nagyváradi Szigligeti Színház évada

Három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását látja vendégül az idei HolnapUtán Fesztivál keretében, június 10–16. között a nagyváradi Szigligeti Színház – közölte a társulat.

Vendégtársulatok fellépésével, a HolnapUtán Fesztivállal zárul a nagyváradi Szigligeti Színház évada
2024. május 15., szerda

„Szívügy az irodalom”: a Méhes György Alapítvány összesen 9000 eurónyi elismerésben részesített három alkotót

Három alkotó kapta a Méhes György Alapítvány idei elismeréseit, az összesen 9000 euró értékű díjakat Kolozsváron adták át.

„Szívügy az irodalom”: a Méhes György Alapítvány összesen 9000 eurónyi elismerésben részesített három alkotót
2024. május 14., kedd

Helyi népi kultúra a fiataloknak: megújult formában láthatják az iskolások a Ludas Matyi Szatmárban című produkciót

Elsősorban iskolásoknak szánt előadással bővült a szatmárnémeti Harag György Társulat repertoárja: a Ludas Matyi Szatmárban című, megújult produkcióval – közölte a színház.

Helyi népi kultúra a fiataloknak: megújult formában láthatják az iskolások a Ludas Matyi Szatmárban című produkciót
2024. május 13., hétfő

Székelyföldi helyszínek is csatlakoznak az Orgonák éjszakájához

Két székelyföldi helyszíne is lesz szombaton, május 18-án az Orgonák éjszakája programsorozatnak, Sepsiszentgyörgy és az udvarhelyszéki Homoródalmás – közölte hétfőn az MTI-vel a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy.

Székelyföldi helyszínek is csatlakoznak az Orgonák éjszakájához
2024. május 13., hétfő

Emlékfoltozók: interaktív, kamaszoknak szóló tantermi előadás premierje Temesváron

Gyerekeknek, kiskamaszoknak szóló, interaktív tantermi előadás premierjét tartja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház – közölte a társulat.

Emlékfoltozók: interaktív, kamaszoknak szóló tantermi előadás premierje Temesváron