Erdély- és Partium-szerte ünnepi rendezvényekkel tisztelegnek a napokban a magyar kultúra előtt

Erdély- és Partium-szerte ünnepi rendezvényekkel tisztelegnek a napokban a magyar kultúra előtt

Megkoszorúzzák a Himnusz költőjének tavaly felavatott nagykárolyi szobrát, Győrfi Lajos szobrászművész alkotását

Fotó: Nagykárolyi Református Egyházmegye

Erdélyben és a Partium számos településén ünneplik intézmények, egyesületek a következő napokban a magyar kultúra napját: van, ahol már a hétvégén, a legtöbb helyen a Himnusz születésnapján, január 22-én.

Krónika

2024. január 19., 18:382024. január 19., 18:38

Kötetbemutatókkal, zenei rendezvényekkel, színházi előadásokkal, díjátadókkal tisztelegnek számos erdélyi és partiumi helyszínen a jeles ünnep előtt. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Az erdélyi és partiumi rendezvényeknek hosszú a sora, a teljesség igénye nélkül íme néhány ünnepi esemény:

Kolozsváron számos rendezvénnyel tisztelegnek a magyar kultúra előtt. A Helikon irodalmi lap szerkesztősége, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Napsugár gyermeklap közös eseményt tart: január 22-én délután 16 órától a Bálint Tibor 90 – Textusok, kontextusok című, a 2022 decemberében szervezett Bálint Tibor Emlékkonferencián elhangzott előadások szerkesztett változatát tartalmazó kötetet és a Napsugár-könyvek sorozatban megjelent Bálint Tibor: Robot Robot kalandjai című könyvet mutatják be a Vallásszabadság Házában.

Galéria

Fotó: Erdélyi Magyar Írók Ligája

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája is kötetbemutatóval ünnepel: L. Simon László A megőrzés kultúrája című esszékötetét ismertetik a Bulgakov Kávéházban a szerző jelenlétében. A kötet a Közép- és Kelet-európai Történelem kiadó gondozásában jelent meg 2023-ban.

Idézet
A nemzet a tudás maga. S ha ez így van, létünk, nemzeti szuverenitásunk és egyéni szabadságunk ma egyaránt e tudás meglétén, illetve hiányán áll vagy bukik.

Az egyszerre modern és konzervatív L. Simon László idejekorán fölismerte ennek a nemzeti hagyományainkban gyökerező tudásnak a fundamentális jelentőségét. S dacosan vállalja az ezzel a fölismeréssel mindenkor együtt járó írói felelősséget is” – írja Soltész Márton a kötetről. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa a Nemzeti Tehetség Központtal és a Szent Mihály Plébániával közösen a Talentum Hungaricum című koncerttel köszönti a jeles napot a kincses városban. A Talentum Hungaricum Program két ösztöndíjasa, Szanyi Bettina énekes és Deák Juli fuvolaművész műsorában a magyar népzene különböző műfajai elegyednek a klasszikus és az improvizatív zenével, ezen keresztül létrehozva egy lenyűgözően egyedi hangzásvilágot. A koncertet január 21-én 19 órakor tartják a Szent Mihály-templomban. A Szent Mihály-plébánia katolikus nőszövetsége is ünnepel: hétfőn délután 5 órától várják a közönséget egy hangulatos beszélgetésre, amelynek meghívottja Cseh Katalin költő és Albert Csilla színművész.

A Romániai Magyar Dalosszövetség is tiszteleg a magyar kultúra előtt: az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel és az Ótordai Református Egyházközséggel közösen tart kórushangversenyt az ótordai református templomban szombaton.

Fellép az Ótordai Református Énekkar, a Tordai Magyar Dalkör, a Magyarfenesi Vegyeskar, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Cantus Princeps Vegyeskara, a Szentmihályi Vegyes Dalkör, valamint a kolozsvári Guttmann Mihály Pedagóguskórus.

Galéria

Fotó: Székely Nemzeti Múzeum

Sepsiszentgyörgy is több kultúra napi eseménynek ad teret: Kovászna Megye Tanácsa, a Székely Nemzeti Múzeum, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Kovászna Megyei Művelődési Központ hétfőn 18 órától ünnepi műsort szervez a múzeum Bartók Béla termében. Ez alkalomból adják át a Háromszék kultúrájáért díjat, melyet idén tizenötödik alkalommal vehetnek át olyan személyiségek, akik több évtizeden keresztül meghatározták a térség kulturális életét. A díjátadót követően megnyílik a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás, amelynek katalógusát is bemutatják. Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával megvalósított és

a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy által szervezett tárlat Bánffy Miklós születésének 150., Kós Károly születésének 140. évfordulójára készült 2023-ban.

A kultúra napi sepsiszentgyörgyi események sorát az Erdélyi Művészeti Központ a képzőművészeti oktatásról szóló eseménnyel gazdagítja. Hétfőn 17 órától kerül sor a romániai magyar középiskolások körében meghirdetett KOMA - KOrtárs MAgyar Képzőművészeti Pályázatra nevezett legjobb alkotásokat bemutató tárlat megnyitójára, valamint a díjak átadására.

Galéria

Fotó: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Az elő- és utóprogramokkal együtt az idén két héten keresztül zajlik az az ünnepségsorozat, melyet Berettyóújfalu, Debrecen és Margitta önkormányzataival, civil szervezetekkel és magyar tagozatos iskolákkal közösen rendez a Bihar megyei RMDSZ. Az idén már több mint tizenkilenc nyilvános és ingyenes program várja az érdeklődőket január 18–26. közt különböző helyszíneken. Számos eseményt szerveztek már ezen a héten, a már megszokott január 22-i, a nagyváradi Szigligeti Színházban megtartott gálán pedig ismét átadnak egy életműdíjat, három A Magyar Kultúráért-díjat és szintén három emlékplakettet. A díszvendég Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, aki a Hajdú-Bihar vármegyei Bárándon született, és Berettyóújfaluban járt iskolába.

Margittán január 20-án, szombaton 16 órától Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, történész, egyetemi tanár és diplomata Kísérlet a Trianoni trauma orvoslására – Magyarország szomszédsági politikája a rendszerváltás éveiben című könyvének bemutatójára kerül sor

a gimnáziumban. 23-án, kedden 17 órától a nagyváradi Motolla Énekegyüttes műsora hallgatható meg a művelődési házban. Január 21-én, vasárnap 17.30 órától Íme hitünk szent titka címmel Török Judit, László Váradi Gyula dokumentumfilm-bemutatóját tartják a nagyváradi Léda-házban, 26-án, pénteken 18 órától Tabéry Géza Álomhajó című művének felolvasószínházi előadása lesz a színészmúzeumban.

A magyar kultúra napját az egyik legnagyobb költőnkhöz fűződő előadással ünnepli a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: január 22-én 19 órától az Osonó Színházműhely vendégszereplésében látható a Nem vagyok, csak mások látnak című előadás. Az 55 perces monodráma József Attila-szövegekből építkezve keresi az életmű időszerűségét, a költő megidézhetőségét, az előadást követő beszélgetés pedig lehetőséget ad arra, hogy a találkozás párbeszéddé alakuljon.

Nagykárolyban is ünnepelnek: táncelőadás, könyvkiállítás, Petőfi dalok a XXI. században, és

természetesen Kölcsey Ferenc szobrának megkoszorúzása is szerepel a magyar kultúra napja alkalmából szervezett, kétnapos programsorban.

A Nagykárolyi RMDSZ szervezésében január 21-én és 22-én zajlanak a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvények — az eseménysor a vasárnapi, január 21-i táncelőadással kezdődik a Nagykárolyi Városi Színházban, ahol a Nagyvárosi vándorok című táncelőadást mutatja be a budapesti Magyar Állami Népi Együttes. Tavaly tavasszal avatták fel Kölcsey Ferenc szobrát Nagykárolyban, ahol a költőóriás Szatmár vármegye főjegyzői tisztségét töltötte be 1829 és 1833 között. Nagykároly annak a nagyjából 50 kilométer sugarú körnek a központja, ahol Kölcsey élete nagy részét töltötte. A Nagykárolyban tavaly áprilisban felavatott alkotás a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány kezdeményezésére a magyar kormány és a magyar–román határszakasz településeit összefogó Európa-kapu társulás, a nagykárolyi önkormányzat és a Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület támogatásával készült. A 165 centiméteres ülő szobrot a Püspökladányban alkotó Győrfi Lajos szobrászművész készítette.

korábban írtuk

Közös pontok: Erdélybe érkezik a Kós és Bánffy életpályáját bemutató vándorkiállítás
Közös pontok: Erdélybe érkezik a Kós és Bánffy életpályáját bemutató vándorkiállítás

Erdélybe érkezik a 140 éve született Kós Károly, valamint a 150 éve született gróf Bánffy Miklós életpályáját bemutató, decemberben Budapesten megnyílt tárlat.

korábban írtuk

Sebestyén Márta is fellép Máramarosszigeten a magyar kultúra napján, átadják a Hollósy-díjat
Sebestyén Márta is fellép Máramarosszigeten a magyar kultúra napján, átadják a Hollósy-díjat

Nagyszabású koncerttel és díjátadóval ünneplik idén a magyar kultúra napját Máramarosszigeten – közölte az RMDSZ megyei szervezete.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 06., csütörtök

Székelyföldi produkció nyitja a pénteken rajtoló nagybányai színházi fesztivált

Székelyföldi produkcióval, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Ecce homo című, Munkácsy Mihály festményeit feldolgozó előadásával indul pénteken a 30. nagybányai Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál.

Székelyföldi produkció nyitja a pénteken rajtoló nagybányai színházi fesztivált
2024. június 05., szerda

Ókori történet mai kontextusban: évadának utolsó bemutatójára készül a temesvári színház

Élethez és halálhoz való viszonyról, túlélésért való küzdelemről, igazságkeresésről szól a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb produkciója.

Ókori történet mai kontextusban: évadának utolsó bemutatójára készül a temesvári színház
2024. június 04., kedd

Emlékkiállítás nyílik a kincses városban Makkai János bányamérnök-képzőművész alkotásaiból

Makkai János születésének 80. évfordulóján Születésnapomra címmel átfogó gyűjteményes emlékkiállítást rendeznek június 12-én Kolozsváron a néhai bányamérnök-képzőművész gyermekei.

Emlékkiállítás nyílik a kincses városban Makkai János bányamérnök-képzőművész alkotásaiból
2024. június 04., kedd

Rejtett kincsek, meghitt tájak: új videósorozat indul Erdély értékeiről, az első rész a csíksomlyói búcsúról szól

Felfedezésre váró rejtett kincsek, titokzatos zegzugok, meghitt tájak – ezek jellemzik Erdély csodálatos világát.

Rejtett kincsek, meghitt tájak: új videósorozat indul Erdély értékeiről, az első rész a csíksomlyói búcsúról szól
2024. június 04., kedd

„Apró mozaikokból mindenkiben összeáll kicsit a Kárpát-medence”. Erősödik a fiatal magyar kutatók kapcsolati hálója

Hogy mi köti össze, hozza közös nevezőre az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági magyar fiatal kutatókat, arra a Collegium Talentum (CT) program ad választ.

„Apró mozaikokból mindenkiben összeáll kicsit a Kárpát-medence”. Erősödik a fiatal magyar kutatók kapcsolati hálója
2024. június 03., hétfő

Bukarestben díjazták a magyar irodalmat: Lövétei Lázár László és Nagy Zalán kapta a Romániai Írók Szövetsége elismeréseit

Két erdélyi költő, Lövétei Lázár László és Nagy Zalán is átvehette a Romániai Írók Szövetsége díjait – közölte hétfőn a Helikon folyóirat szerkesztősége.

Bukarestben díjazták a magyar irodalmat: Lövétei Lázár László és Nagy Zalán kapta a Romániai Írók Szövetsége elismeréseit
2024. június 03., hétfő

Tizenhat éven felülieknek szóló, sikamlós komédiával vendégszerepel Aradon a tatabányai színház

A tatabányai Jászai Mari Színház - Népház előadásában a Francia rúdugrás című komédiát, azaz „szextettet” láthatják az aradi nézők – közölte az Aradi Kamaraszínház.

Tizenhat éven felülieknek szóló, sikamlós komédiával vendégszerepel Aradon a tatabányai színház
2024. június 03., hétfő

Daniele Luchetti olasz rendező kapja a kolozsvári TIFF különdíját a filmművészethez való hozzájárulásáért

Az egyik legfontosabb kortárs olasz filmrendezőnek tartott Daniele Luchetti lesz a június 14. és 24. között zajló kolozsvári filmszemle, a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díszvendége.

Daniele Luchetti olasz rendező kapja a kolozsvári TIFF különdíját a filmművészethez való hozzájárulásáért
2024. június 03., hétfő

Számos vendégelőadást kínál közönségének a nagyváradi HolnapUtán Fesztivál

Erdélyi társulatok és színművészeti egyetemek előadásai is szerepelnek a június 10–16. között Nagyváradon tartandó HolnapUtán Fesztivál kínálatában – közölte a Szigligeti Színház.

Számos vendégelőadást kínál közönségének a nagyváradi HolnapUtán Fesztivál
2024. június 03., hétfő

Filmekkel, dokumentarista alkotásokkal emlékezik a trianoni békediktátumra a magyar közmédia

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátumra történelmi filmekkel és dokumentarista alkotásokkal emlékeznek a közmédia csatornái a Nemzeti Összetartozás Napján.

Filmekkel, dokumentarista alkotásokkal emlékezik a trianoni békediktátumra a magyar közmédia