Erdélyi körkép: városképek kerülnek a csatajelenet helyére

Bíró Blanka 2011. november 16., 08:58
Sepsiszentgyörgyről a magyarországi Kiskőrösre vitték az Erdélyi körkép reprodukcióját. A nagyszebeni csatát ábrázoló panoráma 3x50 méteresre kicsinyített reprodukcióját március 15-én állították fel a Bodok Szálloda előtti, évek óta lecsupaszított téren.


Az alkotás Tarnówból, Bem tábornok szülővárosából a veszprémi testvérmegyei és testvérvárosi kapcsolat révén jutott el Sepsiszentgyörgyre. Eredetileg félévre kapta meg a város, ezt egy hónappal meghosszabbították, így a hét hónapos határidő tegnap, november 15-én lejárt. A hányatott sorsú Erdélyi körkép kicsinyített reprodukcióját a kiskőrösiek elszállították, majd a magyarországi településen jövő esztendő március 15-én állítják ki. Az alkotást az 1848-as forradalom ötvenedik évfordulójára rendelte a magyar kormány Jan Styka lengyel festőművésztől. A 15 méter széles és 120 méter hosszú körképet először Budapesten a népek tavasza 50. évfordulójának alkalmából a városligeti pavilonban mutatták be.

A panorámát utoljára a múlt század elején Varsóban állították ki, azután szétszedték, darabjai egy része elkallódott. A Tarnówi Regionális Múzeum többéves kutatómunka eredményeként a körkép 24 részletét találta meg, majd 2009-ben elkészítették a kicsinyített reprodukciót. Sepsiszentgyörgyön a megüresedett tartóoszlopokra Sepsiszentgyörgy régi és új arcait ábrázoló fotók kerülnek. Az elképzelés szerint, a régi fotográfiák helyszíneit megkeresik és újra lefényképezik, ez a fotósorozat kerül majd a Bodok Szálloda előtti jelenleg üres állványra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat