„A színész miért nem dolgozhat, ha az autógyártó igen?” – Partiumi színházak vezetői a teátrumok kilátástalan helyzetéről

„A színész miért nem dolgozhat, ha az autógyártó igen?” – Partiumi színházak vezetői a teátrumok kilátástalan helyzetéről

Fotó: Harag György Társulat

Bár a járványhelyzet miatt egyelőre nem lehetnek derűlátóak a színháziak, tartják a kapcsolatot nézőikkel. Összeállításunkban Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti Harag György Társulat igazgatója, valamint Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház vezetője beszélt a kilátásokról. Mint mondták, azt remélik, a színház föl fog támadni egy idő után, jó előadások születnek majd. Ugyanakkor számukra felmerül a kérdés: ha az emberek eljárhatnak dolgozni egyes munkahelyekre, vajon a színész miért nem tehet így?

Kiss Judit

2020. május 05., 19:172020. május 05., 19:17

Semmi nem ad okot derűlátásra, hiszen bizonytalan a járvány miatt a színházak helyzete anyagi szempontból, valamint azért is, mert nem tudni, mikor nyithatják meg kapuikat az intézmények. Erdélyi magyar színházak vezetőit kérdeztük, hogyan látják az általuk vezetett intézmények perspektíváit.

Összeállításunk első részében a kolozsvári magyar színház igazgatója, Tompa Gábor, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, Bocsárdi László beszélt. Ezúttal partiumi intézményvezetőket kérdeztünk: Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti Harag György Társulat igazgatója, valamint Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház vezetője osztotta meg velünk gondolatait.

Múlt héten a kulturális minisztérium vezetője, Bogdan Gheorghiu azt nyilatkozta, a kulturális intézmények közül a színházak az utolsók között nyitják majd ki kapuikat, ha egyáltalán megnyitnak még idén. „Mi javaslatot teszünk majd a kormánynak, hogy első körben kíséreljük meg újranyitni a múzeumokat, a könyvesboltokat, a galériákat és a könyvtárakat” – nyilatkozta a tárcavezető.

Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti társulat igazgatója megkeresésünkre elmondta,

nem biztató a jelenlegi helyzet, a színháznak nincsenek bevételei, le is állt az intézmény, ami azt jelenti, hogy fizetett kényszerszabadságon vannak az alkalmazottak – így történik ez az önkormányzatok által fenntartott színházak esetében.

A szatmári színházat a helyi önkormányzat tartja fenn. „Nem örvendetes állapot a mostani senki számára, pláne azon kollégáink esetében, akik családosok, és mindkét fél a színházban dolgozik. Elméletileg 75 százalékát kapják meg a fizetésüknek az alkalmazottak, de gyakorlatban sok esetben kevesebbet. Vannak különböző pótlékok, a 16 százalékos, nehéz munkáért járó pótlék, 300 lejes étkezési támogatás – ezeket nem kapják meg. Tehát a veszteség összességében nem 25 százalékot jelent, hanem minimum negyvenet” – mondta a szatmári színház igazgatója.

Hozzátette, a legnehezebb, hogy nem látják, mikor lesz vége ennek a helyzetnek.

Idézet
A legrosszabb, hogy a színházak azt sem tudhatják, egyáltalán mikor van remény az újranyitásra. A gazdaság élénkítése alapvető érdek, így enyhítések következnek, de hogy ezek mikor fognak a kulturális eseményekre vonatkozni, afelől nincsenek illúzióim”

– fogalmazott Bessenyei Gedő István.

Galéria

Bessenyei Gedő István, a szatmári színház igazgatója

Fotó: szinhaz.org

„Ennek az évadnak vége”

A szatmári színház igazgatója azt mondta, ettől az évadtól, úgy tűnik, elbúcsúzhat a közönség, hiszen ha meg is engedik, hogy az emberek bizonyos helyeken dolgozzanak, vagy a vállalkozások beinduljanak, valószínűleg sokkal később lesz, hogy az emberek beülhetnek egy színházterembe. „Ezt az évadot valószínűleg ősszel tudjuk majd pótolni. Fontos lenne, hogy engedjenek majd dolgozni bennünket akkor is, ha nem tarthatunk előadásokat közönség előtt. Az évadszerkezet várhatóan átalakul. Ahhoz, hogy majd játszhassunk közönség előtt, legalább két hónappal korábban fel kellene oldaniuk a munkatilalmat, hogy készíthessünk elő produkciókat, ne az történjen, hogy hirtelen kelljen készülni, hisz ennyi szünet alatt a már próbáltakat is elfelejtik a színészek” – mondta a színház igazgatója. Úgy fogalmazott, ami az új évadot illeti, még bonyolultabb kérdés, nem is vállalkozna arra, hogy erről most konkrétumokat mondjon.

Mégis sikerül tartani
a kapcsolatot a közönséggel

Idézet
Jók a tapasztalataink a korábbi előadásaink online vetítését illetően, sokan kattintanak rá a közvetítésekre, olyan előadásunk is van, amit több ezren tekintettek meg. Sikernek örvendett a színház költészet napi műsora is, ami ötórás maraton volt. Folyamatosan próbálunk kitalálni olyasmiket, amikkel meg tudjuk szólítani a közönségünket”

– mondta Bessenyei.

Kiemelte Nézz vissza Haraggal fantázianévre hallgató visszapillantó sorozatukat, ami szintén sikernek örvend, valamint azt, hogy a helyi rádióval is van együttműködésük: mindennap más színész fogja elmondani a nap versét a rádióban, illetve esti mesét is. „A bérleteseinkkel is tartjuk a kapcsolatot, kapnak értesítést online közvetítéseinkről. Azt hiszem, egyre inkább ki vannak éhezve az emberek a kultúrára, a színházra” – fogalmazott Bessenyei Gedő István.

Magyarországi támogatás
Aradon

„Rengeteg előadásunk maradt el, és ez persze nem jött jól senkinek, ugyanakkor szerencsés helyzetben vagyunk, mert magyarországi támogatást kapunk már második éve, és ez enyhíti az anyagi helyzetünket. Ha ez a támogatás nem lenne, akkor már óriási gondok lennének” – mondta el a Krónikának Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház vezetője. Kifejtette,

a társulat a nagyszínházhoz van kapcsolva, azon keresztül kapják az önkormányzattól érkező pénzeket, és nem túl jó a viszonyuk a Ioan Slavici Klasszikus Színház vezetőjével.

„Nem zökkenőmentes az együttműködésünk, a kommunikáció és a megértés hiánya jellemzi a kapcsolatunkat. Kénytelenek vagyunk együtt dolgozni, mert ilyen a rendszer. Bognár Levente, Arad alpolgármestere sokat segít nekünk, hogy mégis működhessen a munka” – mondta a színház vezetője. Hozzátette, a jelenlegi helyzetben kevesen vannak, akik józanul végig tudják gondolni, hogy mit kellene csinálni.

„Nem féltem a színházat, mert föl fog támadni, élni fog egy idő után, jó előadások születnek majd. A kérdés az, hogy hány színháznál fog ez megtörténni. Az önkormányzati fenntartású intézmények nem szűnnek meg, de vannak félig független színházak, műhelyek, amelyekre a román állam soha nem gondolt” – mondta a színház vezetője. Kifejtette,

az államnak mindig is utolsó gondja volt a kultúra, akárcsak az oktatás, és most látszik, mekkora gondok vannak: megpróbálják az online oktatást bevezetni egy olyan országban, ahol a gyerekek nagy részének nincsen lehetősége erre.

„Nyilván vannak súlyosabb problémák, mint a színházé. Viszont egyénileg kellene kezelni ezeket a gondokat annak ellenére, hogy azt mondjuk: ez közösségi sors. Ahogy az egyént elzárták a többiektől, mindenki magának képzeli el a jövőt. A színházak morálisan azért fognak jól kijönni ebből, mert a szünet alatt végig lehet gondolni, hogy merrefelé kellene ezután egyáltalán irányulniuk” – fogalmazott Tapasztó.

 

Galéria

Fotó: Facebook/Aradi Kamaraszínház

Az online színház önbecsapás

Arra is kitért, az aradi társulat jelenleg is dolgozik, készít pár meglepetést a közönségnek annak ellenére, hogy a kamaraszínház nem jelentkezett online a járvány ideje alatt.

Idézet
A munka nálunk nem állt meg, dolgozunk, szövegeket dramatizálunk, három-négy produkciót készítünk elő. Én nem vagyok híve az online színháznak, nem hiszek abban, hogy a korábbi előadásainkat fel kellene tenni a világhálóra. De egy adott ponton meg fogjuk tenni, hiszen ezek közpénzből készültek, kérdés, hogy eddig miért nem voltak elérhetőek? Ha egyszer már nem játsszák, akkor közkincs kellene hogy legyen, nyilvánosaknak kellene lenniük”

– fogalmazott Tapasztó Ernő. Hozzátette, az első romániai magyar online színházi közvetítés az Aradi Kamaraszínház nevéhez fűződik: 2010-ben az interetnikai fesztivál záró előadását, a Rudolf Hess tízparancsolatát élőben nagyon jó minőségben sugározták. Akkor ez nagy újdonság volt, rengetegen látták az előadást, és a díjkiosztót is élőben közvetítették, és bár most a társulat nem közvetít felvételről régi produkciókat, azért igenis tudják, miről van szó.

Idézet
Az naivitás, hogy a néző végignézi online az előadásokat, hiszen az internetező általában egy oldalon csak rövid ideig időzik. Ilyen szempontból az online színház kicsit önbecsapás is”

– mondta Tapasztó Ernő. Mint mondta, persze dokumentációs szempontból számára is érdekes, hogy vissza lehet nézni előadásokat, ilyen például többek közt a Bocsárdi László rendezte Rómeó és Júlia.

Galéria

Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház vezetője

Fotó: színház.hu Németh Mónika

„Én nem tudok
a színház nélkül élni”

Az Aradi Kamaraszínház a szórvány kulturális karavánt is működtette tavaly és az idén is, a kezdeményezést mintaprogramnak minősítették, annyira jól sikerült, és bekerült a Déryné-programba. Tapasztó Ernő azt mondta, ahogy majd lehet játszani, azonnal folytatják a projektet, amelynek keretében szórványvidékekre viszik el a színházat. Az idén már játszottak a Temes megyei Óteleken, mielőtt bekövetkezett a járványhelyzet.

Idézet
Én nem tudok a színház nélkül élni, reggeltől estig a színházra gondolok. Titkos reményem, hogy a nyáron már játszhatunk szabad téren, mondjuk augusztusban. Ha egymástól kétméteres távolságban is, de miért ne nézhetnének az emberek színházat, ha mondjuk elutazhatnak majd valahova?”

– tette fel a kérdést a színházvezető.

Kifejtette, ha egyes vállalatok működhetnek, az emberek eljárhatnak dolgozni bizonyos munkahelyekre, vajon a színész miért nem tehet így? „Miért nem mehet be mondjuk egy színész és egy rendező a színházba, ahol húsz méterre egymástól próbálhatnának egy monodrámát? A színész miért nem dolgozhat, miközben az autógyártó igen? A színésznek is joga lenne ahhoz, hogy dolgozzon. Hogy majd jóval később mutathatná be a nézőnek, az másik kérdés. De arra senki nem gondol, hogy a szerencsétlen színész is szeretne dolgozni” – mondta Tapasztó Ernő.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja