Washington nem támogatja, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel támadja Oroszországot, de újabb 50 milliárd dollárral támogatná

Washington nem támogatja, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel támadja Oroszországot, de újabb 50 milliárd dollárral támogatná

Korlátoznák. Washington nem támogatja, hogy az Oroszország területét elérni képes fegyvereit oroszországi célpontok ellen is bevessék

Fotó: Lockheed Martin

Washington segíteni akar Ukrajnának megvédeni magát, de nem támogatja az amerikai gyártmányú fegyverekkel orosz területre irányuló csapásokat – mondta Bridget Brink amerikai nagykövet egy újságírókkal tartott találkozón pénteken a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) szerint.

Hírösszefoglaló

2024. május 04., 09:012024. május 04., 09:01

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna hogyan nyerheti meg a háborút, ha az Egyesült Államok korlátozza az Oroszországon belüli csapásokat, Brink azt mondta, hogy ez az álláspont a teljes körű invázió kezdete óta változatlan.

„Az első része annak, hogy segítünk Ukrajnának megvédeni magát, a mi és partnereink fegyvereinek szállítása, hogy támogassuk az önök bátor hőseinek erőfeszítéseit a frontvonalon, hogy visszaadják a területeit” – mondta a nagykövet.

Idézet
A kezdetektől fogva az volt az álláspontunk, hogy nem tesszük lehetővé és nem bátorítjuk fegyvereink használatát Oroszországban, Ukrajna területén kívül”

– tette hozzá.

Ukrajna egyes szövetségesei a lett külügyminiszter, Baiba Braze szerint úgy küldtek fegyvereket Kijevnek, hogy nem korlátozzák az Oroszországon belüli csapásokat.

A felvetés apropója, hogy David Cameron brit külügyminiszter kijelentette: Ukrajnának joga van a London által biztosított fegyvereket Oroszországon belüli célpontok támadására használni, és Kijevtől függ, hogy ezt megteszi-e.

Ukrajna folyamatosan nagyobb hatótávolságú fegyvereket kér nyugati szövetségeseitől, de a partnerek haboztak olyan fegyvereket szállítani, amelyekkel potenciálisan orosz területen belüli csapást lehetne mérni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Kijev nem fogja a külföldi partnerek által szállított fegyvereket az ország határain kívüli célpontok elleni támadásra használni. Ezek a korlátozások nem vonatkoznak a hazai gyártású fegyverekre, amelyek közül néhány a jelentések szerint képes mélyen Oroszország területén csapást mérni.

Az orosz olajipar ellen a közelmúltban végrehajtott csapássorozat bírálatokat váltott ki az amerikai tisztviselők részéről, akik világossá tették, hogy Washington nem támogatja, hogy Ukrajna olajfinomítókat céloz meg, arra hivatkozva, hogy ez veszélyeztetheti a globális energiapiacot.

Közös javaslatot fogadnak el a svájci békecsúcson, ezt adják át Moszkvának
A svájci globális békecsúcs résztvevői közös tárgyalási álláspontot fognak megfogalmazni a háború befejezéséről, és azt eljuttatják Oroszországnak – közölte Szerhij Nyikiforov ukrán elnöki szóvivő pénteken a Deutsche Welle szerint.
Az ukrajnai békecsúcsot június 15-16-án tartják a Luzerni-tó feletti Burgenstock nevű üdülőhelyen, a tárgyalásokra 160 nemzeti delegációt hívnak meg.
Oroszországot, a folyamatban lévő háború agresszorát „ebben a szakaszban” nem hívják meg a tárgyalásokra – közölte a svájci kormány.
„Ukrajna és Svájc békecsúcsot szervez, ahol a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát tiszteletben tartó országoknak közös tárgyalási álláspontot kell kidolgozniuk, és azt Oroszország elé terjeszteniük” – mondta Nyikiforov.
Kijelentése azután hangzott el, hogy Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője az Economistnak adott interjújában kijelentette, hogy szerinte Ukrajna a harctéren egyedül nem tud megnyerni egy háborút, és hogy „az ilyen háborúk csak szerződésekkel érhetnek véget”.
A közelgő csúcstalálkozón Ukrajna békeformulájának bizonyos pontjairól több álláspontot is elfogadhatnak, többek között a sugárbiztonságról, a fogolycseréről, a hajózás szabadságáról és az élelmiszerbiztonságról – mondta Nyikiforov az Ukrajinszka Pravdának.
„Ez lesz az első lépés az igazságos béke felé” – mondta.
A békecsúcs alapelveit egy sor nemzetközi találkozón dolgozták ki, és Ukrajna 10 pontos békeformulája köré összpontosították.
A formula előirányozza az összes orosz csapat kivonását Ukrajna területéről, Ukrajna területi integritásának helyreállítását, az összes hadifogoly és deportált szabadon bocsátását, az ukrajnai környzeterombolás megakadályozását és a háborús bűnök felelőseinek megbüntetését.

Eközben a Bloomberg pénteki értesülése szerint az Egyesült Államok tárgyalásokat kezdeményezett a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő G7-csoporton belül egy akár 50 milliárd dolláros katonai segélycsomag kidolgozásáról Ukrajnának. A lehetséges csomagot a jelentések szerint a befagyasztott orosz vagyonelemek felhalmozott kamataiból származó nyereségből finanszíroznák.

A nyugati országok és Kijev más partnerei mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz vagyont zároltak válaszul Ukrajna teljes körű lerohanására, ebből mintegy 5 milliárd dollárt az Egyesült Államokban tartanak.

A befagyasztott orosz vagyon, amelyet túlnyomórészt az Európai Unióban tartanak, évente mintegy 5 milliárd euró nyereséget termel, és lehetővé tenné a visszafizetést, amint a nyugati szövetségesek további segélyezési forrásokat biztosítanak a javasolt csomaghoz.

„Ideális esetben azt szeretnénk, ha ebben az egész G7 részt venne, és nem csak az Egyesült Államok tenné ezt egyedül” – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a Bloombergnek, hozzátéve, hogy a tervről a G7-tagok „tárgyalnak”.

Az ügyet jól ismerő források szerint az Egyesült Államok arra törekszik, hogy a júniusi olaszországi G7-találkozóra megállapodásra jusson a tervről, bár a források szerint hónapokig is eltarthat, amíg a megállapodás megszületik.

Washington már régóta egyike azoknak a szövetségeseknek, akik azt szorgalmazzák, hogy az orosz pénzeket közvetlenül Kijevbe irányítsák.

Az európai országok viszont tétovábbak voltak, mert gazdasági és jogi buktatóktól tartottak. Az EU ehelyett egy egyoldalú terven dolgozik, hogy a befagyasztott eszközökből származó nyereséget az Ukrajnának nyújtott védelmi támogatás finanszírozására fordítsa.

A Bloomberg szerint az Egyesült Államok által kidolgozott terv – ha megállapodás születik – felváltaná a kizárólag az EU által benyújtott javaslatot.

Moszkva közölte, hogy csökkentheti a diplomáciai kapcsolatok szintjét az Egyesült Államokkal, ha Washington lefoglalja az orosz vagyont.

A két ország viszonya eközben már amúgy is jelentősen megromlott a teljes körű invázió kezdete óta.

A lőszer- és légvédelmi hiányosságok, valamint a várható nyári orosz offenzíva közepette Ukrajna további segélyfinanszírozást és fegyvereket sürgetett a nyugati szövetségesektől. A múlt hónap végén az Egyesült Államok jóváhagyott egy 61 milliárd dolláros segélycsomagot, bár Ukrajna még mindig fegyverhiánnyal küzd, mivel a segélyek lassan kezdenek megérkezni a következő hetekben és hónapokban.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a nyugat-ukrajnai Hmelnickij városában kadétok előtt tartott beszédében arra figyelmeztetett: új szakasz következik a háborúban, miután az oroszok az offenzíva fokozására készülnek, az ukrán erőknek pedig meg kell akadályozniuk, hogy a megszállók elérjék céljaikat.

Orosz védelmi miniszter: Idén több mint 111 ezer embert veszített az ukrán hadsereg
Több mint 111 ezer embert és a 21 ezer haditechnikai eszközt veszített az ukrán hadsereg az év eleje óta – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy pénteki parancsnoki telekonferencián.
A miniszter szerint az Egyesült Államok és szövetségesei megkövetelik Ukrajnától, hogy mindenáron tartóztassa fel az orosz offenzívát, aminek következtében Kijev emberveszteségei áprilisban elérték a napi ezer katonát.
Beszámolója szerint az orosz fegyveres erők folytatják az ukrán erődítményrendszer feltörését a harci érintkezési vonal teljes hosszában, az ukránok pedig egyes szakaszokon megpróbálják megvetni a lábukat, de kénytelenek az állásaikat feladni és visszavonulni.
Sojgu közölte, hogy idén 547 négyzetkilométernyi terület került orosz ellenőrzés alá, és az elmúlt két hét során az orosz erők „felszabadították” Novobahmutivka, Szemenivka és Berdicsi települést a donyecki régióban.
Rámutatott, hogy a „kijevi rezsim” a tartalékok feltöltése érdekében szigorította a mozgósítást, „erőszakkal küldi a vágóhídra” a „harcolni nem akaró” ukránokat, hogy „megszolgálja” a további pénzügyi és katonai segítséget „nyugati gazdáitól”.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a moszkvai Poklonnaja Gorán (a Főhajtás Hegyén) lévő katonai emlékközpontban május 1-jén kiállítás nyílt zsákmányolt fegyverekből és hadfelszerelésből. Azt mondta, hogy az ott közszemére kitett amerikai Abrams és Bradley, német Leopard és Marder, valamint más páncélozott járműveket és harci eszközöket már az első napon több mint 83 ezer ember nézte meg.
A náci Németország felett aratott győzelem 79. évfordulójára kitérve elmondta, hogy ebből az alkalomból a 7 hős városban és 18 olyan településen fognak katonai parádét tartani, amelyek katonai körzetközpontok, illetve ahol flotta- vagy általános hadseregparancsnokság működik. Közölte, hogy a díszszemléken összesen mintegy 150 ezer ember, valamint 2500 fegyver és haditechnikai eszköz vesz majd részt.
A szervezők korábban, biztonsági okokra hivatkozva bejelentették, hogy idén elmaradnak a háborúkban részt vett felmenőkről megemlékező, hagyományos „Halhatatlan Ezred”-tömegfelvonulások.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 05., szerda

Újabb támadást indított az izraeli hadsereg Gázában, Biden szerint Netanjahu túlélésre játszik

Az izraeli hadsereg (IDF) kedden újabb szárazföldi és légi támadást indított Gáza középső részén a mélyülő humanitárius válság közepette.

Újabb támadást indított az izraeli hadsereg Gázában, Biden szerint Netanjahu túlélésre játszik
2024. június 04., kedd

Nem szavazhatnak diplomáciai képviseletükön az EP-választáson azok a román állampolgárok, akik Bosznia-Hercegovinában élnek

A Bosznia-Hercegovinában élő szlovén állampolgárok nem adhatják le szavazataikat a közelgő európai parlamenti választásokon a szarajevói szlovén nagykövetségen.

Nem szavazhatnak diplomáciai képviseletükön az EP-választáson azok a román állampolgárok, akik Bosznia-Hercegovinában élnek
2024. június 04., kedd

Orbán Viktor a nemzeti összetartozás napján: június 4. a magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napja

Száznégy évvel ezelőtt kegyetlen, irgalmatlan, igazságtalan diktátumot kaptunk a nyakunkba, június 4., a magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napja – emlékezett a felújított geszti Tisza-kastély keddi ünnepélyes átadásán Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor a nemzeti összetartozás napján: június 4. a magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napja
2024. június 04., kedd

Olaszország által szállított újabb légvédelmi rendszerrel harcolhat az oroszok ellen Ukrajna

Olaszország új légvédelmi rendszer szállítására készül Ukrajnába – közölték kedden Kijevben.

Olaszország által szállított újabb légvédelmi rendszerrel harcolhat az oroszok ellen Ukrajna
2024. június 04., kedd

Potápi a nemzeti összetartozás napján: sikeresek vagyunk, még mindig mi vagyunk a Kárpát-medence legnagyobb népe

A nemzeti összetartozás napja lehetőség, hogy a trianoni békediktátum évfordulóján ne csak a történelmi traumákra, hanem a sikereinkre is emlékezzünk – mondta a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi a nemzeti összetartozás napján: sikeresek vagyunk, még mindig mi vagyunk a Kárpát-medence legnagyobb népe
2024. június 04., kedd

Kijev szerint orosz rakétarendszert semmisítettek meg orosz területen nyugati fegyverekkel

Az ukrán erők hétfői állítása szerint sikeresen eltaláltak egy orosz Sz-300-as rakétarendszert nyugati szállítású fegyverekkel orosz területen belül.

Kijev szerint orosz rakétarendszert semmisítettek meg orosz területen nyugati fegyverekkel
2024. június 04., kedd

Négy további, Gázába hurcolt izraeli túszról derült ki, hogy meghaltak

Újabb négy, tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz halálát jelentette be az izraeli hadsereg hétfő este.

Négy további, Gázába hurcolt izraeli túszról derült ki, hogy meghaltak
2024. június 03., hétfő

Tőkés Lászlóról, az „Isten kiválasztottjából” lett „kényszerpolitikusról” értekeztek egy budapesti konferencián

Miként volt Tőkés László „Isten kiválasztottja”, hogyan vált az ugyanazon a helyen bekövetkezett második temesvári csoda főszereplőjévé, és a rendszerváltás elejére jellemző „kényszervállalkozók” mintájára miként lett „kényszerpolitikus”?

Tőkés Lászlóról, az „Isten kiválasztottjából” lett „kényszerpolitikusról” értekeztek egy budapesti konferencián
2024. június 03., hétfő

Zajlanak a tárgyalások az újabb gázai tűzszüneti javaslatról, a Hamász terrorszervezet garanciákat követel

Megkezdődtek Egyiptomban a tárgyalások a Gázai övezeti háborút érintő újabb, izraeli-amerikai fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról – jelentették be hivatalosan hétfőn Jeruzsálemben.

 

Zajlanak a tárgyalások az újabb gázai tűzszüneti javaslatról, a Hamász terrorszervezet garanciákat követel
2024. június 03., hétfő

Kijev szerint orosz információs művelet része az erőszakos sorozásokról szóló videók zöme

Az ukrán szárazföldi erők állítása szerint a közösségi hálózatokon a mozgósító tisztekkel vagy a fegyveres erők katonáival való konfliktusokat ábrázoló videók „jelentős része” az „ellenséges információs művelet” terméke.

Kijev szerint orosz információs művelet része az erőszakos sorozásokról szóló videók zöme