A színház a legfontosabb eszköz, hogy megértsük egymást: Magyarországon, erdélyi résztvevőkkel rendezik a 10. Színházi Olimpiát

A színház a legfontosabb eszköz, hogy megértsük egymást: Magyarországon, erdélyi résztvevőkkel rendezik a 10. Színházi Olimpiát

Fotó: Steirer Máté

Nagy lélegzetvételű sajtótájékoztató keretében ismertették a jövő tavasszal, illetve nyáron Magyarországon rendezendő 10. Színházi Olimpia programját kedden Budapesten. A 2023-as év nemzetközi szinten legfontosabb színházi rendezvényére több erdélyi teátrum, társulat is meghívást kapott. A program már 95 százalékban kialakult, lassan az első jegyeket is megvásárolhatják az érdeklődők.

Tóth Gödri Iringó

2022. december 13., 23:082022. december 13., 23:08

2022. december 13., 23:152022. december 13., 23:15

A hivatalosan 2023. április 1. és július 1., azaz húsvét és Szent Iván-éj között – bár a kezdeti tervekhez képest kitágultak az időbeni határai – tartandó 10. Színházi Olimpia alkalmából 35 ország 200 társulata érkezik majd az anyaországba. A neves nemzetközi esemény több mint egy évtizedes múltra tekint vissza (első kiadását az ókori olimpiák alapeszméjéhez, szelleméhez visszanyúlva szervezték meg 1995-ben Görögországban), az alapítók neves rendezők és drámaírók, görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz német és brazil alkotók voltak.

A Színházi Olimpia mára hagyománnyá vált, illetve az egyik legrangosabb ilyen tematikájú nemzetközi esemény lett. A 10. kiadás rendezésének jogát a budapesti Nemzeti Színház nyerte el, azonban a Vidnyánszky Attila vezette intézmény úgy döntött,

hogy nem sajátítja ki a rendezvényt, hanem Magyarország más színházainak is megadja a lehetőséget, hogy közreműködjenek, ki-ki a maga igényei szerint hívhatott vendégelőadásokat, társulatokat, így a rendezvény igazi csapatmunka eredménye lehet.

A rendezvénysorozat keretében 70 helyszínen 550 előadás várja a közönséget jövő tavasszal-nyáron. A 2023-as olimpián olyan híres, elismert alkotók előadásai lesznek láthatóak, mint Theodórosz Terzopulosz, Tadashi Suzuki, Romeo Castellucci, Krystian Lupa, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Silviu Purcărete, Eugenio Barba, Tiago Rodrigues, Alessandro Serra, Christoph Marthaler, Liu Libin, Declan Donnellan, Ivan von Hove és sokan mások.

A rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón jelen volt az olimpia művészeti vezetője Vidnyánszky Attila, illetve a legfontosabb közreműködők is, több külföldi teátrum igazgatója, rendezője online csatlakozott a beszélgetéshez vagy üzent a szervező stábnak és a sajtó képviselőinek egyaránt.

Elhangzott, hogy 2023-as olimpia egyik „főszereplője” Madách Imre, illetve műve, az Az ember tragédiája lesz.

A művészeti vezető köszöntésében felidézte, hogy a magyarországi rendezés álma már négy éve megszületett, tulajdonképpen egy négy éves folyamat van beérőben. Hozzátette, hogy az olimpia elengedhetetlen előzménye volt a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), hiszen megmutatta, Magyarország készen áll egy ilyen szintű feladatra. Vidnyánszky hozzátette, hogy a Színházi Olimpia reményeik szerint még magasabban fogja pozicionálni nemzetközi szinten a magyar színházi kultúrát. A művészeti vezető azt is elmondta, hogy a program még alakul, most szögezik le az utolsó részleteket, és szerinte már rég túlnőttek a sajtóanyagokban feltüntetett 35 résztvevő országon, valószínűleg a szám 50-re kerekedik.

Galéria

Fotó: Steirer Máté

A fesztivál művészeti igazgatójának köszöntését Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár beszéde követte, a politikus elmondta, hogy

a magyar kormány mintegy négymilliárd forinttal támogatja az eseményt. Kihangsúlyozta. hogy a világ színháztörténelme 2023-ban a Kárpát-medencében íródik,

illetve, hogy ez az esemény jelentősen hozzá fog járulni a jövő generációi színházhoz fűződő viszonyához.

Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója, az athéni Attis Színház igazgatója online üzent a résztvevőknek, leszögezve, hogy a kreatív ötletek, illetve azok megismerése előmozdíthatják a művészet jövőjét. A jelenlevők több eseményt is felsoroltak, melyek a Színházi Olimpia keretében zajlanak majd, de valamilyen szinten önállóan is igyekeznek megállni a lábukon. Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója például  elmondta, hogy a városban június 6-14. között Dunafeszt néven rendezik meg a Duna menti városok színházainak fesztiválját hagyományteremtő céllal.

Kiss B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója elmondta, hogy az olimpián jelen lesz az operett műfaja is, „mini Csárdáskirálynő fesztivált” rendeznek, amelyen a saját előadásuk mellett két külföldi produkciót is láthat a közönség, illetve lesz egy nagyszabású, közös munkán alapuló gála is. Az olasz Alessandro Serra, a mexikói Aurora Cano és a német Heiner Goebbels rendezők online kapcsolódtak be, felvázolva, hogy társulatuk, illetve országaik milyen előadásokkal képviseltetik magukat az olimpián.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója kiemelte, hogy a Békés megyei város intézményén kívül még további hét szabadtéri színház csatlakozott a Színházi Olimpiához; a direktor külön hangsúlyozta, hogy a visszatérő vendégnek számító Kolozsvári Állami Magyar Színház is köztük van.

Az olimpián a bábszínház is kiemelt figyelmet kap. Asbóth Anikó, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a teljes magyar bábos szakma bekapcsolódik a rendezvénysorozatba, és az előadások lefedik az anyaország teljes területét. A programokhoz kapcsolódóan hét kiállítást is terveznek. Továbbá a táncszínház – ami kevésbé kötődik nyelvhez, nemzetközisége útjába nem álltak eddig sem nyelvi akadályok – szintén figyelmet kap: Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója számolt be arról, hogy a legnagyobb magyar táncegyüttesek – így a győri, a szegedi, a pécsi, a székesfehérvári és a miskolci balett – is örömmel csatlakoztak az olimpiához.

Ugyanakkor lesznek nép- és kortárs táncelőadások is, utóbbiak közül kiemelte a sepsiszentgyörgyi M Stúdió előadását.

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Inkubátorház vezetője azt jelentette be, hogy az olimpiára nemzetközi és vidéki közreműködők bevonásával tematikus fesztivállal készülnek, amely a CSET (Család, Egyén, Társadalom) munkacímet viseli. Hangsúlyozta, hogy ennek keretében például egy román produkció is részt vesz az olimpián, Oana Rusu és Alice Monica Marinescu Matern című alkotása.

Galéria

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója  szintén csak videóüzenet formájában tudott részt venni a sajtótájékoztatón, ugyanis az Európai Színházi Unió (UTE) élére történt újraválasztása nyomán még Párizsban tartózkodik. 

A kolozsvári igazgató-rendező hangsúlyozta, örül, hogy a kincses város teátruma négy előadással is részt vesz az olimpián,

az Ifjú barbárokkal ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, az Állatfarmmal Puskás Zoltán rendezésében, a fiatal Nagy Botond alkotásával, a Nóra című előadással és a Prométheusz című magyar–román–szlovén koprodukcióval.

„Egymást kell tisztelnünk, mert a színház elsősorban a másik elismerése, a színház elsősorban a találkozás egy közös térben, és ebben a közös térben igenis helye van minden irányzatnak, nézetnek. A legfontosabb összekötő kapocs a minőség” – vélekedett Tompa Gábor.

A színházi olimpia keretében a Csíksomlyói Passiót is bemutatják szabadtéren, pünkösd szombatján.

Kulcsár Edit, a Nemzeti Színház dramaturgja kérdésünkre elmondta, már a MITEM-nek is egyik alapkoncepciója volt, hogy a nemzetközi előadásokon kívül a határon túli színházak legjobb előadásai közül is bekerüljön néhány a programba, és ezt igyekeznek most is folytatni.

Felhívta a figyelmet, hogy minden színház maga vehette fel a kapcsolatot azzal a határon túli színházzal, melyet vendégül lát, és öröm volt azt tapasztalni, hogy mindenki megtalálta – noszogatás nélkül – a partnerét.

A Színházi Olimpia részletes, még alakuló programja a szinhaz.org honlapon érhető el.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján