Apáról fiúra: Emil Racoviță 120 évvel ezelőtti Antarktisz-expedícióját rekonstruálja Xantus Áron filmje

Kiss Judit 2022. október 09., 19:43

Három kontinens hét országának területén, az Antarktiszon és Dél-Amerika legdélibb pontján is forgatta Xantus Áron rendező, operatőr, producer azt a dokumentumfilmet, amely az Emil Racoviță által 120 évvel ezelőtt vezetett expedíciót rekonstruálja. Az alkotás elnyerte a Romániai Filmművészek Szövetségének (UCIN) a legjobb televíziós (dokumentum) filmért odaítélt elismerését szeptember végén. Xantus Áron a filmről, a különleges helyszíneken való forgatásról beszélt a Krónikának.

Apáról fiúra: Emil Racoviță 120 évvel ezelőtti Antarktisz-expedícióját rekonstruálja Xantus Áron filmje
galéria
A stáb a legkorszerűbb forgatási technikával járta be a fi lm helyszíneit Fotó: Xantus Áron

„To Know or Not to Know”– ez a címe Xantus Áron rendező, operatőr, producer egész estés dokumentumfilmjének, amelyet 5 év alatt (2014-től 2020-ig), összesen mintegy 200 napon át három kontinens hét országának területén forgattak, az Antarktiszt is beleértve. Az Emil Racoviță sarkkutató 120 évvel ezelőtti felfedezőútját rekonstruáló projekt azért is különleges, mert a Xantus család három generációjának köszönhető: Xantus Áron nagyapja, Xantus János természetkutató Racoviță tanítványa volt, édesapja, Xantus Gábor pedig társalkotója a filmnek.

Az olvadó jég birodalmában. Az általános felmelegedés az Antarktiszon is érezteti hatását Fotó: Xantus Áron

Az alkotás eddig csak szakmai vetítéseken volt látható, és mindkettőn jól szerepelt: 2021-ben a Román Akadémia legrangosabb kitüntetését, az akadémiai érdemdíjat (meritul academic) kapta meg, szeptember végén pedig a Romániai Filmművészek Szövetségének (UCIN) a legjobb televíziós (dokumentum)filmért odaítélt elismerését vehették át az alkotók. Az alkotásban Terényi Ede zenéje csendül fel, a dokumentumfilmet Victor Rebengiuc hírneves színész narrálja.

Génekbe íródott kényszer a messzeségek hívása

Xantus Árontól azt kérdeztük, miként született a hatalmas lélegzetű vállalkozás ötlete, és miért választották a témát, hogy rekonstruálják a 120 évvel ezelőtti, az emberiség történelmének első tudományos-felfedező Antarktisz-expedícióját, a Belgicát.

A film elkészítésének ötlete maratoni folyamat során körvonalazódott. Azért maratoni, mert három generációra visszavezethető története van:

nagyapám, dr. Xantus János biológus-földrajz szakos tanár, természetkutató a kolozsvári Ferdinánd Király Tudományegyetemen diákja volt Emil Racoviță professzornak, aki Roald Amundsennel együtt vett részt az első nemzetközi tudományos Antarktisz-expedícióban, amelyet Belgica néven jegyez ma a tudományok története, és amely elsőként jutott el az addig teljesen ismeretlen, feltáratlan fagyos kontinensre” – mondta Xantus Áron.

Fotó: Xantus Áron

Hozzátette, az expedíciót vezető Emil Racoviță világhírű tudós, sarkkutató volt, aki a bioszpeológia tudományágát is megteremtette, és létrehozta a világ első barlangkutató intézetét Kolozsvárott – két mellszobra is áll a kincses városban. „Az csak hab a tortán, hogy több mint száz, a szobrok előtt naponta eljáró, megkérdezett polgártársunk csupán elenyésző töredékének volt távoli sejtése arról, hogy ki is volt az az ember, akinek alakja ott áll bronzba öntve a Farkas utcában és a Mikó-kert fái alatt. Aztán valamikor a kilencvenes évek végén egy kulturális miniszter azt is megkérdezte tőlünk, hogy: „Da’… cine-i individu’ ăsta ?” (Azaz: de ki ez az alak?) Vagyis Emil Racovițáról nem tudta, hogy ki… Szóval ez is sarkallt arra, hogy ez a film elkészüljön egyszer” – mondta a rendező.

Úgy fogalmazott, náluk már-már családi hagyomány, talán génjeikbe íródott kényszer az ismeretlen messzeségek hívása, esetükben kamerákkal történő felkutatása és megismertetése, a nagyon távoli és sokak számára elérhetetlen világokba való betekintés – filmes módra.

Fotó: Xantus Áron

„Nőtt a profit, és közben elolvadt a jég az Antarktiszon”

„A Belgica expedíció hőskori legendája családunkban apáról fiúra szállt. Apám, dr. Xantus Gábor dokumentumfilmes, rendező és operatőr aztán negyedszázaddal ezelőtt, 1997-ben, a Belgica expedíció centenáriumán gondolt egyet, és felvetette egy nagyívű film elkészítésének tervét, mely az Antarktisztól a szkerisórai jégbarlangig, a Baleár-szigetek földalatti világától az argentínai Andok gleccsereiig vezette volna el a nézőket azokra a távoli tájakra, melyek csupán korabeli naplójegyzetek és a több mint 100 éves, expedíciós fényképek révén váltak megismerhetővé valamennyire az utókor számára” – mondta el Xantus Áron.

Háborítatlan világ. Fókák és vízimadarak a dél-amerikai Tűzföld egyik, emberek által nem lakott szigetén Fotó: Xantus Áron

Kifejtette, a filmterv annyira utópisztikusnak, megvalósulásában lehetetlennek, amolyan rózsaszín álomnak tűnt, hogy gyakorlatilag nem akadt rá támogató (finanszírozó, szponzor) partner, pedig sokáig kerestek erre kapható társakat.

„Itt van például egy klasszikus eset, amikor évekkel ezelőtt a filmünk azóta elhunyt főmunkatársával, Iosif Viehmann szpeológus professzorral, Racoviță egyik életrajzírójával felkerestük az egyik nagy hírű, szűkebb pátriánkban, Transzilvániában prosperáló pénzintézetet, kérve, hogy profitjának nulla egész nulla nulla valahány százalékát tegye hozzá ehhez a filmhez, hogy a témához méltó módon elkészülhessen, hogy ha tehetné, járuljon hozzá ehhez a reprezentatív, volumenében eddig példa nélküli alkotás elkészítéséhez. E tárgyban levelezéseink több mint 15 évre vezethetők vissza, papírok nálunk… A lényeg az, hogy mindig a következő évre halasztották a soha be nem következett mellénk állást, miközben ott nőtt a profit, de elolvadt a jég az Antarktiszon ” – mondta a rendező.

Fotó: Xantus Áron

Mint mondta, ekkor merült fel benne, hogy mindezek ellenére meg kellene csinálni a filmet, bebizonyítani, hogy képesek arra, akár önerőből is, amit még egy „sztárbank” sem mert, vagy nem akart vállalni.

Nevezhetném ezt amolyan szakmai ambíciónak, rátartiságnak is, ami annál erősebbé vált, minél több akadályba ütköztünk, azaz közönybe,

a klasszikusnak nevezhető értékek ignorálásába, a „mitől lesz jó ez nekem?” örök érvényű, tartózkodó dilemmájába, sok-sok hitegetésbe vagy akár egy kis szakmai féltékenységből eredő ellenállásba. Summa summarum: 2015-ben elindultunk az utunkon, nemegyszer széllel szembe. Öt év alatt közel 200 forgatási napon mindenhova eljutottunk, ahol filmezni akartunk, vállaltuk a kockázatot a legvadabb helyszíneken, tengeri viharban, a jéghegyek labirintusában, barlangok mélyén, levegőben és víz alatt, három kontinens hét országában” – mondta el Xantus Áron. Úgy összegzett, a filmet elkészítették, mozivászonra adaptált változata 120 perces, emellett 2×52 perces televíziós verzióján is dolgoztak.

Fotó: Xantus Áron

A „lenni vagy nem lenni” átvitt értelmű változata
„A filmet amolyan szakmai sikertörténetnek tartjuk, de ezzel még nem zárult le a kaland, mert az alkotás bemutatása, forgalmazása még hátravan.

Dióhéjban ez a díjazott mozink előélete, hosszan vajúdó születésének története” – mondta a rendező. Kérdésünkre, hogy mikor láthatja a nagyközönség az alkotást, arra is kitért, hogy a film mostani állapotában még furcsa helyzetben van, a projekt pillanatnyi neve, címe ugyanis „film in safe” – ez annyit jelent, hogy a mesterpéldány egy vaskasszában várja a „kiszabadulását”, azaz a nyilvános bemutatást, mert bizonyos költségek rendezése, archívfilm-jogok megvásárlása még hátravan.

Fotó: Xantus Áron

Xantus Áron kérdésünkre azt is elmondta, hogy az alkotás címe – To Know or Not to Know – az angol nyelvű idézet parafrázisa, a „lenni vagy nem lenni” filozofikus kérdés átvitt értelmű változata: „Tudni vagy nem tudni (A ști sau a nu ști)”. „Ezt egy Racoviță-írás címéből idéztük, magyarított változata kissé sután hangzik. Az írás a felfedezés, a megismerés kényszerét boncolgatja” – mondta a rendező.

Találkozás a bálnacsaláddal

A térben és időben is nagy volumenű munka folyamatáról a rendező azt mondta, a produkció minden vonatkozásban atipikusnak mondható: nevezhető szakmai erőpróbának, szélsőséges ambíciónak, hazárd vállalkozásnak, meggondolatlan és kockázatos kalandnak, őrültségnek, de tekinthető főhajtásnak is azok előtt, akikre erősen ráborul ma a feledés homálya – a filmben mindezek benne vannak.

A kíváncsi hosszúszárnyú bálnacsalád karnyújtásnyira közelítette meg a stáb gumicsónakját Fotó: Xantus Áron

Kötetet lehetne írni a megélt helyzetekről, jókról és rosszakról egyaránt, de mindenképpen az életfogytig tartó élményekről.

Például arról, hogy miként vészeltük át kemény tengeri betegségtől gyötörten oda-vissza a Horn-fok előtt, a Drake-szoros (Dél-Amerika legdélebbi pontja – szerk. megj.) vizein a kétszer 3 napig tartó, 15–20 méteres hullámokon való utazást, hogy aztán mindenért kárpótoljon az a transzcendens élmény, amit a befagyó, ólomszürke és jégkásás, ködbe burkolózott antarktiszi vizeken egy egész bálnacsaláddal történő szürreális találkozás és kommunikáció – igen, kommunikáció – jelentett számunkra” – mesélte Xantus Áron. Kifejtette, ezek a hatalmas, 15 méter hosszú, egyenként 30 tonnás cetek kíváncsiságukban olyan közel álltak be a csónak köré, hogy még a legszélesebb látószögű objektívjeik terébe sem fértek be.

„Mielőtt elköszöntünk volna tőlük, egy búcsú erejéig még reánk fújták a vastag bálnazsírral telített, kilélegzett párát, amit aztán napokig törölgettünk a kameráinkról. Most azt gondolom, hogy a film filmjét is el kellett volna készíteni, mert hiszem, hogy az hiteles és elgondolkodtató kortörténeti lenyomata lehetett volna kortárs kis világunk furcsa természetrajzának is” – összegzett a rendező.

Oda állították a kamerát, ahová az egykori sarkkutatók

Kérdésünkre a rendező elmondta, a film forgatókönyvét édesapja, az alkotás ötletgazdája és főmunkatársa, esetenként társoperatőre, Xantus Gábor írta. „A film további sorsát, a rendezést, a forgatások lebonyolítását, az utómunkákat reám bízta. Kezdetben tudománytörténeti, expedíciós, ismeretterjesztő kalandfilm és dokumentumportré ötvözéséből felépülő alkotásban gondolkodtunk. Aztán ahogy telt-múlt az idő, elkezdtem árnyalni, pontosabban »korszerűbbé« tenni a rendezői koncepciót” – mondta Xantus Áron.

Fotó: Xantus Áron

Hozzátette, közelebb akarta hozni a témát és a helyszíneket a mához, megtartva a kezdeti keretet, a „genius locit”, de aktualizálva a problematikát.

„Példaként említeném, hogy a korabeli kutatók jegyzetei és a hajónaplók nyomán pontosan követtük a 125 évvel ezelőtti felfedező utazók partraszállási pontjait, az Antarktisz esetében mind a 17 kikötési ponton. Ők a csillagok állása szerint szeksztánssal, iránytűvel tájékozódtak, mi GPS-szel navigáltunk. Ők evezőkkel harcoltak a jéggel, mi gyors járású, Zodiac motorcsónakkal. Nekünk volt könnyebb dolgunk” – mondta a rendező. Arra is kitért, hogy korabeli fényképeket is magukkal vittek, kameráikat éppen oda állították, ahol egykoron Frederick Cook és Emil Racoviță cövekelte le a fényképező masinák faállványait. Még az évszakok, a dátumok is majdnem megegyeztek: bemérték a sziklás partvonal sziklafalain húzódó hóhatárt, összevetették azzal, amit ugyanabból a perspektívából láthattak anno az előttük járók.

„Klímaváltozás ide vagy oda, az antarktiszi hóhatár ugyanott volt, mint 125 évvel azelőtt. De a forgatások során olyan helyszíneket is dokumentáltunk, ahol valóban drámai képet mutat az általános felmelegedés. A szokatlanul magas hőmérsékletektől fehér vászonleplekbe csomagolt, az Alpokban elfogyó, olvadó gleccsereket drónnal repültük körbe” – ecsetelte Xantus Áron. Mint mondta, a felvételeket ott is összevetették a korábbi állapotokkal és a kép, a folyamat drámai, tagadhatatlan, hogy helyenként már apokaliptikus.

A szilágysomlyói hajóorvos nyomában

A Belgica expedícióra 19 ember utazott, tudósok és a hajózó legénység emberfeletti erőfeszítéssel, a jég fogságába szorítva vészelte át a déli-sarki telet. Kérdésünkre, hogy a dokumentumfilm elkészítésén kik, hányan dolgoztak, a rendező azt válaszolta, a film jellegéből és mindenféle nehézségéből adódóan a stáb tagjainak vállalniuk kellett a nehéz körülményeket.

Nem volt sétautazás jégtábláról jégtáblára, dermedt végtagokkal, méregdrága kamerákkal ide-oda ugrálni, vagy a barlangok mélyén, sötétben egy szál kötélen lógva forgatni.

A lehető legkisebb létszámú csapat dolgozott, általában három, legtöbb négy fő, de volt olyan is, hogy csak ketten voltunk, vagy éppen egymagam. A legkorszerűbb felvételi technika volumene mindig meghatározta a »kiszolgáló személyzet« létszámát. De mindig jóval kevesebben voltunk, mint ahányan egy kerek csapatban lennünk kellett volna” – mondta a rendező.

Fotó: Xantus Áron

A forgatócsoport egyébként azokat a helyszíneket is bejárta, ahol a szilágysomlyói születésű Gáspár Ferenc (1861–1923), az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészet világjáró fregattjának hajóorvosa az 1900-as évek elején elkészítette azokat a fényképfelvételeket, melyek a magyar földrajzi felfedezések történetének első, e térséget dokumentáló, hőskori fotográfiái voltak. Xantus Áron azt mondta, erről a témáról is terveznek külön alkotást. „Éltünk a lehetőséggel. Ahogyan mondani szokták: ha már véletlenül éppen arra jártunk… Mert közben leforgattuk a másik, szerényebb volumenű dokumentumfilm nyersanyagát földinkről, Gáspár Ferencről, aki ugyan nem jutott el az Antarktiszra, de Dél-Amerika legdélebbi partvonalaira igen” – mondta a rendező.

„Őrzöm a lángot, mert ez is így van rendjén”

Az alkotás apa és fia közös projektje, hiszen Xantus Gábor és Xantus Áron mindketten filmes szakemberek: rendezők, forgatókönyvírók, operatőrök, tehát alkotótársak. Felvetésünkre, hogy mi a közös munka legfontosabb hozadéka,

Xantus Áron azt mondta: van, amikor a dolgok rendje az, hogy a fiú követi apját a szakma útjain, esetükben a hivatásban is.

„Velem ez történt, mert valójában beleszülettem a filmkészítés, a mozgóképes dokumentarizmus csodálatos világába. Gyermek voltam, amikor Afrikában, a Serengetiben apám a kezembe nyomta a felvevőgép állványát – hogy cipeljem –, és a Zenit fényképezőgépet, hogy fotózzak. Azóta együtt dolgozunk” – mondta a rendező. Mint sorolta, forgattak minden kontinensen és szigetvilágokban, Galapagostól Borneóig, de gyakran kamerájával a maga útját is járja a világban. „Egyébként apám is így kezdte. Ő is beleszületett a filmcsinálás bűvkörébe, mert nagyapám is filmezett. Ő volt az egyik legelső, Romániában készült dokumentumfilm, A Retyezát hegységben című, a Sahia stúdióban készült alkotás tudományos munkatársa, a korabeli stáb egyik tagja. Így öröklődött a filmes megszállottság nálunk. Akár régen a hentes, a suszter, a sintér, a cukrász vagy a cigányzenész dinasztiák esetében.

Őrzöm a lángot, mert ez is így van rendjén”

– mondta Xantus Áron. 

Egykori felfedezők, bálnavadászok csónakroncsa az Antarktiszon. Ma a pingvinek kedvelt napozóhelye Fotó: Xantus Áron

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport