Súlyos: Biden azzal fenyeget, hogy leállítja az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat

Súlyos: Biden azzal fenyeget, hogy leállítja az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat

Fenyegetés. Biden a Rafah elleni műveletek fokozásától teszi függővé az amerikai fegyverszállítmányokat

Fotó: Facebook/Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök szerdán először jelentette ki, hogy leállítaná az Izraelnek szánt amerikai fegyverszállítmányok egy részét, ha Benjámin Netanjahu miniszterelnök nagyobb inváziót rendelne el Rafah városában.

Hírösszefoglaló

2024. május 09., 08:002024. május 09., 08:00

„Civileket öltek meg Gázában ezekkel a bombákkal, és más módon, miközben a lakossági központokat támadták” – mondta Biden a CNN-nek helyi idő szerint szerdán este, azokra a 2000 fontos (900 kilós) bombákra utalva, amelyek szállítását a múlt héten leállították.

Idézet
Világossá tettem, hogy ha bemennek Rafahba – még nem mentek be Rafahba –, ha bemennek Rafahba, nem szállítok olyan fegyvereket, amelyeket korábban Rafah, a városok elleni harcra használtak”

– mondta Biden.

Az elnök bejelentése, miszerint kész az amerikai fegyverek szállítását Izrael intézkedéseitől függővé tenni, fordulópontot jelent az Izrael és a Hamász közötti hét hónapja tartó konfliktusban. Annak elismerése pedig, hogy amerikai bombákat használtak civilek megölésére Gázában, az Egyesült Államok háborúban játszott szerepének egyértelmű elismerése volt.

Az elnökre rendkívüli nyomás nehezedett, többek között saját pártjának tagjai részéről is, hogy a gázai humanitárius válság közepette korlátozza a fegyverszállításokat.

Eddig ellenállt ezeknek a felhívásoknak, és határozottan támogatta Izrael erőfeszítéseit a Hamász elleni fellépésre. Ám az invázió, amelyet Rafah, a Gázai övezet déli részén fekvő város ellen terveznek, ahol több mint egymillió palesztin polgári lakos húzta meg magát, megváltoztatta az elnök álláspontját.

„Nem mondunk le Izrael biztonságának szavatolásáról. Izrael azon képességének támogatásától lépünk vissza, hogy háborút folytasson azokon a területeken” – mondta Biden.

Az elnök elmondta, hogy bár

az Egyesült Államok továbbra is szállítana védelmi fegyvereket Izraelnek, többek között a Vaskupola légvédelmi rendszerhez, más szállítmányok azonban leállnának, ha Rafahban nagyobb szárazföldi invázió kezdődne.

„Továbbra is gondoskodunk arról, hogy Izrael biztonságban legyen a Vaskupola és a Közel-Keletről a közelmúltban érkezett támadásokra való reagálási képességük tekintetében” – mondta. „De ez, ez egyszerűen helytelen. Nem fogunk fegyvereket és tüzérségi lövedékeket szállítani” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok máris visszatartott egy nagy kaliberű lőszerekből álló szállítmányt Izrael esetleges rafahi hadműveletei miatt, az ottani civilekkel kapcsolatos terv nélkül, bár azt mondták, hogy végleges döntés még nem született erről a szállítmányról. A kormányzat közölte, hogy felülvizsgálja más lőszerek esetleges eladását vagy átadását.

korábban írtuk

Washington visszatartott egy Izraelnek szánt bombaszállítmányt
Washington visszatartott egy Izraelnek szánt bombaszállítmányt

Az Egyesült Államok visszatartott egy az Izraelnek szánt bombaszállítmányt, mivel aggályosnak tartotta, hogy azokat egy rafahi támadás során felhasználhatják – közölte egy amerikai tisztségviselő a CNN szerint.

Egy, az ügyről tájékozott forrás szerint izraeli tisztségviselők bizalmasan „mélységes csalódottságukat” fejezték ki amerikai tisztségviselőknek a szállítmányok szüneteltetése, valamint a döntésről szóló amerikai médiatájékoztatók miatt.

Biden szerint

Izrael Rafahban végrehajtott akciói még nem lépték át azt a vörös vonalat, hogy sűrűn lakott övezetekbe hatoljaak be, még ha az akcióik feszültséget is okoztak a térségben.

„Nem hatoltak be a lakossági központokba. Amit tettek, az közvetlenül a határon történt. És ez jelenleg problémákat okoz – Egyiptommal, amellyel nagyon keményen dolgoztam azon, hogy biztosítsam a kapcsolattartást és a segítséget” – mondta.

Elmondta, hogy közölte Benjámi Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és más izraeli vezetőkkel, hogy a lakossági központokban végrehajtott műveletek amerikai támogatása korlátozott.

„Világossá tettem Bibinek és a háborús kabinetnek: Nem fogják megkapni a támogatásunkat, ha valóban ezekre a lakossági központokra támadnak” – mondta.

Később Biden kifejtette, hogy figyelmeztette Netanjahut a gázai műveletek elakadásának kockázataira, párhuzamot vonva az afganisztáni és iraki amerikai tapasztalatokkal.

Idézet
Azt mondtam Bibinek: Ne kövesd el ugyanazt a hibát, amit mi Amerikában elkövettünk. Mi bin Ladent akartuk elkapni. Mi segítünk nektek elkapni Szinvárt”

– mondta, a Hamász gázai vezetőjére utalva .

„Volt értelme bin Ladent elkapni; nem volt értelme megpróbálni egyesíteni Afganisztánt. Véleményem szerint nem volt értelme annak a gondolatnak, hogy Irakban atomfegyverrel rendelkeznek” – mondta az elnök.

Az ellenzéki republikánusok élesen bírálták Bident a szállítmányok korlátozása miatt.

Mike Johnson, a képviselőház elnöke és Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi vezetője kemény hangvételű közös levelet írt Joe Bidennek, amelyben a kormányt bírálják a bombák Izraelnek történő átadásának szüneteltetése miatt.

„A közelmúltbeli sajtójelentések és a kritikus fegyverszállítmányok szüneteltetése megkérdőjelezik az Ön ígéretét, hogy az Izrael biztonsága iránti elkötelezettsége továbbra is sziklaszilárd marad” – írták levelükben.

Lloyd Austin védelmi miniszter szintén elismerte, hogy az Egyesült Államok szüneteltette az Izraelnek szánt bombaszállítmányt. Elmondta, hogy

az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy azokat potenciálisan felhasználhatják egy Rafahban végrehajtott szárazföldi műveletben, anélkül, hogy lenne tervük az ottani civilekkel kapcsolatban.

A palesztinokat segítő ENSZ-ügynökség, az UNRWA becslései szerint átlagosan körülbelül kétszáz palesztin hagyja el óránként a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahot, miután Izrael kiadta az evakuálási parancsot.

„Folyik a költözés, az emberek Hán-Júnisz és a középső területek irányába távoznak” – közölte Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója szerdán.

Az UNRWA egy másik tisztviselője szerdán azt mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak, hogy

mintegy ötvenezren hagyták el Rafahot hétfő óta.

Az izraeli hadsereg hétfőn szólította fel a Rafah keleti részében tartózkodókat a távozásra, fokozva ezzel az aggodalmakat, hogy nagyszabású szárazföldi offenzíva készül a város ellen.

A Gázai övezet déli részében lévő kórházak üzemeltetéséhez mindössze három napra elegendő üzemanyag áll rendelkezésre – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO szerint szerdán megtagadták üzemanyag szállítását a térségbe, ahol Izrael közlése szerint a terrorcselekményeket elkövető Hamász iszlamista palesztin szervezet több ezer fegyverese rejtőzött el.

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint Rafah három kórházának egyike, az Abu Juszef en-Nadzsár kórház már működésképtelen.

„A WHO szeretne szállítmányokat eljuttatni raktárakba és kórházakba, de több gázai segély érkezése híján nem tudjuk fenntartani életmentő tevékenységünket a kórházakban” – közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója, hozzátéve, hogy a WHO a térségben marad továbbra is, hogy egészségügyi szolgáltatásokat nyújtson.

Szerdán segélyszállítmányt rakodtak be egy hajóba Cipruson, ez lehet az első szállítmány a segélyek tengeri eljuttatásához épített úszó amerikai dokk elkészülte óta. A konténereket szerdán kezdték meg berakodni az amerikai Sagamore hajóra, de azt még nem tudni, mikor indul el a hajó.

Washingtonban is felszámolták az egyetemi tiltakozótábort, több tucat embert tartóztattak le
Újabb amerikai egyetemeknél számolta fel a rendőrség a törvénytelenül emelt palesztinpárti tiltakozótáborokat, és több tucat embert letartóztattak kedden éjszaka.
A fővárosban, Washingtonban szerda kora hajnalban 33 embert vettek őrizetbe a George Washington Egyetemnél. Ezt követően további tüntetők jelentek meg, összecsaptak a rendőrökkel, akik paprikaspray használatával oszlatták szét a tömeget és további embereket tartóztattak le.
Pamela Smith, Washington rendőrfőnöke sajtóértekezletén elmondta, hogy azt követően döntöttek a hatósági beavatkozásról, hogy a két hete kezdett, eleinte békés tüntetés eszkalálódott és erőszakkal fenyegetett.
Az elmúlt napokban a George Washington Egyetemnél tiltakozó tüntetők az intézmény vezetését bírálták, és az egyetem rektorának, valamint igazgatójának nevét hangoztatva életveszélyes fenyegetéseket tettek, a guillotine szót is hangoztatva.
A Massachusettsi Egyetemen szerda reggel szintén összecsaptak Izrael-ellenes tüntetők a rendőrökkel, helyi sajtóforrások szerint 64 ember került a rendőrség őrizetében. Az Amherstben működő egyetem területén kedden indítottak tiltakozó akciót, amit az intézmény szóvivője engedély nélkülinek minősített, és közölte, hogy a fából emelt tiltakozótábort erővel fogják lebontatni.
New Yorkban az állami egyetem divat- és formatervezési intézeténél (Fashion Institute of Technology) tartóztattak le további több tucat embert a rendőrök kedden éjszaka. A hatóság embereit kedden este hívták ki a tiltakozás helyszínére, megtisztították a területet, de a tüntetők másutt folytatták a demonstrációt, ezután 50 embert vettek őrizetbe. New York városában ez volt az Izrael ellen tüntető csoportok utolsó engedély nélkül emelt sátortábora, amelyet felszámoltak.
A városi rendőrség közölte, hogy az egyetem vezetésének kérésére avatkoztak közbe az intézmény területének megtisztítása érdekében.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

Az Európai Néppárt adhatja a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben, feljött a másik két jobboldali alakulat is

Az új összetételű Európai Parlament (EP) képviselőhelyeire vonatkozó frissített mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 189 képviselői hellyel rendelkezik majd a 2024-2029-es törvénykezési időszakban – tájékoztatott az uniós parlament

Az Európai Néppárt adhatja a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben, feljött a másik két jobboldali alakulat is
2024. június 10., hétfő

Magyarország: győzött a Fidesz-KDNP, „kivégezte” az ellenzéket a Tisza Párt

A kormányzó Fidesz-KDNP nyerte az európai parlamenti választásokat Magyarországon, míg a színen frissen felbukkant Tisza Párt a második erővé vált, „leváltva” az ellenzéki pártok jelentős részét.

Magyarország: győzött a Fidesz-KDNP, „kivégezte” az ellenzéket a Tisza Párt
2024. június 09., vasárnap

Feloszlatta a francia nemzetgyűlést Emmanuel Macron, tarolt a jobboldal az EP-választásokon

Előre hozott parlamenti választásokat írnak ki Franciaországban, miután kiderült: az európai parlamenti választáson a jobboldali Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és az Emmanuel Macron elnök vezette tábor a második helyen végzett.

Feloszlatta a francia nemzetgyűlést Emmanuel Macron, tarolt a jobboldal az EP-választásokon
2024. június 09., vasárnap

Vége az etnikai politizálásnak? Elemző a felvidéki magyar párt EP-kudarcáról

Az EU-szkeptikus kampány és a szlovák pártokra való átszavazás vezethetett oda, hogy a felvidéki magyar párt ezúttal sem tudott bejutni az Európai Parlamentbe – jelentette ki a Krónikának a kudarcos eredmények kapcsán Tokár Géza felvidéki politológus.

Vége az etnikai politizálásnak? Elemző a felvidéki magyar párt EP-kudarcáról
2024. június 09., vasárnap

Budapesten Vitézy Dávid vezet Karácsony Gergely ellen a főpolgármesteri székért

Az első budapesti részeredmények szerint Vitézy Dávid vezet a főpolgármesteri versenyben.

Budapesten Vitézy Dávid vezet Karácsony Gergely ellen a főpolgármesteri székért
2024. június 09., vasárnap

A jobboldal nyerte a németországi EP-választásokat

Az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali párt lett a németországi EP-választások nagy győztese, amely 16,5 százalékos eredménnyel felkúszott a második helyre a választásokat nyerő Kereszténydemokrata Unió / Bajor Keresztény-szociális Unió) mögé.

A jobboldal nyerte a németországi EP-választásokat
2024. június 09., vasárnap

Baleset miatt teljes szélességében lezárták a 49-es főutat Csengersima közelében a román határ felé

A petei román-magyar határátkelőnél nem lehet átjutni Magyarországra, baleset miatt lezárták a Csengersima felé vezető 49-es főutat.

Baleset miatt teljes szélességében lezárták a 49-es főutat Csengersima közelében a román határ felé
2024. június 09., vasárnap

Bezártak a szavazókörök Magyarországon, megkezdődött a voksok összeszámlálása

Vasárnap este helyi idő szerint 7 órakor befejeződött az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) képviselők választása Magyarországon a 10 119 szavazókörben.

Bezártak a szavazókörök Magyarországon, megkezdődött a voksok összeszámlálása
2024. június 09., vasárnap

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint már Ukrajnában vannak a francia katonai kiképzők

Nem igaz, hogy nincsnek francia katonai kiképzők Ukrajnában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 orosz tévécsatorna vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című heti műsorában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint már Ukrajnában vannak a francia katonai kiképzők
2024. június 09., vasárnap

Iszlám agymosásra, bántalmazásra panaszkodtak a szombaton kiszabadított izraeli túszok

A fizikai nehézségek mellett iszlám agymosásra és érzelmi bántalmazásra panaszkodtak a Gázai övezetben fogva tartott, a hét végén kiszabadított izraeli túszok az őket vizsgáló orvosoknak.

Iszlám agymosásra, bántalmazásra panaszkodtak a szombaton kiszabadított izraeli túszok