Indiai tánc egyedülálló színházi műhelye Kidén

Kiss Judit 2017. július 26., 13:26

Különleges, Erdélyben egyedülálló színházi műhelymunkára várja az érdeklődőket augusztus 12. és 17. között a Kolozs megyei Kidén a Shoshin Nemzetközi Színházi Rezidenciák.

A Shoshin színházi egyesület évente megszervezi kidei műhelyét Fotó: Biró István

Ennek célja, hogy kiterjessze a színészképzés lehetőségeit, valamint hogy megvizsgálja a természet és a kreatív folyamatok közötti kapcsolatot. A műhelymunka idei – összességében harmadik – kiadása a klasszikus indiai tánc műfajai közül kettőre, a kathakalira és az orissira fókuszál.

A klasszikus indiai tánc-drámák közös vonásai közé tartozik a végletekig precíz kompozíció és kódolás, a testrészek szegmentálása és kontrollja,

a test-elme egységének a megteremtése, az energia modulációja, valamint komplex ritmikus képletek használata. A két táncműfaj mellett a résztvevők a tábor ideje alatt a hang, valamint a színészi dramaturgia területeivel is foglalkoznak majd.

A színészi dramaturgia mindazon elemek és technikák megszervezésére utal, amelyek az előadó gyakorlatához és mesterségéhez köthetők. Tiziana Barbiero és Alessandro Rigoletti a Teatro tascabile di Bergamo (TTB) tagjai.

A kültéri színház területén nemzetközi hírnévnek örvendő társulat tagjai ugyanakkor mindannyian egy-egy indiai táncműfaj elismert szakértői is.

A TTB a Jerzy Grotowski, valamint Eugenio Barba által képviselt laboratóriumi munka nyomvonalán halad. Arra reflektálva, hogy miért foglalkoznak indiai tánccal, Renzo Vescovi, a színház alapítója Arnold Haskell brit tánckritikust idézte, aki szerint az indiai tánc „minden táncrendszer közül a legteljesebb és legkifejezőbb”.

A foglalkozásra hazai és külföldi színészek, rendezők, táncosok, koreográfusok, valamint más szakmai területről érkező, a színház iránt érdeklődő személyek jelentkezését is várják a szervezők. Részletek a Shoshin Nemzetközi Színházi Rezidenciák Facebook-oldalán találhatóak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat