Egyedi kulturális értékeket kínált a hiánypótló Kolozsvári Zsidó Napok

Egyedi kulturális értékeket kínált a hiánypótló Kolozsvári Zsidó Napok

Laczkó Vass Róbert, Schwartz Róbert és Szép András a koncertek egyik helyszínén, a gyönyörűen felújított zsinagógában

Fotó: Kolozsvári Zsidó Hitközség/Facebook

Erőteljes lelki igényt elégít ki a Kolozsvári Zsidó Napok, amelynek kínálatában olyan kulturális értékek jelennek meg, amelyekkel máshol nincsen alkalma találkozni a kincses városbeli közönségnek – mondta el a Krónikának Deák Andrea szervező és Lackó Vass Róbert színművész, aki kezdetektől egyik fő fellépője a rendezvénysorozatnak. Az idei, hetedik kiadás vasárnap este zárult.

Kiss Judit

2022. november 08., 12:022022. november 08., 12:02

Hiánypótlónak bizonyul, erőteljes lelki igényt elégít ki a Kolozsvári Zsidó Napok, amelynek hetedik kiadása vasárnap este zárult – fejtette ki a Krónika megkeresésére a budapesti Deák Andrea, aki a kezdetektől szervezi az eseménysorozatot. A koronavírus-járvány miatt két évig nem lehetett megtartani a nagy népszerűségnek örvendő kulturális rendezvényt, amely a zsidó hagyomány kincseit idézi fel. Több különleges koncerttel, történelmi sétákkal, irodalmi és gasztronómiai eseményekkel, valamint liturgikus dalokkal és imákkal várta közönségét a négynapos eseménysorozat.

Zsúfolásig telt a felújított zsinagóga

Deák Andrea elmondta, izgultak, hogy két év kihagyás után vissza tudjak-e csábítani a közönséget, amelynek tagjait 2019-ig sikerrel tudták megszólítani. „Hála istennek, nagyon-nagyon sokan jöttek el az eseményekre, nyolcvan-kilencven évesek éppúgy, mint huszonévesek. Van egy »törzsgárdának« tekinthető réteg, ők mindenik eseményünkön jelen voltak, vannak köztük idősek és fiatalok egyaránt” – fejtette ki a szervező.

Hozzátette, a Kolozsvári Zsidó Napok mindenik eseménye telt házas volt, majd felidézte, Schwartz Róbert, a zsidó hitközség elnöke kiemelte a megnyitón, hogy ez a program volt az első nyilvános, hivatalos program a felújított zsinagógában.

Galéria

Fotó: Kolozsvári Zsidó Hitközség/Facebook

„Nagyon megható volt számunkra, hogy pont a zsidó napokon kultúrával »avathattuk« fel ilyen módon a zsinagógát, ahol két rendezvényt is tartottunk: mindkettőn rengeteg volt az érdeklődő, olyannyira, hogy a karzatokat is meg kellett nyitni gyorsan. A helyiek azt mondták, hogy ennyi embert még nem láttak a zsinagógában az elmúlt ötven évben” – fejtette ki Deák Andrea.

Arról is beszélt, hogy különleges programjai voltak az idei kiadásnak a Házsongárdi temetőben tartott zenés, irodalmi kulturális séták, a közönség a sírkert zsidó temető részébe is ellátogatott

– ez is megható esemény volt, amely iránt rengetegen érdeklődtek.

„Nagyon különlegesnek számított, hogy zenével, fúvósokkal tartottuk a sétát, Laczkó Vass Róbert színművész volt az »irodalmi« felelős, és Sipos Dávid kalauzolta a zsidó történelmi sétán a sírok közt a résztvevőket. „A visszajelzések is arra ösztönöznek bennünket, hogy mindenképpen folytatjuk a jövőben a zsidó napok szervezését, reméljük, nem lesz sorscsapás, járvány, háború, és jövőre is meg tudjuk tartani. Bízunk a folytatásban, hiszen rengeteg ötlet, terv megfogalmazódott már a jövő évre vonatkozóan. Többször is meghatódtam, azt tapasztalva, hogy mennyire szeretik az emberek ezt a rendezvényt” – mondta el Deák Andrea.

Galéria

A Házsongári temető zsidó részében különleges koncertet tartottak, az esemény iránt sokan érdeklődtek

Fotó: Kolozsvári Zsidó Hitközség/Facebook

Kérdésünkre arra is kitért, hogy román ajkúak közül is sokan érdeklődtek a zsidó napok iránt, őket leginkább a zenei programokkal lehetett megszólítani, és erre a jövőben is odafigyelnek.

A gasztronómia is helyet kapott a programban: a Mit esztek otthon, Mannát? című kötetet mutatták be, és beszélgetést tartottak zsidó irodalomról, gasztronómiáról Rubin Eszter íróval, a Szépírók Társaságának tagjával.„A jövőben szeretnénk igazi, főzős gasztronómiai programot is, például szombatfogadást zenével, Budapestről érkező gasztroszakembert vonnánk be, és helyieket is, akik ismerik a régi zsidó recepteket” – ecsetelte Deák Andrea.

Irodalmi művek szakrális térben

Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész, aki a kezdetektől fellépőként oroszlánrészt vállal a Kolozsvári Zsidó Napok programjában, és a szervezésben is segít, szintén elégedetten nyugtázta az idei kiadást. Úgy fogalmazott, megtisztelőnek érzi a zsidó napokkal való együttműködést.

„Nagyon támogatom a hagyományteremtő szándékot, ami ebben a rendezvénysorozatban a kezdetektől felsejlett, nevezetesen, hogy a kolozsvári, jellemzően magyar zsidó kultúrának a reneszánszát kellene megvalósítani. Ebben a városban jelentős zsidó közösség élt valamikor, s ha másként nem, ebben a szellemiségben érdemes tovább vinni a hagyományokat” – tette hozzá Laczkó Vass Róbert. A színművész több ízben is közönség elé lépett a zsidó napokon: Rekvizitumok régi verseimből címmel Radnóti Miklós emlékezetét idézte fel Szép András zongoraművésszel együtt.

Szintén a két alkotó előadásában hallhatta a közönség a Jeruzsálem, kedvesem című produkciót, amely héber nyelvű istenes énekeket, ladino népdalokat, majdnem feledésbe merült jiddis nyelvű kuplékat, huszadik századi örökzöld szerzeményeket, azaz a szakrális és profán zsidó énekművészet gyöngyszemeit sorakoztatta fel.

„Jellemzően olyan kulturális értékek jelennek meg a rendezvényen, amelyekkel máshol nincsen alkalma találkozni a kolozsvári közönségnek. Ilyen például a budapesti kántorképzés egyik legjelesebb képviselőjével, Nógrádi Gergely főkántorral való találkozás, vagy a klezmerkoncertek, de a gasztronómiai esemény is” – sorolta a színművész.

Arról is beszélt, az irodalmat is megpróbálják képviselni a zsidó napokon, valamilyen kontextusban rendszeresen megjelennek magyar zsidó alkotók művei.

„Idén Radnóti emlékezete került terítékre, és ez különleges öröm. A pandémia után próbáltuk bemutatni ezt az előadásunkat, de a járvány miatt csak két-három alkalommal tudtuk játszani, most pedig nagy örömünkre szolgált, hogy ismét közönség elé kerülhetett, a zsidó napoknak köszönhetően” – mondta a színművész. Úgy fogalmazott, a zsinagóga mindig különleges előadói környezet is, ahol másképpen szólalnak meg irodalmi művek és zeneművek is, bármi, amit szakrális térbe bevisznek.

Galéria

Fotó: Kolozsvári Zsidó Hitközség/Facebook

Idézet
A gyönyörűen felújított zsinagógában megnyitó előadásként hangozhattak el Radnóti Miklós szövegei, ez az előadóművészek számára nagyon különleges. Mi Szép András zongoraművésszel léptünk föl ismét, olyan alkotópáros vagyunk, akik nagyon jól együttműködünk”

– mondta Laczkó Vass Róbert. Arra is kitért, külön köszönet illeti a zsidó hitközség elnökének, Schwartz Róbert munkáját, aki szívvel-lélekkel odaáll a zsidó napok szervezése mellé, és legjobb házigazdája az eseménysorozatnak. „Már az is csodálatos, hogy nehéz körülmények között sikerült tető alá hoznia a zsinagóga felújítását, és méltó környezetet biztosít nemcsak az imaalkalmak, de a kulturális események számára is” – mondta a színművész.

korábban írtuk

Megkezdődtek a Kolozsvári Zsidó Napok, felavatták a felújított neológ zsinagógát
Megkezdődtek a Kolozsvári Zsidó Napok, felavatták a felújított neológ zsinagógát

Radnóti Miklós emlékét idéző verses zenés műsorral kezdődött csütörtök este a hetedik Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán

Igazi filmcsemegéket láthatnak a nézők májustól péntek esténként a Dunán. A varázslatos európai filmklasszikusokat felújított változatban vetíti a csatorna.

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán
2024. május 06., hétfő

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia

Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját is kitüntették Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia
2024. május 04., szombat

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom

„Manapság a rendezői színház a divat, amely világrengető problémákat, kétségbeejtő víziókat tár a nézők elé, és inkább az értelemre, semmint az érzelmekre akar hatni” – fejtette ki a Krónikának Méhes Kati színművész.

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom
2024. május 03., péntek

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió

A Magyar Jazz Hetének legfontosabb eseményeként elindult az online jazz adó, a Szakcsi Rádió. Az április 30-a óta hallgatható zenei rádió adásai a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is foghatók.

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió
2024. május 03., péntek

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában

Kürthy András rendező precizitással illeszti helyére a Puccini Manon Lescaut című művéből a Kolozsvári Magyar Opera színpadára állított produkció valamennyi elemét.

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában
2024. május 01., szerda

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon

Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt, mesterkurzust és meghallgatást július 13. és 23. között Nagyváradon, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak a fiatal tehetségekkel – közölték az MTI-vel a szervezők.

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon
2024. április 29., hétfő

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron

Több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron, amelyet május 9-12. között rendeznek meg – közölték a szervezők.

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron
2024. április 29., hétfő

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai

A tánc a nézőhöz univerzális nyelven szól, befogadásához, megértéséhez és megérzéséhez csupán kíváncsiságra és nyitottságra van szükség, ez a befogadás egyelőre még nem zökkenőmentes az erdélyi nézők számára.

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai
2024. április 26., péntek

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi

A Macskafogó című népszerű sci-fi paródia-animáció vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi.

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi
2024. április 26., péntek

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról

Kolozsváron mutatja be Szűcs Nelli színésznő Fedák Sáriról szóló önálló estjét május 11-én – közölte a szervező Magyarország Főkonzulátusa.

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról