Közúti balesetek: Románia még mindig éllovas az EU-ban

Hírösszefoglaló 2018. április 11., 10:55

Csökkent az Európai Unióban a halálos kimenetelű közúti balesetek száma a 2017-es adatok szerint, amelyekből ugyanakkor az is kiderült, hogy csak két tagállam, Románia és Bulgária regisztrált egymillió lakosra vetítve 80-nál több halálesetet.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

Az Európai Bizottság (EB) keddi jelentése szerint egymillió lakosra vetítve Magyarországon 67 ember halt meg az utakon 2017-ben. Az EB közölte: noha a 2017-es statisztikák 2 százalékos, javuló tendenciát mutatnak,

további erőfeszítésekre van szükség az Európai Unió azon célkitűzésének megvalósításához, hogy a halálos kimenetelű közúti balesetek száma a jelenlegi adatok felére csökkenjen.

A tájékoztatás szerint a közúti közlekedésbiztonsági statisztikák alapján 2017-ben 25 300-an vesztették életüket Európa útjain, amely azt mutatja, hogy két egymást követő évben is háromszázzal kevesebben haltak meg az utakon, azaz mintegy 2 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma az Európai Unióban. A 2010-es adatokhoz képest pedig 6200-zal (20 százalék) kevesebb közúti halálesetet jelent.

Violeta Bulc, a bizottság közlekedési ügyekért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta,

noha a tendencia biztató, nagy kihívást jelent az EU azon célkitűzé­sének teljesítése, hogy 2010 és 2020 között a felére csökkenjen a halálos kimenetelű közúti balesetek száma.

A halálos balesetek mellett a becslések szerint tavaly 135 ezren szenvedtek súlyos sérülést közúti balesetben, akiknek jelentős része veszélyeztetett úthasználó, gyalogos, kerékpáros vagy motoros volt. A halálos kimenetelű és a sérüléssel járó közúti balesetek az áldozatokon kívül a társadalom egészét is érintik. Ellátásuk becsült költsége mintegy 120 milliárd euró évente – emelte ki Violeta Bulc.

Az uniós bizottság jelentése szerint az egymillió európai lakosra átlagosan jutó 49 halálos kimenetelű közúti balesetet tekintve Európa útjai 2017-ben is messze a legbiztonságosabbak voltak a világon. Az Európai Unión belül egymillió lakosra kivetítve 2017-ben Svédország (25 haláleset), az Egyesült Királyság (27), Hollandia (31) és Dánia (32) számolt be a legkedvezőbb számadatokról. A bejelentett adatok szerint 2016-hoz képest Észtországban (32 százalékkal) és Szlovéniában (20 százalékkal) csökkent a legnagyobb mértékben a közúti halálesetek száma.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat