Kortárs darabok, Shakespeare-dráma, Bergman-filmből készülő táncelőadás a Szigligeti Színház új évadában

Kortárs darabok, Shakespeare-dráma, Bergman-filmből készülő táncelőadás a Szigligeti Színház új évadában

Novák Eszter, Czvikker Katalin és Botházy-Daróczi Réka a Szigligeti Színház beharangozó sajtótájékoztatóján

Fotó: Szigligeti Színház

Egyensúly, harmónia és fenntarthatóság – erre a három szóra épül fel a nagyváradi Szigligeti Színház új évada – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a társulat vezetői.

Krónika

2024. augusztus 13., 16:572024. augusztus 13., 16:57

Amint a színház közleményében szerepel, az egyensúly, harmónia és fenntarthatóság a klasszikus és a kortárs, a régi és az új, az idős és a fiatal találkozását tükrözi.

Czvikker Katalin főigazgató közölte: a 2023-2024-es évadban a színház társulatai 321 előadást játszottak, ebből 206-ot Nagyváradon, 95-öt az ország egyéb régióiban, illetve vidéken, és 20-at külföldön. Az évadban 27 vendégelőadásnak adott otthont a színház fesztiválok és előadáscserék keretében.

Az előadások létrehozása mellett jelentős fejlesztések fejeződtek be: felújították a vasfüggönyt, a trégerek és a forgószínpad szerkezetének teljes karbantartási egységét,

fejlesztették a már létező hívó rendszert, illetve végéhez közeledik a tűzvédelmi engedély megszerzéséhez szükséges munkálatok jelentős része (tetőtér fémszerkezetének festése tűzálló festékkel, a tűzriasztó rendszer kibővítése az első és második emeleten, valamint a padlástérben), lecserélték és automatizálták a hang- és fényvezérlő helyiségek ablakát a tűzvédelmi szempontoknak megfelelően.

Sor került az egész épület nagytakarítására, illetve fény- és hangtechnikai eszközök beszerzésére úgy a nagyszínpadi, mint a kiszállásokon játszott előadások jobb minőségének biztosítására.

A Szigligeti Színház társulatainak a Szentendrei Teátrummal koprodukcióban jött létre stúdióelőadások, az Állítsátok meg Arturo Uit! című Brecht történelmi gengszterparádét augusztus 14-én és 15-én, 20.30-tól tekintheti meg a közönség a Szentendrei Teátrum és Nyár 2024. Művészeti Fesztiválján.

A Nagyvárad Táncegyüttes szeretett VANmeSE című zenés előadását augusztus 28-án 18 órától játsszák Nagyszalontán, Nagy László Zsolt és Törteli Nadin művészekkel a főszerepben.

A nyár lezárásaként és az új évad első előadásaként augusztus 31-én, 19 órától a Magyarosaurus Dacus című előadást tekintheti meg a váradi publikum.

Novák Eszter, a Szigligeti Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője ismertette a két társulat 2024/2025-ös évadának terveiről. A Szigligeti Társulat tervei között egyelőre 5 bemutató szerepel:

• Az első bemutató Kovács D. Dániel rendezésében Nyikolaj Vasziljevics Gogol ismert komédiája, A revizor lesz, november 3-i időponttal.

• Ezzel párhuzamosan egy stúdióelőadás próbafolyamata is zajlani fog. Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című drámáját Botos Bálint rendezi.

• Szilveszterkor Földes Imre, Harmath Imre és Ábrahám Pál Viktória című nagyoperettjét láthatja majd a publikum, amely a Szigligeti Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház koprodukciója lesz, Novák Eszter rendezésében. Érdekessége,

hogy „másfél” bonviván, egy primadonna, két táncos komikus és két szubrett szerepet tartalmaz.

Az évad második felében egy kortárs nagyszínpadi drámát láthat majd a közönség Anca Bradu rendezésében, magyar nyelven első alkalommal mutatják be a művet. A darab szerzője a román származású, Franciaországban élő, kortárs drámaíró Matei Vișniec, aki franciául írta meg először a művet Lysistrata, mon amour címmel, mely a szerző román fordításában Lysistrata, dragostea mea címmel jelent meg. A magyar ősbemutató címe Szerelmem, Lüszisztraté lesz.

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója William Shakespeare egyik legismertebb komédiája lesz, az Ahogy tetszik, melyet Balogh Attila színművész fog rendezni.

Mindezek mellett tervben van egy-egy stúdióbemutató Hunyadi István és Tóth Tünde színművészek rendezésében, illetve egy koprodukció a Szentendrei Teátrummal, melyet Kincses Réka ír és rendez, ennek előmunkálatai már idén elkezdődnek.

„Ritkán szokott négy nagyszínpadi bemutatónk lenni, de fontosnak érezzük, hogy saját jogon dolgozzunk, amint csak lehet” – fogalmazott a művészeti vezető.

A művészeti igazgató beszámolt a Nagyvárad Táncegyüttes terveiről is erre az évadra, és elmondta, hogy

négy fiatal táncos is csatlakozott az együtteshez név szerint: Ördögh Géza, Papp Zsuzsánna, Tábori Sára és Tekse Patrik.

Gézát a közönség már láthatta a Holló Jankó, Népek tengere illetve Csárdáskirálynő és VANmeSE című darabokban a 2023/2024-es évad második felében. A táncegyüttes két bemutatóval készül az idén:

az évad első felében

Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című darabját Györfi Csaba adaptálja stúdiószínpadra egy nonverbális, kortárs táncelőadás formájában

az évad második felében egy nagyszínpadi folklór táncelőadás is készül Kerek egy esztendő címmel. „Nagy potenciált látok a mostani csapatban, és remélem, hogy egy új lendülettel tudunk dolgozni az idei évadban” – mondta a művészeti vezető.

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti igazgatója közölte, hogy az idei évadban a bábtársulat 4 bemutatóval és 1 felújítóval készül, melyek a következők:

Lélek Sándor Tibor 2020-ban bemutatott Piri és a Farkas című előadásának felújítását láthatják majd a szülők és a gyerekek.

Mivel a pandémia alatt keveset tudták játszani és a korosztály is cserélődött azóta, ezért a társulat örül az előadás felújításának.

A sokak számára ismert Bartal Kiss Rita rendezésében láthatja a közönség a Lenka és Palkó című, két külön mese találkozásának történetét, amely a kirekesztettségről, a gyerekkori magányról és a mások által nem átlagosnak hitt gyerekek barátságáról és összetartásáról szól.

A Dávid és Góliát című bibliai történet mindenki számára ismerős. Dió Zoltán rendezésében a bábjáték üzenete a kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek közötti különbségekre mutat rá,

illetve a kicsiknek hitt, de nagy tetteket végrehajtó gyerekeinket helyezi középpontba.

A negyedik bemutató Az én történetem című kérdőjelekkel és az ismeretlennel teli világba kalauzol minket, melyet a társulat bábművésze, Daróczi István rendez.

Végezetül egy kortárs lengyel meseírónő, Marta Guśniowska a Ha lúd, legyen kövér című meséjét Halasi Dániel rendezi, amely a depresszióról, lojalitásról és az életre szóló barátságról szól, illetve arról, hogy sosem vagyunk egyedül, bármilyen kilátástalan legyen a helyzet.

Idézet
Az embernek ha van egy társa, akkor minden elviselhetőbb”

– mondta a Lilliput Társulat művészeti igazgatója.

A sajtótájékoztatón felszólalt még Dimény Levente, a Szigligeti Társulat színművésze és az Infinite Dance Festival (IDF) főszervezője. Az IDF-et kétévente rendezi meg a Szigligeti Színház, amelyre idén a 6. alkalommal kerül sor. A fesztivál október 6-án kezdődik a megszokottól eltérően, az október végi kezdés helyett. Ennek is nyomós oka van, hiszen az APTOR által szervezett FestiFall keretén belül kerül megrendezésre az idei IDF. A főszervező még annyit elmondott, hogy román, magyar és külföldi vendégeink is lesznek, illetve azt is, hogy Néptáncantológiával fog indulni 6-án a fesztivál. A további programot a fesztivál sajtótájékoztatóján ismertetik majd.

Ha már fesztivál, akkor Fazakas Márta, a HolnapUtán Fesztivál (HUF) főszervezője is elmondta, hogy

az idei fesztiváltematika a nevelési programokra fekteti a hangsúlyt, ezen belül a tantermi előadásokra, iskolákba, -ra, és -nak adaptált projektekre és drámapedagógiai tevékenységekre épül majd.

A sajtótájékoztatón jelen voltak a Szigligeti Társulat színművészei név szerint: Dimény Levente, Hajdu Géza, Fodor Réka, Hunyadi István, Ilyés Klaudia, Nagy László Zsolt és Tasnádi-Sáhy Noémi, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes részéről Fodor Virág és Ördögh Géza táncművészek.

A színház dolgozói nyáron sem pihentek. Bár június 16-án az évad utolsó előadását lejátszották Nagyváradon, a kiszállások, táborok, fesztivál részvételek továbbra is folytatódtak. A Szigligeti Színház szerepelt a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválján Kálmán Imre Csárdáskirálynőjével, Csinibaba című produkciójuk nyitotta a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Nagyerdei Szabadtéri Színpadának nyári évadát. A XIX. Magyar Táncfesztiválra meghívták a Nagyvárad Táncegyüttes A Schmürz című mozgásszínházi őrületként feltüntetett előadásukat Győrbe.

A Lilliput Társulat bábtábort tartott Biharon az Afterschool meghívására, ahol 50 gyerek napjait színesítették.

Július 1-4. között szintén táborozással telt a Lilliput Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes és a Tüskevár gyerekszereplői, illetve a Szigligeti Önkéntesek Csoportjának (SzÖCskék) számára, a projekt lezárásaként. Az előadás ebben az évadban is repertoáron marad.

A Nyári Színházi Esték Hajdúszoboszlón program keretében a Lilliput Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes koprodukcióját láthatta az érdeklődő publikum. A Gyulai Várszínházban két előadással szerepeltünk: A padlás (július 30.) és a Csárdáskirálynő (augusztus 3.). Augusztus 4-9. között a Lilliput Társulat ismét bábtáborozott, ám ezúttal Esztergomban idén már a 24. alkalommal, Horányi László meghívására.

korábban írtuk

Vendégtársulatok fellépésével, a HolnapUtán Fesztivállal zárul a nagyváradi Szigligeti Színház évada
Vendégtársulatok fellépésével, a HolnapUtán Fesztivállal zárul a nagyváradi Szigligeti Színház évada

Három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását látja vendégül az idei HolnapUtán Fesztivál keretében, június 10–16. között a nagyváradi Szigligeti Színház – közölte a társulat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. augusztus 09., péntek

Nemigen olvas könyvet a romániai lakosság: ezen a téren is utolsó az ország uniós összevetésben

Az Európai Unió tagállamai közül 2022-ben Romániában (29,5 százalék), Cipruson (33,1 százalék) és Olaszországban (35,4 százalék) volt a legalacsonyabb a könyveket olvasók aránya – közölte pénteken az Európai Unió statisztikai hivatala.

Nemigen olvas könyvet a romániai lakosság: ezen a téren is utolsó az ország uniós összevetésben
2024. augusztus 03., szombat

Meghalt Nicu Covaci, a legendás Phoenix rockegyüttes alapítója

Meghalt Nicu Covaci zenész, zeneszerző, festő és grafikus, Románia legrégebbi és egyben legismertebb rockegyüttese, a Phoenix alapítója – közölték péntek este a zenekar tagjai.

Meghalt Nicu Covaci, a legendás Phoenix rockegyüttes alapítója
2024. augusztus 01., csütörtök

Virtuálisan is bejárható tíz Szatmár megyei tájház és vidéki falumúzeum, köztük Ady Endre szülőháza

A vidéki közgyűjtemények népszerűsítésének céljával virtuálisan is bejárható tíz Szatmár megyei falumúzeum és tájház. Kovács Zsolt, a projektben résztvevő Szatmár Megyei Múzeum sajtóreferense a 3D-s ingyenes látogatási lehetőségről beszélt a Krónikának.

Virtuálisan is bejárható tíz Szatmár megyei tájház és vidéki falumúzeum, köztük Ady Endre szülőháza
2024. augusztus 01., csütörtök

FRISSÍTVE – Igazi zenei nagyágyú Nagyváradon: 24 óra alatt elkeltek a jegyek Andrea Bocelli koncertjére

A Nagyváradon lép fel 2024. november 17-én Andrea Bocelli olasz tenor.

FRISSÍTVE – Igazi zenei nagyágyú Nagyváradon: 24 óra alatt elkeltek a jegyek Andrea Bocelli koncertjére
2024. július 30., kedd

Átfogó csíkszeredai kiállítással ünnepli 50 éves fennállását a Gyergyószárhegyi Művésztelep

A csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban pénteken megnyíló, Szárhegy 50 című átfogó kiállítással és több gyergyószárhegyi rendezvénnyel ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Gyergyószárhegyi Művésztelep Erdélyben.

Átfogó csíkszeredai kiállítással ünnepli 50 éves fennállását a Gyergyószárhegyi Művésztelep
2024. július 26., péntek

Megújul a meglévő fehéregyházi Petőfi Sándor Múzeum, új emlékhely alapkövét teszik le a költő halálának 175. évfordulóján

A fehéregyházi csata és Petőfi Sándor halálának 175. évfordulója alkalmával megemlékezést tartanak vasárnap Fehéregyházán, az ünnepség keretében sor kerül egy új Petőfi Sándor-emlékhely alapkőletételére.

Megújul a meglévő fehéregyházi Petőfi Sándor Múzeum, új emlékhely alapkövét teszik le a költő halálának 175. évfordulóján
2024. július 26., péntek

Példaértékű műemlékgondozás: a meseszép Torockót mutatja be az Értékek útján sorozat új része

Lélegzetelállító környezet, egységes építészet, példaértékű műemlékgondozás – ez a Fehér megyei Torockó, az Értékek útján című, a Híradó.hu saját gyártású sorozata 6. epizódjának helyszíne.

Példaértékű műemlékgondozás: a meseszép Torockót mutatja be az Értékek útján sorozat új része
2024. július 25., csütörtök

Parádés szereposztással készül rendhagyó magyar filmes feldolgozás Csehov Ványa bácsijából

Javában zajlik a Megafilm Service legújabb televíziós játékfilmjének a forgatása Csehov egyik legismertebb színpadi művéből, a Ványa bácsiból.

Parádés szereposztással készül rendhagyó magyar filmes feldolgozás Csehov Ványa bácsijából
2024. július 22., hétfő

Folytatódik az eredettörténetről szóló, 3D-s Cigánymesék, Leslie Mandokiról is film készül

Tévéfilmek és streamszolgáltatásra készülő alkotások gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI). A szervezet négy dokumentumfilm és két animációs sorozat elkészítésének finanszírozásában vállal szerepet.

Folytatódik az eredettörténetről szóló, 3D-s Cigánymesék, Leslie Mandokiról is film készül
2024. július 19., péntek

Tisztelője a magyar kultúrának, kiváltságnak tekinti verseskötete magyar fordítását Mircea Cărtărescu író, költő

Nagy tisztelője a magyar kultúrának, így műve magyar fordítása kiváltságot jelent Mircea Cărtărescu számára – jelentette ki az író, költő, esszéíró, a kortárs román irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja csütörtökön Csíkszeredában.

Tisztelője a magyar kultúrának, kiváltságnak tekinti verseskötete magyar fordítását Mircea Cărtărescu író, költő