Erdély- és Partium-szerte ünnepi rendezvényekkel tisztelegnek a napokban a magyar kultúra előtt

Erdély- és Partium-szerte ünnepi rendezvényekkel tisztelegnek a napokban a magyar kultúra előtt

Megkoszorúzzák a Himnusz költőjének tavaly felavatott nagykárolyi szobrát, Győrfi Lajos szobrászművész alkotását

Fotó: Nagykárolyi Református Egyházmegye

Erdélyben és a Partium számos településén ünneplik intézmények, egyesületek a következő napokban a magyar kultúra napját: van, ahol már a hétvégén, a legtöbb helyen a Himnusz születésnapján, január 22-én.

Krónika

2024. január 19., 18:382024. január 19., 18:38

Kötetbemutatókkal, zenei rendezvényekkel, színházi előadásokkal, díjátadókkal tisztelegnek számos erdélyi és partiumi helyszínen a jeles ünnep előtt. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Az erdélyi és partiumi rendezvényeknek hosszú a sora, a teljesség igénye nélkül íme néhány ünnepi esemény:

Kolozsváron számos rendezvénnyel tisztelegnek a magyar kultúra előtt. A Helikon irodalmi lap szerkesztősége, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Napsugár gyermeklap közös eseményt tart: január 22-én délután 16 órától a Bálint Tibor 90 – Textusok, kontextusok című, a 2022 decemberében szervezett Bálint Tibor Emlékkonferencián elhangzott előadások szerkesztett változatát tartalmazó kötetet és a Napsugár-könyvek sorozatban megjelent Bálint Tibor: Robot Robot kalandjai című könyvet mutatják be a Vallásszabadság Házában.

Galéria

Fotó: Erdélyi Magyar Írók Ligája

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája is kötetbemutatóval ünnepel: L. Simon László A megőrzés kultúrája című esszékötetét ismertetik a Bulgakov Kávéházban a szerző jelenlétében. A kötet a Közép- és Kelet-európai Történelem kiadó gondozásában jelent meg 2023-ban.

Idézet
A nemzet a tudás maga. S ha ez így van, létünk, nemzeti szuverenitásunk és egyéni szabadságunk ma egyaránt e tudás meglétén, illetve hiányán áll vagy bukik.

Az egyszerre modern és konzervatív L. Simon László idejekorán fölismerte ennek a nemzeti hagyományainkban gyökerező tudásnak a fundamentális jelentőségét. S dacosan vállalja az ezzel a fölismeréssel mindenkor együtt járó írói felelősséget is” – írja Soltész Márton a kötetről. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa a Nemzeti Tehetség Központtal és a Szent Mihály Plébániával közösen a Talentum Hungaricum című koncerttel köszönti a jeles napot a kincses városban. A Talentum Hungaricum Program két ösztöndíjasa, Szanyi Bettina énekes és Deák Juli fuvolaművész műsorában a magyar népzene különböző műfajai elegyednek a klasszikus és az improvizatív zenével, ezen keresztül létrehozva egy lenyűgözően egyedi hangzásvilágot. A koncertet január 21-én 19 órakor tartják a Szent Mihály-templomban. A Szent Mihály-plébánia katolikus nőszövetsége is ünnepel: hétfőn délután 5 órától várják a közönséget egy hangulatos beszélgetésre, amelynek meghívottja Cseh Katalin költő és Albert Csilla színművész.

A Romániai Magyar Dalosszövetség is tiszteleg a magyar kultúra előtt: az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel és az Ótordai Református Egyházközséggel közösen tart kórushangversenyt az ótordai református templomban szombaton.

Fellép az Ótordai Református Énekkar, a Tordai Magyar Dalkör, a Magyarfenesi Vegyeskar, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Cantus Princeps Vegyeskara, a Szentmihályi Vegyes Dalkör, valamint a kolozsvári Guttmann Mihály Pedagóguskórus.

Galéria

Fotó: Székely Nemzeti Múzeum

Sepsiszentgyörgy is több kultúra napi eseménynek ad teret: Kovászna Megye Tanácsa, a Székely Nemzeti Múzeum, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Kovászna Megyei Művelődési Központ hétfőn 18 órától ünnepi műsort szervez a múzeum Bartók Béla termében. Ez alkalomból adják át a Háromszék kultúrájáért díjat, melyet idén tizenötödik alkalommal vehetnek át olyan személyiségek, akik több évtizeden keresztül meghatározták a térség kulturális életét. A díjátadót követően megnyílik a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás, amelynek katalógusát is bemutatják. Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával megvalósított és

a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy által szervezett tárlat Bánffy Miklós születésének 150., Kós Károly születésének 140. évfordulójára készült 2023-ban.

A kultúra napi sepsiszentgyörgyi események sorát az Erdélyi Művészeti Központ a képzőművészeti oktatásról szóló eseménnyel gazdagítja. Hétfőn 17 órától kerül sor a romániai magyar középiskolások körében meghirdetett KOMA - KOrtárs MAgyar Képzőművészeti Pályázatra nevezett legjobb alkotásokat bemutató tárlat megnyitójára, valamint a díjak átadására.

Galéria

Fotó: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Az elő- és utóprogramokkal együtt az idén két héten keresztül zajlik az az ünnepségsorozat, melyet Berettyóújfalu, Debrecen és Margitta önkormányzataival, civil szervezetekkel és magyar tagozatos iskolákkal közösen rendez a Bihar megyei RMDSZ. Az idén már több mint tizenkilenc nyilvános és ingyenes program várja az érdeklődőket január 18–26. közt különböző helyszíneken. Számos eseményt szerveztek már ezen a héten, a már megszokott január 22-i, a nagyváradi Szigligeti Színházban megtartott gálán pedig ismét átadnak egy életműdíjat, három A Magyar Kultúráért-díjat és szintén három emlékplakettet. A díszvendég Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, aki a Hajdú-Bihar vármegyei Bárándon született, és Berettyóújfaluban járt iskolába.

Margittán január 20-án, szombaton 16 órától Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, történész, egyetemi tanár és diplomata Kísérlet a Trianoni trauma orvoslására – Magyarország szomszédsági politikája a rendszerváltás éveiben című könyvének bemutatójára kerül sor

a gimnáziumban. 23-án, kedden 17 órától a nagyváradi Motolla Énekegyüttes műsora hallgatható meg a művelődési házban. Január 21-én, vasárnap 17.30 órától Íme hitünk szent titka címmel Török Judit, László Váradi Gyula dokumentumfilm-bemutatóját tartják a nagyváradi Léda-házban, 26-án, pénteken 18 órától Tabéry Géza Álomhajó című művének felolvasószínházi előadása lesz a színészmúzeumban.

A magyar kultúra napját az egyik legnagyobb költőnkhöz fűződő előadással ünnepli a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: január 22-én 19 órától az Osonó Színházműhely vendégszereplésében látható a Nem vagyok, csak mások látnak című előadás. Az 55 perces monodráma József Attila-szövegekből építkezve keresi az életmű időszerűségét, a költő megidézhetőségét, az előadást követő beszélgetés pedig lehetőséget ad arra, hogy a találkozás párbeszéddé alakuljon.

Nagykárolyban is ünnepelnek: táncelőadás, könyvkiállítás, Petőfi dalok a XXI. században, és

természetesen Kölcsey Ferenc szobrának megkoszorúzása is szerepel a magyar kultúra napja alkalmából szervezett, kétnapos programsorban.

A Nagykárolyi RMDSZ szervezésében január 21-én és 22-én zajlanak a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvények — az eseménysor a vasárnapi, január 21-i táncelőadással kezdődik a Nagykárolyi Városi Színházban, ahol a Nagyvárosi vándorok című táncelőadást mutatja be a budapesti Magyar Állami Népi Együttes. Tavaly tavasszal avatták fel Kölcsey Ferenc szobrát Nagykárolyban, ahol a költőóriás Szatmár vármegye főjegyzői tisztségét töltötte be 1829 és 1833 között. Nagykároly annak a nagyjából 50 kilométer sugarú körnek a központja, ahol Kölcsey élete nagy részét töltötte. A Nagykárolyban tavaly áprilisban felavatott alkotás a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány kezdeményezésére a magyar kormány és a magyar–román határszakasz településeit összefogó Európa-kapu társulás, a nagykárolyi önkormányzat és a Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület támogatásával készült. A 165 centiméteres ülő szobrot a Püspökladányban alkotó Győrfi Lajos szobrászművész készítette.

korábban írtuk

Közös pontok: Erdélybe érkezik a Kós és Bánffy életpályáját bemutató vándorkiállítás
Közös pontok: Erdélybe érkezik a Kós és Bánffy életpályáját bemutató vándorkiállítás

Erdélybe érkezik a 140 éve született Kós Károly, valamint a 150 éve született gróf Bánffy Miklós életpályáját bemutató, decemberben Budapesten megnyílt tárlat.

korábban írtuk

Sebestyén Márta is fellép Máramarosszigeten a magyar kultúra napján, átadják a Hollósy-díjat
Sebestyén Márta is fellép Máramarosszigeten a magyar kultúra napján, átadják a Hollósy-díjat

Nagyszabású koncerttel és díjátadóval ünneplik idén a magyar kultúra napját Máramarosszigeten – közölte az RMDSZ megyei szervezete.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat