Demény Attila zeneszerző, karmester, zongoraművész szerzői estje a Kolozsvári Magyar Operában

Kiss Judit 2019. október 19., 07:05

Retrospektív visszatekintés Demény Attila zeneszerző, operarendező, karmester, zongoraművész szerzői estje, amelyet szombaton láthat-hallhat a Kolozsvári Magyar Opera közönsége. Az előadásról, amelyet a héten Budapesten is bemutattak, Demény Attila és a produkció társrendezője, Bogdán Zsolt színművész beszélt a Krónikának.

Demény Attila harmincévnyi zeneszerzői munkásságából nyújt válogatást a kolozsvári szerzői est Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

Demény Attila zeneszerző, Nádasdy-díjas operarendező, karmester, zongoraművész szerzői estjét láthatja-hallhatja a közönség a Kolozsvári Magyar Operában szombaton este fél héttől, a produkciót a szerzővel közösen Bogdán Zsolt színművész rendezte. A szerzői estet korábban már bemutatták, sőt, 2013-ban a Román Színházi Szövetség (UNITER) elismerésére, a legjobb romániai előadás díjára jelölték az operaelőadások kategóriájában.

 Válogatás 30 év zeneszerzői munka terméséből

Demény Attila zeneszerzői munkásságát kiváló szakmai felkészültség és a 20. századi zenei nyelveket sajátos hangvételben egyesítő egyéni stílus jellemzi, ez a nem túlbonyolított, expresszionista beszédmód képes arra, hogy általa a századforduló fontos közép-kelet-európai történetei fogalmazódjanak meg

– olvasható az előadás ismertetőjében. Demény Attila többek közt Örkény István Az utolsó meggymag című egypercesére írt kamaraoperát, ez is felcsendül a szombati előadásban, akárcsak Weöres Sándor, Nagy László, Szőcs Géza, Balla Zsófia, Visky András versei nyomán írt vokális kamaraciklusai. „Egy szerzői estet oly módon megszervezni, hogy kolozsvári kamarazenekar, kolozsvári és budapesti szólisták, egy férfikar összehangolódhasson, és ehhez próbalehetőségeket biztosítani nagy logisztikai feladat, úgyhogy nagy örömömre szolgál, hogy sikerült. Hogy mit jelent egy szerzői est az alkotó életében? Tulajdonképpen retrospektív visszatekintés, válogatás az életműből, ami 30 év zeneszerzői munka keretéül szolgál” – mondta el megkeresésünkre Demény Attila. Kifejtette,

az 1990-es években írt kamaradarabjai, legújabb szerzeménye, a Kettős szonett, valamint harmadik kamaraoperája, Az utolsó meggymag is hallható lesz az előadásban

– utóbbit korábban már bemutatták a Kolozsvári Magyar Operában.

A szerzői estet ezen a héten a Budapest Music Centerben is előadták, mint Demény Attila fogalmazott, szakmai presztízst jelent, hogy zenéje ott is felcsendülhetett, a budapesti közönség pedig lelkesen fogadta.

Nagy dolog, amikor az ember végigtekint lényegesebb művei válogatásán, azon, hogy honnan hová jutott, miképp alakultak alkotói periódusai. Ilyenkor végigtekint egész életművén. Ez jó alkalom, hogy fel tudja mérni az ember, mit alkotott, hogy érdemes volt, hogy miként viszonyult a világhoz különböző korszakaiban”

– mondta el Demény Attila. Arról is beszélt, hogy három kamaraoperája közül mindenik más zenei nyelven szólal meg, ezek Orwell Állatfarm című regénye, Örkény Bevégzetlen ragozás és Az utolsó meggymag című írásán alapuló zeneművek. „Az utolsó meggymag című egyperces novella tragikus történet, amikor már csak négy magyar marad a Földön. Örkény novellája jó példa arra, mennyi tragikumot lehet rendkívül humorosan megközelíteni” – fogalmazott a zeneszerző. Kiemelte, nagy örömére szolgál, hogy nagyszerű klarinétművésszel és kiváló nyolctagú férfikarral dolgozhatott.

 A kilátástalanságon felülemelkedő játékosság

 Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze megkeresésünkre elmondta, Demény Attila remek kamaraoperát írt 2007-ben Örkény István egyperceséből, Az utolsó meggymag librettóját ugyan Lászlóffy Aladár jegyezte, de a szövegkönyvbe később szervesen beépültek Visky András és Szőcs Géza versei is. „Nem sokkal azután a Kolozsvári Magyar Opera műsorra tűzte és Demény Attila lehetőséget adott nekem, hogy “játékmesteri” minőségben próbáljam ki magam. Mondanom sem kell, hogy mennyire megörültem ennek a lehetőségnek, hiszen az erdélyi színházak részéről nemigen jött eddig ilyen felkérés, s az otthont adó kolozsvári is, bár számtalan fiatalnak ad megmutatkozási lehetőséget – amúgy nagyon helyesen teszi – úgy tűnik, irányomban kissé rövidlátó. Nagyon hálás vagyok Attilának a bizalmáért” – fejtette ki Bogdán Zsolt. Kérdésünkre, hogy miért használja a játékmester szót a rendező helyett, úgy fogalmazott, mert végzettsége szerint színész, nem pedig rendező, meg aztán olyan embernek, akinek megadatott, hogy számtalan remek rendezővel dolgozzon együtt, illik körültekintőbben bánnia ezzel a szóval.

Bogdán Zsolt Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az utolsó meggymag annak lehetőségét rejti magában, hogy mindenáron valamiféle nyomot hagyjunk magunk mögött. Talán elviselhetőbb az elmúlás, ha nem a hiábavalóság jegyében telik el az élet, ha az ember úgy érzi, marad utána valami. Örkény “négy utolsó magyarja“ legalábbis így gondolja. A helyzet alapvetően becketti, s a maga kilátástalanságán, fájdalmán naiv bájjal felül emelkedni tudó játékosság mélységet, ideig-óráig perspektívát ad ennek a gondolatnak”

– fogalmazott Bogdán Zsolt. Az előadásban Antal Lívia énekművész, Szakály Ágnes (cimbalom), Rozmán Lajos (klarinét), Ferenczi Endre koncertmester (hegedű), Horváth Zoltán (zongora), Csergő Domokos (vibrafon), Laczkó Vass Róbert színművész, Bardon Tony, Sándor Árpád énekművészek, Bogdán Zsolt, Viola Gábor színművészek, a Szent Efrém férfikar, Incze G. Katalin, Bubnó Tamás karmesterek, a Kolozsvári Magyar Opera Kamarazenekara. A rendezvényre jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában, valamint online a www.eventbook.ro weboldalon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat