Hat az erdélyi írókra Esterházy tágas nyelvfelfogása

Hat az erdélyi írókra Esterházy tágas nyelvfelfogása

Esterházy Péter (balról a második, kékben) a Bihar megyei Lesi-tónál 1991-ben az értelmiségi táborban

Fotó: archív

Négy éve, július 14-én hunyt el Esterházy Péter, akinek az erdélyi magyar irodalmi élettel való kapcsolatáról, életművének az erdélyi irodalomban tetten érhető hatásáról Selyem Zsuzsa irodalomtörténészt, írót, esszéírót kérdeztük. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának oktatója arra is kitért, a kolozsvári bölcsészkaron mit tanítanak a posztmodern magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjának életművéről.

Kiss Judit

2020. július 15., 09:182020. július 15., 09:18

„Nem is hinnénk, mekkora tétje van az Esterházy-féle tágas, mindent és mindenkit befogadó nyelvfelfogásnak” – mondta el a Krónika megkeresésére Selyem Zsuzsa irodalomtörténész, író, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának oktatója annak apropóján, hogy négy éve, július 14-én hunyt el a magyar posztmodern irodalom egyik legjelentősebb alakja. Az egyetemi oktatót Esterházy Péternek az erdélyi magyar irodalmi élettel való kapcsolatáról, életművének az erdélyi irodalomban tetten érhető hatásáról kérdeztük.

„Sok erdélyi író számára fontos lehetett-lehet Esterházy prózája, nyelvszemlélete: az, hogy a nyelv él, hogy mindenféle rétegének széltében-hosszában, vagyis időben és térben létjogosultsága van, archaizmusoktól kezdve utcai szlengig, Pázmány Péter kifejezésmódjától a neologizmusokig. Hatása érződik Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Visky András, az egész hajdani Éneklő Borz irodalmi csoportosulás változó csapatának művészetében, vagy az ifjak közül Kali Ágnes, André Ferenc, Horváth Benji verseiben is. Úgy vélem, Szilágyi István Hollóidőjének második fele is kapcsolatban van Esterházy Harmonia caelestisével” – fejtette ki Selyem Zsuzsa. Mint fogalmazott,

az Esterházy-féle nyelvszemléletnek köszönhetően gondolkodásunk érettebb, bátrabb, nem vagyunk kiszolgáltatva a berögzött szókapcsolatoknak, új érzésekről leszünk képesek beszélni, kiszabadulva az egymást szűkösen és tévesen megítélő imádat-gyűlölet extrémekből.

„Az irodalom mindig újradefiniálja saját magát”

Selyem Zsuzsa emlékeztetett, Esterházy Péter több ízben ellátogatott a kincses városba: 2001-ben a Másvilág klub vendége volt, ahol Harmonia caelestis című regényét 26 órán keresztül közösen olvasták fel a résztvevők. A felolvasáson az irodalmi élet olyan jeles személyiségei voltak jelen, mint az azóta elhunyt Cs. Gyimesi Éva, Egyed Péter, valamint Szilágyi István, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Tompa Gábor, Dimény Áron színművész és az akkori színis osztálya, Visky András és sokan mások. Selyem Zsuzsa a nagy, közös felolvasást követően az íróval interjút készített, ami az L.k.k.t. – a Kolozsvári Láthatatlan Kollégium elméleti folyóiratában látott napvilágot. Az interjúban a szerző többek közt úgy fogalmazott:

Idézet
nagyon fontos tulajdonsága az irodalomnak, hogy nem tudjuk megmondani, micsoda, mert mindig újradefiniálja saját magát. Egy új könyv mindig újradefiniál mindent”.

Esterházynak 2000-ben látott napvilágot Harmonia caelestis című regénye, amelyről Selyem Zsuzsa azt írta: „a Nagy Apakönyvben minden ott van, amit a Bevezetés tudott (idézetek helyzetbe hozása, a tradíció újragondolása, többnyelvűség, nyitott mű stb.), de ott van benne a történet, a történelem, a huszadik század nagy, kijózanító meséje is”. Esterházy Péter a Harmonia caelestis kapcsán úgy nyilatkozott, „ebben a kultúrában, amiben vagyunk, az apa tabu bizonyos értelemben. (…) Az történt, hogy vettem kész szövegeket, kész rémületes szövegeket, amelyek emberekről szólnak, és a mondatok alanyát kicseréltem avval a szóval, hogy édesapám. (…) Én nem csinálok, kérem szépen, mást, csak szavakat cserélek szavakra.” Esterházy később megírta a Javított kiadás című könyvet, amely édesapjának ügynökmúltját tárja az olvasók elé.

Művészetét színházi keretek között is megismerhette a kolozsvári közönség: Én vagyok a te című darabját a szerző jelenlétében mutatták be 2013. november 26-án felolvasószínházi előadás keretében. 

Esterházy a budapesti Nemzeti Színház Tízparancsolat-pályázatára írta az Én vagyok a te című darabját, amely az első parancsolat színházi „értelmezése”. A darabot felolvasószínházi előadásként mutatták be a kincses városban.

„Ha írok, megnő bennem
a szeretet”

Selyem Zsuzsa kérdésünkre arra is kitért, hogy a kolozsvári bölcsészkaron mit tanítanak Esterházy Péter életművéről. „A magyar irodalom szakosok első éven Esterházynak A nyelv csodálatos élete című remek esszéjével találkoznak, valamint megismerik azt a videót, amin az író a Mindentudás Egyetemén tartott előadása követhető” – mutatott rá az egyetemi oktató. A szavak csodálatos életéből című előadás megtalálható a Youtube videómegosztón. Ezenkívül a bölcsészkar hallgatói Esterházynak a Bevezetés a szépirodalomba című, a posztmodern korszakot meghatározó művével is találkoznak, gyakran szóba kerül A szív segédigéi, a Hrabal könyve vagy a Javított kiadás is. „Diákjaink előadták az Insomnia kávézóban a Legyünk együtt gazdagok című drámáját. Aki Esterházyval foglalkozik, kicsit úgy jár, mint amit ő mondott: ha írok, megnő bennem a szeretet” – fogalmazott Selyem Zsuzsa.


Esterházy Péter

Esterházy Péter (Budapest, 1950. április 14. – Budapest, 2016. július 14.) Kossuth-díjas magyar író, publicista, a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) alapító tagja, a magyar posztmodern irodalom egyik legjelentősebb alakjaként tartják számon. Intertextualitás, idézetek, töredékesség, valamint mozaikszerűség jellemző műveire. A történet helyett elsősorban a szöveg fontos, és arra helyezi a hangsúlyt. Az író az Esterházy család grófi ágának sarja. Nagyapja, gróf Esterházy Móric (1881–1960) 1917-ben Magyarország miniszterelnöke volt. Édesapja gróf Esterházy Mátyás (1919–1998), édesanyja Mányoki Irén Magdolna (1916–1980). Testvére Esterházy Márton magyar válogatott labdarúgó. Esterházy Péter a budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1968-ban. Matematikusként végzett az ELTE-n 1974-ben, majd néhány évig a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott alkalmazott matematikusként. 1978-tól szabadfoglalkozású író volt. Számos rangos irodalmi díjban részesült Magyarországon és külföldön egyaránt. Regényeit és elbeszéléseit több mint húsz nyelvre fordították le, külföldön is széles körben elismerik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum