A tragikus nap közkinccsé tett emlékei: bemutatták a Megsebzett Kolozsvár című kötetet

A tragikus nap közkinccsé tett emlékei: bemutatták a Megsebzett Kolozsvár című kötetet

Rohonyi D. Iván, Papp Annamária, Gaal György és Benkő Levente a kötetbemutatón 

Fotó: Vallásszabadság Háza

Elkezdődtek a kincses városbeli Vallásszabadság Háza szabadtéri rendezvényei: kedden este mutatták be Papp Annamária történész, újságíró Megsebzett Kolozsvár című, a várost ért 1944. június 2-i amerikai légitámadásról és annak következményeiről szóló kötetét.

2020. június 24., 14:352020. június 24., 14:35

2020. június 24., 18:082020. június 24., 18:08

A rendezvényen, amelyet online is közvetítettek, a szerzőn kívül Gaal György történész, a kötet előszavának szerzője, valamint a könyvben látható archív képek gyűjtésében és digitalizálásában közreműködő Rohonyi D. Iván fotós is részt vett. A beszélgetést Benkő Levente történész moderálta, a kötetből részleteket Laczkó Vass Róbert színművész olvasott fel. Gaal György elmondta,

Papp Annamária új kötetének nagy a jelentősége a város történetének feldolgozása szempontjából, és reméli, a történész folytatni fogja ezt a munkát.

A megrázó visszaemlékezéseket is tartalmazó, az Exit Kiadó gondozásában megjelent kötet a néhai Szabó Dénes fotósnak a bombázás utáni napokat dokumentáló fényképeivel látott napvilágot. Papp Annamária korábban a Krónikának elmondta, a túlélők emlékeinek rögzítése mellett megpróbálta áttekinteni az elérhető levéltári forrásokat, dokumentumokat, fényképeket, hiszen mindezeket rögzíteni kell.

Az új könyv – amelyet eredetileg a tragikus események 75. évfordulóján terveztek megjelentetni – tulajdonképpen folytatása Papp Annamária korábbi kötetének: 2014-ben látott napvilágot a néhai Asztalos Lajos helytörténésszel közösen összeállított, Kolozsvár bombázása – 1944. június 2. című könyv. Abban a szövegen, a túlélők emlékezésein volt a hangsúly, a mostani könyvben viszont a képek dominálnak. Gaal György azt mondta, Papp Annamáriára és férjére, Benkő Leventére vár, hogy feltárják Kolozsvárnak a második világháborút megelőző korszakát is. Benkő Levente javaslatára a könyvbemutatón egyperces néma csenddel adózott a közönség az 1944. június 2-i bombázás áldozatai, Szabó Dénes és Asztalos Lajos emlékének.

A páncélszekrényben lapuló fényképalbum

A Megsebzett Kolozsvár születéséről a szerző elmondta, az első könyv bemutatóján tudta meg Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspöktől, hogy létezik Szabó Dénes fotógyűjteménye.

Idézet
Elhatároztam, hogy a föld fenekéből is előkerítem az albumot.

Viszontagságos út volt, Maksai Ádám építész segített nekem. Aztán kiderült, hogy a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság páncélszekrényében volt elhelyezve a fotóalbum. Egyébként már az első kötetnél éreztük, hogy lesz folytatás, hiszen túlélők jelezték, hogy vannak emlékek, adatok, amiket közkinccsé kell tennünk” – mondta Papp Annamária.

Hozzátette, hálás, hogy a bombázás túlélői bizalommal fordultak hozzá, hogy hajlandók voltak beszélni a szörnyű emlékekről a nagyközönség előtt is. Rohonyi D. Iván úgy fogalmazott, Szabó Dénes képei technikai szempontból kiválóak,

Idézet
olyanok, mintha most jöttek volna elő a hívóból, ha ide kitennénk, azt lehetne hinni, hogy most készültek”.

„Szenzációsan hívta elő a filmeket, hiszen nagy mestere volt a képeslapoknak. A fotókat állványról készítette, fénymérője nem volt, az agyában és a laborban volt a fénymérő” – mondta a kötet képi anyagát előkészítő Rohonyi.

Benkő Levente kérésére Lönhárt Tamás egyetemi adjunktus, történész európai kontextusba helyezve magyarázta el, hogyan és miért történt Kolozsvár bombázása. Az események tragikumát azzal az adattal is alátámasztotta, hogy a kincses városban reggel 9 óra 5 perckor szólaltak meg a szirénák,

a lakosoknak mindössze 10 percük volt fedezékbe vonulni,

hiszen a város terültén 9.15-kor kezdődtek a becsapódások. A repülők Besztercétől visszafordultak, és visszatérve megint megszórták a várost – mutatott rá a történész.

Aki egykor a bombákat szórta

Furu Árpád építész Benkő Levente kérdésére elmondta, az ő családját is érintette a támadás. Mint kifejtette, fura fintora volt a sorsnak az az epizód, amikor idegenvezetőként a 2000-es évek elején amerikai csoportot kalauzolt. „A Bukarestbe érkező vendégek közt volt egy mogorva öregúr, aki mindenáron azt akarta, hogy ablak mellett foglalhasson helyet. Ploiești mellett elhaladva megszólalt:

Idézet
azért jött el erre az útra, hogy láthassa a földről a tájat, amelyet annak idején a levegőből látott, hiszen egyike volt azoknak, akik Ploiești-re szórták a bombákat. Én pedig azt mondtam: az én családom egyike volt azoknak a családoknak, akikre a bombákat szórták”

– mondta Furu Árpád. Az eseményen Klein András, Szabó Dénes egykori „inasa” beszélt a fényképészről. Mint mondta, Szabó Dénes különleges ember volt, olyan egyéniség, aki akárkivel le tudott ülni beszélgetni, falusi gazdákkal, akadémikusokkal egyaránt.

A helyi lakosság megfélemlítése volt a cél

Papp Annamária a Krónikának korábban kifejtette, mivel a második bécsi döntés nyomán Magyarországhoz visszakerült Észak-Erdély területén nemigen voltak hadászati szempontból jelentős célpontok, a szövetséges légierő többnyire csak akkor bombázta ezt a területet, amikor azt az európai hadszíntéren valamilyen más, jelentősebb hadművelet indokolttá tette. Az 1944. június 2-ai amerikai légitámadás valójában a szövetségesek 1944. június 6-ai normandiai partraszállásával függött össze, így próbálták ugyanis megakadályozni Németország és szövetségesei csapatainak esetleges átcsoportosítását a keleti frontról nyugatra.

Ugyanakkor a hadászati, stratégiai elgondolások mellett a másik cél a helyi lakosság megfélemlítése és megtörése volt.

A Kolozsvárt is súlyosan érintő, úgynevezett Frantic Joe I. légi hadműveletet tulajdonképpen az első közös, amerikai–szovjet összehangolt hadi cselekménynek tekintik a történészek.

Ez elsősorban a vasúti állomások és pályaudvarok ellen irányult, de gyakorlatilag a bombaszőnyeg elcsúszásával az egész környéket sújtotta, még a belvárosba is hulltak bombák Kolozsváron. Sok fontos középület, így a Református Diakonissza Intézet és Kórház is telitalálatot kapott, több beteg és szolgálatát teljesítő diakonissza vesztette életét. Rengeteg kis családi ház megsemmisült, egész életek munkája dőlt romba mindössze néhány perc alatt, sokan egyik pillanatról a másikra földönfutóvá váltak. És ami ennél is fájdalmasabb volt, hogy a bombák több száz ártatlan polgár életét oltották ki, férfiakét, asszonyokét és gyermekekét. Az áldozatok és a sebesültek számát pontosan a mai napig nem lehet tudni, sokak holtteste soha nem került elő, illetve évtizedek múltán is találtak emberi csontokat az építkezések alkalmával.

korábban írtuk

Rögzíteni a történelem emberi mélységeit – Papp Annamária Megsebzett Kolozsvár című kötetéről
Rögzíteni a történelem emberi mélységeit – Papp Annamária Megsebzett Kolozsvár című kötetéről

„Célunk az volt, hogy a Kolozsvárt ért 1944. június 2-ai bombatámadásról szóló kötet intő jelként szolgáljon az utókor számára. A túlélők emlékeinek rögzítése mellett megpróbáltam áttekinteni az elérhető levéltári forrásokat, dokumentumokat, fényképeket, hiszen mindezeket rögzíteni ke

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 14., vasárnap

Aratókoszorú a mestergerendán, fájdaloműző kéve – számos néphagyomány kapcsolódik július havához

Számos népi megfigyelés, szokás és hagyomány kapcsolódik júliushoz, az aratás hónapjához.

Aratókoszorú a mestergerendán, fájdaloműző kéve – számos néphagyomány kapcsolódik július havához
2024. július 12., péntek

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az Ifjú barbárok című előadással Budapesten zárja évadát a Magyar Zene Házában a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház
2024. július 10., szerda

Útjára indul a TIFF-karaván, a filmek eljutnak a Székelyföldre, Szatmárra és Brassóba is

A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idén is bejárja az országot Caravana TIFF Unlimited elnevezésű projektjével.

Útjára indul a TIFF-karaván, a filmek eljutnak a Székelyföldre, Szatmárra és Brassóba is
2024. július 10., szerda

Idén is világhírű muzsikusok lépnek fel a szörényordasi Gărâna Jazz Fesztiválon

Kezdődik a Krassó-Szörény megyei Szörényordason (Gărâna) az immár 27 éves múltra visszatekintő Gărâna Jazz Fesztivál, amely csütörtöktől vasárnapig tart.

Idén is világhírű muzsikusok lépnek fel a szörényordasi Gărâna Jazz Fesztiválon
2024. július 06., szombat

Temesváron kap életműdíjat Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró

A temesvári Ceau Cinema nemzetközi filmfesztivál életműdíjjal tiszteleg Elek Judit magyarországi filmrendező, forgatókönyvíró előtt.

Temesváron kap életműdíjat Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró
2024. július 06., szombat

A komolyzene ünnepe: megszeretteti a műfajt, minden generációt vonz a SepsiClassic

A közönség zene iránti szeretete hívta életre a SepsiClassic komolyzenei fesztivált, mely immár két éve színesíti Sepsiszentgyörgy kulturális rendezvényeinek egyébként is színpompás palettáját.

A komolyzene ünnepe: megszeretteti a műfajt, minden generációt vonz a SepsiClassic
2024. július 04., csütörtök

Erdély épített örökségének gyöngyszemét, a Szent Mihály-templomot mutatja be az Értékek útján sorozat új része

Erdély épített örökségének talán legismertebb gyöngyszeméről, a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-templomról szól a Híradó.hu Értékek útján című videósorozatának legújabb része.

Erdély épített örökségének gyöngyszemét, a Szent Mihály-templomot mutatja be az Értékek útján sorozat új része
2024. július 04., csütörtök

Zamatos vígjáték, keserédes dráma: „magyar filmes gulyás” Temesváron

Magyar filmeket vetítenek Temesváron a napokban, a július 7-ig tartó rendezvénysorozat keretében több friss alkotást láthat a közönség – közölte a szervező Liszt Intézet Bukarest.

Zamatos vígjáték, keserédes dráma: „magyar filmes gulyás” Temesváron
2024. július 03., szerda

Érintetlen természet, lenyűgöző égbolt: bánsági, erdélyi, magyarországi természetfotósok tárlata Csíkszeredában

Csíkszeredában mutatja be természetfotókat felsorakoztató kiállítását a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet (TEMISZ).

Érintetlen természet, lenyűgöző égbolt: bánsági, erdélyi, magyarországi természetfotósok tárlata Csíkszeredában
2024. július 01., hétfő

Klasszikus zene a kincses városban: kezdődik a Farkas utcai nyári hangversenysorozat

Július 3-tól várják a klasszikus zene iránt érdeklődő közönséget az idei Farkas utcai nyári hangversenysorozatra. A kolozsvári koncertekre szerda esténként 19 órától kerül sor a Farkas utcai református templomban.

Klasszikus zene a kincses városban: kezdődik a Farkas utcai nyári hangversenysorozat