Kolozsvári csapat nyerte az Örökségünk Őrei vetélkedő észak-erdélyi regionális döntőjét

Krónika 2019. március 11., 15:47 utolsó módosítás: 2019. március 11., 16:08

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata nyerte az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi verseny Észak-erdélyi regionális fordulóját és egyben a brüsszeli kirándulást. A kolozsvári országos döntőbe a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Nagyváradi Művészeti Líceum csapata is továbbjutott.

A győztesek jutalma a Winkler Gyula európai parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút Fotó: Facebook/RMDSZ

A fél éve tartó verseny regionális döntőjében öt csapat méretkezett meg az országos döntőbe való továbbjutásért a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmóniában, ahol egy rövid produkció során mutatták be védencüket a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt.

A résztvevőket Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba megyei tanácselnök, Turos Lóránd szenátor, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes köszöntötte. A rendezvényen jelen volt ugyanakkor Magyar Lóránd Bálint parlamenti képviselő is.

„Az Örökségünk Őrei mozgalom olyan generációt nevel, amely fontosnak tartja épített örökségünk megbecsülését, és amely nem csak nyilatkozatokban, hanem tettekben is hozzájárul annak védelméhez. Ezekben a diákokban ügyes, bátor, talpraesett partnerekre leltünk, akik bebizonyították, hogy tisztában vannak azzal, hogy közös feladatunk megőrizni és tovább adni azt, amit az erdélyi magyarság teremtett és akik megmutatták, hogy van mire büszkék lennünk”

– mondta el Hegedüs Csilla.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programot, amely nagyon hamar egész Erdélyt lefedő mozgalommá nőtte ki magát, amelyet európai sikertörténetként, példaértékű programként említenek az Európai Unióban.

A vetélkedő a 2018-2019-es tanévtől kezdődően Románia első hivatalosan elismert műemlékvédelmi versenye lett, amely az idei tanévben rekordot döntött, hiszen

8 megyéből több mint 600 fiatal csatlakozott a megmérettetéshez.

Az Észak-erdélyi regionális döntő nyertese, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata az Óvári Csuhások Ferences Kolostorát fogadta örökbe. Jutalmuk Winkler Gyula európai parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút. Bejutott az országos döntőbe a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata is, amely a szatmárnémeti zsinagógát vette „védelmébe”, valamint a Nagyváradi Művészeti Líceum csapata, amely a Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő egykori épületét fogadta örökbe.

A döntőn részt vett még a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, akik a Kalazanczi Szent József Római Katolikus Templomot fogadták örökbe és a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum csapata, akik folytatták tavaly elkezdett tevékenységüket a szentbenedeki Kornis-kastély körül.

A három regionális döntő nyertesei április 7-én méretkeznek meg az országos díjért, Kolozsváron a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat