Ferenczes István Kossuth-díjas költő, író a Krónikának: egy alkotó sohasem lehet elégedett

Ferenczes István Kossuth-díjas költő, író a Krónikának: egy alkotó sohasem lehet elégedett

Ferenczes István (jobbról a második) a friss kitüntetettek körében

Fotó: Veres Nándor

Szerteágazó irodalomteremtői tevékenységéért magyar állami kitüntetést vehetett át Csíkszeredában Ferenczes István. A Kossuth-díjas költő, író a Krónika megkeresésére elmondta, bár természetesen örül az újabb elismerésnek, de a díjaktól nem lett sem jobb, sem rosszabb író, és egy alkotó tulajdonképpen sohasem lehet elégedett önmagával.

Kiss Judit

2022. szeptember 18., 14:102022. szeptember 18., 14:10

2022. szeptember 18., 14:162022. szeptember 18., 14:16

A Székelyföld irodalmi-kulturális életében betöltött meghatározó szerepéért a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adták át kedden Csíkszeredában Ferenczes István Kossuth-, Babérkoszorú és József Attila-díjas költőnek, írónak, szerkesztőnek.

Idézet
Minden kitüntetés jól esik az alkotó embernek, de ettől a világ nem áll meg.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a magyar államtól mindenféle díjat megkaptam már, úgyhogy ez a mostani hab a tortán” – fogalmazott a Krónika megkeresésére a Székelyföld folyóirat alapító főszerkesztője.

A 100 kötetes Székely Könyvtár sorozat elindítója, számos verses és prózakötet szerzője is Ferenczes, aki a Sepsiszentgyörgyön csődbe jutott csángó újság, a kétnyelvű Moldvai Magyarság kiadását-szerkesztését is magára vállalta. Magyarország Kormánya 2019-ben ismerte el Kossuth-díjjal sokoldalú irodalmi és intézményteremtő tevékenységét.

„A Székelyföld Szabófalvától San Franciscóig terjed”

Kérdésünkre, hogy mi az, amire talán a legbüszkébb szerteágazó tevékenységéből, Ferenczes István úgy válaszolt: a büszkeség távol áll tőle, és egy alkotó ember sohasem lehet elégedett. „De a kitüntetések természetesen egy kicsit kenegetik a szíve körül az alkotót. Persze a díjaktól nem lettem sem jobb, sem rosszabb író, az élet ment tovább.

Idézet
A kínlódásaimat, lelkiismeret-furdalásokat, amik állandóak voltak, enyhítették az elismerések, de büszkeségről nem beszélhetek, különben sem vagyok büszke fajta”

– mondta Ferenczes. Felvetésünkre, hogy jelentős megvalósítás a 2021-ben immár 100 kötetet megért Székely Könyvtár sorozat elindítása, az író úgy válaszolt, a sorozatot valóban ő találta ki, mielőtt nyugdíjba ment volna, de külön ki kell emelni, hogy a 100 kötet kivitelezője, szerkesztője, aki nagyon magas színvonalú munkát végzett, az Lövétei Lázár László volt.

„Azt hiszem, ő legalább annyira megérdemelne egy ilyen kitüntetést, mint én” – mondta Ferenczes István. Arra is kitért, hogy most októberben lesz 25 éve, hogy elindították a Székelyföld folyóiratot. „Negyedszázados a lap, a megalapítás nem volt könnyű harc, mert rengeteg nehézséggel és ellendrukkerrel kellett megküzdeni, de sikerült. A Székelyföld megélt 25 évet, és ha egy folyóirat negyedszázados, az már nagy idő” – fogalmazott Ferenczes István.

Hozzátette, az egyik legolvasottabb folyóirat a Kárpát-medencében, és szerte a nagyvilágon vannak olvasói.

„A lap alapításától kezdve azt vallottuk, hogy Kányádi Sándort parafrazálva a Székelyföld Szabófalvától San Franciscóig terjed. Tényleg van Amerikában, Ausztráliában előfizetőnk, sajnos Szabófalván (a Neamț megyei község a legnagyobb északi csángó település volt – szerk. megj.) nem olvasnak magyarul” – mondta Ferenczes.

Galéria

Ferenczes István

Fotó: Veres Nándor

Kérdésünkre azt is felidézte, hogy a kétnyelvű, Moldvai Magyarság című lapot Háromszéken indították, ahol egy idő után nem volt anyagi fedezet a kiadására. „Farkas Árpád barátom unszolására a lapot „áthoztuk” Csíkba, már több mint 20 éven át szerkesztettük. Az idén megjelenik még nyomtatott formában, de jövőtől valószínűleg átkerül az online térbe. Hiába kétnyelvű a lap, »odabent« Moldvában nem nagyon olvasnak” – fejtette ki Ferenczes.

Kérdésünkre, hogy jelenleg mit alkot, az író azt mondta, soha nem szeretett tervekről, készülőben lévő dolgokról beszélni, mert megeshet, hogy nem lesz semmi belőlük. „A Székelyföld folyóirat szerkesztésében már rég nem veszek részt, hagytam, hogy csinálják tovább a fiatalok, én nem »lábatlankodom«” – fogalmazott nevetve az író.

„Civilként” is a példakép lehet

Ferenczes István 1945-ben született Csíkpálfalván. „Családja kulákosítása után kisdiákként a szülőföldjétől távol, a bánsági Lugoson volt kénytelen tanulni. »Örökös honvágy« – talán ez a legjellemzőbb lelkiállapot Ferenczes középiskolás diákéveire, egyáltalán nem véletlen, hogy a későbbiekben annyira szívén viseli nemcsak a székelyek, hanem a moldvai csángómagyarok sorsát is” – hangzott el a Magyar Érdemrend Középkeresztje átadásakor a laudációban.

Ferenczes István az 1989-es romániai forradalom előtt olyan nagy sikerű versesköteteket jegyzett, mint a Ki virággal megveretett (1984), illetve Megőszülsz, mint a fenyvesek (1988). Az 1989-es forradalom kitörésekor pedig a tömeg kérésére többször is elszavalta addig csak kéziratban terjedő, A diktatúra közhelyei című szamizdat versét a csíkszeredai Szabadság téren.

A későbbiekben alapító főszerkesztőként 1997 októberén útjára indította a csíkszeredai Székelyföld kulturális folyóiratot, amely azóta is a Kárpát-medence egyik legolvasottabb, legtöbb előfizetővel rendelkező kulturális folyóirata. Ugyancsak Ferenczes vállalta a Sepsiszentgyörgyön csődbe jutott csángó újság, a kétnyelvű Moldvai Magyarság kiadását-szerkesztését is. Egyik legnagyobb megvalósítása a 100 kötetes Székely Könyvtár könyvsorozat, amelyben összegyűjtötte a székely–magyar írott kultúra legjelesebbjeit. A sorozat 2012 tavaszán indult útjára, az utolsó, 100. kötet pedig 2021 őszén jelent meg.

„Mindeközben természetesen az írással sem szakított Ferenczes István. Versei folyamatosan jelentek meg erdélyi és magyarországi folyóiratokban, könyvet írt a Maniu-gárdisták 1944-es csíkszentdomokosi mészárlásáról, riportnovellákat a moldvai csángókról (Ordasok tépte tájon, 1998).

Idézet
Életművére 2018-ban, Veszedelmekről álmodom című monumentális dokumentumregényével tette fel a koronát,

amelyben – építész édesapja figuráját állítva a középpontba – csíki kishazájáról és annak népéről emlékezik meg. Ferenczes István „civilként” is a példakép lehet: amikor 2021-ben elnyerte a Príma díjat, az elismeréssel járó 5 millió forintot az utolsó fillérig felajánlotta az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesületnek – foglalták össze példaértékű tevékenységét a laudációjában.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Július 10-én tartják az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett, Janovics című előadás előbemutatóját Kolozsváron

Elkezdődtek a Vecsei H. Miklós által jegyzett, Janovics című darab próbái ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színházban – közölte a társulat.

Július 10-én tartják az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett, Janovics című előadás előbemutatóját Kolozsváron
2024. június 11., kedd

A nagy érdeklődés miatt már lehet jegyeket vásárolni a szeptemberi kolozsvári Jézus Krisztus Szupersztárra

A nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel szeptemberben is műsorra tűzte a Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperát a Kolozsvári Magyar Opera társulata.

A nagy érdeklődés miatt már lehet jegyeket vásárolni a szeptemberi kolozsvári Jézus Krisztus Szupersztárra
2024. június 10., hétfő

Folyt. köv.: többek közt Ceașescuról szóló minisorozatot is kínál a 23. TIFF

Teljes sorozatokat, vagy sorozatok egyes részeit is felvonultat romániai premierként a június 14. és 24. közt tartandó kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

Folyt. köv.: többek közt Ceașescuról szóló minisorozatot is kínál a 23. TIFF
2024. június 06., csütörtök

Székelyföldi produkció nyitja a pénteken rajtoló nagybányai színházi fesztivált

Székelyföldi produkcióval, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Ecce homo című, Munkácsy Mihály festményeit feldolgozó előadásával indul pénteken a 30. nagybányai Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál.

Székelyföldi produkció nyitja a pénteken rajtoló nagybányai színházi fesztivált
2024. június 05., szerda

Ókori történet mai kontextusban: évadának utolsó bemutatójára készül a temesvári színház

Élethez és halálhoz való viszonyról, túlélésért való küzdelemről, igazságkeresésről szól a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb produkciója.

Ókori történet mai kontextusban: évadának utolsó bemutatójára készül a temesvári színház
2024. június 04., kedd

Emlékkiállítás nyílik a kincses városban Makkai János bányamérnök-képzőművész alkotásaiból

Makkai János születésének 80. évfordulóján Születésnapomra címmel átfogó gyűjteményes emlékkiállítást rendeznek június 12-én Kolozsváron a néhai bányamérnök-képzőművész gyermekei.

Emlékkiállítás nyílik a kincses városban Makkai János bányamérnök-képzőművész alkotásaiból
2024. június 04., kedd

Rejtett kincsek, meghitt tájak: új videósorozat indul Erdély értékeiről, az első rész a csíksomlyói búcsúról szól

Felfedezésre váró rejtett kincsek, titokzatos zegzugok, meghitt tájak – ezek jellemzik Erdély csodálatos világát.

Rejtett kincsek, meghitt tájak: új videósorozat indul Erdély értékeiről, az első rész a csíksomlyói búcsúról szól
2024. június 04., kedd

„Apró mozaikokból mindenkiben összeáll kicsit a Kárpát-medence”. Erősödik a fiatal magyar kutatók kapcsolati hálója

Hogy mi köti össze, hozza közös nevezőre az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági magyar fiatal kutatókat, arra a Collegium Talentum (CT) program ad választ.

„Apró mozaikokból mindenkiben összeáll kicsit a Kárpát-medence”. Erősödik a fiatal magyar kutatók kapcsolati hálója
2024. június 03., hétfő

Bukarestben díjazták a magyar irodalmat: Lövétei Lázár László és Nagy Zalán kapta a Romániai Írók Szövetsége elismeréseit

Két erdélyi költő, Lövétei Lázár László és Nagy Zalán is átvehette a Romániai Írók Szövetsége díjait – közölte hétfőn a Helikon folyóirat szerkesztősége.

Bukarestben díjazták a magyar irodalmat: Lövétei Lázár László és Nagy Zalán kapta a Romániai Írók Szövetsége elismeréseit
2024. június 03., hétfő

Tizenhat éven felülieknek szóló, sikamlós komédiával vendégszerepel Aradon a tatabányai színház

A tatabányai Jászai Mari Színház - Népház előadásában a Francia rúdugrás című komédiát, azaz „szextettet” láthatják az aradi nézők – közölte az Aradi Kamaraszínház.

Tizenhat éven felülieknek szóló, sikamlós komédiával vendégszerepel Aradon a tatabányai színház