Egyedi kulturális értékeket kínált a hiánypótló Kolozsvári Zsidó Napok

Egyedi kulturális értékeket kínált a hiánypótló Kolozsvári Zsidó Napok

Laczkó Vass Róbert, Schwartz Róbert és Szép András a koncertek egyik helyszínén, a gyönyörűen felújított zsinagógában

Fotó: Kolozsvári Zsidó Hitközség/Facebook

Erőteljes lelki igényt elégít ki a Kolozsvári Zsidó Napok, amelynek kínálatában olyan kulturális értékek jelennek meg, amelyekkel máshol nincsen alkalma találkozni a kincses városbeli közönségnek – mondta el a Krónikának Deák Andrea szervező és Lackó Vass Róbert színművész, aki kezdetektől egyik fő fellépője a rendezvénysorozatnak. Az idei, hetedik kiadás vasárnap este zárult.

Kiss Judit

2022. november 08., 12:022022. november 08., 12:02

Hiánypótlónak bizonyul, erőteljes lelki igényt elégít ki a Kolozsvári Zsidó Napok, amelynek hetedik kiadása vasárnap este zárult – fejtette ki a Krónika megkeresésére a budapesti Deák Andrea, aki a kezdetektől szervezi az eseménysorozatot. A koronavírus-járvány miatt két évig nem lehetett megtartani a nagy népszerűségnek örvendő kulturális rendezvényt, amely a zsidó hagyomány kincseit idézi fel. Több különleges koncerttel, történelmi sétákkal, irodalmi és gasztronómiai eseményekkel, valamint liturgikus dalokkal és imákkal várta közönségét a négynapos eseménysorozat.

Zsúfolásig telt a felújított zsinagóga

Deák Andrea elmondta, izgultak, hogy két év kihagyás után vissza tudjak-e csábítani a közönséget, amelynek tagjait 2019-ig sikerrel tudták megszólítani. „Hála istennek, nagyon-nagyon sokan jöttek el az eseményekre, nyolcvan-kilencven évesek éppúgy, mint huszonévesek. Van egy »törzsgárdának« tekinthető réteg, ők mindenik eseményünkön jelen voltak, vannak köztük idősek és fiatalok egyaránt” – fejtette ki a szervező.

Hozzátette, a Kolozsvári Zsidó Napok mindenik eseménye telt házas volt, majd felidézte, Schwartz Róbert, a zsidó hitközség elnöke kiemelte a megnyitón, hogy ez a program volt az első nyilvános, hivatalos program a felújított zsinagógában.

Galéria

Fotó: Kolozsvári Zsidó Hitközség/Facebook

„Nagyon megható volt számunkra, hogy pont a zsidó napokon kultúrával »avathattuk« fel ilyen módon a zsinagógát, ahol két rendezvényt is tartottunk: mindkettőn rengeteg volt az érdeklődő, olyannyira, hogy a karzatokat is meg kellett nyitni gyorsan. A helyiek azt mondták, hogy ennyi embert még nem láttak a zsinagógában az elmúlt ötven évben” – fejtette ki Deák Andrea.

Arról is beszélt, hogy különleges programjai voltak az idei kiadásnak a Házsongárdi temetőben tartott zenés, irodalmi kulturális séták, a közönség a sírkert zsidó temető részébe is ellátogatott

– ez is megható esemény volt, amely iránt rengetegen érdeklődtek.

„Nagyon különlegesnek számított, hogy zenével, fúvósokkal tartottuk a sétát, Laczkó Vass Róbert színművész volt az »irodalmi« felelős, és Sipos Dávid kalauzolta a zsidó történelmi sétán a sírok közt a résztvevőket. „A visszajelzések is arra ösztönöznek bennünket, hogy mindenképpen folytatjuk a jövőben a zsidó napok szervezését, reméljük, nem lesz sorscsapás, járvány, háború, és jövőre is meg tudjuk tartani. Bízunk a folytatásban, hiszen rengeteg ötlet, terv megfogalmazódott már a jövő évre vonatkozóan. Többször is meghatódtam, azt tapasztalva, hogy mennyire szeretik az emberek ezt a rendezvényt” – mondta el Deák Andrea.

Galéria

A Házsongári temető zsidó részében különleges koncertet tartottak, az esemény iránt sokan érdeklődtek

Fotó: Kolozsvári Zsidó Hitközség/Facebook

Kérdésünkre arra is kitért, hogy román ajkúak közül is sokan érdeklődtek a zsidó napok iránt, őket leginkább a zenei programokkal lehetett megszólítani, és erre a jövőben is odafigyelnek.

A gasztronómia is helyet kapott a programban: a Mit esztek otthon, Mannát? című kötetet mutatták be, és beszélgetést tartottak zsidó irodalomról, gasztronómiáról Rubin Eszter íróval, a Szépírók Társaságának tagjával.„A jövőben szeretnénk igazi, főzős gasztronómiai programot is, például szombatfogadást zenével, Budapestről érkező gasztroszakembert vonnánk be, és helyieket is, akik ismerik a régi zsidó recepteket” – ecsetelte Deák Andrea.

Irodalmi művek szakrális térben

Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész, aki a kezdetektől fellépőként oroszlánrészt vállal a Kolozsvári Zsidó Napok programjában, és a szervezésben is segít, szintén elégedetten nyugtázta az idei kiadást. Úgy fogalmazott, megtisztelőnek érzi a zsidó napokkal való együttműködést.

„Nagyon támogatom a hagyományteremtő szándékot, ami ebben a rendezvénysorozatban a kezdetektől felsejlett, nevezetesen, hogy a kolozsvári, jellemzően magyar zsidó kultúrának a reneszánszát kellene megvalósítani. Ebben a városban jelentős zsidó közösség élt valamikor, s ha másként nem, ebben a szellemiségben érdemes tovább vinni a hagyományokat” – tette hozzá Laczkó Vass Róbert. A színművész több ízben is közönség elé lépett a zsidó napokon: Rekvizitumok régi verseimből címmel Radnóti Miklós emlékezetét idézte fel Szép András zongoraművésszel együtt.

Szintén a két alkotó előadásában hallhatta a közönség a Jeruzsálem, kedvesem című produkciót, amely héber nyelvű istenes énekeket, ladino népdalokat, majdnem feledésbe merült jiddis nyelvű kuplékat, huszadik századi örökzöld szerzeményeket, azaz a szakrális és profán zsidó énekművészet gyöngyszemeit sorakoztatta fel.

„Jellemzően olyan kulturális értékek jelennek meg a rendezvényen, amelyekkel máshol nincsen alkalma találkozni a kolozsvári közönségnek. Ilyen például a budapesti kántorképzés egyik legjelesebb képviselőjével, Nógrádi Gergely főkántorral való találkozás, vagy a klezmerkoncertek, de a gasztronómiai esemény is” – sorolta a színművész.

Arról is beszélt, az irodalmat is megpróbálják képviselni a zsidó napokon, valamilyen kontextusban rendszeresen megjelennek magyar zsidó alkotók művei.

„Idén Radnóti emlékezete került terítékre, és ez különleges öröm. A pandémia után próbáltuk bemutatni ezt az előadásunkat, de a járvány miatt csak két-három alkalommal tudtuk játszani, most pedig nagy örömünkre szolgált, hogy ismét közönség elé kerülhetett, a zsidó napoknak köszönhetően” – mondta a színművész. Úgy fogalmazott, a zsinagóga mindig különleges előadói környezet is, ahol másképpen szólalnak meg irodalmi művek és zeneművek is, bármi, amit szakrális térbe bevisznek.

Galéria

Fotó: Kolozsvári Zsidó Hitközség/Facebook

Idézet
A gyönyörűen felújított zsinagógában megnyitó előadásként hangozhattak el Radnóti Miklós szövegei, ez az előadóművészek számára nagyon különleges. Mi Szép András zongoraművésszel léptünk föl ismét, olyan alkotópáros vagyunk, akik nagyon jól együttműködünk”

– mondta Laczkó Vass Róbert. Arra is kitért, külön köszönet illeti a zsidó hitközség elnökének, Schwartz Róbert munkáját, aki szívvel-lélekkel odaáll a zsidó napok szervezése mellé, és legjobb házigazdája az eseménysorozatnak. „Már az is csodálatos, hogy nehéz körülmények között sikerült tető alá hoznia a zsinagóga felújítását, és méltó környezetet biztosít nemcsak az imaalkalmak, de a kulturális események számára is” – mondta a színművész.

korábban írtuk

Megkezdődtek a Kolozsvári Zsidó Napok, felavatták a felújított neológ zsinagógát
Megkezdődtek a Kolozsvári Zsidó Napok, felavatták a felújított neológ zsinagógát

Radnóti Miklós emlékét idéző verses zenés műsorral kezdődött csütörtök este a hetedik Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat