Akinek már életében klasszikussá váltak a remekművei – Balázs Imre József irodalomtörténész Szilágyi István munkásságáról

Akinek már életében klasszikussá váltak a remekművei – Balázs Imre József irodalomtörténész Szilágyi István munkásságáról

Szilágyi István Kossuth- és József Attila-díjas kolozsvári író, a Helikon alapító főszerkesztője a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának tagja volt

Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Szilágyi István regényeinek nem a történelem a lényegük, hanem az, ami modellként megmutatható rajta keresztül: a bűnhődés lélektana, a török kori hódoltság egyensúlykereső és lázadó magatartásai, az ítélkezés problematikus volta – értékelte az életének 86. évében elhunyt Kossuth-díjas író életművét a Krónikának Balázs Imre József. A kolozsvári irodalomtörténész karakán, konfliktusokat vállalni hajlandó, hiteles emberként ismerte Szilágyi Istvánt, aki nem esik túlzásokba, de mindig érezhetően ott izzik benne a szenvedély az élet dolgai és az irodalom iránt.

Kiss Judit

2024. március 14., 10:012024. március 14., 10:01

Balázs Imre József a Krónika megkeresésére kifejtette, ha kulcsszavakat keres a szerdán elhunyt Szilágyi István Kossuth-díjas író életművének összefoglalásához, akkor ezek jutnak eszébe: történelem, modell, megmunkáltság, következetesség. „Megpróbálom kifejteni mindegyiket.

A történelem a legjelentősebb Szilágyi-regények anyaga: a Kő hull apadó kútba, a Hollóidő, a Messze túl a láthatáron egyaránt a múltba helyezi a cselekményét” – fogalmazott a Krónika megkeresésére a szerdán elhunyt író életművéről a kolozsvári irodalomtörténész.

Mint kifejtette, mégis úgy érzi, a regényeknek nem a történelem a lényegük, nem a múlt foglalkoztatja a szerzőt, hanem az, ami modellként megmutatható rajta keresztül: a bűnhődés lélektana, a török kori hódoltság egyensúlykereső és lázadó magatartásai, az ítélkezés problematikus volta. „Örök emberi probléma mindegyik, de csak a történelemmel összefüggésben, konkrét helyzetekben válnak igazán megfoghatóvá. A megmunkáltság a Szilágyi-életmű alakulásának ráérősségére is vonatkozik: nem tartozott a folyton publikálni akaró szerzők közé, nagyregényeire sokszor évtizednyi vagy annál is több időt szánt rá. A megfontolt ritmus a nyelvi megmunkáltságban is érződik: igényes, lassan hömpölygő, elidőzésre késztető próza ez” – jellemezte az életművet az irodalomtörténész. Mint részletezte,

a következetesség érezhető azokban a kérdésekben-problémákban, amelyek visszatérően foglalkoztatták Szilágyi Istvánt: például a szilágysági térség megírása saját magára kiszabott feladat volt.

„Nem csupán a Kő hull apadó kútba nagyregénye, hanem esszék, visszaemlékezések is precízen foglalják össze az ezzel kapcsolatos írói vizsgálódásait. De érdekelte őt a film műfaja is: hosszú esszében gondolkodott el, hogy megfilmesíthető lenne-e a Kő hull…, és milyen feltételekkel. Később rendszeresen látogatta a Magyar Filmszemlét, és írt az ott bemutatott magyar filmekről” – tette hozzá Balázs Imre József.

Galéria

A következetesség érezhető azokban a kérdésekben-problémákban, amelyek visszatérően foglalkoztatták az írót

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Kihangsúlyozta, hogy Szilágyi István regényei már életében a magyar irodalom klasszikus remekműveinek számítottak, több irodalomtörténeti munka, monográfia, értekezés született róluk, köztük Márkus Béla és Mester Béla kötetei.

„Életművének fontos része szerkesztői-irodalomszervezői munkája, az Utunk szerkesztőjeként, majd a Helikon alapító főszerkesztőjeként a világra, kortárs problémákra nyitott lapok folyamatos működésén dolgozott” – emelte ki az irodalomtörténész.

Balázs Imre Józsefet arra is megkértük, beszéljen a személyes, Szilágyi Istvánhoz fűződő emlékeiről. „Évekig egyetlen félemelet választotta el a Helikon szerkesztőségét a Korunkétól, ahol dolgoztam, ekkoriban találkoztunk leggyakrabban. De már korábban, egyetemistaként bejártunk a laphoz: az első írásaikkal a szerkesztőségbe érkezőket is komolyan fogadta, éreztetni tudta velük, velünk, hogy súlya van a Helikonban való megjelenésnek. A korai írásokra gyakran használta azt a kifejezést, hogy »tapsifülesek« ‒ a sajátjait is beleértve ‒, de inkább utólag, visszanézve” – fejtette ki Balázs Imre József.

korábban írtuk

Elhunyt Szilágyi István Kossuth-díjas kolozsvári író, a Helikon folyóirat alapító főszerkesztője
Elhunyt Szilágyi István Kossuth-díjas kolozsvári író, a Helikon folyóirat alapító főszerkesztője

Életének 86. évében elhunyt szerdán Szilágyi István Kossuth-díjas kolozsvári író, a Helikon folyóirat alapító főszerkesztője – közölte a Helikon szerkesztősége.

Az irodalomtörténész hozzátette, a korai írásokra Szilágyi István olyan tanulási folyamat részeként tekintett , amelyek szükségesek a szerzővé váláshoz.

„Karakán, konfliktusokat vállalni hajlandó, hiteles emberként ismertem, aki nem esik túlzásokba, de mindig érezhetően ott izzik benne a szenvedély az élet dolgai és az irodalom iránt”

– jellemezte az írót Balázs Imre József.

A Kossuth- és József Attila-díjas író, a Helikon alapító főszerkesztője a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának tagja volt. Szilágyi István 1938. október 10-én született Kolozsváron, majd a család 1940-ben Zilahra költözött, a szilágysági kisváros meghatározó élmény volt számára. Apja 1943-ban, a második világháborúban, a Don mellett meghalt, elvesztése súlyos megpróbáltatást jelentett a családnak. Iskoláit Zilahon kezdte, majd 1952-ben visszakerült Kolozsvárra, ahol vasúti gépipari középiskolába járt.

Galéria

Szilágyi István dedikálás közben

Fotó: Horváth László

Az MTI által ismertetett életrajz szerint Nagyváradon és Szatmáron dolgozott vasúti műhelyekben, mozdonyvezetőnek készült, de szemgyengesége miatt az orvosi vizsgálaton alkalmatlannak minősítették.

1958-ban felvették a kolozsvári egyetem jogi karára, ahol 1963-ban diplomázott, de a felkínált ügyészi állást nem fogadta el. Később sem vállalt olyan állást, ahol a jogi végzettségére lett volna szükség.

Első írásai az Utunkban jelentek meg, melynek később munkatársa, 1968-tól főszerkesztő-helyettese lett. 1990-től az immár Helikon néven újjáalakuló irodalmi folyóirat főszerkesztője volt. Olyan remekművek fűződnek a nevéhez, mint a Kő hull apadó kútba, az Agancsbozót és a Hollóidő. Utolsó regénye, a Messze túl a láthatáron 2020-ban jelent meg. Az 1960-as évek elején induló Forrás-nemzedék egyik meghatározó egyénisége volt. Ez a nemzedék új hagyományszemléletet teremtett, műveikben a társadalmi elkötelezettség helyett a személyiség vizsgálatára helyezték a hangsúlyt. A Forrás-sorozatban jelentek meg első novelláskötetei (Sorskovács, Ezen a csillagon), amelyekben kétkezi munkásokat ábrázolt hiteles helyzetekben, a maguk összetettségében, egyediségében, elszakadva a kor sematikus munkásábrázolásától. Első regénye, az 1969-ben kiadott Üllő, dobszó, harang.

Második regénye és mindmáig talán legnépszerűbb, legolvasottabb műve az 1975-ben megjelent Kő hull apadó kútba, amely egyszerre lélektani krimi, történelmi regény és pontos szociográfia. A magyar nyelven több kiadást is megért művet lengyelre, németre, oroszra, románra és szlovákra is lefordították.

A nyolcvanas években írta meg mitologikus nagyregényét, „a romániai diktatúra embertelen világának epikai parafrázisát”, az Agancsbozótot, amelynek megjelenését a cenzúra nem engedélyezte, csak 1990-ben vehették kézbe az olvasók, „tiltott könyvek szabadon” jelzéssel. Következő hatalmas műve, a Hollóidő a három részre szakadt 16. századi Magyarországon játszódó történelmi regény, a „képzelet, a létezés és az emberi élet titkait fürkésző” kíméletlen és tragikus történet. 2020-ban ismét nagyregénnyel jelentkezett, a 18. században játszódó Messze túl a láthatáron című művet a kritika az életmű szintéziseként értelmezi.

Galéria

Az író számos díj, kitüntetés birtokosa

Fotó: Horváth László

A nagyepikai művek mellett novellákat, karcolatokat, esszéket is írt, a kisprózáiból a 70. születésnapjára Bolygó tüzek címmel jelent meg válogatáskötet.

A 2019-es Katlanváros című könyv személyes sorsba és családtörténetbe is betekintést engedő írásai korábban az Utunk évkönyveiben jelentek meg, a 2021-es A hóhér könnyei című kötet írásait a műfaji kísérletezés jellemzi.

Szilágyi Istvánt 2002-ben a Magyar Művészeti Akadémia, 2010-ben pedig a Digitális Irodalmi Akadémia tagjává választották. Munkásságáért több rangos kitüntetést is kapott: 1990-ben József Attila-díjat, 1992-ben Ady Endre-díjat, 1995-ben Déry Tibor-jutalmat vehetett át, 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki.

2001-ben kapta meg a Kossuth-díjat kiemelkedő írói munkásságáért, a próza műfaját a magyar nyelv archaikus rétegeivel gazdagító tevékenységéért, a történelmi folyamatokat megjelenítő, az emberi lét általános törvényszerűségeit vizsgáló, kivételesen érzékeny műveiért.

2003-ban Márai Sándor-, 2008-ban Arany János-, 2009-ben Alföld-díjjal, 2011-ben az Erdélyi Magyar Irodalomért Alapítvány Életműdíjával jutalmazták. 2014-ben lett a nemzet művésze, 2017-ben Prima-díjjal tüntették ki. 2020-ban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Erdélyért életműdíjat adományozott neki. Szilágyi István temetéséről később intézkednek, az írót a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) saját halottjának tekinti.

korábban írtuk

Alapító főszerkesztőjét, a 85 éves Szilágyi István írót köszönti a Helikon irodalmi folyóirat
Alapító főszerkesztőjét, a 85 éves Szilágyi István írót köszönti a Helikon irodalmi folyóirat

A 85 éves Szilágyi István írót, a Helikon alapító főszerkesztőjét köszönti októberi első lapszámában a Kolozsváron megjelenő irodalmi folyóirat – közölte a szerkesztőség.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum