Elismerés a gazdagítóknak, továbbadóknak: átadták az „erdélyi Oscar-díjakat” Kolozsváron

Kiss Judit 2019. április 13., 18:27 utolsó módosítás: 2019. április 14., 09:49

Ünnepélyes keretek közt adták át szombaton az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) „erdélyi Oscarnak” is nevezett évi elismeréseit Kolozsváron a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.

Az eseményt a Guttmann Mihály pedagóguskórus fellépése nyitotta Fotó: Kiss Judit

A rendezvényen elhangzott, a több mint 130 éves egyesület díjait 1992 óta az EMKE alapításának évfordulójához legközelebb eső hétvégén nyújtják át évente azoknak a személyiségeknek,

akik munkásságukkal, szerteágazó tevékenységükkel nagymértékben hozzájárulnak az erdélyi közművelődés, kultúra gazdagításához, az értékek továbbadásához.

Az eseményt a Guttmann Mihály pedagóguskórus fellépése nyitotta, az elismeréseket pedig  – Venczel Árpád szobrászművész Paraszt madonna című alkotását, valamint egy díszoklevelet – a díjak névadóinak névsora szerinti sorrendben nyújtották át a kitüntetetteknek.

A gróf Bánffy Miklós-díjat Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész, előadóművész vehette át szerteágazó kultúrafenntartó, közösségformáló és -megtartó fáradhatatlan tevékenységéért. Mint a méltatásban elhangzott, Laczkó Vass Róbert többletmunkát végez nemcsak színészként, de költőként, fotográfusként, rendezvényszervezőként is, többek közt a Nyitott szemmel című beszélgetéssorozatot a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban.

Laczkó Vass Róbert többletmunkát végez nemcsak színészként, de költőként, fotográfusként, rendezvényszervezőként is Fotó: Kiss Judit

A Bányai János-díjat Jakab Albert Zsolt néprajzkutatónak ítélte oda idén az EMKE a kolozsvári emlékezetkultúra, a kollektív és kulturális emlékezet, a városantropológia terén végzett kutatásai és az erdélyi magyar néprajztudomány szervezése terén végzett munkásságáért. Jakab Albert Zsolt nem lehetett jelen az átadón, munkásságát Pozsony Ferenc néprajzkutató méltatta.

A Janovics Jenő-díjat a Kolozsvári Televízió magyar adásának szerkesztősége kapta az erdélyi magyar közművelődés, a hagyományápolás, az identitástudat, valamint a magyar nyelv és kultúra megőrzésének terén nyújtott hathatós tevékenységéért, az elismerést a főszerkesztő, Antal Áron vette át. Kiemelte, a kolozsvári magyar adás az indulása óta eltelt közel 30 évben mintegy tízezer órányi műsort készített ötven munkatárssal, így mindannyiuk érdemeinek elismerése a díj azért a sokszor küzdelmes munkáért, amit nap mint nap végeznek.

A Janovics Jenő-díjat a Kolozsvári Televízió magyar adásának főszerkesztője, Antal Áron vette át Fotó: Kiss Judit

A tavaly elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatóról nevezték el azt a díjat, amelyet a népi kultúra ápolásáért és átadásáért ítélnek oda: az elismerést Szabó Ferenc temesvári tanító vehette át, aki szerteágazó munkájával nagymértékben hozzájárul a bánsági magyarság identitástudatának megőrzéséhez: több mint két évtizede szervezi a temesvári gyermek- és ifjúsági néptáncmozgalmat, ápolja a magyar kultúrát a szórványban.

A Kovács György-díjat Bandi András Zsolt temesvári színművész vehette át, aki az őt méltató Simon Judit újságíró megfogalmazása szerint „bármilyen színházi nyelven hitelesen szólal meg”. Az elismerést a bánsági szórványban betöltött közéleti munkásságáért, valamint a temesvári és erdélyi színpadokon eljátszott jelentős szerepformálásaiért ítélte oda az EMKE.

Bandi András Zsolt temesvári színművész „bármilyen színházi nyelven hitelesen szólal meg” Fotó: Kiss Judit

Kötő József-díjat háromévente ítél oda az egyesület, idén Takács Csaba, a Communitas Alapítvány kuratóriumi elnöke vehette át az elismerést a romániai magyar civil szféra, kiemelten a szórvány több mint húsz éves támogatásáért. Mint a Takács Csaba tevékenységét méltató Markó Béla fogalmazott, a díjazott olyan politikus és társadalomszervező egyéniség, aki mindig tudatában volt a közművelődés fontosságának, és ennek szellemében cselekedett.

A Gróf Kun Kocsárd-díjat Balla Ferenc, a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány igazgatója vehette át, közel három évtizedes szerteágazó közművelődési tevékenységéért, valamint szórványkollégium, néprajzi múzeum és népművészeti központ működtetéséért.

Gróf Mikó Imre-díjat kapott  ifj. Mezei János vállalkozó a kolozsvári és környékbeli magyar egyházak, oktatási intézmények illetve kulturális egyesületek támogatásáért.

Az EMKE Lokodi Anna nyugalmazott sepsiszentgyörgyi könyvtárost  Monoki István-díjjal jutalmazta a háromszéki közkönyvtárak szakmai irányításáért, elkötelezett közösségépítő és szervező munkájáért, a könyvtárosi hivatástudat ösztönzéséért.

Nagy István-díjat kapott Köllő Ferenc karvezető az erdélyi magyar fúvószenekarok terén kifejtett több évtizedes, kiemelkedő művészi és oktatói tevékenysége elismeréseként.

A Poór Lili-díjat Szabó Enikő, a Csíki Játékszín színművésze kapta példaként felmutatható értékeket képviselő alkotói tevékenysége elismeréseként.

Spectator-díjat kapott Graur János temesvári újságíró, főszerkesztő a magyar sajtó és közösség megmaradása érdekében, a szórványban végzett kitartó munkájáért.

A Szolnay Sándor-díjat Bordy Margit kolozsvári képzőművésznek ítélte az EMKE a legnemesebb erdélyi pasztellhagyományokat a legkorszerűbb művészi törekvésekkel ötvöző, magyar közösségünket szolgáló, kimagasló teljesítménye elismeréseképpen.

Életműdíjat kapott Boldizsár Zeyk Imre tordaszentlászlói helytörténész, közművelődés-szervező intézményalapító, közösségformáló, szervező és gyűjtő munkája elismeréseképpen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat