Amikor a forgatókönyv írója maga az élet: több mint harminc országból érkeztek dokumentumfilmek a nagyszebeni Astra fesztiválra

Amikor a forgatókönyv írója maga az élet: több mint harminc országból érkeztek dokumentumfilmek a nagyszebeni Astra fesztiválra

Csónakokban ülve is nézhet filmeket az Astra fesztivál közönsége a nagyszebeni falumúzeumban

Fotó: Astra Film Festival / Facebook

A mindennapi élet zajából a mozivászonra „desztillált” életképeket, emberi sorsokat mutatnak be azok a szerzői dokumentumfilmek, amelyeket a vasárnap kezdődő nagyszebeni Astra fesztiválon láthat a közönség – mondta el a Krónikának a szemle művészeti igazgatója, Kató Csilla. A kínálatban szereplő alkotások a világ mai állásáról, a társadalmi párbeszéd áthatolhatatlan törésvonalairól, a társadalmon belüli polarizálódásról is szólnak.

Kiss Judit

2021. szeptember 04., 20:402021. szeptember 04., 20:40

2021. szeptember 04., 20:492021. szeptember 04., 20:49

Megpróbálták a pandémia körülményeit előnnyé kovácsolni, így úgynevezett hibrid változatban rendezik meg a 28. Astra nemzetközi dokumentumfilm-fesztivált Nagyszebenben – mondta el a Krónika megkeresésére Kató Csilla, a szemle művészeti igazgatója.

A szeptember 5–12 között tartandó fesztivál szabadtéri, valamint benti vetítésekkel várja a közönséget és online változatban is elérhető. Arra is kitért, hogy

a vasárnap kezdődő szemle programjában szereplő alkotások 95 százalékát először vetítik romániai közönség előtt, a több ezer benevezett filmből 71-et, melyek 33 országból érkeztek.

„Megtartjuk a diákok nagy népszerűségnek örvendő dokumentumfilm fesztiválját, az Astra Film Juniort is. Legutóbb, 2019-ben 25 ezer diák vett részt ezen a szemlén 5 nap alatt. Idén október 11–16 között szervezzük meg” – mondta el Kató Csilla.

A mindennapi élet zajából kiszűrt életképek

„Az Astra programja számít a szerzői dokumentumfilmek „otthonának” Romániában. A műfaj nem tévesztendő össze a televíziós dokumentumfilmmel, és nálunk, de szerte a világon is egyre növekszik a népszerűsége. Ez annak is tulajdonítható, hogy

Idézet
a szerzők valós történeteket választanak a saját környezetükből, mindennapi emberek életét követik sokszor évekig, amíg a film mások számára is kikerekedő egésszé áll össze”

– fejtette ki a művészeti igazgató. Hozzátette, a szerzői dokumentumfilmekben a valóság, a mindennapi élet zajából a mozivászonra kerülnek a „desztillált” életképek, hangulatok, ezek a filmek leginkább az emberi sorsokat idézik meg, a forgatókönyv írója pedig maga az élet. „A szerzői dokumentumfilmek az alkotókat állandó készenlétben tartják, hogy a filmnyelv adta lehetőségek tárházának felhasználásával kerek egésszé összeálló alkotás készüljön.

Idézet
A történetek gyakran rendkívül meglepő fordulatokkal tarkítottak, ilyen értelemben sokszor messze túlszárnyalják a fikciós filmeket.

Élményt nyújt már az is, hogy a mindennapi élet intim szituációiban, mások életének apró vagy drámai jeleneteiben „testközelből” vehet részt a néző” – fogalmazott Kató Csilla.

Idén is lesz csónakos vetítés

A művészeti vezető arról is beszélt, hogy az Astra nemcsak Szebenből, de szerte az országból várja a dokumentumfilm kedvelőit, már hagyomány, hogy sokan a szemle hetére időzítik szabadságukat. „Ahogy a tavaly egyik visszatérő vendégünk mondta: egy hét alatt turistaként soha nem utazhatnék ennyit, és nem lenne részem ennyi mély emberi találkozásban, mint itt a fesztiválon. Nem beszélve arról, hogy itt a szerzők is jelen vannak, és a filmek utáni közönségtalálkozók megkoronázzák a filmélményt” – fogalmazott Kató Csilla. Arra is kitért, hogy a helyszín is különleges: Nagyszeben gyönyörű skanzenében és az óvárosban lenni már önmagában felemelő.

A szemlén a tavalyi kiadáshoz hasonlóan idén is lesznek csónakos vetítések, amelyek rendkívül népszerűek, az Astra szabadtéri múzeum közepén szervezik őket.

Három estén át, sötétedés után a tó szélén felhúzott óriásvászonra vetítenek, a nézők csónakból nézik a filmeket. Egyébként idén a fesztivál kínálatának mintegy nyolcvan százaléka online is elérhető lesz a szemle honlapján keresztül.

Galéria

Kató Csilla

Fotó: Astra dokumentumfilmfesztivál/Facebook

Filmek a világ drámai átalakulásáról

„A vetítendő filmek kiválogatása során, több ezer film megtekintése után kialakul egy általános kép, a világ mai állásáról, és főként arról, ahogyan a világ a dokumentumfilm-készítők lencséjén keresztül látszik. Az idei termésben meglepően sok film szólt a világ drámai átalakulásáról, legyen szó a természeti környezetünkről, vagy a társadalom szövetét alkotó emberi viszonyokról” – mondta a művészeti igazgató. Kifejtette,

míg az alkotók eddig a klímaváltozásról, a környezetszennyezésről, erdőirtásokról, erdőtüzekről, szén-dioxid-kibocsátásról és üvegházhatásról beszéltek filmjeikben, most az elkerülhetetlen klímaösszeomlásról beszélnek, az arra való felkészülés lehetőségeit latolgatják.

„A társadalmi párbeszéd áthatolhatatlan törésvonalairól, a társadalmon belüli polarizálódásról, a szélsőjobboldal köztéri agresszív megnyilvánulásairól éppúgy látunk filmeket, mint az egyre szélesedő skáláról, ami az élettársi kapcsolatok lehetőségeit illeti. De helyet kap a témák közt a mesterséges megtermékenyítés kérdése is” – sorolta Kató Csilla. Arra is kitért, idén két erdélyi magyar film szerepel a szemle versenyprogramjában.

Maksay Ágnes A Sefket rejtély című alkotása a kolozsvári irodalmi élet aktív tagjáról, a Janovics Jenő-féle filmstúdió forgatókönyvírójaként ismertté vált Széfeddin Sefkről szól, az ő mesébe illő életútját mutatja be. Barna László Isteni Kéz című filmjében a híres szászcsávási zenekar oszlopos tagjának, Csángálónak az érzékenyen megrajzolt portréját követhetjük nyomon: azt, amikor nagy kihívás elé állítja az élet, hiszen a világhírű erdélyi brácsást kenyérkereső keze egyik napról a másikra cserben hagyja. Az Astra fesztivál részletes programja a szemle honlapján, az Astrafilm.ro-n található.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján