Millió forintos erdélyi film

Kiss Előd-Gergely 2015. október 01., 19:19

Gerő Marcell Káin gyermekei című dokumentumfilmjének levetítésével szerda este hivatalosan is kezdetét vette a 15. Filmtettfeszt Kolozsváron. A Győzelem (Victoria) moziban megtartott hivatalos megnyitón Buzogány Klára és Zágoni Bálint, a fesztivál főszervezői köszöntötték a közönséget. 

Fotó: filmtettfeszt

A rendezvényt Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója méltatta.

„Jó helyen, jó pillanatban született meg ez a kezdeményezés” – mondta a Filmetettfesztről Horváth Anna, aki egyúttal felidézte a Janovics féle kolozsvári filmgyártás 20. század eleji hőskorát, amely később nem teljesedhetett ki. Hozzátette: épp ezért Kolozsvár a film városa is, ma már két egyetemen is megtanulhatják a filmgyártást a diákok.

Az elöljáró ugyanakkor elmondta: a kincses város önkormányzatánál is szemléletváltás történt, ami a kulturális rendezvények támogatását illeti: ma már nem csak a TIFF-et (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) támogatja a városvezetés, hanem a kisebb kolozsvári filmfesztiválokat is segíti.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója elmondta: az általa vezetett intézmény immár három éve támogatja a Filmtett folyóirat fesztiválját és alkotói táborát is. Mint kifejtette, az erdélyi magyar filmszemle azért is a szívügye a filmalapnak, mert ugyanaz a szervezők célkitűzése, mint az övék, azaz a fiatal és tehetséges alkotók támogatása.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a fesztivál idei újdonsága, hogy az eddigi tíz város mellett idén Aradon és Zilahon is tartanak vetítéseket, illetve egy nappal tovább tart idén a mozgóképes seregszemle. Ezenkívül első ízben szervezik meg a Filmgalopp elnevezésű versenyt, ahol az erdélyi filmesek mérhetik össze tudásukat.

A fesztivál keretében idén már negyedik alkalommal adják át az erdélyi filmkészítést elősegítő személyiségeknek járó Sárga Csikó-díjat. Idén Balogh Zsolt, a Sapientia EMTE tanára kapja az elismerést. A díj most először pénzjutalommal is jár, ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa felajánlott egymillió forintot erre a célra, és ugyanennyit kap a Filmgalopp nyertese is. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat