Hamarosan a romániai mozikban is vetítik A Viszkis című filmet

Krónika 2018. január 13., 11:56

A romániai filmszínházak január 26-án mutatják be a csíkszeredai Ambrus Attila életéből inspirálódott, A Viszkis című (románul Banditul Whiskey) magyar játékfilmet.

Fotó: IMDb

A 90-es évek legendás bankrablójának sztoriját, egy izgalmas élet látványos, vad üldözésekkel, akciójelentekkel teli történetét az immár legendás Kontroll és a Predators – Ragadozók rendezője, Antal Nimród jegyzi.

Amint a film ismertetőjében olvasható, a viszkis az, akit mindenki ismer, olyasmit mert, amit senki előtte, aki mindig egy lépéssel a rendőrség előtt járt, és aki minden bankrablása előtt megivott egy pohár viszkit.

Ambrus Attila (Szalay Bence) félárván nő fel, zűrös kamaszkort és javítóintézeti éveket hagy maga mögött, amikor Erdélyből kalandos körülmények között Magyarországra szökik.

De az új élet nehezebbnek bizonyul, mint a régi. Egy hokicsapat kapusa és szertárosa lesz, de továbbra sincs pénze, se barátnője, míg rá nem jön, miben jó igazán. Egymás után fosztja ki a postákat, bankokat, utazási irodákat. Egyre nagyobbakat kaszál, egyre éhesebb a sikerre, egyre többet akar magának, és új szerelmének (Móga Piroska). De az utolsó balhéja kudarcba fullad, és végül a régóta nyomában lihegő makacs nyomozó (Schneider Zoltán) kezei közé kerül, aki kíméletlenül szembesíti őt a tetteivel.

A 126 perces alkotás szereplői: Szalay Bence, Schneider Zoltán, Móga Piroska, Björn Freiberg, Csuja Imre, ifj. Vidnyánszky Attila, Oszter Sándor, Mertz Dániel, Gazsó György, Klem Viktor, Kaszás Gergő, operatőr Szatmári Péter, látvány: Hujber Balázs, producer Hutlassa Tamás és Hutlassa Barnabás. „Rablók, gyilkosok és egyéb válogatott csirkefogók mindig bőséges táptalajt biztosítottak az alkotók számára, nincsen tehát abban semmi különleges, hogy a viszkiimádó tolvaj előbb-utóbb moziért kiált. Ráadásul nem árt észben tartani, hogy a 90-es években rengetegen szurkoltak Ambrus Attilának, a rendszerváltás utáni ébredezésben üdítően hatott egy erőszakellenes szegény erdélyi fiú, aki folyamatosan középső ujjat mutatott a rendőröknek” – olvasható a Filmtett.ro honlapon. Poták Zsóka kritikájában.

A Viszkis rabló néven elhíresült Ambrus Attila Csíkszeredában született 1967-ben, édesanyja másfél évesen elhagyta, és a nagymamája nevelte 10 éves koráig.

1988-ban szökött át Magyarországra, miután bűnöző életmódja miatt otthon kiközösítették. 1994 és 1999 között közepes jégkorongkapus-karriert futott be, főként az Újpesti TE csapatában. Posta- és bankrablásai során – majdnem 30 alkalommal – több mint 142 millió forintot zsákmányolt.

2002-ben 17 év börtönt szabtak ki rá, azonban jó magaviselete miatt 2012. január 31-én, feltételesen szabadlábra helyezték. Nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt, a helyszínekhez közeli kocsmákban 1-2 deci whiskyt ivott. Sajtóhírek szerint az egykori jégkorongozó megnősült, kerámiakészítésből él.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat