Ellehetetlenítették a magyar bábtársulat működését

Kiss Judit 2020. augusztus 18., 09:05 utolsó módosítás: 2020. augusztus 18., 15:35

A kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozata a román vezetésű intézmény szemében csupán olyan, mint egy címke, vagy mint a cápa az akváriumban: fel lehet mutatni, hogy létezik, közben semmi joga nincsen. A tagozat lassú, szisztematikus sorvasztó folyamatnak az elszenvedője, a régóta tartó áldatlan állapot megszüntetését a különválás, egy állami finanszírozású magyar bábszínház jelenti – mondta el a Krónikának Vadas László színházi rendező, a bábszínház több előadásának létrehozója, a magyar tagozat egykori vezetője.

Ellehetetlenítették a magyar bábtársulat működését
galéria
Elzárkóztak. A Puck Bábszínház magyar tagozata soha nem volt önálló, soha nem dönthetett a műsorpolitikáról, csak javaslatot tehetett Fotó: Jakab Mónika

Tarthatatlan a kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozatának helyzete: nincs főállású vezető, a műsorpolitikával, a társulat fejlődési irányával kapcsolatosan a magyar kultúrát és nyelvet nem ismerő, diszkriminatív, megalázó módon viselkedő vezetőség dönt.

A magyar társulat lassú, szisztematikus sorvasztó folyamatnak az elszenvedője, az áldatlan állapot megszüntetését pedig egy különálló, állami finanszírozású magyar bábszínház jelenti

– jelentette ki a Krónikának Vadas László színházi rendező, a Puck Bábszínház több előadásának létrehozója, a magyar tagozat volt tagozatvezetője.

Mint részletezte, a probléma nem új keletű, de mostanra ért el a 70 éve működő bábszínház magyar tagozata egy olyan pontra, hogy teljesen ellehetetlenült a munkája, működése.

A magyar tagozat soha nem volt önálló, sose tudott dönteni a műsorpolitikáról, csak javaslatot tehetett, amit a román igazgató és művészeti tanácsadó bírált el, aki nem ismeri a magyar kultúrát”

– mondta Vadas. Példának hozta fel, hogy a vezetőség javaslattal állt elő, hogy a két tagozat közösen készítsen karácsonyi műsort, amelyben a Télapó szerepeljen.

„Nem ismerik a betlehemezés népszokását, rácsodálkoztak, hogy magyar nyelvterületen nem a Télapó jön karácsonykor, hanem az Angyal vagy a Jézuska. Holott a kulturális különbségeket nem lehet figyelmen kívül hagyni az előadások készítésekor. A vezetőség a magyar munkatársak nevét sem írja le helyesen, ezenkívül nincs a magyar tagozatnak közönségszolgálattal foglalkozó munkatársa, a román tagozatnak pedig van” – sorolta Vadas. Hozzátette, az irodalmi titkár nincs alárendelve a magyar tagozatvezetőnek, sőt a tagozatvezetői státus is furcsa: régebb úgy volt, hogy valamelyik színészt nevezték ki, hogy vezesse a tagozatot. A magyar társulatnak 10 színész tagja van, rajtuk kívül hangosító, világosító és két díszletmunkás dolgozik.

Vadas László színházi rendező, a Puck magyar tagozatának korábbi vezetője Fotó: Facebook

A vezetőség kettős mércéje

Vadas László, aki egy évig vezette a magyar tagozatot, arról is beszámolt, rengeteg tagozatvezetőt cserélt az intézmény. Az utóbbi években, a mostani igazgató mandátuma alatt többek közt Szabó Jenő, Paul Sarvadi, Csűrös Réka, Urmánczi Jenő (két ízben) vezette a társulatot, jelenleg Varga Ibolya vezeti napi kétórás munkaidőben.

Tudomásunkra jutott, hogy a vezetőség magyar tagozatvezetőt keres anélkül, hogy a tagozatot megkérdezné, és három hónapos munkaszerződést ajánl. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy nincs szüksége igazi magyar vezetésre, csak marionettbábra. Ez valódi elsorvasztás: velem még végleges munkaszerződést kötöttek, ami azért volt jó, hogy ki tudtam állni a társulat érdekei mellett, a következő vezetőkkel egyéves, féléves szerződést ”

– fejtette ki.

Mint mondta, a felsorolt vezetőknek vagy ellehetetlenítették a munkáját, vagy kirúgták őket, vagy nem hosszabbították meg a szerződésüket. Olyan is volt, aki csak egy hónapig bírta. „Ami a lényeg: a bábszínház magyar tagozatának nincs önállósága, és határozottan érződik a diszkrimináció” – részletezte Vadas. Arra is kitért,

az összes jobb előadást pályázati pénzből sikerült létrehozni, mert hiába van központi büdzsé produkciós költségekre, a magyaroknak mindig pluszban kellett pályázniuk, hogy legyen elegendő költségvetésük,

másként nem tudják megfizetni a rendezőket, a képzőművészeket, nem tudják biztosítani a honoráriumokat.

„A magyar előadások legnagyobb része pályázati pénzből jött létre. De a vezetőség már a pályázatból nyert pénzeket se akarja elfogadni, a bábszínház magyar tagozatát támogató Apropó Egyesület hiába pályázott a Bethlen Gábor Alapnál, az igazgató kijelentette: ő nem köteles egyesületekkel szerződést kötni. Ez érdekes, mert közben román egyesületekkel többel is szerződést köt” – mondta el Vadas László. Hozzátette, tavaly még elfogadtak pályázati pénzekből létrehozott előadásokat, idén már nem.

„A pályázati pénzekből technikai felszereléseket vásároltunk, ami persze közös, a román tagozat is használhatja. Az idei minimál programra a vezetőség megszavazott 65 ezer lejt román produkciókra, kettőre, amit két rendező állít színpadra, a magyar előadásokra pedig összesen 15 ezer lejt szavazott meg, a produkciókat pedig a színészeknek kell összeállítaniuk.

Holott nekik nem az a dolguk, hogy rendezzenek, közben a pályázati pénz épp erre van, de nem engedik használni” – részletezte.

A szakmai továbbképzésekről szólva kifejtette, korábban tartottak beszédtechnika-képzést, mozgásművészeti, ének- és hangképzést a bábszínészeknek – mindez nagyon fontos a bábművészetben, és ezt lehetne fedezni a pályázati pénzekből. „Az intézmény vezetősége mintegy „felhasználja” a magyar tagozatot, amikor az interetnikai hivatalokhoz folyamodik támogatásért. Ilyenkor is látszik, a magyar tagozat csak címke, olyan, mint a cápa az akváriumban: fel lehet mutatni, hogy van, de közben semmi joga nincsen” – mutatott rá Vadas. Arra is kitért, hogy

a magyar tagozat csak a vezetőségen keresztül tarthat kapcsolatot a többi társulattal, ez vagy eljut hozzájuk, vagy sem.

„Be kell adni a kérvényt, hogy meghívhasson valakit a tagozat, aztán a vezetőség eldönti, hogy lesz-e belőle valami. De színészt sem tudnak önállóan felvenni, kizárólag a vezetőség dönt erről is, a főiskolákkal sem tud a magyar tagozat önállóan kollaborálni, nem tudnak kiválasztani színészeket a bábszínészet szakon végzettek közül” – mondta el. Azt is kifejtette, míg a román tagozat az elmúlt években több ízben részt vehetett nemzetközi fesztiválokon, addig a magyar tagozat csak egyszer. „Amikor a magyar tagozathoz vendégművészek érkeztek pályázati pénzekből, a bábszínház az elszállásukat nem biztosította, a társulat tagjainak kellett elszállásolniuk őket” – sorolta.

A kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozatának előadásai legnagyobb részt pályázati pénzekből valósulhattak meg Fotó: Puck Bábszínház

Mindenkinek joga van
a saját kultúrájához

Vadas László arról is beszélt, a román közönségszolgálatnak köszönhetően a plakátokon „uniformizált esztétikában” összemossák a magyar és román előadásokat, és nagyon alaposan meg kell nézni, hogy egy előadásról kiderüljön: magyar nyelvű.

A honlappal is gondok vannak, jóval kevesebb a magyar nyelvű információ. Az egyik résznél például semmi nem töltődik be, csak annyi fogadja a látogatót, hogy „maghiara szekció, betöltés, kérem, várjon.

Az angol nyelvű verzió egy részénél helytelen infók tűnnek fel, egy ausztrál társulatról szólóak, amik a honlap készítésekor a mintát jelentették” – ecsetelte a volt tagozatvezető.

Azt is felsorolta, az nem tűnik fel senkinek, hogy a magyar tagozat se március 15-én, se október 23-án nem szervezhetett semmit, mert az intézmény műsorpolitikája ezt nem tette lehetővé. „A turnékkal, a »tájolással« is baj van, mert csak olyan helyekre juthatnak el a produkciók, ahol van bevétel. Profitorientált a turnézás rendszere. Például érdemes megnézni Bánffyhunyad esetét: itt össze lehet szedni 60-70 gyereket, de annyiba kerül a terembér, hogy maximum 120 lej marad profitként. És a vezetőség azt mondja erre: 120 lejért nem turnézunk. A román tagozatnál persze más, mert több a gyerek, nagyobb a közönség, nekik megéri. Ráadásul ha a román tagozat játszik, akkor a magyar gyerekközönséget is odaterelik. Holott a saját kultúrájához mindenkinek joga van, etnikumtól függetlenül” – részletezte Vadas. Kifejtette, sajnos ez a „legcélravezetőbb” út afelé, hogy elfelejtsük a saját meseirodalmunkat, a saját kultúránkat.

A volt tagozatvezető arra is kitért, meglátása szerint a színházra, kultúrára való nevelés a bábszínházban kezdődik. „Ha a gyerek nem szokja meg a minőségi előadásokat, amelyek a saját kultúráját közvetítik a saját anyanyelvén, akkor majd felnőtt közönség nélkül fognak maradni a nagyszínházak” – mutatott rá. Úgy fogalmazott, az emberek nagy része azt hiszi, hogy a bábszínház műfajából kifolyólag „kicsi dolog”, holott ez nem igaz.

Külön műfaj. És mint ahogy a sportboltban a kicsi cipőnek is ugyanolyan ára van, mint a nagyobbnak, sőt talán drágább is lehet, úgy a bábszínházi előadással is rengeteg a munka. Semmivel sem kevésbé értékes, mint a felnőtteknek szóló színház”

– mondta el Vadas.

"Fele apă, fele víz". A Puck honlapjánank magyar verziójában ez olvasható: "maghiara szekció, betöltés, kérem várjon"

Önállósulni szeretne a magyar tagozat

Leszögezte, az áldatlan helyzetre az jelenthetne megoldást, ha a magyar tagozat különválna, és önálló intézményként működne. „Törekvésünk belekerült az RMDSZ nemrég kiadott városprogramjába is, de szeretnénk, ha politikai színezettől függetlenül nemcsak Kolozsvár, hanem Erdély magyar közössége is támogatná a Kolozsvári Állami Magyar Bábszínház létrejöttét” –olvasható abban meghívóban, amelyben felkérik a sajtó munkatársait, hogy vegyenek részt a helyzetet ismertető mai tájékoztatón. Vadas László arra is kitért, a bábszínház fenntartóját, a Kolozs Megyei Tanácsot is többször felkeresték: minden egyes tagozatvezető odament a mandátuma elején, elmondta, hogy mik a tervek, sérelmek, problémák.

„Hála istennek most az RMDSZ vállalta, hogy segít megoldani az áldatlan helyzetet. Ha különválnánk a román tagozattól, az nem érintené hátrányosan őket, nem sérülne a műsor.

Egyszerűen csak az lenne jó, ha hagynának bennünket dolgozni”

– fogalmazott Vadas László. Mint mondta, azért vállalta, hogy ő beszél a nehézségekről a sajtónak, mert egyrészt tagozatvezető volt, több előadást rendezett a bábszínházban, másrészt már gyerekként szoros kapcsolata volt a kolozsvári bábszínházzal, ugyanakkor neki nincs veszítenivalója. „A színészek egy része meg van félemlítve. Olyan, a vezetőség által kitalált belső rendszabályok érvényesek, amik nem is törvényesek: például a munkatársaknak nem szabad beszélniük a sajtóval. Diktatórikus a belső rendszer, ami ellen nem tudnak semmit tenni a magyar tagozat alkalmazottai” – ecsetelte Vadas.

Rámutatott, Urmánczi Jenő, az intézmény bábszínésze, az Apropó Egyesület elnöke, a magyar tagozat volt tagozatvezetője szintén vállalja, hogy elmondja a problémákat a sajtótájékoztatón, annak tudatában, hogy talán felbontják emiatt a szerződését. Rámutatott, Erdély-szerte online és offline petíciót indítanak a helyzet megoldására, mert a Pucknál uralkodó áldatlan állapotok precedensértékűek is lehetnek. „Váradon sikerült különválasztani a magyar és román intézményt, ugyanabban az épületben vannak, és működik a dolog. Kolozsváron a magyar opera, magyar színház külön intézményként működik. A Puck magyar tagozata is szeretne önálló lenni” – mutatott rá. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport