Trump „termékeny párbeszédnek” minősítette a Putyinnal folytatott megbeszélést

MTI 2018. július 16., 19:21 utolsó módosítás: 2018. július 16., 19:37

Donald Trump amerikai elnök „termékeny párbeszédnek” minősítette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott hétfői találkozóját a közös sajtótájékoztatón Helsinkiben.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin, háttérben az amerikai first ladyvel Fotó: Kreml

Az amerikai elnök leszögezte: soha nem volt rosszabb az Egyesült Államok és Oroszország viszonya, mint most.

„De ennek vége. Fél órával ezelőtt ez véget ért” – hangsúlyozta Donald Trump, aki ismételten „konstruktív párbeszédet” emlegetett.

Trump hangoztatta: a diplomácia fontosabb a konfliktusnál és az ellenségeskedésnél. Az amerikai elnök kiemelte: meg kell találni az Egyesült Államok és Oroszország közötti együttműködés lehetőségeit. Hangsúlyozta, a megkezdett párbeszéd folytatódni fog, hosszabb folyamat vette most kezdetét, s több találkozóra készül Vlagyimir Putyinnal. Elmondta, hogy a mostani megbeszélésen érintették a világpolitika olyan fontos kérdéseit, mint a Közel-Kelet, az Iránra gyakorolt nyomás fontossága, valamint a kiberbűnözés elleni közös fellépés.

Trump szerint sikerült félretenni az ellenségeskedést Putyinnal Fotó: Kreml

Az orosz elnök arról beszélt, hogy a tárgyalások a bizalom helyreállítását szolgálják. Putyin szerint a megbeszélések az amerikai elnökkel őszinték és hasznosak voltak. Mint mondta, a mostani egy nehéz időszak az orosz-amerikai kapcsolatokban, de nincs objektív oka ezeknek a nehézségeknek, a hidegháború ugyanis véget ért. Putyin hangsúlyozta: olyan új kihívásokkal vagyunk kénytelenek szembesülni, mint a terrorizmus és világgazdasági problémák.

„Oroszországnak és az Egyesült Államoknak egyesíteniük kell erőfeszítéseiket a közös fenyegetésekkel szemben” – mondta Vlagyimir Putyin a közös sajtótájékoztatón.

Az orosz elnök kiemelte, ma mindkét ország teljesen új kihívásokkal néz szembe. Így például azzal, hogy a nemzetközi biztonsági egyensúly veszélyes mértékben felborult, regionális válságok alakulnak ki, terjed a terrorista fenyegetés és a határokon átnyúló szervezett bűnözés, a világgazdaságban szaporodnak a problémák, ökológiai és más jellegű kockázatokkal kell számolni.  „Mindezzel csak együttes erővel tudunk megbirkózni” – hangsúlyozta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin egyúttal leszögezte: Oroszország nem avatkozott be az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztási folyamatába. Az orosz elnök utalt arra, hogy megbeszélésük során Trump szóba hozta a témát. Az orosz elnök ugyanakkor a sajtótájékoztatón leszögezte: az amerikai állításokhoz kézzelfogható bizonyítékot kellene szolgáltatni.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat