Több mint ötvenezer diák vehet részt a Határtalanul! programban – változások a pályázati kiírásban

MTI 2019. április 10., 14:18 utolsó módosítás: 2019. április 10., 14:19

Idén több mint ötvenezer diák vehet részt a Határtalanul! program tanulmányi kirándulásain – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerdán Bonyhádon.

Fotó: Családháló.hu

Potápi Árpád János a program Tolna megyei tájékoztatónapján az MTI-nek elmondta: a legnagyobb összeggel, hárommilliárd forinttal a hetedik osztályosok határon túli kirándulásait támogatják; 1,3 milliárd forintra lehet pályázni a magyarországi és a határon túli magyar középiskolák közötti együttműködésre.

Új elem, hogy 600 millió forintos keret nyílt meg a középiskolások tanulmányi kirándulásainak támogatására – tette hozzá az államtitkár.

A cél, hogy minden magyarországi diák legalább egyszer eljusson egy határon túli, magyarok lakta településre, továbbá magyarországi és határon túli magyar iskolák között alakuljon ki kapcsolat. A programhoz kapcsolódik, hogy a Rákóczi Szövetség pályázatának keretében évente ezer, diaszpórában élő gyermek látogathat vissza az anyaországba vagy magyarok lakta, határon túli területre.

Potápi felhívta a figyelmet több változásra az idei pályázati kiírásban: ezúttal el lehet számolni a kirándulások esetében egy magyarországi pihenőállomás költségeit, nem csak utazási irodán keresztül lehet megszervezni az utakat és az osztályok két szülőt is magukkal vihetnek. A kiírásban új az is, hogy a középiskolák kapcsolatépítésébe Kárpátalján, a Muravidéken és Horvátországban nemcsak középiskolákat, hanem jogi személyiséggel rendelkező magyar civil vagy egyházi szervezeteket is be lehet vonni.

A pályázatokat április 30-ig nyújthatják be az iskolák a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, a programokat 2019. június 16-tól 2020. június 15-ig lehet lebonyolítani. A sikeres pályázás érdekében az államtitkárság minden megyében tájékoztatónapot tart. Tavaly 1500 sikeres pályázatnak köszönhetően mintegy 45 ezer diák vett részt a Határtalanul! programban, a mostani kiírás keretében a diákok meghaladhatja az ötvenezret – mondta Potápi Árpád János.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat