A jövőbe tekintés TESZT-je

Kőrössy Andrea 2017. május 22., 14:39 utolsó módosítás: 2017. május 22., 14:41

A kettősségek fesztiváljának tűnik a tizedik születésnapját ünneplő Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT), amely vasárnap este az EXIT című koprodukcióval kezdődött.

Fotó: Bíró Márton

Első pillantásra úgy tűnik, a kettősségek fesztiválja lesz az idei, tizedik alkalommal zajló, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház által szervezett, május 28-áig tartó Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT).

A vasárnap esti megnyitón egyrészt elhangzott, hogy a jubileumi évforduló miatt, de számos előadás tematikája kapcsán is

összekapcsolódik az emlékezés és a jövőbe tekintés, a múlt és a jövő.

A fesztivál ugyanakkor – az első alkalommal TESZT-elők számára is – érezhető módon kinőtte magát. Talán ezért is elsősorban a 10. évforduló a „felelős”, de biztosan „nem ártott” az sem, hogy 2021-ben Temesvár lesz Európa kulturális fővárosa.

A TESZT ennek ellenére nem „nőtte ki" a vendégszeretetét,

nyoma sincs a naggyá vált fesztiválok némelyikére jellemző távolságtartásnak, felületességnek,

sőt a temesvári találkozó igencsak melegen fogadja új vendégeit. A vasárnap esti megnyitón Balázs Attila, a színház igazgatója külön köszöntötte az új látogatókat, és úgy fogalmazott: biztos benne, hogy a következő években visszatérő vendégként fogják köszönteni őket. A meleg fogadtatásnak része volt a meghívottaknak írt levél is, amelyből egyrészt kiderül, hogy hol találni a legfinomabb kávét vagy friss zöldséget és gyümölcsöt, ugyanakkor aktív részvételre, bekapcsolódásra hívja a TESZT-előket.

Aktív részvételre hívják a fesztiválozókat

Az interaktivitás ugyanis fontos része a fesztiválnak, a színház terének jó része fel van kínálva a résztvevőknek, hogy tetszőlegesen használják azt. A visszatérők számára nem újdonság az emeleti előcsarnokban berendezett TESZT-fal, amelyen ezúttal az előző évek falaiból készült válogatás is látható, az üresen hagyott részeken pedig

bárki megoszthatja gondolatait, élményeit, kérdéseit, találkozásait.

Az emlékezéshez és nosztalgiához kapcsolódva a megnyitón Benedek Levente, a színház grafikusa meglepetésként felfedte a padlón helyet kapó évgyűrűt, a TESZT-elők így szó szerint bejárhatják az eddigi kiadások előadásait, és természetesen tetszőlegesen használhatják a felületet.

Ugyancsak nyitott a javaslatokra, elvárásokra a jövő évi, tizenegyedik kiadás máris elkészült, „jövőbe néző" plakátja, amelyet a megnyitón Gálovits Zoltán, a fesztivál művészeti vezetője mutatott be és függesztett ki.

Balázs Attila színházigazgató (balra) és Gálovits Zoltán művészeti vezető (középen) a megnyitón Fotó: Bíró Márton

Koprodukcióval indult a találkozó

A tizedik TESZT az előző évekhez hasonlóan koprodukcióval indult: a Schilling Árpád rendezte EXIT a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház és a Zombori Nemzeti Színház színművészeinek közreműködésével jött létre.

A be- és kivándorlás témájára épülő előadás rólunk, magyar, román, szerb, kelet-európai emberekről szól,

akik jobbá akarják tenni életüket, vagy éppen menekülnek valami elől.

Az EXIT című előadás Fotó: Bíró Márton

Az előadás utáni közönségtalálkozón Schilling Árpád elmondta, a próbafolyamat improvizációval indult, és a színészekkel közösen alakították ki a szöveget.

A színművészek egyébként saját nevükkel, saját ruháikban szerepelnek a produkcióban, minimális díszlet között.

A rendező úgy fogalmazott, olyan előadást akart alkotni, amely a lehető legszélesebb közönséggel rezonál, ennek érdekében fontos szerepet kap a humor. Az is kiderült, hogy nem sztereotípiák mentén építették fel a karaktereket, nem nemzetiségi csoportban, hanem egyénekben gondolkoztak, az esetleges sztereotipikus értelmezések így már a nézőben születnek meg előzetes tapasztalatok, világlátás alapján.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat