Absztrakt alakzatokban meglátni a figuratívat – Zoltán Béla képzőművész díjáról, alkotómunkájának kulisszatitkairól

Oláh Eszter 2021. március 20., 20:44 utolsó módosítás: 2021. március 22., 11:57

A hétköznapi valóság apró részleteit megragadva állítja össze sorozatait, installációit Zoltán Béla Bukarestben élő, nagybányai képzőművész, a Diptych kiállítótér alapítója. Az alkotó, akit pályája főbb állomásairól, munkájáról és a romániai képzőművészethez fűződő viszonyáról kérdeztünk, idén Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjban részesült.

Absztrakt alakzatokban meglátni a figuratívat – Zoltán Béla képzőművész díjáról, alkotómunkájának kulisszatitkairól
galéria
Fotó: Facebook/Zoltán Béla

– Melyek voltak az első impulzusok, amelyek elindították a képzőművészeti pályán? Szerepet játszott benne a nagybányai származás is, lévén, hogy a város a híres festőiskolával büszkélkedhet?

– Bátyámmal együtt Marosvásárhelyen születtünk, édesanyám nagybányai származású, és mivel orvosként odahelyezték, 1980-ban költöztünk a máramarosi városba. Amatőr festő nagymamám, Zoltán Magdolna, Sütő Nagy László író lánya Kolozsváron nőtt fel, ott végezte a művészeti líceumot, érettségi után pedig Budapestre felvételizett. A második világháború kitörése miatt azonban vissza kellett jönnie Kolozsvárra, ahol megismerkedett nagyapámmal. Mivel ő lemaradt a művészeti képzésről, nagyon büszke volt rám, amikor felvettek a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemre.

Gyerekkoromban szinte minden hétvégén elvitt a nagybányai múzeumba, így mondhatni, az ottani festők tájképein nőttem fel. Gyakran látogattam nagymamám műtermét, az olajfesték illata egy életre beitta magát az orromba.

Az, hogy láthattam őt festeni, nagyban meghatározta a későbbi művészetem. Sokáig én is a nagybányai festészetre jellemző komplementáris kontrasztokat és hosszú árnyékokat használtam. A tavalyi, Felt Unheard című sorozatom ötletét szintén a nagybányai tájból és a városhoz közeli Kereszthegy látványából merítettem. A nagyszüleimnek volt egy hétvégi háza a hegy közelében, ahol gyerekkoromban sok időt töltöttem.

Álmomban újra és újra visszatérek arra a tájra. Gyakran még most is azt álmodom, hogy Nagybánya fölött repülök.

A tavalyi Call of the Void című festményen ezt meg is örökítettem, magamat ábrázolva, amint éppen a kereszthegyi tájba ugrom be.

– Milyen út vezette Kolozsvárról Bukarestbe, ahol jelenleg is alkot?

– A nagybányai művészeti líceum kerámia szakán végeztem, utána pedig sikerült bejutnom a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem festészet szakára. Olyan mára már híres kollégákkal tanultam együtt, mint Adrian Ghenie, Șerban Savu, Victor Man. Diplomázás után, 2002-ben megismertem a volt feleségemet, aki Bukarestben élt, így hát ideköltöztem. Azóta itt élek, itt dolgozom, és apránként építgetni kezdtem a karrierem. Egyéni és csoportos kiállításokon vettem részt, 2014-ben a bukaresti Nemzetközi Kortárs Művészeti Biennáléra is meghívtak. Szóval zajlik a munka.

– Kiket tart mestereinek?

– Mestereim, a szó hagyományos értelmében, nem igazán voltak. A fejlődés és a tanulás időszakában persze nagyon fontos, hogy legyen valaki, akire felnézünk, én viszont inkább kortárs, külföldi művészek munkáiból inspirálódom. Nagyon szeretem például Anish Kapoor (brit–indiai nagyszabású installációkat készítő szobrászművész – szerk. megj.) vagy Maurizio Cattelan (olaszországi, szintén installációkat alkotó szobrász – szerk. megj.) alkotásait. Inkább bizonyos témákba, motívumokba, nem technikákba kapaszkodom.

Zoltán Béla marosvásárhelyi születésű, Bukarestben alkotó képzőművész egyik installációja Fotó: Facebook/Zoltán Béla

– Az alkotómunkán kívül szervezői szerepet is vállal az ön által létrehozott Diptych kiállítótérben. Milyen művészek bemutatkozásának ad teret a nemrég nyílt galéria?

– Kezdem az elején. 2010 óta dolgozom az Anca Poterașu Galériával, amelynek a régi székhelye a Diptych épületében volt. 2019-ben, a galéria költözésekor éppen nem volt műhelyem, ezért megkérdezték, szeretnék-e a műterembe költözni. Természetesen igent mondtam, mert nagyon jól nézett ki a hely, és számos kortárs alkotásnak teret adott már. Érdekes most abban a térben dolgozni, ahol 2016-ban még a munkáimat állították ki. A korábbi műtermeken más alkotókkal osztoztunk, de most szerettem volna egyedül lenni.

Mivel a három terem soknak bizonyult, megszületett az ötlet, hogy olyan bukaresti és nemzetközi művészek munkáit állítsam ki, amelyeket a közönség nem igazán ismer. Új és merész ötleteknek akartam teret biztosítani.

A galériát a nemzetközileg elismert, magyarországi Pinczehelyi Sándor képzőművész retrospektív munkáival nyitottuk meg, felállítva ezzel a „Diptych-mércét”. Közel két év alatt annyira ismertté váltunk, hogy újabban a művészek keresnek meg azzal, hogy szeretnének kiállítani nálunk. A galéria menedzselésébe azért fogtam bele, mert különleges művészeket akartam megismertetni a közönséggel, távlatilag azonban nem tervezek kulturális menedzserként dolgozni.

Szeretnék inkább az alkotásra összpontosítani, a kiállítótér menedzselését pedig lassan-lassan átadom

a társalapító Lina Țărmure művészettörténésznek.

– Bár hosszú ideje Bukarestben él és alkot, az erdélyi képzőművészeti életben is számontartják, hiszen a magyar kultúra napja apropóján januárban megkapta az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért kitüntetést. Hogyan értékeli az erdélyi képzőművészetben észlelhető mozgásokat?

– Képzőművészeti szempontból Bukarest a központ, de az utóbbi tíz-tizenöt évben Kolozsvár, Temesvár és Jászvásár is igen fontos csomóponttá vált. Azt látom, hogy egyre több romániai kortárs művész nemzetközileg is elismert. Munkáikkal már a berlini, a londoni vagy akár a New York-i galériákban is találkozhatunk.

Országos szinten viszont a képzőművészek mégiscsak Bukarestben kapnak a legnagyobb teret az alkotásra, itt ugyanis a Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeumon (MNAC) kívül számos galéria és kiállítótér működik.

Úgy gondolom, attól függetlenül, hogy Erdélyben vagy Románia más régióiban alkot az ember, ha jól teszi a dolgát, képzőművészként szinte bárhol kiállíthat.

– Egyébként visszatérve a díjra: hogyan értékeli az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért kitüntetést?

– Nagyon örültem neki, és hálás vagyok, amiért felterjesztettek rá. Kétségkívül jól indult az év.

A díj tulajdonképpen nemcsak az alkotásaim szempontjából fontos, hanem a Diptychben végzett képzőművészeti tevékenységeim elismerése is. Erős visszajelzés, hogy szükség van arra, amit csinálok.
Zoltán Béla: „A Call of the Void című festményen megörökítettem, magamat ábrázolva, amint éppen a kereszthegyi tájba ugrom bele” Fotó: Facebook/Zoltán Béla

– A festészeten kívül formákkal, tárgyakkal is kísérletezik. Hogyan jutott el a festészettől a képzőművészeti tartalom objektumokban való megragadásához?

– Természetes folyamatként zajlott. Már a líceumi években nagyon szerettem háromdimenziós alkotásokat létrehozni. Továbbra is használom a színeket és a festészet nyelvét mint kifejezési eszközt, de emellett mindig jelen volt a tárgy is képzőművészeti formaként. A tárgyak és a formák iránti érdeklődésem amatőr gyűjtő édesapámtól indulhatott, aki mindenféle antik tárgyakat újított fel, és nagyon szép kerámiagyűjteményt tudott magáénak.

Az évek során lassan-lassan olyan installációkkal kezdtem kísérletezni, amelyekben a festmény mellett a tárgy is megjelent.

A kettő ötvözete a 2009-es Transition Icons című, olaszországi egyéni kiállításomon valósult meg. A sorozatot egy gyárépületből inspirálódva a romániai, rendszerváltás utáni átrendeződés témája köré építettem. A festményeken a gyárat ábrázoltam, a kiállított tárgyak pedig az épületből származtak. A 2015-ös sorozatomat szintén talált tárgyak mentén indítottam el: egy régi, lerombolt templom tégláiból hoztam létre kiállítási tárgyakat. Most is éppen folyamatban van egy installáció, aminek a megnyitóját most tervezzük az Anca Poterașu Galériában.

– Melyek azok a témák, amelyek megragadják a figyelmét és felébresztik önben az alkotókedvet?

– Szinte bármiből, a legegyszerűbb dolgokból is tudok inspirálódni. Meglátok valamit, és kontextusba helyezem. Sokat sétálok Bukarest utcáin, de bárhová megyek, mindenhol a valóság részleteit kutatom. Megfigyelem a házak rétegeit, majd kiemelek egy-egy részletet, és azt felnagyítom.

Olyan ez, mint amikor gyerekként az eget pásztázzuk, a felhőkből pedig egyszer csak figuratív alakzatok rajzolódnak ki. Ugyanígy működöm én is, meglátom az absztraktban a figuratívat.

Így született a Zoom in című kiállítás anyaga is, amin 2016-ban kezdtem dolgozni. Akkoriban egy művész barátomnál láttam, hogy nagy méretű fotóháttérre rajzol. Beszereztem én is egyet, és felragasztottam a műtermem falára. Ez a megoldás teret adott arra, hogy a festékkel új módon kezdjek kísérletezni. Mostanában inkább az emlékekkel, az idővel és annak hatásaival dolgozom. Az foglalkoztat, ki az, aki lát, és mit lát. Ezeken a munkákon egyszerre két téma jelenik meg, a tájkép és az arckép ugyanazon a felületen.

– Mennyire befolyásolta a járványidőszak az alkotásban? Fel tudta használni a bezártságot, korlátozottságot inspirációs forrásként?

– Mivel nálam az alkotás létállapot, a karantén az én munkakedvemre is hatással volt. A hosszadalmas felkészülés és a különböző korlátozások miatt kevesebbet dolgoztam, de még így is születtek újszerű alkotások. A legérdekesebb kísérlet talán az Imádkozó önarckép lett, amit szintén egy utcai látvány inspirált. Láttam, hogy az utcai plakátokat valaki megkarcolta, az alsó rétegek alól pedig új dolgok sejlettek fel. Ebből az ötletből kiindulva megfestettem a saját arcképemet, majd hátulról felvágtam a vásznat, ami szintén azt a hatást kelti, hogy belülről bomlanak ki dolgok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport