Megismertetni a Bánságban születő magyar értékeket – a nemzeti azonosságtudat megőrzését szolgálják a magyar napok rendezvényei

Bede Laura 2019. május 08., 16:45 utolsó módosítás: 2019. május 08., 17:09

A bánsági szórványmagyarság nemzeti azonosságtudatának, önbecsülésének erősítését tűzték ki célul a Bánsági Magyar Napok szervezői. A közművelődési rendezvénysorozat 24. kiadását május 9–19. között rendezik.

Töretlen népszerűség. A Bánsági Magyar Napok több mint tíz napon keresztül zajló, fesztiváljellegű műsorfolyammá nőtte ki magát

A Temesvári Magyar Nőszövetség megalakulásának évétől, 1996-tól kezdődően szervezi a Bánsági Magyar Napok (BMN) közművelődési rendezvénysorozatot, mely a kezdeti szerény, helyi jellegű eseményből

a térség jelentős, több mint tíz napon keresztül zajló, fesztiváljellegű műsorfolyamává nőtte ki magát

– mondta el a Krónika megkeresésére Szász Enikő színművész, a nőszövetség elnöke.

Hozzátette, az immár 24. kiadásához érkezett Bánsági Magyar Napok célja: a bánsági szórványmagyarság nemzeti azonosságtudatának, önbecsülésének erősítése; nemzeti értékeinek, gazdag történelmi/szellemi/épített hagyatékának meg- és elismertetése mind a saját etnikum tagjaival, mind a más nemzetiségűekkel. Kifejtette, a BMN programjai egyrészt a megyeszékhelyen lakókat, másrészt az olyan vidéki településen élőket célozzák meg, ahol a magyarságnak teljes az anyanyelvű kulturális elszigeteltsége. Mivel a BMN-nek mindenkihez szólnia kell, ezért szakmai és szórakoztató jellegű programok egyaránt találhatók a műsorában.

Az idei program május 9–19. között, Temesváron kívül Szegeden, Lugoson, Nagyszentmiklóson, Igazfalván, Pusztakeresztúron és Szapáryfalván zajlik.

A 11 napos 24. BMN műsorán 32 programpont szerepel: hét kiállításmegnyitó (ebből egy Szegeden), egy filmvetítés, két báb- és két színházi előadás, a Temes megyében működő hagyományőrző csoportok néptánc-gálája, táncház és négy vidéki hagyományőrző műsor (jurtaállítás, baranta-bemutató, zenés foglalkoztató), két vidéki kórus-előadás, egy temesvári kórustalálkozó, opera/operett műsor, klasszikus, rock- és világzenei koncert, családi sportnap, ifjú kutatók tehetséggondozó programjának zárókonferenciája, tehetséges bánsági gyerekek szegedi bemutatkozása stb.

A nőszövetség elnöke rámutatott, a rendezvénysorozat lehetőséget nyújt arra, hogy a közönség megismerje a Bánságban születő magyar értékeket, valamint megismerhessen olyan anyaországi kiválóságokat, akikkel egyébként nem állna módjában találkozni. Akárcsak az előző években, a BMN idén is több közismert személyiséget lát vendégül Magyarországról: a műsor Aknay János Kossuth-díjas festőművésznek, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának kiállításával kezdődik és Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, hegedűvirtuóz koncertjével zárul, de előadással szerepel Bedő Imre, a Férfiak Klubjának megalapítója és Schmidt Mária Széchényi-díjas történész, a Terror Háza múzeum főigazgatója is. Koncertezik a nemzetközi hírű Szeged Trombone Ensemble, báb-, illetve színházi előadást mutat be a budapesti Magyar Népmese Színház és az Udvari Kamaraszínház.

A Bánsági Magyar Napok rendezvénysorozata Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, hegedűvirtuóz koncertjével zárul Fotó: Facebook/Lajkó Félix

Szász Enikő arról is beszámolt, hogy tekintettel a nem-magyar érdeklődőkre, a vegyes házasságban élőkre, a BMN több programja két nyelven zajlik vagy tolmácsolás révén követhető, így a többségi közvélemény figyelmét a magyarság történelmére, kulturális jelenlétére, térségbeli szerepére lehet irányítani. Az előző évek tapasztalatai nyomán megállapítható, hogy a rendezvénysorozat töretlen népszerűségnek örvend mind Temesváron, mind vidéken, életben tartása szükséges és hasznos, folytatása közérdekű, megszervezése a magyar etnikum nemzeti azonosságtudatának, önbecsülésének erősítése szempontjából felbecsülhetetlen – hangsúlyozta a színművész.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat