A rendszerváltás története romániai magyar perspektívából a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét záróeseményén

A rendszerváltás története romániai magyar perspektívából a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét záróeseményén

Molnár Beáta, a könyv szerkesztője az egyetlen a szerzői csapatból, aki a rendszerváltás után született

Fotó: Facebook

Az „Elmúlt jelen: a romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig” című könyv bemutatója zárta a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet. Molnár Beáta, a könyv szerkesztője az összeállítás folyamatáról, az Elmúlt Jelen nevű projekt keretében megvalósult kiállításról és a jövőbeli tervekről Novák Csaba Zoltán történésszel beszélgetett.  

Oláh Eszter

2021. június 06., 19:422021. június 06., 19:42

2021. június 07., 09:022021. június 07., 09:02

Egy könyvnek, amely egy múltbeli kor feldolgozására törekszik azzal a szándékkal, hogy azt a kulturális emlékezet részévé tegye, pontos érzékkel kell meghúznia a határt tudományosság és közérhetőség közt. A korrajz esetében elengedhetetlen a tudományos igény, ugyanakkor nem mellékes a népszerűsítés szempontja sem, amely által szélesebb körökhöz eljuthat a mű.

A két pólus közti egyensúlyt találta meg a vizuális elemekben, interjúrészletekben bővelkedő mű, amelynek kiadásához számos erdélyi, a témában jártas szakember hozzájárult.

Mint megtudtuk, a téma kötetbe sűrítését három főbb munkaszakasz előzte meg. A kötetet szerkesztő Molnár Beáta, aki jelenleg a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen hungarológiából doktorál, ismertette, hogy a kutatómunka a rendszerváltás évfordulója kapcsán kezdődött, amikor már tudták, hogy a projekt befejeztével egy kötetnek kell megszületnie. Annak megfelelően, hogy a könyv több, a témában jártas szakember közreműködésével készült, a munkafolyamat első fázisát a közös gondolkodás és a tartalmi keretek meghatározása indította el. Ezt követően a talált emlékek tárgyaiból kiállítást szerveztek, amelyet több helyszínen be is mutattak már. A folyamat harmadik és eddig egyben utolsónak számító szakaszát maga a kötet összeállítása jelentette – amelyben az elmúlt másfél év munkája sűrűsödik – bár Molnár Beáta szerint ezt még lehetne folytatni.

A nagy ívű kortörténet összeállításában számos szakértő, köztük történész, szociológus, valamint a vizuális elemekért felelős szakember dolgozott, így a szövegre egyfajta többszólamúság jellemző, hiszen nem egyetlen szerzője van.

A kötethez hozzájárulók listája hosszú, melyet az olvasó a könyv végén megtalál, de Fodor János történész nagyban hozzájárult a kötet kronológiájához, Bartha Katalin-Ágnes, Bolos Jáni Melinda az audiovizuális elemek gyűjtéséhez, illetve a tartalomgyártáshoz, valamint Kiss Tamás szociológus, Szabó Árpád-Töhötöm antropológus és Könczei Csilla etnológus – csak hogy a teljesség igénye nélkül néhányat említsünk közülük.

Egy hasonló korrajz összeállítása esetén kiemelt jelentőséggel bír a kronológia összeállítása, amelyet főként a fennebb már említett Fodor János történész végzett. Molnár Beáta megosztotta, hogy ez esetben már egy meglévő kronológia mentén dolgoztak, a könyvben ugyanis dátumhoz kötött eseményeket mutatnak be.

Ugyanakkor az egyes események interpretálásán túl próbálták a korszakot, mint jelenséget is felfejteni.

Ennek következtében a kötet természetesen úgy szubjektíven, mint történetileg is kiegészíthető, de mint mondta, a hangsúlyt nem annyira az aprólékosan kidolgozott részletekre, mint inkább a jelenség bemutatására helyezték. Hozzátéve, hogy az interpretáció annak függvényében változik, minél távolabb kerülünk az adott kortól – ez esetben pedig alig harminc évre vagyunk a felidézett múlttól.

Galéria

A tárgyi és a kommunikációs emlékezetből építkező könyvről Novák Csaba Zoltán történész kérdezett

Fotó: Facebook

A kötet tartalmát illetően a szerző-szerkesztők a tárgyi emlékezetre, illetve a kommunikatív emlékezetre hagyatkozva állították össze a művet.

Egyrészt a tárgyakhoz, mint térben megjelenő és megközelíthető emlékekhez fordultak – amelyekhez a könyvben felszólalok is könnyen viszonyulhattak –, valamint a tartalmi, vagy kommunikatív, „oral-history” (elbeszélt történelem – szerk. megj.) által átörökített emlékekhez. Próbálták a mindenki számára ismerős témákat összegyűjteni az adott korból, így haladva az egyedi történetekről az általános felé. A nem kevesebb, mint húsz témát felölelő műben egyébként fele-fele arányban oszlanak az általános és specifikus megközelítések. Tisztában vannak azzal, hogy a tartalmat illetően a könyv kiegészíthető lenne, az érzékenyebb témákat azonban szándékosan kezelték egyfajta távolságtartással, ellenkező esetben a könyv nem születhetett volna meg.

Molnár Beáta azt is megosztotta, hogy a könyv összeállítása során alkalma volt Ciprian N. Isac grafikussal is együtt dolgozni, aki szintén otthonosan érezte magát az egyes témákban, mindenhez tudott viszonyulni, és bár a kötet első sorban a romániai magyarok történetét igyekezett felgöngyölíteni az adott korban, a szerkesztők megtapasztalhatták, hogy a kommunizmus lecsapódása nem csupán egy etnikum-specifikus jelenség, hanem univerzális, minden romániait hasonlóan érintő téma.

A több ezer vizuális dokumentumból a kötetbe végül mindössze 422 fénykép került bele,

melyek közül egyesek családi albumokból származnak, másokat sajtó- és propagandaanyagokból szereztek meg, de találunk köztük plakátokat és dokumentumokat is, amelyeket önmagukban nem mindig lehet értelmezni, így a szerzők szükségszerűen „oral-history” tartalmakat is csatoltak hozzájuk.

A kötet megjelenése előtt szervezett kiállítás kapcsán elmondta, hogy kezdettől fogva törekedtek az önálló működtetésben, hogy aztán az bárhol felállítható legyen, fényviszonyoktól és az épület adottságaitól függetlenül. Ennek köszönhetően megjárták már vele Kolozsvárt, Szatmárnémetit, Nagyváradot és Marosvásárhelyt, ahol iskolás diákok is megtekinthették. A tárlat utaztatását tervezik folytatni, a következő állomás pedig a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben lesz elérhető.

A könyv szerkesztéséért felelős Molnár Beáta egyébként az egyetlen a szerzői csapatból, aki a rendszerváltás után született.

A folyamat során többször szegezték neki a kérdést, hogy hogyan foglalkozhat személyes tapasztalat nélkül hasonló témával. Tapasztalata viszont azt mutatja, hogy ez a fajta kívülállóság tette lehetővé számára azon megközelítések érvényesítését, amelyek által a mű közelebb kerülhet a mai generációkhoz is. Hozzátette: „fontos volt ugyanakkor a többszólamúság fenntartó ereje is. Azt gondolom, valami ilyesmit jelent az igazi együttműködés” – zárta a beszélgetést.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja