Akár két évig is elhúzódhat az eljárás, ha a Gabriel Resources fellebbez a Verespatak-ügyben

Akár két évig is elhúzódhat az eljárás, ha a Gabriel Resources fellebbez a Verespatak-ügyben

Crenguța Leaua, a román ügyvédi csapat vezetője

Fotó: lddp.ro

Akár két évig is elhúzódhat az eljárás, amennyiben a Verespatak-ügy vesztese, a kanadai Gabriel Resources semmisségi keresetet nyújt be a Románia győzelmét hozó választottbírósági ítélet ellen – jelentette ki Crenguța Leaua ügyvéd, a román ügyvédi csapat vezetője.

Balogh Levente

2024. március 11., 21:162024. március 11., 21:16

2024. március 11., 21:432024. március 11., 21:43

„Minden olyan ügyben, amelyet az az eljárás szabályoz, amely ránk is vonatkozik, van lehetőség fellebbezésre. Hogy a befektető megteszi-e ezt vagy sem, azt még meglátjuk. (…) Mi úgy véljük, hogy az ítélet azt mutatja: a bíróság nagyon jól megértette Románia álláspontját. De ez egy kettő az egyhez ítélet. Vagyis egy olyan ítélet, amelyben két választottbíró volt többségben, és egy választottbírónak más véleménye volt, amely nem a román állam javára szólt. Józanul kell mérlegelni a helyzetet” – mondta Crenguța Leaua a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva.

Az ügyvéd elmondta, ha a Gabriel Resources semmisségi keresetet nyújt be a választottbíróságon, az eljárás akár két évig is eltarthat.

Emlékeztetett, hogy ugyanez a román és svájci ügyvédi irodákból álló csapat már megnyert egy semmisségi eljárást, amelyet egy befektető indított a román állam ellen. „Van már tapasztalatunk ezen a téren, tudjuk, hogy ez egy nehéz és összetett eljárástípus, de azt is tudjuk, hogy az állam megnyerheti, mi már megnyertük” – tette hozzá.

korábban írtuk

Megnyerte a kormány a pert a Verespatak-ügyben, nem kell kártérítést fizetniük
Megnyerte a kormány a pert a Verespatak-ügyben, nem kell kártérítést fizetniük

Romániának adott igazat a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) nemzetközi választottbírósága a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt a Gabriel Resources által indított kártérítési perben.

Elmondta, hogy a Románia védelmében felhozott érveket nem fejtheti ki, mivel az ítélet indoklását még nem hozták nyilvánosságra. „A lényeget tudom felvázolni, ami arra késztette a törvényszéket, hogy elfogadja Románia álláspontját és elutasítsa a külföldi befektető által benyújtott kérelmet. Vagyis azt, hogy Románia nem sértette meg a beruházások kölcsönös védelméről szóló szerződés rendelkezéseit, és tiszteletben tartotta a befektető jogait, és ugyanígy kellő prioritást biztosított a hazai jogszabályoknak és eljárásoknak, amelyeket mind a külföldi, mind a román befektetőknek tiszteletben kell tartaniuk. Az általunk megfogalmazott védekezésben valóban súlyt kapott a társadalom álláspontja. Ez az, amit a nemzetközi jogban „társadalmi felhatalmazásnak« neveznek, azaz nem elég csak egy állam által aláírt dokumentum, például egy licencszerződés, hanem szükséges annak az emberi közösségnek a beleegyezése is, amely körében a beruházást tervezik. És ezt a társadalmi elfogadást, a társadalmi engedélyt, ebben az esetben, ahogyan a választottbíróság előtt érveltünk, nem kapták meg” – tette hozzá az ügyvéd.

korábban írtuk

Verespatak-per: a bíróság szerint a román hatóságok a lehető legjobban teljesítették szabályozási feladatukat
Verespatak-per: a bíróság szerint a román hatóságok a lehető legjobban teljesítették szabályozási feladatukat

A Világbank Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID/CIRDI) a felperesek valamennyi követelését elutasította a Verespatak-ügyben, és nem vette figyelembe a Gabriel Resources vagyoni követeléseit.

Azt is megkérdezték tőle, tudja-e, honnan kapta a román kormány azt az információt, hogy Románia elveszítheti az ügyet. „Ügyvédként nem árulhatok el semmilyen adatot (...), de azt elmondhatom: bármely felelős személy – és az idők folyamán abszolút minden román kormány felelősségteljesen kezelte ezt az ügyet – beláthatta, és normális volt, hogy megvizsgálja az ügy elvesztésének kockázatát. Mert ez az ügy nagyon kockázatos, nagyon összetett volt, és nagyon nagy értékről szólt” – mondta Crenguța Leaua.

Frissítés

Feljelentették a miniszterelnököt tőzsdei manipuláció és hivatali visszaélés gyanújával
Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke hétfőn bejelentette, hogy feljelentette a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) Verespatak ügyében Marcel Ciolacu kormányfőt tőzsdei manipuláció, hivatali visszaélés, hűtlen kezelés és csalás miatt. A parlamentben nyilatkozó politikus elmondta, hogy a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságnál (ASF) és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) is bepanaszolta a miniszterelnököt. Drulă szerint törvénysértésnek minősülnek a kormányfőnek azok az ítélethirdetés előtti nyilatkozatai, miszerint a román államot több milliárd dolláros kártérítés kifizetésére fogja kötelezni a nemzetközi választottbíróság a verespataki bányaprojekt meghiúsítása miatt. „Nagyon jól tudjuk, hogy ezek a nyilatkozatok azonnali hatást gyakoroltak a verespataki projekt mögött álló Gabriel Resources vállalat részvényeinek tőzsdei árfolyamára” – jelentette ki. Az ellenzéki párt elnöke szerint az illetékes állami hatóságoknak ki kell vizsgálniuk, hogy ki húzott hasznot a miniszterelnök kijelentései nyomán a tőkepiac „manipulálásából”. A politikus úgy vélte, hogy ezekkel a nyilatkozatokkal Marcel Ciolacu megszegte a miniszterelnöki esküjét, amely szerint a mandátuma alatt Románia érdekeit fogja képviselni. Szerinte a kijelentéseivel a kormányfő elárulta az ország érdekeit. Drulă közölte azt is, hogy a kormánypárti politikusok borúlátó nyilatkozatai miatt február folyamán megkétszereződött a Gabriel Resources részvényeinek árfolyama a torontói tőzsdén.

Ezközben a bukaresti pénzügyminisztérium hétfő este bejelentette, hogy a verespataki bányaprojekt meghiúsítása miatt indított kártérítési eljárásban érintett feleknek, azaz a Gabriel Resources vállalatnak és a román államnak 90 nap áll a rendelkezésére közölni a nemzetközi választottbírósággal, hogy melyek azok az információk ebben az perben, amelyeket bizalmasnak tartanak.

A nemzetközi választottbíróság eredetileg 20 napot szabott meg erre, de a határidőt meghosszabbították a „feldolgozandó információk mennyisége és összetettsége” miatt – tájékoztatott a minisztérium.

A közlemény szerint felek az ítélethirdetéstől számított 120 napon felül fellebbezhetnek. A megsemmisítés iránti keresetet szintén a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) lehet benyújtani, és egy másik választottbíróság tárgyalja. A felek öt okra hivatkozva fellebbezhetnek: a választottbíróság megalakításának jogszerűtlensége; a bíróság „nyilvánvaló” hatalmi visszaélése; a bíróság valamely tagjának megvesztegetése; az eljárási szabályok súlyos megsértése; indoklások hiánya.

Mint arról beszámoltunk, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) washingtoni székhelyű nemzetközi választottbírósága kelet-európai idő szerint pénteken, nem sokkal éjfél előtt kibhirdetett ítéletében a román államnak adott igazat, így Bukarest nem fizet kártérítést a Gabriel Resourcesnak a Verespatak-ügyben. Az ítélet meglepő, mivel az elmúlt hetekben mind a miniszterelnök, mind a pénzügyminiszter azt mondta, hogy Románia arra számít, hogy elveszíti az ügyet, és azt sugallták, hogy a román államnak 2 milliárd eurós kártérítést kellene fizetnie.

A Gabriel Resources képviselői bejelentették, fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy megfellebbezzék a verespataki bányaperben született, Romániának kedvező bírósági ítéletet.

„Ez egy mélyen elhibázott döntés” – állapította meg a cég elnöke, Anna El-Erian, aki rámutatott, hogy a román kormány politikai szerepvállalásával megakadályozott „egy emblematikus bányaprojektet”, amelyről a román állammal kötött partnerségi szerződésben állapodtak meg.

korábban írtuk

„Mélységesen elhibázott döntés”: a Gabriel Resources fellebbezést fontolgat a Verespatak-perben született ítélet ellen
„Mélységesen elhibázott döntés”: a Gabriel Resources fellebbezést fontolgat a Verespatak-perben született ítélet ellen

A Gabriel Resources képviselői bejelentették, hogy fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy megfellebbezzék a verespataki bányaperben született, Romániának kedvező bírósági ítéletet – tudatta a cég.

„A vállalat jogi tanácsadóival felülvizsgálja a bíróság döntését, hogy felmérje a lehetőségeit, beleértve az ítélet megfellebbezését az ICSID-egyezmény megsemmisítési eljárásán keresztül. Úgy véljük, hogy a többség döntése mélyen elhibázott. Amint azt a különvéleményt megfogalmazó döntőbíró is elismerte, a román kormánynak a Gabriel szerződéses jogaiba való folyamatos politikai beavatkozása megakadályozta egy, az állammal partnerségben birtokolt kiemelt bányaprojekt fejlesztését” – áll Anna El-Erian, a Gabriel Resources elnöke hivatalos közleményében. A Gabriel Resources rámutat, hogy a bíróság döntése 2:1 arányban született.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 17., hétfő

Korlátozta az egyházi ingatlanok elkobzásáért nyújtható kárpótlást a román legfelsőbb bíróság

Csak azokért a korábbi ingatlanjaikért kérhetnek pénzbeli kárpótlást az államtól egyházak, amelyek 1989. december 22. után törvényes körülmények között váltottak tulajdonost – döntötte el hétfőn a bukaresti legfelsőbb bíróság.

Korlátozta az egyházi ingatlanok elkobzásáért nyújtható kárpótlást a román legfelsőbb bíróság
2024. június 17., hétfő

Ketten még mindig oxigénterápiára szorulnak a barkácsáruházi robbanás öt, még kórházban levő sérültje közül

A botoşani-i Dedeman barkácsáruházban június 7-én történt robbanás öt sérültjét ápolják továbbra is kórházban – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium.

Ketten még mindig oxigénterápiára szorulnak a barkácsáruházi robbanás öt, még kórházban levő sérültje közül
2024. június 17., hétfő

Kapós a választásokon leszerepelt USR elnöki tisztsége

Tízen pályáznak a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségére, köztük Elena Lasconi, Câmpulung Muscel újraválasztott polgármestere és Cristian Seidler képviselő is.

Kapós a választásokon leszerepelt USR elnöki tisztsége
2024. június 17., hétfő

Június 9-ei voks: újabb részeredmények, két erdélyi településen biztosan megismétlik a polgármester-választást

Közzétette a Központi Választási Iroda (BEC) a június 9-ei helyhatósági és európai parlamenti választások részeredményeit.

Június 9-ei voks: újabb részeredmények, két erdélyi településen biztosan megismétlik a polgármester-választást
2024. június 17., hétfő

Folytatódtak a választási hatóság elleni tüntetések, visszaélésekkel vádolják az intézményt és lemondásra szólítják az elnököt

Több tucat tüntető fejezte ki nemtetszését a június 9-i választásokkal kapcsolatban jelzett rendellenességekkel szemben vasárnap este a bukaresti Győzelem (Victoriei) téren.

Folytatódtak a választási hatóság elleni tüntetések, visszaélésekkel vádolják az intézményt és lemondásra szólítják az elnököt
2024. június 17., hétfő

Tizenketten kórházba kerültek, miután egy ittas sofőr által vezetett kisbusz személygépkocsival ütközött Bukarestben

Kisbusszal ütközött egy személyautó hétfőre virradóra Bukarestben; tizenkét személy került kórházba.

Tizenketten kórházba kerültek, miután egy ittas sofőr által vezetett kisbusz személygépkocsival ütközött Bukarestben
2024. június 17., hétfő

Ciucă: a PNL-nek is a PSD-nek is saját államfőjelöltet kell kiállítania, közös jelöltre nem voksolnának az elkötelezett szavazók

Gyakorlatilag elismerte Nicolae Ciucă, a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, hogy kevés esélye lenne egy, a koalíciós partner Szociáldemokrata Párttal (PSD) közös államfőjelöltnek.

Ciucă: a PNL-nek is a PSD-nek is saját államfőjelöltet kell kiállítania, közös jelöltre nem voksolnának az elkötelezett szavazók
2024. június 16., vasárnap

Tizenegy gyerek került kórházba ételmérgezés tüneteivel Buzău megyében

Ételmérgezés tüneteivel került kórházba vasárnap délután 13 személy, közülük 11 gyermek – közölte a Buzău megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

Tizenegy gyerek került kórházba ételmérgezés tüneteivel Buzău megyében
2024. június 16., vasárnap

Câmpulung polgármestere is megpályázza az USR elnöki tisztségét

Megpályázza a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségét Elena Lasconi, Câmpulung polgármestere.

Câmpulung polgármestere is megpályázza az USR elnöki tisztségét
2024. június 16., vasárnap

A gyerekkel utazókat figyelmeztette a határrendészet

A határrendészek vasárnapi közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy csak az elmúlt hónapban körülbelül 150 kiskorút kellett visszafordítaniuk a határról, mert az őket kísérő felnőttek nem tudták bemutatni a törvény által előírt dokumentumokat.

A gyerekkel utazókat figyelmeztette a határrendészet