Vlagyimir Putyin szerint nincs különbség a magyar, a román és az orosz útlevél között

MTI 2019. április 25., 18:40 utolsó módosítás: 2019. április 25., 18:41

Furcsának nevezte a Donyec-medence lakói számára bevezetett egyszerűsített orosz honosításra adott heves kijevi reakciót csütörtökön Vlagyivosztokban Vlagyimir Putyin orosz elnök, felvetve a kérdést, hogy mivel rosszabbak az Ukrajnában élő oroszok román, lengyel és magyar honfitársaiknál, akik ilyen lehetőséggel már rendelkeznek.

Vlagyimir Putyin

„Lengyelország már régóta – majdnem tíz éve – ad ki lengyeligazolványt. Ugyanazt, sőt többet tesz, útleveleket ad ki Magyarország, Románia” – mondta sajtóértekezletén Putyin, miután újságírók arra kérték, hogy kommentálja a könnyített állampolgársági eljárás elrendelésére adott ukrán reagálást.

„Ezzel kapcsolatban felmerül bennem a kérdés: mivel rosszabbak az Ukrajnában élő oroszok a románoknál, lengyeleknél vagy magyaroknál?” – tette fel a kérdést az orosz elnök, rámutatva, hogy az általa említett példák esetében Kijev sosem kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását.

„Vagy azok az ukránok, akik ugyanott élnek, de a körülményeknél – rokoni kapcsolatoknál, vegyes házasságoknál fogva és más okoknál fogva – elszakíthatatlan kapcsolatot éreznek Oroszországgal? Én itt semmilyen furcsaságot nem érzek” – tette hozzá az orosz elnök. Felvetette a kérdést, hogy Oroszország miért ne tehetné meg ugyanazt, amit Ukrajna többi szomszédja már régóta megtesz.

Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy a donyecki és luhanszki szakadár „köztársaságok” lakói sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint a lengyelek, a románok vagy a magyarok, mert – mint mondta – például az oktatás területén „elemi jogaiktól is megfosztották őket”, és az utazásuk nemcsak Ukrajnában és harmadik országokban, de még Oroszországban is nehézségekbe ütközik. Az orosz elnök ismételten azt állította, hogy a honosítás megkönnyítéséről szóló rendelet aláírásának célja nem Kijev provokálása, hanem a humanitárius problémák megoldása volt.

Putyin szerdán publikált elnöki rendelete értelmében az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek három hónapon belül el kell bírálniuk a hozzájuk a Donyec-medence „egyes területeinek” lakói által benyújtott honosítási kérelmeket. Az egyszerűsített honosítás keretében a hatóságok eltekintenek az oroszországi ötévi helyben lakás kötelezettségétől, az igénylőknek viszont nem kell feladniuk ukrán állampolgárságukat. A kérelmeket a Rosztov megyei hivatalok fogják kezelni.

Az ukrajnai elnökválasztás eredményét – amelyen a szavazatok több mint 73 százalékával Volodimir Zelenszkij humorista-producer győzött – Putyin Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán államfő politikájának totális bukásaként értékelte. Azt mondta, hogy Moszkva és Kijev viszonyának alakulása az új ukrán vezetés politikájától függ majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat