Hangol a váradi filharmónia: gazdag évadot ígérnek a jubiláló zenei intézmény vezetői

Hangol a váradi filharmónia: gazdag évadot ígérnek a jubiláló zenei intézmény vezetői

Képünk illusztráció

Fotó: Nagyváradi Állami Filharmónia

A tavalyihoz hasonlóan gazdag kínálatot ígér közönségének az évadot csütörtökön kezdő nagyváradi filharmónia – mondta el Meleg Vilmos főigazgató és Foica László művészeti igazgató. Az intézmény idén kettős évfordulót ünnepel: 130 éve, 1888-ban alakult Nagyváradon az első filharmóniai társaság és 70 éve, 1949-ben lett hivatalos állami intézmény az azóta is töretlenül működő filharmónia.

Molnár Judit

2018. szeptember 19., 11:432018. szeptember 19., 11:43

2018. szeptember 19., 12:172018. szeptember 19., 12:17

A nagyváradi Állami Filharmónia udvarán a jegypénztár előtt várakoznak, akik a csütörtöki évadnyitó hangversenyre veszik meg a jegyüket vagy bérletüket, közben az épületből hallatszik, hogy a zenekar már javában próbál.

Évente ismétlődő eseménysor ez, mégis mindig kellemesen érint mindenkit az előadóművészek és a szépszámú közönség közös ráhangolódása az új évadra. Meleg Vilmos főigazgató és Foica László művészeti igazgató a Krónikának elmondta,

gazdag évad elé néznek, hiszen kettős évfordulót ünnepelnek: 130 éve, 1888-ban alakult Nagyváradon az első filharmóniai társaság és 70 éve, 1949-ben lett hivatalos állami intézmény az azóta is töretlenül működő filharmónia.

Arról is beszámoltak, mi minden történt az elmúlt évadban a filharmónia háza táján. Meleg és Foica a júniusban zárult első közös évadját elevenítette fel.

Meleg Vilmos elmondta, beigazolódott a tavalyi évadkezdő érzése, miszerint a közös fedél alatt megélt munka jogán nemcsak ő tartotta jó ismerősének a filharmónia intézményét és az előadóművészeket, de őt is ugyanilyen baráti bizalommal fogadták. Örömmel újságolta, hogy a már egy ideje esedékes belső felújítási munkálatok jó részét sikerült elvégezniük, hála a Bihar Megyei Tanács jóindulatú segítségének, bár nem minden közösen eltervezett munkát kezdhettek meg a liberális frakció sajnálatos év eleji költségmegszavazási gáncsoskodásai miatt, de reméli, jövőre már a teljes felújításról számolhat be. A 2017-es év végéig sikerült új világítástechnikát és az elektronikus információs panelt felszerelni, a márványlépcsőket lecsiszolni, új szőnyeggel ellátni, az évad végéig kihelyezni az intézmény művészeinek az arcképeit az előcsarnokokba, az évadközi szabadság idején pedig egy csaknem 15 éve elodázott tisztasági meszelést kivitelezni, a nagyterem kivételével az egész épületben.

A főigazgató kifejtette,

az épület még mindig visszaszolgáltatási procedúra tárgya, és amíg ez nem tisztázódik, bizonyos munkálatokhoz hozzá sem láthatnak.

De jövő nyárra marad a teremfestés, az emeleti széksorok megemelése, a színpad felújítása, illetve remélhetőleg külön figyelmet szentelnek az akadálymentesításre a mozgássérültek számára. Így a hallgatóság megfelelőbb, kényelmesebb körülmények közt élvezheti a zenei élményt. Meleg Vilmos azt mondta, örömmel állapították meg az évadzáráskor, hogy jelentősen növekedett koncertjeik általános látogatottsága, bizonyos zenei eseményekre olyan rétegközönséget is sikerült bevonzaniuk, akik eddig nem voltak állandó hangversenylátogatók. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, milyen kitűnő munkatársra lelt Foica László művészeti igazgató, Kiss Gábor adminisztrátor és Balog János főkönyvelő személyében, akik saját szakterületük mesterei és ezzel a közös munka megkönnyítői.

Foica László művészeti igazgatótól azt kérdeztük, miért csúszott az elmúlt évad kínálata kissé a könnyedség felé? „Szakemberként természetesen elsősorban a klasszikus zene szolgáltatását támogatom, de néha-néha nem árt más területek irányába is elmozdulni. Bár szívesen beszélnék külön mindenik koncertünkről, de igyekszem kiemelni a jelentősebbeket: Bach és Mendelssohn művekkel emlékeztünk a reformáció 500. évfordulójára, Eugen Doga moldvai zeneszerző sikeres zongorajátékkal nálunk ünnepelte 80. születésnapját és maradandó élmény volt a jelentős váradi kötődésekkel rendelkező, 96 éves izraeli Rooth László összeállította és vezényelte Chanson d’amour című produkció is” – mondta Foica.

A december 7-i operagálán Kele Brigitta világhírű szoprán énekelt, a spanyol estünket Sabin Pautza vezényelte, az újévi koncertet pedig a Nagyváradon már jól ismert japán Shynia Ozaki.

Az 50-es évek végén Nagyváradon élt Erich Bergel tiszteletére rendezett koncert és az évente a várost fellépéssel megtisztelő Ilarion Ionescu-Galați Bach-estje is emlékezetes volt. A neves szólisták közül Gabriel Croitoru hegedűművész a lányával, Siminával lépett fel, Alexandru Anastasiu vibrafonos Tiberiu Soare vezényletével mutatkozott be, a németországi nagyhírű Roman Kim Paganini 1. hegedűversenyét játszotta, Dana Borșan pedig Chopin-interpretációkkal gyönyörködtette a hallgatóságot. Kiemelte, hogy

a most kezdődő évadban is legalább ezt a szintet szeretnék megtartani: a szeptember 20-i nyitókoncert csemegéje Claude Debussy halálának 100. évfordulója tiszteletére A tenger című szvitje lesz,

az évad során pedig visszatérnek majd Alpaslan Ertünkgealp, Iosef Suilen, Walter Hilgers, Andrea Barizza karmesterek, a szólisták közül Răzvan Suma csellista, Virginie Robilliard, Zalai Antal és Gabriel Croitoru hegedűsök, Mihai Ungureanu, Horia Maxim és Horia Mihail zongoristák, feltehetően nagy érdeklődés kíséri majd Matei Ioachimescu fuvolajátékát, illetve az ugyancsak fuvolás Bálint János fellépését, aki a helyi Michael Haydn Kamarazenekarral fogja előadni Vivaldi Évszakok című művének fuvolaátiratát. Az őszi fesztiválon kortárs zenével lesz jelen a budapesti Centrifuga-együttes, a kolozsvári Brassai vonósnégyes pedig a kamarazene kedvelőit fogja egy koncerttel megörvendeztetni.

A vezetők elmondták, az évad végén ugyan a vártnál kevesebben jeleztek vissza a kérdőívekre, de a műsor összeállításánál igyekeztek figyelembe venni a javaslatokat, a hangverseny alatti „viselkedésmód” kritikájával pedig, a meglehetősen gyakori késésekkel és az előadás alatti telefonsimogatásokkal a felvezető szövegben már eddig is foglalkoztak és ezután is felkérik a hallgatóságot, foglalják el időben a helyüket és kapcsolják ki a telefonokat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról