Ferenczes István Kossuth-díjas költő, író a Krónikának: egy alkotó sohasem lehet elégedett

Ferenczes István Kossuth-díjas költő, író a Krónikának: egy alkotó sohasem lehet elégedett

Ferenczes István (jobbról a második) a friss kitüntetettek körében

Fotó: Veres Nándor

Szerteágazó irodalomteremtői tevékenységéért magyar állami kitüntetést vehetett át Csíkszeredában Ferenczes István. A Kossuth-díjas költő, író a Krónika megkeresésére elmondta, bár természetesen örül az újabb elismerésnek, de a díjaktól nem lett sem jobb, sem rosszabb író, és egy alkotó tulajdonképpen sohasem lehet elégedett önmagával.

Kiss Judit

2022. szeptember 18., 14:102022. szeptember 18., 14:10

2022. szeptember 18., 14:162022. szeptember 18., 14:16

A Székelyföld irodalmi-kulturális életében betöltött meghatározó szerepéért a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adták át kedden Csíkszeredában Ferenczes István Kossuth-, Babérkoszorú és József Attila-díjas költőnek, írónak, szerkesztőnek.

Idézet
Minden kitüntetés jól esik az alkotó embernek, de ettől a világ nem áll meg.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a magyar államtól mindenféle díjat megkaptam már, úgyhogy ez a mostani hab a tortán” – fogalmazott a Krónika megkeresésére a Székelyföld folyóirat alapító főszerkesztője.

A 100 kötetes Székely Könyvtár sorozat elindítója, számos verses és prózakötet szerzője is Ferenczes, aki a Sepsiszentgyörgyön csődbe jutott csángó újság, a kétnyelvű Moldvai Magyarság kiadását-szerkesztését is magára vállalta. Magyarország Kormánya 2019-ben ismerte el Kossuth-díjjal sokoldalú irodalmi és intézményteremtő tevékenységét.

„A Székelyföld Szabófalvától San Franciscóig terjed”

Kérdésünkre, hogy mi az, amire talán a legbüszkébb szerteágazó tevékenységéből, Ferenczes István úgy válaszolt: a büszkeség távol áll tőle, és egy alkotó ember sohasem lehet elégedett. „De a kitüntetések természetesen egy kicsit kenegetik a szíve körül az alkotót. Persze a díjaktól nem lettem sem jobb, sem rosszabb író, az élet ment tovább.

Idézet
A kínlódásaimat, lelkiismeret-furdalásokat, amik állandóak voltak, enyhítették az elismerések, de büszkeségről nem beszélhetek, különben sem vagyok büszke fajta”

– mondta Ferenczes. Felvetésünkre, hogy jelentős megvalósítás a 2021-ben immár 100 kötetet megért Székely Könyvtár sorozat elindítása, az író úgy válaszolt, a sorozatot valóban ő találta ki, mielőtt nyugdíjba ment volna, de külön ki kell emelni, hogy a 100 kötet kivitelezője, szerkesztője, aki nagyon magas színvonalú munkát végzett, az Lövétei Lázár László volt.

„Azt hiszem, ő legalább annyira megérdemelne egy ilyen kitüntetést, mint én” – mondta Ferenczes István. Arra is kitért, hogy most októberben lesz 25 éve, hogy elindították a Székelyföld folyóiratot. „Negyedszázados a lap, a megalapítás nem volt könnyű harc, mert rengeteg nehézséggel és ellendrukkerrel kellett megküzdeni, de sikerült. A Székelyföld megélt 25 évet, és ha egy folyóirat negyedszázados, az már nagy idő” – fogalmazott Ferenczes István.

Hozzátette, az egyik legolvasottabb folyóirat a Kárpát-medencében, és szerte a nagyvilágon vannak olvasói.

„A lap alapításától kezdve azt vallottuk, hogy Kányádi Sándort parafrazálva a Székelyföld Szabófalvától San Franciscóig terjed. Tényleg van Amerikában, Ausztráliában előfizetőnk, sajnos Szabófalván (a Neamț megyei község a legnagyobb északi csángó település volt – szerk. megj.) nem olvasnak magyarul” – mondta Ferenczes.

Galéria

Ferenczes István

Fotó: Veres Nándor

Kérdésünkre azt is felidézte, hogy a kétnyelvű, Moldvai Magyarság című lapot Háromszéken indították, ahol egy idő után nem volt anyagi fedezet a kiadására. „Farkas Árpád barátom unszolására a lapot „áthoztuk” Csíkba, már több mint 20 éven át szerkesztettük. Az idén megjelenik még nyomtatott formában, de jövőtől valószínűleg átkerül az online térbe. Hiába kétnyelvű a lap, »odabent« Moldvában nem nagyon olvasnak” – fejtette ki Ferenczes.

Kérdésünkre, hogy jelenleg mit alkot, az író azt mondta, soha nem szeretett tervekről, készülőben lévő dolgokról beszélni, mert megeshet, hogy nem lesz semmi belőlük. „A Székelyföld folyóirat szerkesztésében már rég nem veszek részt, hagytam, hogy csinálják tovább a fiatalok, én nem »lábatlankodom«” – fogalmazott nevetve az író.

„Civilként” is a példakép lehet

Ferenczes István 1945-ben született Csíkpálfalván. „Családja kulákosítása után kisdiákként a szülőföldjétől távol, a bánsági Lugoson volt kénytelen tanulni. »Örökös honvágy« – talán ez a legjellemzőbb lelkiállapot Ferenczes középiskolás diákéveire, egyáltalán nem véletlen, hogy a későbbiekben annyira szívén viseli nemcsak a székelyek, hanem a moldvai csángómagyarok sorsát is” – hangzott el a Magyar Érdemrend Középkeresztje átadásakor a laudációban.

Ferenczes István az 1989-es romániai forradalom előtt olyan nagy sikerű versesköteteket jegyzett, mint a Ki virággal megveretett (1984), illetve Megőszülsz, mint a fenyvesek (1988). Az 1989-es forradalom kitörésekor pedig a tömeg kérésére többször is elszavalta addig csak kéziratban terjedő, A diktatúra közhelyei című szamizdat versét a csíkszeredai Szabadság téren.

A későbbiekben alapító főszerkesztőként 1997 októberén útjára indította a csíkszeredai Székelyföld kulturális folyóiratot, amely azóta is a Kárpát-medence egyik legolvasottabb, legtöbb előfizetővel rendelkező kulturális folyóirata. Ugyancsak Ferenczes vállalta a Sepsiszentgyörgyön csődbe jutott csángó újság, a kétnyelvű Moldvai Magyarság kiadását-szerkesztését is. Egyik legnagyobb megvalósítása a 100 kötetes Székely Könyvtár könyvsorozat, amelyben összegyűjtötte a székely–magyar írott kultúra legjelesebbjeit. A sorozat 2012 tavaszán indult útjára, az utolsó, 100. kötet pedig 2021 őszén jelent meg.

„Mindeközben természetesen az írással sem szakított Ferenczes István. Versei folyamatosan jelentek meg erdélyi és magyarországi folyóiratokban, könyvet írt a Maniu-gárdisták 1944-es csíkszentdomokosi mészárlásáról, riportnovellákat a moldvai csángókról (Ordasok tépte tájon, 1998).

Idézet
Életművére 2018-ban, Veszedelmekről álmodom című monumentális dokumentumregényével tette fel a koronát,

amelyben – építész édesapja figuráját állítva a középpontba – csíki kishazájáról és annak népéről emlékezik meg. Ferenczes István „civilként” is a példakép lehet: amikor 2021-ben elnyerte a Príma díjat, az elismeréssel járó 5 millió forintot az utolsó fillérig felajánlotta az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesületnek – foglalták össze példaértékű tevékenységét a laudációjában.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja