Absztrakt alakzatokban meglátni a figuratívat – Zoltán Béla képzőművész díjáról, alkotómunkájának kulisszatitkairól

Absztrakt alakzatokban meglátni a figuratívat – Zoltán Béla képzőművész díjáról, alkotómunkájának kulisszatitkairól

Fotó: Facebook/Zoltán Béla

A hétköznapi valóság apró részleteit megragadva állítja össze sorozatait, installációit Zoltán Béla Bukarestben élő, nagybányai képzőművész, a Diptych kiállítótér alapítója. Az alkotó, akit pályája főbb állomásairól, munkájáról és a romániai képzőművészethez fűződő viszonyáról kérdeztünk, idén Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjban részesült.

Oláh Eszter

2021. március 20., 20:442021. március 20., 20:44

2021. március 22., 11:572021. március 22., 11:57

– Melyek voltak az első impulzusok, amelyek elindították a képzőművészeti pályán? Szerepet játszott benne a nagybányai származás is, lévén, hogy a város a híres festőiskolával büszkélkedhet?

– Bátyámmal együtt Marosvásárhelyen születtünk, édesanyám nagybányai származású, és mivel orvosként odahelyezték, 1980-ban költöztünk a máramarosi városba. Amatőr festő nagymamám, Zoltán Magdolna, Sütő Nagy László író lánya Kolozsváron nőtt fel, ott végezte a művészeti líceumot, érettségi után pedig Budapestre felvételizett. A második világháború kitörése miatt azonban vissza kellett jönnie Kolozsvárra, ahol megismerkedett nagyapámmal. Mivel ő lemaradt a művészeti képzésről, nagyon büszke volt rám, amikor felvettek a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemre.

Idézet
Gyerekkoromban szinte minden hétvégén elvitt a nagybányai múzeumba, így mondhatni, az ottani festők tájképein nőttem fel. Gyakran látogattam nagymamám műtermét, az olajfesték illata egy életre beitta magát az orromba.

Az, hogy láthattam őt festeni, nagyban meghatározta a későbbi művészetem. Sokáig én is a nagybányai festészetre jellemző komplementáris kontrasztokat és hosszú árnyékokat használtam. A tavalyi, Felt Unheard című sorozatom ötletét szintén a nagybányai tájból és a városhoz közeli Kereszthegy látványából merítettem. A nagyszüleimnek volt egy hétvégi háza a hegy közelében, ahol gyerekkoromban sok időt töltöttem.

Idézet
Álmomban újra és újra visszatérek arra a tájra. Gyakran még most is azt álmodom, hogy Nagybánya fölött repülök.

A tavalyi Call of the Void című festményen ezt meg is örökítettem, magamat ábrázolva, amint éppen a kereszthegyi tájba ugrom be.

– Milyen út vezette Kolozsvárról Bukarestbe, ahol jelenleg is alkot?

– A nagybányai művészeti líceum kerámia szakán végeztem, utána pedig sikerült bejutnom a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem festészet szakára. Olyan mára már híres kollégákkal tanultam együtt, mint Adrian Ghenie, Șerban Savu, Victor Man. Diplomázás után, 2002-ben megismertem a volt feleségemet, aki Bukarestben élt, így hát ideköltöztem. Azóta itt élek, itt dolgozom, és apránként építgetni kezdtem a karrierem. Egyéni és csoportos kiállításokon vettem részt, 2014-ben a bukaresti Nemzetközi Kortárs Művészeti Biennáléra is meghívtak. Szóval zajlik a munka.

– Kiket tart mestereinek?

– Mestereim, a szó hagyományos értelmében, nem igazán voltak. A fejlődés és a tanulás időszakában persze nagyon fontos, hogy legyen valaki, akire felnézünk, én viszont inkább kortárs, külföldi művészek munkáiból inspirálódom. Nagyon szeretem például Anish Kapoor (brit–indiai nagyszabású installációkat készítő szobrászművész – szerk. megj.) vagy Maurizio Cattelan (olaszországi, szintén installációkat alkotó szobrász – szerk. megj.) alkotásait. Inkább bizonyos témákba, motívumokba, nem technikákba kapaszkodom.

Galéria

Zoltán Béla marosvásárhelyi születésű, Bukarestben alkotó képzőművész egyik installációja

Fotó: Facebook/Zoltán Béla

– Az alkotómunkán kívül szervezői szerepet is vállal az ön által létrehozott Diptych kiállítótérben. Milyen művészek bemutatkozásának ad teret a nemrég nyílt galéria?

– Kezdem az elején. 2010 óta dolgozom az Anca Poterașu Galériával, amelynek a régi székhelye a Diptych épületében volt. 2019-ben, a galéria költözésekor éppen nem volt műhelyem, ezért megkérdezték, szeretnék-e a műterembe költözni. Természetesen igent mondtam, mert nagyon jól nézett ki a hely, és számos kortárs alkotásnak teret adott már. Érdekes most abban a térben dolgozni, ahol 2016-ban még a munkáimat állították ki. A korábbi műtermeken más alkotókkal osztoztunk, de most szerettem volna egyedül lenni.

Idézet
Mivel a három terem soknak bizonyult, megszületett az ötlet, hogy olyan bukaresti és nemzetközi művészek munkáit állítsam ki, amelyeket a közönség nem igazán ismer. Új és merész ötleteknek akartam teret biztosítani.

A galériát a nemzetközileg elismert, magyarországi Pinczehelyi Sándor képzőművész retrospektív munkáival nyitottuk meg, felállítva ezzel a „Diptych-mércét”. Közel két év alatt annyira ismertté váltunk, hogy újabban a művészek keresnek meg azzal, hogy szeretnének kiállítani nálunk. A galéria menedzselésébe azért fogtam bele, mert különleges művészeket akartam megismertetni a közönséggel, távlatilag azonban nem tervezek kulturális menedzserként dolgozni.

Idézet
Szeretnék inkább az alkotásra összpontosítani, a kiállítótér menedzselését pedig lassan-lassan átadom

a társalapító Lina Țărmure művészettörténésznek.

– Bár hosszú ideje Bukarestben él és alkot, az erdélyi képzőművészeti életben is számontartják, hiszen a magyar kultúra napja apropóján januárban megkapta az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért kitüntetést. Hogyan értékeli az erdélyi képzőművészetben észlelhető mozgásokat?

– Képzőművészeti szempontból Bukarest a központ, de az utóbbi tíz-tizenöt évben Kolozsvár, Temesvár és Jászvásár is igen fontos csomóponttá vált. Azt látom, hogy egyre több romániai kortárs művész nemzetközileg is elismert. Munkáikkal már a berlini, a londoni vagy akár a New York-i galériákban is találkozhatunk.

Idézet
Országos szinten viszont a képzőművészek mégiscsak Bukarestben kapnak a legnagyobb teret az alkotásra, itt ugyanis a Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeumon (MNAC) kívül számos galéria és kiállítótér működik.

Úgy gondolom, attól függetlenül, hogy Erdélyben vagy Románia más régióiban alkot az ember, ha jól teszi a dolgát, képzőművészként szinte bárhol kiállíthat.

– Egyébként visszatérve a díjra: hogyan értékeli az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért kitüntetést?

– Nagyon örültem neki, és hálás vagyok, amiért felterjesztettek rá. Kétségkívül jól indult az év.

Idézet
A díj tulajdonképpen nemcsak az alkotásaim szempontjából fontos, hanem a Diptychben végzett képzőművészeti tevékenységeim elismerése is. Erős visszajelzés, hogy szükség van arra, amit csinálok.
Idézet
Galéria

Zoltán Béla: „A Call of the Void című festményen megörökítettem, magamat ábrázolva,amint éppen a kereszthegyi tájba ugrom bele”

Fotó: Facebook/Zoltán Béla

– A festészeten kívül formákkal, tárgyakkal is kísérletezik. Hogyan jutott el a festészettől a képzőművészeti tartalom objektumokban való megragadásához?

– Természetes folyamatként zajlott. Már a líceumi években nagyon szerettem háromdimenziós alkotásokat létrehozni. Továbbra is használom a színeket és a festészet nyelvét mint kifejezési eszközt, de emellett mindig jelen volt a tárgy is képzőművészeti formaként. A tárgyak és a formák iránti érdeklődésem amatőr gyűjtő édesapámtól indulhatott, aki mindenféle antik tárgyakat újított fel, és nagyon szép kerámiagyűjteményt tudott magáénak.

Idézet
Az évek során lassan-lassan olyan installációkkal kezdtem kísérletezni, amelyekben a festmény mellett a tárgy is megjelent.

A kettő ötvözete a 2009-es Transition Icons című, olaszországi egyéni kiállításomon valósult meg. A sorozatot egy gyárépületből inspirálódva a romániai, rendszerváltás utáni átrendeződés témája köré építettem. A festményeken a gyárat ábrázoltam, a kiállított tárgyak pedig az épületből származtak. A 2015-ös sorozatomat szintén talált tárgyak mentén indítottam el: egy régi, lerombolt templom tégláiból hoztam létre kiállítási tárgyakat. Most is éppen folyamatban van egy installáció, aminek a megnyitóját most tervezzük az Anca Poterașu Galériában.

– Melyek azok a témák, amelyek megragadják a figyelmét és felébresztik önben az alkotókedvet?

– Szinte bármiből, a legegyszerűbb dolgokból is tudok inspirálódni. Meglátok valamit, és kontextusba helyezem. Sokat sétálok Bukarest utcáin, de bárhová megyek, mindenhol a valóság részleteit kutatom. Megfigyelem a házak rétegeit, majd kiemelek egy-egy részletet, és azt felnagyítom.

Idézet
Olyan ez, mint amikor gyerekként az eget pásztázzuk, a felhőkből pedig egyszer csak figuratív alakzatok rajzolódnak ki. Ugyanígy működöm én is, meglátom az absztraktban a figuratívat.

Így született a Zoom in című kiállítás anyaga is, amin 2016-ban kezdtem dolgozni. Akkoriban egy művész barátomnál láttam, hogy nagy méretű fotóháttérre rajzol. Beszereztem én is egyet, és felragasztottam a műtermem falára. Ez a megoldás teret adott arra, hogy a festékkel új módon kezdjek kísérletezni. Mostanában inkább az emlékekkel, az idővel és annak hatásaival dolgozom. Az foglalkoztat, ki az, aki lát, és mit lát. Ezeken a munkákon egyszerre két téma jelenik meg, a tájkép és az arckép ugyanazon a felületen.

– Mennyire befolyásolta a járványidőszak az alkotásban? Fel tudta használni a bezártságot, korlátozottságot inspirációs forrásként?

– Mivel nálam az alkotás létállapot, a karantén az én munkakedvemre is hatással volt. A hosszadalmas felkészülés és a különböző korlátozások miatt kevesebbet dolgoztam, de még így is születtek újszerű alkotások. A legérdekesebb kísérlet talán az Imádkozó önarckép lett, amit szintén egy utcai látvány inspirált. Láttam, hogy az utcai plakátokat valaki megkarcolta, az alsó rétegek alól pedig új dolgok sejlettek fel. Ebből az ötletből kiindulva megfestettem a saját arcképemet, majd hátulról felvágtam a vásznat, ami szintén azt a hatást kelti, hogy belülről bomlanak ki dolgok.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének