„Olvassunk Méhes Györgyöt, de ne legyenek róla elnevezett díjak” – Balázs Imre József irodalomtörténész az író ügynökmúltjáról

„Olvassunk Méhes Györgyöt, de ne legyenek róla elnevezett díjak” – Balázs Imre József irodalomtörténész az író ügynökmúltjáról

A Méhes György álnéven közölt Nagy Elek Kossut-díjas író emlékét többek között irodalmi díj ápolja

Fotó: Blága Eszter

Nem befolyásolja a kollaboráns múlt felszínre kerülése Méhes György esetében az író által betöltött irodalomtörténeti helyet Balázs Imre József irodalomtörténész szerint, aki úgy véli, külön kell választani egy életmű irodalmi értékét és a szerző személyével kapcsolatos információkat. A BBTE docense ugyanakkor a Krónikának nyilatkozva azt javasolja: továbbra is olvassunk Méhes Györgyöt, de besúgói múltja napfényre kerülését követően ne készüljenek bronzszobrok a kolozsvári íróról, és ne adjanak át róla elnevezett díjakat.

Kiss Judit

2024. július 16., 19:042024. július 16., 19:04

2024. július 16., 20:302024. július 16., 20:30

Miután nagy port kavart az elmúlt napokban az erdélyi közbeszédben, hogy nyilvánosságra került: Méhes György Kossuth-díjas író (1916 – 2007) együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, arra kértük Balázs Imre József kolozsvári irodalomtörténészt, összegezze véleményét azzal kapcsolatban,

a besúgói múlt miként befolyásolja Méhes György irodalmi életművének megítélését, az életmű utóéletét.

Az Átlátszó.ro tényfeltáró portálon jelent meg írás „Méhes György ’89-ben még besúgott, 2002-ben Kossuth-díjat kapott” címmel, amelyben többek közt az szerepel, hogy „Méhest először az ötvenes években szervezték be kényszerrel. Jelentéseit haszontalannak ítélte a Securitate, és három év után leépítették. A hetvenes évek közepétől reaktiválták: kényszer nélkül 15 éven át jelentett a romániai magyar kulturális élet színe-javáról a román titkosszolgálat számára”. A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácstól (CNSAS) származó dokumentumok alapján a portál azt írja, az író – polgári nevén Nagy Elek – beszervezése 1953-ban történt meg először, holott a kommunista titkosszolgálat jellemzésében nem tartják megbízhatónak vagy elkötelezettnek, hanem inkább „gyávának és opportunistának”. Kiderül, két évtizeden keresztül Méhes György nem jelentett, majd a hetvenes évek közepén ismét beszervezte a rezsim elnyomó gépezete.

Balázs Imre József kolozsvári irodalomtörténész a Krónika megkeresésére előrebocsátotta: azok közé tartozik, akiknek volt és van kedvenc Méhes György-könyve. „Ez a Szikra Ferkó, gyermekkorom egyik kedves olvasmánya. A gyerekeimnek is szívesen olvastam fel bő évtizede folytatásos esti meseként, ők is szerették. Ezt a könyvélményt és ezt a tapasztalatot számomra nem írja felül az, hogy bizonyítékok kerültek napvilágra Méhes György kollaboráns múltjáról, Oprea őrnagynak a családi otthonban tett, a korszakban szokványosnak nem nevezhető látogatásairól” – mondta Balázs Imre József.

Úgy fogalmazott,

irodalomtörténészként Méhes György életművét azoknak a nemzedéktársainak a műveivel látja összevethetőnek, akikkel hasonló műfajokban alkottak, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt írtak műveket, ugyanakkor nemzedéki okokból a nyelv- és irodalomszemléletüknek is hasonló vonásaik voltak.

„Ide sorolnám Fodor Sándort, Dáné Tibort vagy Marton Lilit. Irodalomtörténetileg mindegyikük művei figyelmet érdemelnek, de közülük talán mégiscsak Fodor Sándor tekinthető a legismertebb és -elismertebb szerzőnek, a Csipike könyvsorozat okán” – fejtette ki a a Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense.

Galéria

Méhes György Székelyudvarhelyen született 1916. május 14-én, Kolozsváron élt, és Budapesten hunyt el 2007. április 10-én

Mint mondta, amikor az Erdélyi Híradó Kiadó a kétezres évek elején új kiadásban jelentette meg Méhes felnőtteknek írt regényeit, elolvasta őket, összemérhetőnek tartja Marton Lili Külvárosi menyegzőjével, Dáné Tibortól A varázsvessző lovagjával, Fodor Sándortól A Fekete-erdő vagy a Bimbi tábornok című regényekkel. Hasonló tétek, hasonló megközelítések jellemzőek ezekre a művekre, a kolozsvári Bölcsészkaron is ebben a szellemben kutatta a műveket Balázs Imre József a diákjaival. „Ezt az irodalomtörténeti helyet elképzelésem szerint a kollaboráns múlt felszínre kerülése nem befolyásolja Méhes esetében.

Azok közé tartozom, akik különválasztják egy életmű irodalmi értékét és a szerző személyével kapcsolatos információkat. Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem mindenki számára egyformán elfogadható álláspont.

Az irodalomnak viszont nem csupán a morális üzenetek megalapozott közvetítése, hanem a világ megismerése is célja, ez pedig független a morális kérdésektől” – hangsúlyozta a kritikusként, költőként is ismert Balázs Imre József.

Az ügynökmúlt nyilvánosságra kerülése kapcsán azt is felvetettük, volt már precedens arra, hogy erdélyi alkotókról kiderült: jelentettek a titkosszolgálatnak – ilyen volt például Szilágyi Domokos költő esete. Az irodalomtörténésztől azt kérdeztük, miként látja ebből a távlatból – Szilágyi Domokos ügynökmúltjára 2006-ban derült fény –, hogy az életmű utóéletére miként hat(ott) a besúgói múlt. Felvetésünkre kifejtette, Szilágyi Domokos esetében zavart okozott az életmű olvasataiban a besúgói múlt felszínre kerülése, éppen azért, mert őt szuverén, nonkonformista, a kommunista rezsimben előnyöket nem élvező szerzőként ismerte mindenki.

„Az irodalmi életmű értelmezése viszont tovább zajlott, három komoly szakmai könyv is megjelent róla azóta, egyik, a Magány és árnyék (2008) kifejezetten az ügynökügy összefüggésében olvasta újra a műveket. Méhes György nem számított nonkonformista szerzőnek vagy ellenállónak

‒ művei folyamatosan megjelentek az 1950-es évektől a rendszerváltásig. Ahogy még sok más szerző a korszakban, pályája második felében ő is írt kettős kód szerint olvasható műveket, amelyekre bújtatott hatalomkritika volt jellemző” – fejtette ki az irodalomtörténész. Balázs Imre József hozzátette, ebben a tekintetben természetesen nála merészebb konfrontációkat egy-két tucatnyi más erdélyi magyar szerző is vállalt műveiben, Páskándi Géza vagy Bodor Ádám börtönélményekről, besúgástörténetekről szóló művei tapasztalati hátterük miatt is kifejezetten vakmerőnek számítottak a hatvanas-hetvenes években.

korábban írtuk

„Szívügy az irodalom”: a Méhes György Alapítvány összesen 9000 eurónyi elismerésben részesített három alkotót
„Szívügy az irodalom”: a Méhes György Alapítvány összesen 9000 eurónyi elismerésben részesített három alkotót

Három alkotó kapta a Méhes György Alapítvány idei elismeréseit, az összesen 9000 euró értékű díjakat Kolozsváron adták át.

„Elválasztanám tehát a magam részéről az irodalmi életmű olvasását és a morális példaként való kezelést vagy a kultuszépítést.

Továbbra is olvassunk Méhes Györgyöt, de ne készüljenek Méhes György-bronzszobrok, és szerencsés volna, ha nem lennének a továbbiakban, a vele kapcsolatos információk napfényre kerülését követően róla elnevezett díjak ‒ mint ahogy Szilágyi Domokos-díjat sem osztottak ki az utóbbi évtizedben emlékeim szerint, vagy nincsenek róla iskolák elnevezve” – emlékeztetett az irodalomtörténész.

Aki kérdésünkre hozzátette, számos jó gyakorlat van hasonló esetekre a francia, német, angol, norvég kultúrákban, amennyire ezt meg tudja ítélni ‒ Céline, Ezra Pound, Knut Hamsun műveit olvassák, értelmezik, de személyük nem áll előtérben, nem övezi őket kultusz. „És ahogy telik az idő, és zajlik a múlt egyre tágabbra és mélyebbre nyúló feldolgozása, ezek a viszonyulások is a maguk logikája szerint alakulnak tovább.

A megbocsátás kultúrája számomra egyébként rokonszenves út, de hosszú, idő- és energiaigényes is:

meg kell legyenek a maga állomásai, mint ahogy a traumák vagy a gyász feldolgozásának” – összegzett Balázs Imre József.

Galéria

Az írót 2002-ben Kossuth-díjjal tüntették ki „jelentős próza- és drámaírói tevékenységéért, az egyetemes magyar művelődés és nemzettudat megtartóerejének kimunkálásában vállalt szerepéért, a gyermekirodalomtól a színpadi alkotásokig ívelő irodalmi munkásságáért”

Nagy Elek kolozsvári származású, Budapesten élő üzletember, Méhes György fia az Átlátszónak nyilatkozva elmondta: szerinte „evidens volt, hogy ha a Securitate kéri, akkor jelenteni kell”. „Apám mondta, hogy ez így működik, ez ellen nincs mit tenni, arra kell vigyázni, hogy az ember ne mondjon semmi terhelőt” – jelentette ki a portálnak a vállalkozó, aki úgy emlékszik, hogy a hetvenes évek második felében a Securitate egyik őrnagya „körülbelül kéthavonta” látogatta meg az apját annak irodájában. „Azt hiszem, ismertem apám jellemét, és emiatt meg voltam győződve, hogy nem tett semmi olyat, ami vállalhatatlan volna” – válaszolta a portál kérdésére Méhes György fia, hozzátéve, ő is ki fogja kérni az apja dossziéját a CNSAS-tól, mivel eddig nem ismerte az iratokat.

Állást foglalt az ügyben az író leszármazottai által létrehozott, az erdélyi magyar irodalmat az elmúlt évtizedekben hathatósan támogató Méhes György – Nagy Elek Alapítvány is.

A szervezet kuratóriuma a Transtelex portálnak küldött válaszában leszögezte: az alapítvány két évvel ezelőtti megalapítása óta sikeresen teljesítette azt a célt, hogy támogatást nyújtson a Kárpát-medencei, kiemelten a határon túli magyar irodalom részére: irodalmi pályázatokat hirdetett meg, író- és olvasótáborokat, irodalmi rendezvényeket támogatott, illetve tehetséggondozó programokat indított útjára, mindemellett öt írószervezetnek, illetve nyolc folyóiratnak segített az állami források hirtelen megcsappanása után. Álláspontjuk szerint Méhes György irodalmi munkássága, életműve megkérdőjelezhetetlen, és egyetértenek az Erdélyi Magyar Írók Ligájának véleményével, miszerint az Átlátszó cikkének az életműre vonatkozó megállapításai egyoldalúak.

korábban írtuk

Erdélyi írószervezeteket, folyóiratokat támogat a Méhes György-Nagy Elek Alapítvány
Erdélyi írószervezeteket, folyóiratokat támogat a Méhes György-Nagy Elek Alapítvány

Erdélyi irodalmi szervezeteket és folyóiratokat is támogat a Méhes György-Nagy Elek Alapítvány, amely összesen 20 millió forintot (mintegy 253 ezer lej) juttat Kárpát-medencei szervezeteknek – közölte lapunkkal kedden az alapítvány.

„A fentiek alapján komoly okunk van azt gondolni, és ez egyúttal aggodalommal is tölt el bennünket, hogy a Kossuth-díjas író életútjára vonatkozó vádak is hasonlóképpen egyoldalúak, különös tekintettel arra, hogy az életút elemzési módszereiben számtalan ambivalens és szubjektíven ítélkező, ellentmondásos megállapítás található” – közölte az alapítvány kuratóriuma. Hozzátették: a testület „szembe kíván nézni az író életútjának ezzel a szakaszával, de ezt tudományos igényességgel kívánja megtenni.” Közölték azt is, hogy felkértek egy történészt, hogy tudományos alapossággal, minden körülményt és tényezőt figyelembe véve vegye górcső alá a dokumentumokat, készítsen egy átfogó és mélyreható tanulmányt az életút ezen szakaszáról, aminek eredményét a kuratórium nyilvánosságra fogja hozni.

Nagy Elek egyébként a Krónikának idén áprilisban a gyalui kastély felújítása apropóján adott interjúban is kitér a kommunizmus évtizedeire, édesapjának a Securitátéhoz fűződő viszonyára, megemlítve: Méhes György utólag mondta el nekik, hogy a titkosszolgálat embere látogat hozzájuk.

„Láttuk, hogy édesapámhoz havonta, kéthavonta jár egy román ember, öltönyben, nyakkendőben és beülnek édesapám dolgozószobájába. Amikor édesapámat kérdeztük, hogy ki jár hozzá, először elütötte a kérdést, de később, szerintem bölcsen, elmondta, hogy ő a Securitatétól van és ő az, aki eljár beszélgetni írókhoz. Ezt az is megerősítette bennem, hogy egyszer fültanúja voltam, amint Fodor Sanyi bácsival Opreáról beszélgettek, mert így hívták az illetőt. Később már olyanokat is elmesélt apu, hogy ilyenkor olyan információkat kell elmondani, amik elvileg ismertek, illetve a konkrétumok is mindig lehetőleg általánosak legyenek” – mesélte lapunk munkatársának Nagy Elek.

korábban írtuk

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 16., kedd

Új, Janovics című előadásával már augusztusban visszavárja közönségét, évadot értékelt a kolozsvári színház

Idén is mozgalmas évadot zárt a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a 2023/2024-es évadban négy bemutatóra és egy előbemutatóra került sor.

Új, Janovics című előadásával már augusztusban visszavárja közönségét, évadot értékelt a kolozsvári színház
2024. július 15., hétfő

Nem karanténban tartani, hanem egymásba oltani az egyes régiók magyar irodalmát – Tricikli fesztivál Szentgyörgyön

Kortárs magyar irodalomról, műfordításokról, a szocializmus okozta kollektív traumáknak a művészeten keresztüli feldolgozásáról is szó esett a három országban működő, ezúttal Sepsiszentgyörgyön rendezett Tricikli Fesztivál keretében.

Nem karanténban tartani, hanem egymásba oltani az egyes régiók magyar irodalmát – Tricikli fesztivál Szentgyörgyön
2024. július 15., hétfő

Kisvárosi miliők és bádogember: két nyári tárlat nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban

Két nyári kiállítás nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban: Incze János Dés (1909-1999), valamint az 1980-ban született Szabó András Kolozsváron alkotó művész munkáiból.

Kisvárosi miliők és bádogember: két nyári tárlat nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban
2024. július 15., hétfő

Józsa János több mint 70 éve alkotó korondi fazekasról szól az Értékek útján sorozat új része

A több mint hetven alkotó korondi fazekasmestert, Józsa Jánost és mesterségét mutatja be hirado.hu saját gyártású, hetente jelentkező, Értékek útján című sorozata.

Józsa János több mint 70 éve alkotó korondi fazekasról szól az Értékek útján sorozat új része
2024. július 14., vasárnap

Aratókoszorú a mestergerendán, fájdaloműző kéve – számos néphagyomány kapcsolódik július havához

Számos népi megfigyelés, szokás és hagyomány kapcsolódik júliushoz, az aratás hónapjához.

Aratókoszorú a mestergerendán, fájdaloműző kéve – számos néphagyomány kapcsolódik július havához
2024. július 12., péntek

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az Ifjú barbárok című előadással Budapesten zárja évadát a Magyar Zene Házában a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház
2024. július 10., szerda

Útjára indul a TIFF-karaván, a filmek eljutnak a Székelyföldre, Szatmárra és Brassóba is

A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idén is bejárja az országot Caravana TIFF Unlimited elnevezésű projektjével.

Útjára indul a TIFF-karaván, a filmek eljutnak a Székelyföldre, Szatmárra és Brassóba is
2024. július 10., szerda

Idén is világhírű muzsikusok lépnek fel a szörényordasi Gărâna Jazz Fesztiválon

Kezdődik a Krassó-Szörény megyei Szörényordason (Gărâna) az immár 27 éves múltra visszatekintő Gărâna Jazz Fesztivál, amely csütörtöktől vasárnapig tart.

Idén is világhírű muzsikusok lépnek fel a szörényordasi Gărâna Jazz Fesztiválon
2024. július 06., szombat

Temesváron kap életműdíjat Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró

A temesvári Ceau Cinema nemzetközi filmfesztivál életműdíjjal tiszteleg Elek Judit magyarországi filmrendező, forgatókönyvíró előtt.

Temesváron kap életműdíjat Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró
2024. július 06., szombat

A komolyzene ünnepe: megszeretteti a műfajt, minden generációt vonz a SepsiClassic

A közönség zene iránti szeretete hívta életre a SepsiClassic komolyzenei fesztivált, mely immár két éve színesíti Sepsiszentgyörgy kulturális rendezvényeinek egyébként is színpompás palettáját.

A komolyzene ünnepe: megszeretteti a műfajt, minden generációt vonz a SepsiClassic