Kitekintő az elmúlt 70 év nagybányai művészetére – 125 éve alapították a világhírű művésztelepet

Kitekintő az elmúlt 70 év nagybányai művészetére – 125 éve alapították a világhírű művésztelepet

Fotó: Facebook/Főtér Fesztivál-Nagybányai Magyar Napok

125 éves évfordulóját ünnepli a nagybányai művésztelep, amelynek alkalmából öt részes előadássorozatot indított a Főtér Fesztivál Egyesület. Az online közvetített, csütörtök esti beszélgetésen a nagybányai képzőművészet elmúlt hetven évébe kaptunk betekintést, illetve megcsodálhattuk az ikonikus művészek egy-egy jellegzetes alkotását, amelyet Pintér Zsolt képzőművész és Várvédő Zsolt galériatulajdonos ismertettek.

Oláh Eszter

2021. június 11., 15:412021. június 11., 15:41

2021. június 11., 17:282021. június 11., 17:28

Ha a modern erdélyi képzőművészetet vesszük górcső alá, a nagybányai festőiskola, a művésztelep és a képzőművészek generációkon átívelő munkássága megkerülhetetlen. A modern magyar festészetet elindító nagybányai festőiskola mozgalmából nőtte ki magát 1896-ban a művésztelep, amelynek idén 125. évfordulóját ünnepeljük. A beszélgetés elején azonban rögtön fel is merül a helyes megfogalmazás kérdése: 125 éves vagy 125 éve alapították a nagybányai művésztelepet?

A több perspektívából megközelíthető kérdésre különböző lehet a válasz, Várvédő Zsolt azonban úgy véli, helyesebb azt mondanunk, hogy 125 éve alapították, hiszen a másik megfogalmazás egyfajta kontinuitást feltételez, amely nem mondható el a művésztelep működéséről. Arról a formájáról ugyanis, amelyben az alapítás időszakában létezett, ma már nem beszélhetünk. 

A hajdani művésztelep erős szabályok mentén szerveződött, melynek központi eleme volt a szabadtéri festés. A műtermeket csak az egyszerűbb vázlat- vagy portrémunkákra használták, minden más a szabad ég alatt történt.

 

Mára már kevésbé jellemző a város főterét vagy a ligetet ellepő festővásznak és alkotó művészek látványa, mint a szabadiskola idején. A klasszikus értelemben vett művésztelep megszűnése 1937-re tehető és szorosan kapcsolódik a Nagybányai Festők Társaságának politikai nyomás alatt történő feloszlatásához.

Az művésztelepre jellemző tanítási módszer megszűnését követően a nagybányai festőiskola története – Pinti Zsolt szerint – három fő korszakra bontható, amely mentén végigkövethetjük az elmúlt hetven év jelentősebb képzőművészeti megmozdulásait. Ezek a második világháború, a kommunizmus és a rendszerváltás utáni időszakot foglalják magukba.

A második világháború körüli években újraalakult a Nagybányai Festők Társasága és történtek bizonyos kísérletek az iskola fellendítésére, azonban ez nem volt elegendő ahhoz, hogy újrafogalmazzák az előző iskola szellemiségét. Annak ellenére, hogy állami támogatás állt rendelkezésükre, nem sikerült tovább építeni a hagyományt. A háború utáni időszak bő negyven évet ölel fel.

Az 1950-ben megalakult képzőművészeti iskolának köszönhetően újabb és újabb művészgenerációkat kezd termelni a város.

Ugyanabban az évben alakul meg a Romániai Képzőművészek Szövetsége is, amely bizonyítéka a kontinuitásnak és annak, hogy a hely szellemisége lehetővé teszi újabb művészek születését.

Ebben az időszakban Nagybánya művészi életét az állandó pezsgés jellemezte, amelyet a ’65-től ’75-ig tartó, mintegy tíz éves áttörés követett. A poszt-szocialista-realista időszaknak is nevezett tíz évben, nyugat fele kacsintva, a képzőművészek a térségben is elültetik az avantgárd mozgalom csíráit. Várvédő Zsolt és Pintér Zsolt szerint ebben a periódusban jelentős előrelépés születik képzőművészeti tekintetben: nem csak a festészet, a szobrászat is bővelkedik ekkor a különféle alkotásokban.  Említést tettek ugyanakkor az 1988-as „Atelier 35”- jelenségről, amikor Nagybánya országos találkozót szervezett a fiatal képzőművészek számára. A több mint 300 résztvevővel zajló esemény – amellett, hogy a fiatalok megmutathatták tehetségüket – kiemelkedő jelentőséggel bír a művész jelenvalóságának kifejeződése és az alkotói szabadság szempontjából is.

Galéria

Fotó: Facebook/Főtér Fesztivál-Nagybányai Magyar Napok

A beszélgetés során szó esett a rendszerváltás után kezdődő design-mozgalomról és a formatervezők munkáiról is, amelyek szintén nagy népszerűségnek és ismeretségnek örvendhetnek. Ennek köszönhetően indult el a mindmáig működő design-oktatás a líceumi képzőművészeti tantervben.

Említést érdemel az 1993-ban, Traian Moldovan képzőművész kezdeményezésére megszervezett, tizenöt alkalmat megért festőtábor, amelyből a nagybányai és máramarosi képtárt megtöltő, hatalmas képanyag maradt hátra, kiegészítve a Nagybányai Tájképfestő Telep immár huszonhatodik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényt, amely a tájképfestészet hagyományát hivatott továbbvinni. A lendület pedig a 2000-es években sem lankad, hiszen a felsőfokú oktatással számos művészgeneráció indíthatta el alkotói pályáját. A 2010-es évektől felértékelődött fiatal generációk sikere, akik már nem csak az országban, hanem külföldön is hatalmas karriert futnak be.

Ha nem is annak eredeti formájában, de a nagybányai festőiskola még ma is él, híre eljut a világ legkülönbözőbb pontjaira.

Az ottélő képzőművészek és a művészetre érzékenyek pedig ma is sokat tesznek a szellemiség és a hagyomány megőrzéséért. Példa erre a 2016-ban megjelent kiadvány, amely a nagybányai képzőművészet gazdag képi és írott anyagát gyűjti össze.   

Az előadás második felében Pinti Zsolt és Várvédő Zsolt kronologikus sorrendben haladva mutatták be – a teljesség igénye nélkül – a kiemelkedő nagybányai festők egy-egy alkotását. A jellegzetes nagybányai tájképtől kezdve, a pasztell- és akvarell-festményeken át az expresszionista, kubista, avantgárd, valamint a kortárs művészetre jellemző jegyeket viselő munkákig a legkülönfélébb alkotásokat tekinthettük meg. 

Többek közt Huszovszky János, Sztelek Norbert kis, Krizsánné Csíkos Antónia, Thormáné Kis, Abrudán Péter, Slevenszky Lajos, Balla, Weith László portréját, Agricola Lídia, Vida Géza, T. Várhelyi Imola, Dudás Gyula , Traian Hrișcă, Kondrák Károly, Bitay Zoltán, Véső Ágoston, Walter Friedrich , Tőrös Gábor, Kozma István, Mircea Hrișcă, Nicolae Apostol, Mihai Olos, Ilie Cămărășan, Kádár Károly, Lugossy László, Gheorghe Crăciun, Szántó Andreász, Dan Aurel, Barkóczy Vera, Várvédő István, Madarassy György Tamás, Mircea Bochiș, Kása Dávid, Kovács Bertalan, Kőszeghy István, Les József Pál, Sütő Péter Rozália, Aurel Cucu, Ioan Anghel Negrean, Ioan Marchiș, Camelia Ofelia Moisima, Győri Csaba, Győri Sánta Kinga, Zoltán Béla, Adrian Ghenie, Strébeli Róbert, Mircea Suciu, Balázsi Ludovic, Paul Covaci, Bogdan Rață, Alin Hereș alkotásait – a nagybányai művész-szellemiség ékesen gazdag bizonyítékaiként.  

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja