Tóth Gödri Iringó

Tóth Gödri Iringó

Értenek minket a nagyvilágban?

2024. május 21., 17:522024. május 21., 18:02

2024. május 21., 17:522024. május 21., 18:02

A francia Riviérán, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején a szupermarketben sorban állva vizslattam a pénztárnál előttem állók kosarát: három férfi néhány olcsó sörrel, egy görögdinnyével, pár darab fokhagymával és egy csomag szotyival – napraforgómaggal.

Sajnos vagy nem, van bennem annyi kulturális előítélet, bár nevezhetjük szocio-gasztronómia ismeretnek is, hogy egyből leszűrtem a következtetést: ezek románok. A gyanúm percekkel később be is igazolódott, amikor az egyik, a szupermarkethez közeli mellékutcában manele és sörösdobozok jellegzetes pisszenésének hangjára kaptam fel fejem. Akkor már hallottam, hogy románul beszélgetnek a járdaszegélyen ülve – olyan oltyán kiejtéssel, ami az erdélyi magyarnak bizony fejtörést okoz. Nem az elsők voltak: a sarki,

olaszul (!) kéregető koldus is románul küldött el melegebb éghajlatra (pontosabban anyámba), amikor nem adtam semmit, a szállásom melletti építkezésen is románok dolgoznak.

Én meg épp Emanuel Pârvu román rendező versenyfilmjének vetítésére igyekeztem – ahol manele fogadott. Elmondhatom, hogy a Cannes-ban nem mellesleg már megfordult rendező Trei kilometri până la capătul lumii (Három kilométer a világ végéig) című filmje egész jó. Magabiztosan megállja a helyét a versenyfilmek sorában. A film a Duna-delta legközkedveltebb településén, Szentgyörgyön játszódik – ahová erdélyi magyarok is előszeretettel járnak nyaralni, s ahol én is sokszor megfordultam.

Tulajdonképpen első, 2002-es ottani pihenésem óta nyomon követtem szinte évről-évre, hogy a románok, lipovánok lakta parányi település, ahova csak hajóval, csónakkal lehet eljutni, miként vált kis túlzással turistaparadicsommá az országban – hisz a béke eldugott szigete. Népszerűségét, illetve hírnevét nagyban köszönheti az Anonymul nevű filmfesztiválnak is, melyet immár 21 éve rendeznek meg, s amelynek köszönhetően Szabó István és Peter Grennaway is megfordult Tulcea megyében. Azon a településen, melynek utcáit nem aszfalt, hanem homok borítja, ahol az emberek nagy része régen halászatból, ma turizmusból él.

Pârvu filmje ezen a településen játszódik – de ezt csak én, na meg a honfitárs újságírók tudhatták a teremben. A történet egy helyi, 17 éves srácot állít a középpontba, aki homoszexuális.

Miután titkát megtudják a szülei, ördögűzést hajtatnak végre rajta a helyi pappal, kolostorba küldenék, mindent megtesznek, hogy a szégyen ne derüljön ki. A cannes-i közönség – amely mondhatni már szokva van a román újhullámos filmekhez, melyek sorába ez gyönyörűen illeszkedik – a tapsból, éljenzésből ítélve pozitívan fogadta a filmet. Nevettek is ott, ahol éppen kellett a fanyar humor, irónia miatt.

De én azóta sem tudok napirendre térni a film fölött. Ott ültem a Fesztiválpalota több száz férőhelyes termében, jobbomon egy német újságíróval, bal oldalamon egy távol-keletivel, és a film első tíz percében eltöltött a kellemes felismerés, hogy ezt a helyet – Szentgyörgyöt – ismerem. Majd eltöltött az érzés, hogy nem a helyet, hanem ezt a világot ismerem: a bigott ortodoxiát, a rendőrt, aki megoldaná a dolgokat sunyiban, a falu gazdagját, aki mindenhol is ismer valakit, amikor intézkedni kell.

De vajon ismerik ezeket a mellettem ülők is?

Félreértés ne essék: a globalizáció korában élünk, meg mióta a művészet átívelt határokon, a kulturális különbségek ellenére is érthető, élvezhető. Én is élveztem a román film után megtekintett kínait is, a japánt is.

Bár megannyi kérdésem is maradt: az igazat megvallva rengeteg. Nem a filmekkel mint alkotásokkal kapcsolatban, hanem minden mással kapcsolatban, amit láttam.

Elmesélhetném a mellettem ülő távol-keleti és német kollégának, hogy igen, Romániában tényleg vannak olyan bigott ortodoxok, akik képesek lekötözni egy kamaszt ördögűzés céljából, hiszen képesek voltak a világjárvány idején ugyanazon kanállal enni több százan, képesek jéghideg vízbe mártogatni csecsemőket fűtetlen templomokban. Mesélhetnék arról, hogy Delta-Szentgyörgy milyen furcsa világ, hogy húsz éve még autó sem volt, bank és orvos sem, meg hogy korrupció így meg úgy, DNA és társai. De semmi értelme sem lenne. Amikor megnézek egy filmet valamely afrikai ország női lakosainak helyzetéről, a körülmények nem lepnek meg, olvasott emberként tudok, megértek dolgokat. De nagyon sok dolog van – és ahhoz nem elég olvasni, nem elég filmeket látni, történeteket hallani –, amit nem értek, amiről talán nem is tudom, hogy nem értem, mert a miénktől eltérő kultúrából, mentalitásból fakad.

Minden filmben (nem feltétlenül az amerikai kasszasikerekre, hanem a tartalmas, valamit mondani akaró filmekre gondolok) marad egy nem is parányi szürke zóna, egy réteg, amit csak a rendező/készítő honfitársai értenek. Sőt…

Ha a három, szotyizva söröző honfitárs megnézte volna velem a filmet, valószínűleg azt mondták volna, itt Cannes-ban, világsztárok, monacói luxusautók rengetegében, filmelméletről diskuráló esztéták és kritikus között – akik majd kellemes kritikákat írnak Pârvu filmjéről –, hogy: „böj (băi), a szülőknek igazuk volt, pópa kell ilyenkor, ki kell űzni a gonoszt szegény gyerekből”. De távol essék tőlem a románellenesség vagy bármi hasonló: az erdővidéki székely bácsi sem lenne pozitívabb, csak ő nem papot hívna, hanem eldángálná a fiút. De nem is az a lényeg, hogy a témához miként viszonyulnak, viszonyulunk, hanem az, hogy tudjuk, Kelet-Európában, Romániában, Erdélyben, Székelyföldön miként közelítenek a témához, hogy nálunk miként „mennek a dolgok”.

A tudat, az „ezt ismerem”-érzés.

Még akkor is, ha ez általánosítás. Tény, hogy általában ilyenek, valamilyenek vagyunk, de azt csak mi tudjuk pontosan, hogy milyenek. De ez nem gond, ettől még élvezik a franciák, németek, japánok is Pârvu filmjét Cannes-ban, ahogy mi is az ő filmjeiket. Csak marad az a bizonyos réteg...

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis NATO-kalandja

Aki csak egy kicsit is tisztában van az erőviszonyokkal, az mindvégig tudhatta, hogy Klaus Iohannis román elnöknek természetesen fikarcnyi esélye sincs arra, hogy megszerezze a NATO főtitkári tisztségét.

Balogh Levente

Balogh Levente

Ha foci Eb, akkor magyarok

Ha már annyira divatos manapság, akkor én is coming outolok egyet annak apropóján, hogy Németországban zajlik a most kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság: az 1990-es labdarúgó-világbajnokság óta hosszú évtizedekig a németeknek szurkoltam.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Méltóságot a győzőknek!

Természetesen el lehet vitatkozni azon, illik-e a történelmi jelző az RMDSZ által a vasárnap rendezett európai parlamenti, valamint helyhatósági választáson elért eredményére.

Makkay József

Makkay József

Magyarok román pártszínekben

Nehéz választási kampányon és szavazáson vagyunk túl. Nem csak azért, mert félő volt, hogy az RMDSZ nem lépi át az ötszázalékos választási küszöböt, hanem a román pártok keresztül-kasul Erdélyben magyar jelölteket is indítottak.

Balogh Levente

Balogh Levente

Választások közel és távol

Sajátos együttállás: vasárnap egyszerre szavazhatunk arról, hogy kik képviseljék az erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösséget a legalacsonyabb – azaz önkormányzati – és a legmagasabb – vagyis európai parlamenti – szinten.

Balogh Levente

Balogh Levente

Nem bízom benne, tehát rá szavazok

A romániai polgárok alapvetően egy félvak macskát se bíznának rá a politikusaikra, de valamiért mégis leszavaznak rájuk – legalábbis ez szűrhető le a legfrissebb közvélemény-kutatásokból.

Makkay József

Makkay József

Már csak ingyen sör kell!

Választások előtti árszabályozási lázban él a román kormánykoalíció, hogy valahogy meggyőzze a politikából kiábrándult tömegeket, menjenek el szavazni, és rájuk voksoljanak. Az elszabadult élelmiszerárak ugyanis sok jót nem ígérnek.