Szijjártó: Ukrajnában újabb csapást készítenek elő a nemzeti kisebbségekkel szemben

MTI 2018. április 24., 15:04 utolsó módosítás: 2018. április 24., 15:15

Ukrajnában „példátlanul aljas és előre megtervezett” módon lépnek fel a nemzeti kisebbségekkel szemben, az ukrán elnök a parlamenttel együtt lépésről lépésre veszi el a nemzeti kisebbségek szerzett jogait, miközben nemzetközi hazugságkampányban magukat a geopolitika áldozatának állítják be – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján kedden.

Fotó: Haáz Vince

Ukrajnában most éppen újabb csapást készítenek elő a nemzeti kisebbségekkel szemben – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: az első csapás az oktatási törvény megváltoztatása, a második a nyelvtörvény alkotmányellenessé minősítése és tervezett megváltoztatása volt, „és most itt van a harmadik csapás, Ukrajna elnöke sürgősséggel kezdeményezte az ukrán parlamentnél a kettős állampolgárság szankcionálásáról szóló törvény elfogadását”.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország mindaddig fenntartja Ukrajna NATO-csatlakozásának vétóját, amíg nem állítják helyre a nemzeti kisebbségek jogait. „Ha Magyarország engedne a nyomásnak és elengedné a vétót, eszköztelenné válna a kárpátaljai magyarok jogainak megvédésében” – tette hozzá a magyar diplomácia vezetője.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat